Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ashrafieh

#1 Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by Ashrafieh »

Alma Lazarevska, sarajevska spisateljica, publicistkinja, intelektualka, se javila nakon dugo vremena.
Kako je moguće da osoba koju čitaju stranci, na kojoj doktoriraju znalci, bude "autsajder" u ovom
gradu? Zašto smo dozvolili da nam u naslovu spomenuti određuju koga ćemo slušati, šta ćemo gledati,
na čijim se djelima obrazovati?

Kompletan inteview: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080616060
strong69

#2 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by strong69 »

Moracu ovo citirati;
Živite i radite u Sarajevu, tu ste bili cijelo vrijeme opsade. Kako danas gledate na situaciju u gradu, posebno njegovu kulturnu scenu, ili možda da radije budemo kritični, pa da kažemo – šta mu prigovarate, njemu i njegovim stanovnicima?

Od kulturne mnogo me više interesira ekološka scena. Ne mogu da shvatim da Sarajlije pristaju da budu ugušene izduvnim gasovima koji stižu iz auspuha evropskog otpada. Zatim, mislim da se Sarajevo u javnom diskursu previše troši da neproduktivne polarizacije tipa : došljaci i Sarajlije. Nisam nikada bila ljubitelj one famozne sarajevske priče o 'papcima' i Sarajlijama. Sarajlijama može vijek kroz prste iscuriti dok naklapaju na tu temu. A vlakovi prolaze. Grad je doživio strašne neslućene promjene, neke su stvari nepopravljive. Gradu u kom živim želim više građanske samosvjesti, skromnosti, uglađenosti. Manje opsjednutosti sezonskim sjajem (festivali, slavni gosti i tome slično) a više temeljitog i kontinuiranog rada na poboljšanju svakodnevnice. Više bi me obradovala zdušna građanska akcija da se spasi jedno drvo kojem prijeti bešćutna profitabilna gradnja kakvog novog arhitektonskog monstruma...nego još jedan internacionalni festival.
Rambo-Amadeus

#3 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by Rambo-Amadeus »

strong69 wrote:Moracu ovo citirati;
Živite i radite u Sarajevu, tu ste bili cijelo vrijeme opsade. Kako danas gledate na situaciju u gradu, posebno njegovu kulturnu scenu, ili možda da radije budemo kritični, pa da kažemo – šta mu prigovarate, njemu i njegovim stanovnicima?

Od kulturne mnogo me više interesira ekološka scena. Ne mogu da shvatim da Sarajlije pristaju da budu ugušene izduvnim gasovima koji stižu iz auspuha evropskog otpada. Zatim, mislim da se Sarajevo u javnom diskursu previše troši da neproduktivne polarizacije tipa : došljaci i Sarajlije. Nisam nikada bila ljubitelj one famozne sarajevske priče o 'papcima' i Sarajlijama. Sarajlijama može vijek kroz prste iscuriti dok naklapaju na tu temu. A vlakovi prolaze. Grad je doživio strašne neslućene promjene, neke su stvari nepopravljive. Gradu u kom živim želim više građanske samosvjesti, skromnosti, uglađenosti. Manje opsjednutosti sezonskim sjajem (festivali, slavni gosti i tome slično) a više temeljitog i kontinuiranog rada na poboljšanju svakodnevnice. Više bi me obradovala zdušna građanska akcija da se spasi jedno drvo kojem prijeti bešćutna profitabilna gradnja kakvog novog arhitektonskog monstruma...nego još jedan internacionalni festival.
:thumbup:
encian

