Poltergeist

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Skyfox

#1 Poltergeist

Post by Skyfox »

Evo jedna ljetna tema...

Poltergeist (from German poltern, meaning to rumble or make noise, and Geist, meaning "ghost", "spirit", or "embodiment") denotes a demonic spirit or ghost that manifests itself by moving and influencing objects.

Image
Poltergeist activity is probably the most misunderstood form of paranormal activity, at least in conjunction with haunted houses. The word poltergeist actually means "noisy ghost" when translated from German and for many years, researchers believed that noisy ghosts were causing the phenomena reported in these cases. It was assumed that the things which occurred in a house that was "haunted" by a poltergeist were caused by an outside force.
Image
...It is believed that person may be unconsciously manipulating the items in the house by psychokinesis (PK), the power to move things by energy generated in the brain. This kinetic energy remains unexplained, but even mainstream scientists are starting to admit that it does seem to exist. It is unknown why this energy seems to appear in females around the age of puberty, but it has been documented to occur. It seems that when the activity begins to manifest, the girl is usually in the midst of some emotional or sexual turmoil.
http://www.prairieghosts.com/poltergeists1.html
sheilak

#2 Re: Poltergeist

Post by sheilak »

Pa, @ Skyfox , reci nam, je li tebe ikada mucio Poltergeist? :-D
Skyfox

#3 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

premotati na 40 secundu klipa

ovo je neki dobar fake...

http://www.youtube.com/watch?v=LVoqXnph ... re=related

fake ili ne izgleda spooky :skoljka:
Skyfox

#4 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

sheilak wrote:Pa, @ Skyfox , reci nam, je li tebe ikada mucio Poltergeist? :-D
yes obicno nakon nekog trash horora kad sam home alone :run: :D
Skyfox

#5 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

Image

Image

par slika na temu, o autenticnosti se debatira jos uvijek ali napravljene su u vrijeme kad je bilo manje mogucnosti manipulacije...
Skyfox

#6 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

Film na Steven S. o ovoj pojavi

Image
Skyfox

#7 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

malo statistike
Statistics show that out of 100 investigated cases of poltergeist infestations, only 12% are investigated by competent outsiders, and the activity itself seems to be more intense during the evening rather than the morning. Most poltergeist activity seems to be a House Centred Phenomena. There are a number of profound incidents regularly reported during such infestations.
Case 5:
In 1995, the Manchester Anomalous Phenomena Investigation Team (MAPIT), investigated a poltergeist case in Rochdale, UK. The most astonishing thing was that the poltergeist activity continued to take place throughout the night even though the focus (adolescent) and her family were removed from the building. Also the main investigator, Stephen Mera, was physically marked in one of the bedrooms by being hit by something he could not see. The markings soon disappeared, but the shock didn't. Also in this case there was water formings that were later analysed by North West Water laboratories. The results showed a huge amount of conductivity, something not normally found in water.
from http://maxpages.com/mapit/POLTERGEIST_PHENOMENA
Skyfox

#8 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

et da se malo educiramo 8-)
sheilak

#9 Re: Poltergeist

Post by sheilak »

Bila je ovakva slicna tema, mislim da je naslov strava ili nesto tako.

Ja moram reci da je to vrlo osjetljiva tema :D . Cesto mi se desi da imam neki cudan osjecaj u nekim kucama, prostorijama, mjestima, ali masta je vrlo mocna, pa i to moglo dosta toga objasniti. Onaj film " Poltergeist " mi je utjerao strah u kosti :-D :-? , kao i " Istjerivac djavola ". Vjerske knjige kazu da ima nesto, dzini, demoni , ljuti duhovi ( ja bih tu dodala i moj bivsi decko , ziv doduse, ali ljut :-D ) . Nisam imala ni jedan close encounter , ali razne senzacije jesam, kao panika iznenadna, jezu , hladnocu, itd. Ali ja sam neuroticna, nije meni vjerovati. :-D :D
Skyfox

#10 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

@sheilak
paaa kazu da svi imamo sesto culo, kao i zivotinje, samo kod nekih je to izrazeno malo vise. Naravno nasa masta je objasnjenje za dosta toga, ali postoje neki dokumentovani eventi koje znanstvenici nisu mogli objasniti svojom aparaturom i instrumentima, uglavnom se klasificiraju kao supernatural i u arhivu...
sheilak

#11 Re: Poltergeist

Post by sheilak »

Da, cudno je to kako su ljudi skloni odbaciti ili potisnuti ono sto ne razumiju ili ne mogu objasniti , umjesto da pokusaju naci objasnjenje, pa makar ono bilo i neracionalno. Mozda bi mogli nesto vise nauciti o svemu jer mislim da je nasa realnost tek jedna od mnogih.
Skyfox

#12 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

moguce je svasta
ali covijeku je tesko prihvatiti bilo sta izvan uobicajenih okvira bez opipljivih dokaza.

nekad smo mislili da je zemlja ravna, od tada dosta toga se promjenilo.
A duhovi u urbanom nacinu zivota se nikako ne uklapaju... ali...
DaysleepeR

#13 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

Sinoć sam spavao u potpuno praznom i prilično velikom motelu u Kladnju.
Motel je potpuno prazan (znači ni recepcionera ni nikoga, sam uđeš i izađeš) a ključ se dobije u motelu koji je lociran malo niže. Nas dvoje jedini "gosti"
Po danu je izgledao tako da me je direktno asocirao na film Shining. Sve izgleda kao da tu stalno borave ljudi ali nema žive duše.
Dakle po danu smo se smjestili, a vrijeme kad smo došli na spavanje je bilo 3 ujutro. Hodnici nemaju svjetlo, a soba je zabačena skroz na vrhu na kraju hodnika.
Jedino svjetlo je bilo od mobitela.

