sinus wrote:U Prijedlogu dogovorenih promjena Ustava BiH (od 18.03.2006) u tački 6. pod b pise:
"Međunarodni sporazumi i konvencije koje je BiH ratifikovala su obavezujući i imaju prvenstvo nad svim drugim zakonima i ovim Ustavom".
Pitanje: šta sa stanovišta hijerarhije izvora prava znaći prednje rješenje?
Pa eto molio bih vrsne poznavaoce prava da mi dešifruju ovo ako je ikako moguće hitno mi treba za sutra, jer meni nikako ne ide......
Unaprijed zahvalan

Pravno dejstvo ratificiranih konvencija na interno zakonodavstvo uslovljeno je:
a) opcim nacelima primjene konvencija
b)nacelom inkorporacije konvencije u pravni poredak drzave
Poslije ratifikacije konvencije, drzava je duzna da je primjenjuje.
Inkorporacija konvencije u interno zakonodavstvo pojedinih drzava zavisi od rjesenja u pravnom poretku same drzave. U sustini, moguce je da se radi o:
- automatskom inkorporiranju samom ratifikacijom ili
- da se moraju donijeti posebni propisi da bi ratificirana konvencija imala dejstvo
U bih, cinom ratifikacije, medunarodni ugovori, pa i konvencije ulaze neposredno u pravni poredak BIH.
U BIH dejstvo medunarodnih konvencija treba posmatrati u odnosu na: zakone i dr. propise BIH,
zakone i dr. propise entiteta
S obzirom da ratificirana konvencija postaje sastavnim dijelom domaceg nacionalnog pravnog poretka, ona bi trebala biti uskladena sa dr. propisima i aktima tog poretka. To pitanje uskladenosti rjesava se po nacelu hijerarhije propisa i dr. akata, koji cine pravni poredak BIH.
Moze doci do sukoba domaceg zakona sa konvencijom. Takav sukob se treba rjesavati na nacin da se polati sa stanovista da norme medunarodnog prva, koje su punovazno prihvacene od strane nadleznih organa BIH, imaju prvenstvo nad normama domaceg prava, sto ima uporista i u zahtjevu za uskladenoscu normi domaceg prava sa normama ratificirane konvencije.
Dakle, ratificiran konvencija ima primat u odnosu na domace propise, jer je postajuci zakonom BIH, konvencija istovremeno postala zakon pojacanog djelovanja u poredenju sa drugim domacim zakonima.