#4 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by encian »

e pa meni je puna kapa sarajlija koji svoju visinu prikazuju time kako je "sarajevo nisko palo", kako se "duh sarajeva istrosio", kako "u sarajevu nema vise sarajlija/gradjana/kulturnih ljudi". draga gospodjo Lazarevska (i zao mi je sto ste vi kap koja je prelila casu, nekoliko dana prije vaseg intervjua gotovo istu reakciju izazvao je kod mene gospodin Beslija sa tekstom "metak po glavi stanovnika"), mislim da ce sarajevu biti bolje, kako bez papaka koji su dosli u njega zbog raznih razloga (mada primjecujem da se i ti ljudi "kultivisu" i da se situacija popravlja"), tako i bez "sarajlija" koji se samo zale na nas grad. da, i meni smeta masa stvari, ali kvragu, svi prave senzacionalizam od bilo cega sto se desi u gradu i to samo iz razloga da upoznaju sire mase sa svojim imenom. i niko, ama bas niko, ne govori ono sto vec nije receno. sto me dovede na ideju onoga "govori sto i puc govori, pa ces brzo postati popularan".

da napomenem da sam bolno svjesna nedostataka moga grada, i da sam ih vise puta osjetila na vlastitoj kozi, ali (opet) kvragu, meni sarajevo nikad nije izgubilo sjaj! takodjer cu i dodati da je sve, ama bas sve, koje sam dovela tu, sarajevo zadivilo. 4 od njih je od svoje posjete trazilo zaposljenja u sarajevu, a nije rijec o ljudima koji nemaju gdje, naprotiv. sarajevo ne valja samo onima koji za svoje probleme krive druge. nama ostalima jos uvijek je najbolji grad na svijetu.

uh, eto naljutih se.
strong69

#5 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by strong69 »

encian wrote:e pa meni je puna kapa sarajlija koji svoju visinu prikazuju time kako je "sarajevo nisko palo", kako se "duh sarajeva istrosio", kako "u sarajevu nema vise sarajlija/gradjana/kulturnih ljudi".
encian,

I ja sam slicnog misljenja i raspolozenja kao i ti kad se radi o tome. Ovaj clanak smatram pozitivnim jer Lazarevska kaze;
Zatim, mislim da se Sarajevo u javnom diskursu previše troši da neproduktivne polarizacije tipa : došljaci i Sarajlije. Nisam nikada bila ljubitelj one famozne sarajevske priče o 'papcima' i Sarajlijama. Sarajlijama može vijek kroz prste iscuriti dok naklapaju na tu temu. A vlakovi prolaze.
Ove podjele jesu neproduktivne i vode dubljem jazu medu stanovnicima grada. Smatram pozitivnim to sto se uvida da je podjela na papke i gradane krajnje glupa.

Ono sto je ovdje indikativno jeste naslov ove teme koji je krajnje nepromisljen i tendenciozan a glasi: "Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi". :shock:

Ja sam mislio da je clanak takav da govori o tome a ne postavljac teme, ocigledno ksenofobicna osoba koja uzima za pravo sebi dati link na intervju koji apsolutno nema ovakve konotacije nego naprotiv, u duhu je razumijevanja i tolerancije.

Zato, encian, nemoj da se ljutis. Dok je ovakvih osoba kao sto je pokretac teme bice i nas koji ljude dijelimo na drugim osnovama.
samo gost

#6 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by samo gost »

Ne razumijem čemu ljutnja na riječi Alme Lazarevske? Pa ona upravo i kaže:
Zatim, mislim da se Sarajevo u javnom diskursu previše troši da neproduktivne polarizacije tipa : došljaci i Sarajlije. Nisam nikada bila ljubitelj one famozne sarajevske priče o 'papcima' i Sarajlijama. Sarajlijama može vijek kroz prste iscuriti dok naklapaju na tu temu. A vlakovi prolaze. Grad je doživio strašne neslućene promjene, neke su stvari nepopravljive. Gradu u kom živim želim više građanske samosvjesti, skromnosti, uglađenosti. Manje opsjednutosti sezonskim sjajem (festivali, slavni gosti i tome slično) a više temeljitog i kontinuiranog rada na poboljšanju svakodnevnice. Više bi me obradovala zdušna građanska akcija da se spasi jedno drvo kojem prijeti bešćutna profitabilna gradnja kakvog novog arhitektonskog monstruma...nego još jedan internacionalni festival.
Njene riječi odslikavaju skoro već zaboravljenu vrlinu:skromnost, jer kaže i ovo:
Nisam od onih koji se usuđuju tvrditi da poznaju Sarajevo , strana mi je famozna kovanica 'sarajevski duh'.
Nije loše možda ponovo pročitati cijeli interview, pa će se razumjeti da A. Lazarevska nikako ne može biti 'kap koja prelijeva čašu' onih koji se s pravom osjećaju pogođenim stereotipiziranjem, o kojem kod nje nema riječi.
samo gost

