Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

arzuhal

#676 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Ništa, morat ćemo svi zapeti, nek' svako dadne od sebe koliko može bez obzira koliki smo i kakvi vjernici, i potruditi se da obrezivanje žena uvedemo u tradiciju bh. muslimana, i neka niko ne kuka, ni Rim se nije preko noći izgradio...Pa kada uvedemo, kada se to raširi i zaživi kod nas, e onda ćemo ustati i odbaciti tu tradiciju koja ponižava ženu...
Obrezivanje žena je samo jedan od propisa koje sam naveo, ali pošto je većina forumaša uvijek privučena, onako baš
malograđanski (a glume nešto tipa NE Ceci )samo zvonima i praporcima , naravno da to dominira.
Postoji problem obrezivanja žena u nekim vehabijskim zajednicama, a samim tim postoji i mogućnost da neko za
50 godina kaže da je i to dio naše tradicije, kao što je recimo obrezivanje muške djece.

Drugi problem je prisiljavanje djece na vršenje vjerskih propisa , u kojem je upotreba batine nešto što se uzima zdravo
za gotovo . Jel' ti to smiješno i kad dijecu tuku jer neće da nose maramu ili neće da idu u mejtaf ili neće da klanjaju?
Dakle, konkretno govorim o upotrebi sile nad djecom i njenim izbacivanjem iz naše tradicije.

Hoćeš li sad napisati neki šupljatorski pamflet ili ćeš reći kao čovjek "da, to jeste problem i trebamo to zabraniti i u vjeri
i u tradiciji ?" .
Što se tiče šupljarenja ne moramo ići dalje od tvog uvodnog posta koji je primjer ostrašćenosti, nedostatka objektivnog i poštenog pristupa, pabirčenju i biranju samo nekih a zapostavljanu drugih stvari, itd.

Što se tiče ovoga što si napisao o tome da neko tuče djecu da bih batinama načinio bilo čime pa i muslimanima, tu se potpuno slažem stobom, toga ne smije biti, žestoko sam protiv toga.
Euridika
Globalna šefica

#677 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
triconja wrote: Po pisanju pojedinih dalo bi se zakljuciti da se masovno vrsi obrezivanje i muska i zenska u bosni :lol: :-) :-) :-)
Ma ovo se ja ježim nevezano za postojanje istog u Bosni...
Vi sjeckajte svoje šta hoćete :mrgreen:
samo što pročitam FGM naježim se i poželim da smotam nogu tri puta oko druge noge
AJ!
:lol: :lol:
Znači, apstiniraš do daljnjeg. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#678 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

E bravo, svaka čast , znači i ti si protiv toga da se nasiljem djecu (ili bilo koga, a djecu pogotovo) uvodi u vjeru.
Eto vidiš već imamo nešto konkretno šta bi trebalo da se izbaci, a jeste prisutno u našoj tradiciji .

Ne razumijem šta sam "pabirčio" , naveo sam stvari koje bi trebalo izbaciti iz naše tradicije, a nisam za to da se
sve izbacuje. Ima tu i lijepih stvari , lijepih pristupa ljudskoj psihologiji, a naravno da ću navoditi ono što je
ružno jer to treba izbaciti.

U kršćanstvu imaju propisi iz Starog zavjeta, tipa kamenovanje bludnice , pa je Isa ili Isus , došao i rekao
"ko je bez grijeha neka baci kamen prvi" . To je primjer humane reforme religije , a u našem islamu i dan danas
stoji takve gnjusobe i nasilni propisi, a sve zbog tvrdoglavih dogmata koji smatraju da tako "brane islam".
triconja

#679 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Euridika wrote: Ne znam jesi li me dobro razumio, ali ja jesam govorila o pravima žena u odnosu na muška prava u okviru istog društvenog staleža. Nisam uopće poredila prava muškaraca i žena u međuklasnim odnosima. Svakako da su žene plemića i veleposjednika imale mnogo veća prava nego ijedan muški (ili ženski) rob, kmet, zemljoradnik i sl. I inače, svi nižerangirani slojevi društva su generalno živjeli (i danas žive) mnogo težim životima, i obespravljeni su u poređenju sa vladajućim strukturama i bogatašima.
Ali, ako uporediš muška i ženska prava iste društvene skupine, vidjet ćeš da postoje razlike. Sve do 20-og stoljeća žene nisu imale pravo glasa, bilo im je ograničeno kretanje, nisu imale mogućnost zaposlenja ili im je zarada bila daleko manja od muškaraca (čak i za iste poslove) i sl.

