Pomfrit?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

iLLusion

#1 Pomfrit?

Post by iLLusion »

Opet ja. Sa još jednom (dosadnom) temom. :D

Sigurno još ima pomfrit manijaka osim mene ovdje na forumu, pa me zanima kojim se pomfritom davite? Već godinama uživam u Ledo pomfritu, i iskreno, malo mi je dosadio. Tim više što je ovaj u novom pakovanju malkice promijenio i okus i nema mi onaj stari šmek.

Pa sada kontam isprobati neki drugi. U Sarajevu koliko sam zagledao po frižiderima i nema neki poveliki izbor, ali opet mi je mrsko probavati jedan po jedan dok ne pronađem odgovarajući.

E sad, tu dolaze forumaši koji će mi svojim prijedlozima pomoći da pronađem Mr.Right-a u svijetu pomfrita. :P Molim nastavite... :-D
alica.k

#2 Re: Pomfrit?

Post by alica.k »

mccain je meni okej.

ali inace najdrazi mi je ledov onaj tanki skroz, julienne.

a pravo volim i one kuglice i slicne karafeke.

ma samo da je od krompira pa sta god, ja cu jesti...

baj d vej, pomfrit i susam predobro idu zajedno, bog zna zasto...i ab kultura. njami.
pjegica

#3 Re: Pomfrit?

Post by pjegica »

Ledo je i meni najljepši pomfrit, ali ga nisam odavno kupila.
Ja sam sad sebi kupila spravicu za rezanje krompira koja izreže u oblik pomfrita, pa ispržim svježi krompir. Ukus mi je mnogo bolji od onog Ledovog izvještačenog.
Cholina_Lokica

#4 Re: Pomfrit?

Post by Cholina_Lokica »

kod mene sve od krompira prolazi :D

ja u zadnje vrijeme se zadam, i fino isjecem krompir i przim :D najbolji :D
Cholina_Lokica

#5 Re: Pomfrit?

Post by Cholina_Lokica »

a vazda u zivotu :D

nemam pojma kad 'ocete :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Pomfrit?

Post by ladyblue18 »

A ljudi dragi sto bacate pare na to. :mrgreen:
Granap, operi, oguli, izrezi i ispeci. Ha ya, najbolje. :mrgreen:
alica.k

#7 Re: Pomfrit?

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:A ljudi dragi sto bacate pare na to. :mrgreen:
Granap, operi, oguli, izrezi i ispeci. Ha ya, najbolje. :mrgreen:
da se ne samopovrijedim!
iLLusion

#8 Re: Pomfrit?

Post by iLLusion »

K'o što kažeš, samo nek' je krompira. Nema boljeg povrća od njega. :)

Uh, nemojte mi spominjati to da sam sebi pravim. Probao sam jednom i malo je reć' da je ta moja kuhinjska pomfrit avantura bila veliki fail. Do čega je bilo, il' do krompira, il' do mene, il' do ulja... ko će ga znat'. Brrr... fuj, fuj. :D I od tada ga nisam ni pokušavao sam praviti. Neka hvala.

Znači, bacam se u potragu za McCain pomfritom. Nadam se da će mi taj njegov okus ''leći''. Haj hvala. ;)
pjegica

#9 Re: Pomfrit?

Post by pjegica »

A joj, niste fer sa ovom temom. Sad mi se jede pomfrit! :-D
detroit-mercy

#10 Re: Pomfrit?

Post by detroit-mercy »

Dugo sam mislio da McDonalds ima najbolji pomfrit, medjutim skoro sam bio u nekom Irish Pub-u i jeo sam pomfrit, malo veci nego uobicajeni. Mogu vam reci da dugo nisam probao tako dobar pomfrit (iako ga izbjegavam), pored ukusa krompira imali su i jako dobar zacin za fries, tako da :thumbup: .
foreigndude

#11 Re: Pomfrit?

Post by foreigndude »

Pošto živim u zemlji džank fuda, imam se pravo upetljati u ovu temu. Od već isprženog pomfrita iz restorana brze hrane (McDonalds, Wendy's, Burger King, Checkers, Arby's, etc...) najviše volim onaj iz Checkersa, fka Rally's. Od restoranskog, znači već isprženog ali sa, ko biva, malo boljim zdravstvenim standardom (i skupljim), najviše volim onaj iz Buffalo Wild Wingsa, omiljenog mjesta za gledanje utakmica i jedenje neograničenih količina pilećih krilica bez kosti umočenih u razne soseve za koje samo nebesa znaju od čega su pravljena.

Od friškog kupovnog? Ne volim ni jedan. Tada kupim krompir i pravim sam. To mi je od svih navedenih ipak još uvijek najdraži.

:run:
foreigndude

#12 Re: Pomfrit?

Post by foreigndude »

detroit-mercy wrote:Dugo sam mislio da McDonalds ima najbolji pomfrit, medjutim skoro sam bio u nekom Irish Pub-u i jeo sam pomfrit, malo veci nego uobicajeni. Mogu vam reci da dugo nisam probao tako dobar pomfrit (iako ga izbjegavam), pored ukusa krompira imali su i jako dobar zacin za fries, tako da :thumbup: .
Đe si bio, u Gus O'Connorsu?
_Astra_

#13 Re: Pomfrit?