#7 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by samo gost »

strong69 wrote:
Ono sto je ovdje
indikativno jeste naslov ove teme koji je krajnje nepromisljen i
tendenciozan a glasi: "Poluintelektualci iz provincije su najgora
sorta ljudi".
:shock:

Ja sam mislio da je clanak takav da
govori o tome a ne postavljac teme, ocigledno ksenofobicna osoba koja
uzima za pravo sebi dati link na intervju koji apsolutno nema ovakve
konotacije nego naprotiv, u duhu je razumijevanja i tolerancije.

Zato,
encian, nemoj da se ljutis. Dok je ovakvih osoba kao sto je pokretac
teme bice i nas koji ljude dijelimo na drugim osnovama.
Dakle, definitivno se radi o tome da interview nije pročitan. Jer da jeste, onda bi se znalo da je tema 'izvučena' iz teksta o kojem pričamo. Naime, u jednom odgovoru A. Lazarevska kaže:
O institucijama sa nacionalnim predznakom nemam skoro pa nikavo mišljenje. Zapravo, iskreno mislim da su to institucije imanentne devetnaestom vijeku , ali kako smo u svakovrsnoj emancipaciji u zakašnjenju, ni ova nije iznenađujuća. Ono što mogu reći kao lično iskustvo jeste doživljaj da me predstavnici ovakvih institucija uglavnom posmatraju kao grešku, nered koji se ne uklapa u njihove pospremljene police. Ponekad mi bude zabavno kad uočim kako moje ime i prezime unosi nemir i skoro pa nervozu u srca urednih vlasnika nacionalnih literarnih pregradaka. Šta učiniti sa osobom koja ima takvo ime i prezime a pri tome ipak jeste nešto napisala, neke nagrade dobila. Sjetim se Kišove formulacije 'uznemiravajuća različitost'. Tu ćete, kao nigdje, osjetiti netrpeljivost provincijalca. Duhom provincijalca. Uzgred, citirat ću vam Mirka Kovača čiju najnoviju knjigu upravo čitam : 'poluintelektulci iz provincije, uz političare, najgora sorta ljudi.'
Dakle, mislite da je M. Kovač ksenofob?
terapija

#8 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by terapija »

Zasto je uvijek provincija kriva????
Zar su samo ljudi provincije poluintelektualci?? Ovdje vidim opasan kompleks osjecaja vise vrijednosti.

Po meni su ljudi s ovakvim predrasudama gori.
mojgrad

#9 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by mojgrad »

Ashrafieh wrote:Alma Lazarevska, sarajevska spisateljica, publicistkinja, intelektualka, se javila nakon dugo vremena.
Kako je moguće da osoba koju čitaju stranci, na kojoj doktoriraju znalci, bude "autsajder" u ovom
gradu? Zašto smo dozvolili da nam u naslovu spomenuti određuju koga ćemo slušati, šta ćemo gledati,
na čijim se djelima obrazovati?

Kompletan inteview: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080616060
Vjerovatno zato sto je takvih vecina u odnosu na starosjedioce grada Sarajeva..
encian

#10 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by encian »

strong69, jedino se sa njom slazem u tome.

meni je muka od prozivanja mojih "provincijskih" prijatelja. i muka mi je osjecaja ugrozenosti koju sarajlije osjecaju (koje sarajlije :? jedinog sarajliju kojeg sam cula da se zali na "doslje" je moja rahmetli majka kojoj je drzava uzela zemlju i dala je uglavnom ljudima porijekom iz sandzaka da na njoj prave kuce. nas ostale nikad nisam cula. ukljucujuci i moje prijatelje.) . samo mi nije jasno zasto bi sarajelije bile ugrozene. mozda su se stvari promijenile, ali sarajlije su se uvijek ponasale onako kako su htjeli i radili ono sto su htjeli. sta je sad drugacije? cime smo to ugrozeni?