Mislim da griješiš kad kažeš da je ženska vladavina bila brutalnija. Prvo, broj ženskih vladara je daleko, daleko manji od broja muških vladara u povijesti. Drugo, žene su rijetko dolazile na vlast samostalno, osim kao žene ili udovice vladara, ili kao majke maloljetnih vladara. Ženska brutalnost je imala sasvim druge motive u odnosu na mušku i uglavnom je bila ograničenog djelovanja. Nije baš da historija pljušti od osoba kao što su Krvava Mary ili Elizabeth Bathory. Bilo ih je, da, ali većinom se radi o ženama koje su bile psihičke poremećene i te svoje psihičke poremećaje su iskaljivale na potlačenima. S druge strane, motiv većini muških vladara je bilo stjecanje većeg stepena moći i novca. I oni su ti koji su vodili geopolitičke ratove sa ciljem osvajanja novih teritorija i porobljavanja življa. Žene vladari su se uglavnom držale svojih matičnih teritorija, a i one koje jesu učestvovale u ratovima, nisu bile same vojskovođe. Uvijek je tu uz njih bila vojska sa svojim komandantima koji su diktirali tokove bitaka i osvajanja, i oni su učestvovali, ako ne i vodili aktivno sve ratne pohode. Ili bi se žene vladari udruživale sa vladarima drugih država (muškarcima) u zajedničkim pohodima za osvajanje trećih država itd. Iako je i među muškim vladarima bilo monstruma i psihopata, većina ih bila samo željna moći i zaljubljena u sebe (možemo diskutovati da je i to jedan vid psihičkog poremećaja, ali nažalost ovaj je, u većoj ili manjoj mjeri, sveprisutan kod ljudi).

Ja sam uvijek za umjerenu i konstruktivnu diskusiju. Ako vidim da diskusija izlazi iz tih okvira, ja se uljudno povučem, nikog ne vrijeđam niti se prepucavam po forumu. :)
Naravno za manja prava zena u drustvu u prijasnje vrijeme, a u pojedinim slucajevima u danasnje, moram se sloziti da si u pravu. Ma koliko god ja bio selektivan i trazio bioloske razlike ne mogu da relativiziram tu cinjenicu. U pojedinim slucajevima i danas postoji nejednakost i mislim da ce proci jos dobar broj revolucija da se dodje na prihvatljiv nivo jednakosti.

Sad se postavlja pitanje sta mi mozemo uraditi danas da bi se popravio polozaj zena, a odgovor je porazavajuci jer obican covjek ili zena tesko da moze nesto uraditi. Cak i da postoji neka kriticna masa opet je potrebno da krv potekne da se bilo sta mijenja (ne mislim bukvalno da se ratuje za ideale, nego treba se dobro namuciti). Naravno da se mogu neke stvari ispeglati lokalno, ali za globalno je previse ambiciozno da se i pomislja. Uvijek ce biti zene u losijem polozaju u primitivnim sredinama, ne moze se tek tako preko noci rec da zena treba raditi i skole zavrsavati.

Bio sam selektivan i u izboru brutalnih zenskih vladara pa sam radio generalizaciju, mada kad se bolje pogleda sve jedan vladar je bio psihicki nestabilan i los.
triconja

#680 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Nurudin wrote:E bravo, svaka čast , znači i ti si protiv toga da se nasiljem djecu (ili bilo koga, a djecu pogotovo) uvodi u vjeru.
Eto vidiš već imamo nešto konkretno šta bi trebalo da se izbaci, a jeste prisutno u našoj tradiciji .

Ne razumijem šta sam "pabirčio" , naveo sam stvari koje bi trebalo izbaciti iz naše tradicije, a nisam za to da se
sve izbacuje. Ima tu i lijepih stvari , lijepih pristupa ljudskoj psihologiji, a naravno da ću navoditi ono što je
ružno jer to treba izbaciti.