Post by _Astra_ »

NAJBOLJI je definitivno MCCAIN (standardne "dimenzije), samo sto u onoj kesi bude i bruka leda....
Ljuska_u_BaklaFi

#14 Re: Pomfrit?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Najbolji je domaci ba :D lijepo tanko izrezete, pa umutite bjelance sa zacinima pa ga u to uvaljate (potopite) ili kako vec zovete i onda bacate na shto zagrijanije ulje, ama ledo je mala maca :D :lol:
munevera44

#15 Re: Pomfrit?

Post by munevera44 »

_Astra_ wrote:NAJBOLJI je definitivno MCCAIN (standardne "dimenzije), samo sto u onoj kesi bude i bruka leda....
Stalno kupujem zamrznuto povrće, voće, morsku ribu i ostale derivate a i sve ostalo.

SAVJET: Nikada ne kupujem ništa zamrznuto ako je sadržaj vrečice pun leda, jedan iskusan kuhar mi je rekao da takvo što ne kupujem. Nemam pojma zašto ali poslušala sam ga. I naravno LEDO zakon :thumbup:
skahu

#16 Re: Pomfrit?

Post by skahu »

Ako u pakovanju smrznutog proizvoda ima leda to je siguran znak da je došlo do otapanja proizvoda u toku čuvanja, pa je ponovo zamrznut.
Zato takvi proizvodi mogu biti rizični za upotrebu.

(još jedan iskusni kuhar)
Adriatic

#17 Re: Pomfrit?

Post by Adriatic »

Ljudi šta vam je. Smrznuti pomfrit je pun brašna i nikad ne može biti ko pravi prirodni.
Najbolje vrijeme za pravljenje pomfrita je juli, avgust. Jer tad je krompir mladi, i najbolje se prži.
A ovima što pomfrit jedu po raznim prčvarnicama, jedno pitanje: šta mislite kad se tamo mijenja ulje? (i šta sve prođe kroz njega).
ružmarin-a

#18 Re: Pomfrit?

Post by ružmarin-a »

Adriatic wrote:Ljudi šta vam je. Smrznuti pomfrit je pun brašna i nikad ne može biti ko pravi prirodni.
Najbolje vrijeme za pravljenje pomfrita je juli, avgust. Jer tad je krompir mladi, i najbolje se prži.
A ovima što pomfrit jedu po raznim prčvarnicama, jedno pitanje: šta mislite kad se tamo mijenja ulje? (i šta sve prođe kroz njega).
tako je; to ulje je kancerogeno, jer je 111000000000 puta pretrpilo tačku ključanja (ne znam tačno na kojoj temperaturi)
hem je skup hem ga stave u ulje koje rijetko mijenjaju

meni pomfrit uvijek uspije, i uvijek je od svježeg krompira
hrskav i uskusan nikad gnjecav :)
pržim ga u tavi u više tura
a nekad i bacim krompir u rernu na pleh s vrlo malo ulja (ova mi je varijanta zdravija), samo mi dođe pečen hrskav krompir a ne pomfrit
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#19 Re: Pomfrit?

Post by corolla02 »

ja evo u prolazu, pa me miris pomfrita namamio da navratim ovamoo..

Da pomfrit, meni polastica za dorucak, rucak ili veceru, kad ima pomfrita na stolu, meso ili salatu ne vidim, nacisto osljepim :D
Pocevsi od domaceg pa preko McDonalds, Arbys, Burger King, Chick-A-File uvjek the best food pomfrit, naravno nekad sa ajvarom, nekad ketchup, nekad sa kajmakom ili jednostavno sam, zavisno od prilike, doba dana, kolicine, itd itd

Pozdrav svim ljubiteljima krompira i friteze!
:-D
Eborg

#20 Re: Pomfrit?

Post by Eborg »

Može li detaljan opis pravljenja za laike? :D Izrezati krompir i šta onda s tim? :-) Volim pomfrit no ipak nekako imam više povjerenje u domaći krompir a ne te silne aditive, zaleđivanja i slično. :)
alica.k

#21 Re: Pomfrit?

Post by alica.k »

izrezes na tanko i onda przis (jal u fritezi, jal u tavi - brze bude u fritezi jer u tavi moras u turama isprzit. sem ako nemas oggggroooomnu tavu)
Eborg

#22 Re: Pomfrit?

Post by Eborg »

A nikakvi premazi, fazoni, samo posoliti?
alica.k

#23 Re: Pomfrit?

Post by alica.k »

ja stavim susam :D sestra stavlja sojin ljuti sos.

sve je po izboru, malo eksperimentisi. krompir je inace jako dobra podloga za eksperimentisanje :D
Eborg

#24 Re: Pomfrit?

Post by Eborg »

Ma vidim neki spominju bjelance i to pa se čudim. Hvala puno! :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: Pomfrit?

Post by corolla02 »

Eborg wrote:A nikakvi premazi, fazoni, samo posoliti?
i jedna zlica Vegete!
:D
Post Reply