ugrozavaju nas jedino nase predrasude i nasa ljenost.
Mogly

#11 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by Mogly »

Slušam neki dan na radiu komentar da je najmodernija peć koja se proizvodi na čaršiji ona furuna od prije 200 godina. Čini mi se da Jabučar&Co još čekaju da se vrati Carstvo. Da imam kakav novac, organizovao bih im ekskurziju u Istanbul barem na utakmicu Fenera da vide da je prošlo 200 godina. Indikativno je da je i u vrijeme blagostanja, naš čovjek u Carigrad vozio kožu i vunu, a od silne alhemije iz Kapali-čaršije dobacio do kavanja tacni od bakra i danas dan to veliča kao kulturno naslijeđe bez premca.

Stanovnik Minhena svom Bavarcu svake godine organizuje festival u Oktobru i svog seljaka stavlja na pijedestal pokazujući kako cijeni sam sebe. Zamislite da Sarajlija sa sličnim entuzijazmom organizuje koridu. Ljudi koji svoje kulturno naslijeđe gaze (čitaj čobana) tuđe uvoze bez kriterija (čitaj otpad, poput bakrenih tacni). Zato Bavarac priozvodi BMW a Bošnjo sklapa dijelove, truje se sagorijevanjem uglja da bi proizveo struju za elektrolizu i sirovi aluminij od kojega Bavarac pravi automobil.

Haiku/Deseterac, Oktober fest/Korida, Šetland ovca/Vlašićka ovca, Kilt/Čakšire, Terijer/Tornjak...

Dalje je indikativno da djeca koja rade Zion na FTV nemaju kriterij kada je pank u pitanju, za njih je svaki pank dobar i nema bolji ili liošiji, jer je pank. Dakle da ponovim, ljudi koji gaze svoje kulturno naslijeđe tuđe uvoze bez kriterija. Dok se to ne popravi, nema napretka drage moje Sarajlije i ostali.
zastoqsviram

#12 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by zastoqsviram »

Mogly wrote:Slušam neki dan na radiu komentar da je najmodernija peć koja se proizvodi na čaršiji ona furuna od prije 200 godina. Čini mi se da Jabučar&Co još čekaju da se vrati Carstvo. Da imam kakav novac, organizovao bih im ekskurziju u Istanbul barem na utakmicu Fenera da vide da je prošlo 200 godina. Indikativno je da je i u vrijeme blagostanja, naš čovjek u Carigrad vozio kožu i vunu, a od silne alhemije iz Kapali-čaršije dobacio do kavanja tacni od bakra i danas dan to veliča kao kulturno naslijeđe bez premca.

Stanovnik Minhena svom Bavarcu svake godine organizuje festival u Oktobru i svog seljaka stavlja na pijedestal pokazujući kako cijeni sam sebe. Zamislite da Sarajlija sa sličnim entuzijazmom organizuje koridu. Ljudi koji svoje kulturno naslijeđe gaze (čitaj čobana) tuđe uvoze bez kriterija (čitaj otpad, poput bakrenih tacni). Zato Bavarac priozvodi BMW a Bošnjo sklapa dijelove, truje se sagorijevanjem uglja da bi proizveo struju za elektrolizu i sirovi aluminij od kojega Bavarac pravi automobil.

Haiku/Deseterac, Oktober fest/Korida, Šetland ovca/Vlašićka ovca, Kilt/Čakšire, Terijer/Tornjak...