U kršćanstvu imaju propisi iz Starog zavjeta, tipa kamenovanje bludnice , pa je Isa ili Isus , došao i rekao
"ko je bez grijeha neka baci kamen prvi" . To je primjer humane reforme religije , a u našem islamu i dan danas
stoji takve gnjusobe i nasilni propisi, a sve zbog tvrdoglavih dogmata koji smatraju da tako "brane islam".
Ko da su krscanski ili jevrejski fundamentalisti ista bolji po pitanju odgoja djece, odnosa prema zenama i kaznama za nepostivanje propisa :lol: :lol: :lol:

Gdje god je vjera bitna u velikom procentu pri donosenju bilo kakve odluke to drustvo je nazadno.

Evo pitanje za tebe. Sta mislis ko postane pripadnik radikalnih grupa na balkanu i pocne fundamentalisticki razmisljati?
arzuhal

#681 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:U kršćanstvu imaju propisi iz Starog zavjeta, tipa kamenovanje bludnice , pa je Isa ili Isus , došao i rekao
Pa objašnjeno je to: to je bilo iskušavanje (uz pokušaj izigravanja s njim) Isusa od strane farizeja koji su doveli ženu zahtijevajući kamenovanje a nisu doveli i muškarca koji je počinio s njom blud, ta nije ona sama počinila grijeh a traže kaznu samo nad njom. To što su oni uradili je u startu bilo protivno samom Zakonu na kojeg su se pozivali pa ih je Isus maršnuo na lijep način.
To nije bila reforma nego ukazivanje na suštinu Zakona i odnosa prema njemu.
O tome se i danas radi: neki bi da ga formalno primjenjuju ali samo u nekim segmentima, a neki bi da ga reformiraju.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#682 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:U kršćanstvu imaju propisi iz Starog zavjeta, tipa kamenovanje bludnice , pa je Isa ili Isus , došao i rekao
Pa objašnjeno je to: to je bilo iskušavanje (uz pokušaj izigravanja s njim) Isusa od strane farizeja koji su doveli ženu zahtijevajući kamenovanje a nisu doveli i muškarca koji je počinio s njom blud, ta nije ona sama počinila grijeh a traže kaznu samo nad njom. To što su oni uradili je u startu bilo protivno samom Zakonu na kojeg su se pozivali pa ih je Isus maršnuo na lijep način.
O tome se i danas radi: neki bi da ga formalno primjenjuju ali samo u nekim segmentima, a neki bi da ga reformiraju.
Bogati, Novi zavjet (kojeg su pisali Isaovi učenici , isto kao i kod nas hadise što su pisali 200godina poslije ), NIJE reforma
Starog ?! Meni to prvi haber
Smrcak15

#683 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Bogati, Novi zavjet (kojeg su pisali Isaovi učenici , isto kao i kod nas hadise što su pisali 200godina poslije ), NIJE reforma
Starog ?! Meni to prvi haber
kod koga vas s obzirom da nisi musliman???
što su pisali 200godina poslije )
nije tacno, pisali su ashabi muhammeda hadise , imali svoje biljeske, a ove zbirke sto sada imamo su nastale kasnije sakupljanjem hadisa i klasifikacijom hadisa.
Nurudin

#684 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Naravno da jesam po svojoj tradiciji musliman. To je nešto u čemu se rodiš , nema tu religijskih defiicija i granica.
Čak sam puno više dobronamjeran nego ti, koji u stvari svojom glupošću samo nanosiš štetu .
Izvor tvoje gluposti je sam identitet, od kojeg je izgrađen tvoj islamski ego, i zato ti , a i drugi profinjeniji muslimani,
svaku kritiku doživljavate lično.
Ja mogu da izađem iz tog identiteta i vidim , da ako je nešto ružno kažem da je ružno ili besmisleno ili neprimjereno.
Islamskom identitetu je "spas" u okretanju ka sufijskom pristupu kojemu je fokus usmjeren na osobu , a učenja se temelje
na ljubavi i dobroti , a ne na uvođenju društvenih promjena i nekakvog šerijata. Taj drugi foksu je poluretardiran i indoktrinacijom
likova poput tebe, nanosi ogromnu štetu samim muslimanima, na svim mogućim aspektima.
Smrcak15