Dakle valjalo je ući pa kroz stubište, puno mračnih uglova, čoškova i sl.

Uz sav taj uvod i asocijacije očekivao sam maloo trzavica tipa krckanja, lupanja, škripe, propuha, hladnijeg zraka itd. međutim moram vas razočarati - ma ništa.

NI tokom prolaska do sobe, ni u sobi ni kad smo legli spavati. Očekivao sam neko krckanje makar niz hodnik, pogotovo što ima dosta vrata koja je dihtuju, ali ništa.

Spavao kao beba.

Poltergeist je američka glupa furka.
Skyfox

#14 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

DaysleepeR wrote:
Poltergeist je američka glupa furka.
@ DaysleepeR meni bi masta proradila 100% :D

a prica potice iz Europe a ne Amerike...
DaysleepeR

#15 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

potiče priča, ali sva fama i strka je napuhana u USA

pratim ja redovno ghost chaserse na zone reality ali sve je to smiješno

ali je motel legendaran, klasični Shining, usred šume, nema nikoga, još juče zaspem u sred ljeta, probudim se danas usred jeseni :D
Skyfox

#16 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

pa gdje ima dima...
ne znaci ako ja ili ti nikad nisi vidio, dozivio po... Nisam ni ja ubjeden niti bih volio doziviti tako nesto, (u tom tvom hotelu ne bi ni zanocio) ali procitao sam toliko knjiga na tu temu da jednostevno ne mozes ostati bez upitnika iznag glave.

bas ovako :?

jednostavno pusti mastu na slobodu :D
DaysleepeR

#17 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

pa evo ja ti kažem

prvo jako volim tu tematiku, pratim sve moguće ghost emisije na tv, internetu i sl.
bio sam maksimalno inspirisan sinoc, čak i maksimalno sugestivan pa opet ništa

imam ja mašte ali eto razočaran sam :D

možda je razlog tome što sam odrastao pored groblja, pa smo se kao djeca naveče stalno igrali žmire u tom istom groblju, pa sam davno iz glave izbacio te neke budalaštine iz filmova

al eto kad smo kod same riječi poltergeist koja je njemačka, skontaj da stariji ljudi pravoslavne vjeroispovjesti i danas kad grmi kažu da sveti Ilija gromovnik baca munje a mi danas znamo kako dolazi do grmljavine, ista stvar je i sa poltergeistom, samo sto je amerika zemlja marketinga...

:D
x0z0y0

#18 Re: Poltergeist

Post by x0z0y0 »

meni je dobar Exorcism of Emily Rose
ne pricamo o filmovima - znam...ali ovaj se temelji na istinitoj prici i originalnim snimcima (audio)..pa pogledajte ako ste u mogucnosti
sjecam se bio je u kinu Unitic...i presmjesno je bilo kad su raja pocela izlazit..pogotovo cure hahaha
ja inace volim horore ..tako da :D :evil:
sheilak

#19 Re: Poltergeist

Post by sheilak »

Image

brown lady ghost
DaysleepeR

#20 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

jao koji horror

evo ti primjer u 5 minuta

original fotka
Image

nakon moje intervencije
Image
DaysleepeR

#21 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

isto tako i ove gluposti koje lovci na duhove zovu "orbs"

malo treba samo dići prašine u sobi i uslikati je sa blicom i dobije se finih orbova :D

Image
Skyfox

#22 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

@Day

hm mada su hoteli dosta pogodna mjesta za ghost hunterse, ukoliko se u spomenutom hotelu nije desio neki smrtni slucaj ni hotel nece biti haunted. A sto se tice poltergeist-a cini se da su pojave vezane za pojedine obitelji odnosno clana porodice.

Da, filmovi na ovu temu su "amerikanizirani" zbog njihove publike i box office-a ali ja sam do informacija dosao kroz knjige koje sam citao ko klinac. U njima su opisani navodni napadi, kojima su prisustvovali ljudi koje nisu "povezani" sa kucom u kojoj se to desavalo, kao sto su doktori i policajci. Npr kuca u Engleskoj na koju je mjesecima padalo kamenje "niodkud" razlicitih velicina. U Francuskoj u jednom selu poltergeist je toliko bio aktivan da je namjestaj letio kroz prozore i vrata svakodnevno, razbijajuci se u komade prilikom pada na zemlju. - Navodno :evil:
Sve ovo tokom 50. i 60.-tih.
DaysleepeR

#23 Re: Poltergeist

Post by DaysleepeR »

a čitao si Artura Clarkea :D

pa trebao si pročitati i zaključke u kojima on ocjenjuje vjerovatnost svake od nadprirodnih pojava koje u knjizi opisuje :D

btw. ovdje je bio rat, skoro i da nema objekta u kojem neko nije nastradao nasilno pa opet ništa, tu deremo ameriku i ostale zemlje po potencijalno haunted objektima i to žešće

američka glupa furka, ništa više
Skyfox

#24 Re: Poltergeist

Post by Skyfox »

OK if you say so :D svako ima svoje misljenje

Sir Artur - obavezno stivo za one kojima je ovo interesantno i.... moguce :D
sffovac

#25 Re: Poltergeist

Post by sffovac »

procitajte od Oscara Wilda - The Canterville Ghost
ja sam je citao kao dijete i tu mi se masta najvise uskomesala, vise nego bilo kakva slika ili film ;)
Post Reply