Dalje je indikativno da djeca koja rade Zion na FTV nemaju kriterij kada je pank u pitanju, za njih je svaki pank dobar i nema bolji ili liošiji, jer je pank. Dakle da ponovim, ljudi koji gaze svoje kulturno naslijeđe tuđe uvoze bez kriterija. Dok se to ne popravi, nema napretka drage moje Sarajlije i ostali.
sve se slazem i rado bi potpisao, al ovo boldirano :? , mozda si mislio Oktober fest/shljivovicijada, a koridu smo imali na olimpijskom stadionu pred rat, ako se ne varam...
xxhavarijaxx

#13 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by xxhavarijaxx »

encian wrote:e pa meni je puna kapa sarajlija koji svoju visinu prikazuju time kako je "sarajevo nisko palo", kako se "duh sarajeva istrosio", kako "u sarajevu nema vise sarajlija/gradjana/kulturnih ljudi". draga gospodjo Lazarevska (i zao mi je sto ste vi kap koja je prelila casu, nekoliko dana prije vaseg intervjua gotovo istu reakciju izazvao je kod mene gospodin Beslija sa tekstom "metak po glavi stanovnika"), mislim da ce sarajevu biti bolje, kako bez papaka koji su dosli u njega zbog raznih razloga (mada primjecujem da se i ti ljudi "kultivisu" i da se situacija popravlja"), tako i bez "sarajlija" koji se samo zale na nas grad. da, i meni smeta masa stvari, ali kvragu, svi prave senzacionalizam od bilo cega sto se desi u gradu i to samo iz razloga da upoznaju sire mase sa svojim imenom. i niko, ama bas niko, ne govori ono sto vec nije receno. sto me dovede na ideju onoga "govori sto i puc govori, pa ces brzo postati popularan".

da napomenem da sam bolno svjesna nedostataka moga grada, i da sam ih vise puta osjetila na vlastitoj kozi, ali (opet) kvragu, meni sarajevo nikad nije izgubilo sjaj! takodjer cu i dodati da je sve, ama bas sve, koje sam dovela tu, sarajevo zadivilo. 4 od njih je od svoje posjete trazilo zaposljenja u sarajevu, a nije rijec o ljudima koji nemaju gdje, naprotiv. sarajevo ne valja samo onima koji za svoje probleme krive druge. nama ostalima jos uvijek je najbolji grad na svijetu.

uh, eto naljutih se.
da se potpisem
:thumbup:
uvjek dobar gost

#14 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by uvjek dobar gost »

.... u prvi mah pomislih da se radi o nekim asistentima sa Sarajevskog Univerziteta, ali onda pročitah članak i vidjeh da nije tako...
Da sada ne licitiramo stanovnicima ovog grada, da se ne djelimo na došlje i lokalce, da se ne razgrađujemo na papke i sarajlije.. jer jednostavno sve to je izlizano, nekako kad god dođe do takvih rasprava.. ljudi sa previše emocija ,a sa malo činjenica se upuštaju u te i takve rasprave...

Kratka istorija Sarajeva.... sve je išlo svojim lijepim tempom dok Eugen nije razorio grad uveden vodovod, kanalizacija... otvarane kahvane, ... nekoliko lokalnih moćnika se poslije toga pobunilo zbog odnosa Otomanskog carstva prema Bosni... Sarajevu ... poslije toga tri mjeseca otpora Austro-Ugarskoj imperiji... razvoj ubrzani grada u svega četrdesetak godina prvi tramvaj.. gradnja trgova i ubrzani urbani razvoj.. zemaljski muzej.....onda taj atentat na prestolonasljednika pod izgovorom manjka prava hortikulturnih radnika u Hercegovini... koji je na neki način označio početak I svjetskog rata.... borba Sarajelija na različitim stranama u tom svjetskom sukobu...
Kraljevina SHS... jedan od lošijih perioda u istoriji grada njegovo zapostavljanje.... no ... II svjetski rat je zauvjek i nepovratno promijenio Sarajevo... grad (mnogi hroničari će to reći) se nikad nije oporavio od tog šoka... jer kada se uzme u obzi broj stanovnika... žrtve su bile izuzetno velike... određeni slojevi stanovnika su zauvjek izbrisani sa lica zemlje... e tada dolazi do "prvog stvarnog" demografskog šoka kada u grad dolaze oslobodioci, žrtve , izbjeglice.... i ko sve ne....
Nakon šoka ide izgradnje i obnova.. no doseljenici nisu prihvatili u potpunosti Sarajevo sve do kasnih 60.tih-.. da bi se grad osjetio tek sedamdesetih i osamdesetih.. OLIMPIJADA 84. godine (što nam Slovenija i Srbija nikad oprostile nisu).... i kada je uspon bio skoro na vrhuncu... došla je agresija.... i sa njom opet demografski šok....
Zašto ja ovo pišem, stvari treba sagledavati realno...
Ja znam barem deset "sarajlija" koji su veći papani od bilo kojeg čovjeka koji se doselio u Sarajevo, a da nam grad liči na kino.. na cirkus.... liči vala... a to jesu krivi poluintelektualci / kvaziintelektualci koji su zasjeli u fotelje vlasti.... vlast je kriva što nije bilo emancipacije, asimilacije i restauracije..... jer upravo njima je u interesu da do toga ne dođe... razlog je jednostavan.. njima treba glasačka mašina.....
Last edited by uvjek dobar gost on 19/06/2008 09:46, edited 1 time in total.
fantom slobode