#685 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Naravno da jesam po svojoj tradiciji musliman. To je nešto u čemu se rodiš , nema tu religijskih defiicija i granica.
Čak sam puno više dobronamjeran nego ti, koji u stvari svojom glupošću samo nanosiš štetu .
Izvor tvoje gluposti je sam identitet, od kojeg je izgrađen tvoj islamski ego, i zato ti , a i drugi profinjeniji muslimani,
svaku kritiku doživljavate lično.
Ja mogu da izađem iz tog identiteta i vidim , da ako je nešto ružno kažem da je ružno ili besmisleno ili neprimjereno.
Islamskom identitetu je "spas" u okretanju ka sufijskom pristupu kojemu je fokus usmjeren na osobu , a učenja se temelje
na ljubavi i dobroti , a ne na uvođenju društvenih promjena i nekakvog šerijata. Taj drugi foksu je poluretardiran i indoktrinacijom
likova poput tebe, nanosi ogromnu štetu samim muslimanima, na svim mogućim aspektima.
dobronamjeran kazes, jeli biti dobronamjeran pljuvati po Allahu, Muhammedu i islamu, tako sto hinjski podmuklo trazis sve moguce nacine da ga prestavis u crnom svjetlu, jeli to dobro namjerno druze :-? ????????????????????

a ja kad donosim dokaze, argumente da to nije tako, eh to je glupost, to je idiotizam, jer eto branim svoju vjeru islam, to je nanosenje stete :-)

Da, upravu si, nanosim stetu takvima kao ti jer ih provaljujem , njihove lazi petljanja, podmuklosti pokazem narodu sa dokazima i argumentima tvoju podmuklu stranu koliko zaista mrzis ovu vjeru islam, jer ne treba meni puno da providim insana, cim pocne postirati stvari znam u koju stranu puse vjetar.
svaku kritiku doživljavate
vjeruj mi kad me ad hominem napadas, ono glup si, nevaljas nista, budala si, ovakav si onakav si...ne zamaram se ja tim stvarima plaho

ali kad vidim da mi udaras na islam, tad prokuha u meni.
na ljubavi i dobroti
da , onda znas da si miran, jer te sufijska raja nece plaho napadati, ljudi se zavucu u tekije, u svoje kuce dzamije, zikre a tebe ostave na miru da radis to sto radis....naravno da ces ih voliti....

normala stvar da mene neces voliti, jer kad dodjes na forumu pa opalis lazi po islamu, a ja kazem, stani malo druze, da da vidimo to, pa ti donesem dokaze i argumente da nije tako...onda ti ma sta ti, necu da pricam sa tobom ovo ono, ovakav si onakav si :lol:

ljudima neukim mozes palamuditi i crniti islam koliko hoces, jer ljudi neznaju, ali meni nemozes vjeruj mi, nisam ja dzaba bio u islamu 25 godina
arzuhal

#686 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Ja mogu da izađem iz tog identiteta i vidim , da ako je nešto ružno kažem da je ružno ili besmisleno ili neprimjereno.
"Ko se bavi fikhom, šerijatskim pravom, a ne bude bio sufija, taj je griješnik, a ko se bude pravio sufija, a ne bude poznavalac fikha, šerijatskog prava, on je nevjernik (zindik), a ko sastavi ovo oboje (fikh i tesavvuf), on je pravi vjernik." (imam Malik)*

Globalna šefica

#687 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Image
HardcoreMX

#688 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HardcoreMX »

ne znam o cemu vi pricate...zene su oduvijek u svim bransama bile glavne i upravljale svim m..uskima...
Last edited by HardcoreMX on 23/02/2018 13:46, edited 1 time in total.
KIseljak12

#689 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

HAVANA wrote:
arzuhal wrote:Mene kasu sunetili, berbo reko vameliji: Vala, od ove kožice možete skrojit lijepa dva muška kožna mantila i jednu žensku tašnicu...

