pomicni billborardi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
Forsaken
Posts: 732
Joined: 11/02/2005 10:51

pomicni billborardi

Post by Forsaken » 04/06/2006 11:21

Idu li jos nekon na nerve oni billborardi sto ih vucaraju na onom kombiju i onom auticu. Konkretno: onaj imbecilni tip sto se dere nesto aaaaa. Svako jutro me probudi.

Jos se sjecam one antireklame za sava gume: ove zime nema zime. cccc


User avatar
[email protected]
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

Post by [email protected] » 04/06/2006 14:16

ja ne mogu zaboraviti tu za gume...jer je bila u guzva i sjedim u troli i sporo ide saobracaj a ono ide iza pa vishe izludila... :x
a i onaj s Ninom Prsesom...za ime Boga...
znaam to je evropski... :roll: :-D

bluesky
Posts: 46
Joined: 11/01/2006 23:22

Post by bluesky » 04/06/2006 17:46

Uh, bila sam u par vecih evropskih gradova i nikada nisam ni cula ni vidjela ovu vrste reklame. Prvi put sam se susrela sa tim u Sarajevu. Zna li neko gdje to ima jos u Evropi?

Ipak to ne znaci da evropski gradovi nisu oblijepljeni reklamom u raznoraznim oblicima i da se narod vec pomalo osjeca preopterecenim i napastvovanim. U Parizu se narod prakticki vec brani. Posto su im metro stanice prepune reklamnih ploca i gigantskih plakata, neki ih organizovano ispisuju duhovitim komentarima koji ukazuju na sustinu reklame, ismijavaju ih, docrtavaju i sl. To je doseglo tolike razmjere da se o tome pisalo vec i u novinama, a kada sam se vozila metroom svaki put sam cekala novu stanicu i nove reklame sa komentarima na njima. Stvar je naravno kaznjiva, postoje nadzorni organi koji pokusavaju sprijeciti i uhvatiti osobe koje se bave time, ali ovi ne posustaju.

Sjecam se jednog komentara na plakatu modne kuce Furore. Bili su prikazani crnokosi muskarci u bijelim odijelima, blago spustane glave, "opasnog" pogleda, etc. Pored je dopisano crnim flomasterom velikim slovima otprilike ovo: on je muzevan, visok, sirokih ramena, ali zapamti, i kada kupis ovo odijelo neces izgledati kao on!

Na reklamama sa slikama nagih zena su dopisivali da zene nisu roba i tako dalje.

Mislim da je ovaj alternativni otpor ujedno jedina realna opcija. Kapitalizam i liberalizam su se razmahali do te mjere da se u Becu skole dijelom samofinansiraju nudeci svoje zidove firmama za reklamu: tako danas velike drogerije svakodnevno obasipaju ucenice reklamama za kremice, pudercice,... a sve to naravno uz super lijepe modele na XXXXXL plakatima. A na vratima zenskog wc-a vise papirici od alternativnih udruzenja koji se bore protiv bulimije i anorexie neurose. Jako se brzo razgrabe te ceduljice sa brojevima telefona. Licno sam to posmatrala.

Pomalo bolestan razvoj svijeta.

Post Reply