#15 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by fantom slobode »

Meni dosta fale one guslarske veceri prije rata, nekako mi je to bilo super, odisalo je inteligencijom i savremenim duhom...E steta sto nam ti stanovnici odose, mogli su sada biti bog i batina u gradu...
Ashrafieh

#16 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by Ashrafieh »

strong69 wrote: Ja sam mislio da je clanak takav da govori o tome a ne postavljac teme, ocigledno ksenofobicna osoba koja uzima za pravo sebi dati link na intervju koji apsolutno nema ovakve konotacije nego naprotiv, u duhu je razumijevanja i tolerancije.

Zato, encian, nemoj da se ljutis. Dok je ovakvih osoba kao sto je pokretac teme bice i nas koji ljude dijelimo na drugim osnovama.
Nekvalitetne diskutante karakteriše nedostatak umijeća vođenja argumentirane diskusije. U svojoj nemoći
ubacuju klasični "argumentum ad hominem" gdje se bave ličnostima drugih diskutanata.
Tema diskusije nije moja malenkost. U naslovu teme je citiran Mirko Kovač, a što se tiče razbacivanja stranim riječima čije se značenje ne razumije
najbolje je nabaviti kakav dobar rječnik stranih riječi, recimo Klaića i vidjeti što riječ, u ovom slučaju ksenofobija, znači.

Bilježim se sa štovanjem
Last edited by Ashrafieh on 19/06/2008 10:39, edited 1 time in total.
delightful

#17 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by delightful »

de nam reci sta je ksenofija, molim te :-)
svi dobro vidimo, zato te molim da se uzdrzis uvecanih slova i crvenih fontova. hvala.
Ashrafieh

#18 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by Ashrafieh »

delightful wrote:de nam reci sta je ksenofija, molim te :-)
svi dobro vidimo, zato te molim da se uzdrzis uvecanih slova i crvenih fontova. hvala.
Primljeno na znanje. Akcent je na "argumentum ad personam" i na imputaciji ksenofobije
shana_majka

#19 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by shana_majka »

fantom slobode wrote:Meni dosta fale one guslarske veceri prije rata, nekako mi je to bilo super, odisalo je inteligencijom i savremenim duhom...E steta sto nam ti stanovnici odose, mogli su sada biti bog i batina u gradu...
Tu su oni josh uvijek, malo su se preselili u "istocni prigradski dio" al' ...
Umjesto da se Ustavom, dekretom, zakonom ,intelektualnim ignorisanjem zabrani korishtenje imena Sarajevo za bivshe prigradske dijelove.... bave se izgubljenim duhovima (?), ili mozda, pronalaze sebe u novim izrazima/predgradjima...ko ce ga znat' :roll:
Mnogim' to ne smeta, tugo moja.... :(
zastoqsviram

#20 Re: Poluintelektualci iz provincije su najgora sorta ljudi

Post by zastoqsviram »

fantom slobode wrote:Meni dosta fale one guslarske veceri prije rata, nekako mi je to bilo super, odisalo je inteligencijom i savremenim duhom...E steta sto nam ti stanovnici odose, mogli su sada biti bog i batina u gradu...
kako bolan nema guslanja... jesi li ti cuo za SA-X forum...
Post Reply