Ne znam kako to ide kad se ženskinje obrezuje...
Trosjed presvuku.
U mene napravili cerade za konvoj kamiona.
arzuhal

#690 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Image
:thumbup: :mrgreen:

Konačno čitaš prave stvari...
HardcoreMX

#691 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote:
HAVANA wrote:
arzuhal wrote:Mene kasu sunetili, berbo reko vameliji: Vala, od ove kožice možete skrojit lijepa dva muška kožna mantila i jednu žensku tašnicu...

Ne znam kako to ide kad se ženskinje obrezuje...
Trosjed presvuku.
U mene napravili cerade za konvoj kamiona.
kod tebe prava poligamija...
KIseljak12

#692 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote:
KIseljak12 wrote: U mene napravili cerade za konvoj kamiona.
kod tebe prava poligamija...
:thumbup: Po starom bosnjackom obicaju, kako koju ozenim, ako nije osunecena, ide u paketu.
arzuhal

#693 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Mogao sam se u biznis kakav bacit s tim da sam znao koliko je popularno žensko obrezivanje...

Samostalna zanatska radnja "PAJSER" (tattoo, piercing & sunnah - only for ladies)
HardcoreMX

#694 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote: :thumbup: Po starom bosnjackom obicaju, kako koju ozenim, ako nije osunecena, ide u paketu.
bosnjacki obicaj i sunet su dva odvojena pojma..
KIseljak12

#695 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

HardcoreMX wrote:
KIseljak12 wrote: :thumbup: Po starom bosnjackom obicaju, kako koju ozenim, ako nije osunecena, ide u paketu.
bosnjacki obicaj i sunet su dva odvojena pojma..
Sucur Allahu da jesu. Samo kazem da mi Bosnjaci redovno zenimo vise zena, od kojih su, u pravilu, sve osunecene, a ako nisu - osunete se.

</sarkazam>
djkurt

#696 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

Mene nevira samo to što velika većina osoba na ovom forumu namjerno ili ne sunnet i običaje poistovjećuje sa Farzom i obavezama. Mislim ono heelooooooo, jedno je lijepo ili tradicija nalaže da se radi (kakva god ta tradicija bila) a drugo je obaveza i mora se činit. Danas muslimani više prakticiraju sunnet nego Farz, pa zato i jesu zbunjeni.
Niemand

#697 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

Ovo haman pdf lj&s. :cry:
r_faruk

#698 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by r_faruk »

mene bas interesuje zasto se uvrijedite ako vam neko kaze nesto sto vam se ne svidja.
jos jednom cu postaviti clip koji sam postavio par puta na istu temu. kao neko vas napada jer je muhameda nazvao pedofilom, bog vaki, naki, ateJisti vaki naki, cafiri pi*ke materine. eto uvrijedio me, idem mu drezat ruku, nogu, je*at mater, natac' na kolac, svilen gajtan pa zadavit, uvrijedio mi alaha. ma ako i postoji zna se o sebi brinuti, ne moras ga ti branit'.

ili Stephen Fry:
“It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more... than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning; it has no purpose; it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so fucking what."
KIseljak12

#699 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

r_faruk wrote:mene bas interesuje zasto se uvrijedite ako vam neko kaze nesto sto vam se ne svidja.
jos jednom cu postaviti clip koji sam postavio par puta na istu temu. kao neko vas napada jer je muhameda nazvao pedofilom, bog vaki, naki, ateJisti vaki naki, cafiri pi*ke materine. eto uvrijedio me, idem mu drezat ruku, nogu, je*at mater, natac' na kolac, svilen gajtan pa zadavit, uvrijedio mi alaha. ma ako i postoji zna se o sebi brinuti, ne moras ga ti branit'.

ili Stephen Fry:
“It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more... than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning; it has no purpose; it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so fucking what."
Dzaba ti je ovog mecat, on je za razliku od Cece, deklarisani islamofob, tako da njegova prica ovdje ne pije vode. a ni price drugih kjaafira
HardcoreMX

#700 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote: Sucur Allahu da jesu. Samo kazem da mi Bosnjaci redovno zenimo vise zena, od kojih su, u pravilu, sve osunecene, a ako nisu - osunete se.

</sarkazam>
ako jesu sto ih onda dovodis u isti konktekst....
to si ti cuo negdje pa pomislio da ces dati poseban dojam, inace sarkazam <gristi usne od bijesa>....
Post Reply