Ovdje si već skoro sve fulala. Objektivno , ne poznaješ islamske propise i nisi uopšte u mogućnosti da donseš neki adkvatanBloo wrote:Meni se nekako čini da ova grupa ovdje, a gle čuda sve muškarci raspravljaju, nekako ne može da se odvoji od svog backgrounda i objektivno posmatra određene propise. Svi smo mi ponikli u monogamnim brakovima i time nam je to usađeno kao postulat porodice.
U vašim islamskim propisima se dozvoljava i poligamija (iz raznih ekonomsko-historijskih razloga). Dozvoljava na način da legalizira status tih žena.
I tu se javljaju onda prizemne misli, želja svakog čovjeka da ima više seksualnih partnera. U kombinaciji sa raznim agendama svakog pojedinca ovdje.
S obzirom da se sama sveta knjiga i propisi nisu mjenjali (i to se nudi kao jedan od argumenata da je islam od Boga), ali društvo jeste.
Pretpostavljam da u Kuranu i sunetu postoje određeni propisi i smjernice koje su isto tako škakljivi kao i poligamija, ali ovaj se najčešće spominje.
Ti propisi se isto tako ne primjenjuju u sadašnjim društvima i zajednicama gdje žive muslimani u većini - da li sam stekla pogrešan utisak.
Muslimani su svjesno odlučili da očito neke propise neće primijenjivati jer isti nisu primjenjivi u modernom društvu.
Međutim smjernica za poligamiju se uvijek gleda kroz vizuru muškarca i očito prizemnih nagona, te se u ovom slučaju koristi za raskusurivanje oko nečega što nadilazi "položaj žena u islamu".
Targetira se sam začetnik vaše religije, te time i sama religija na način da se na osnovu pogrešnih premisa pokušava izvući željeni zaključak.
Poligamija je ponižavajuća za žene iz vizure modernog čovjeka odraslog u monogamnom braku u Evropu - Muhamed je prakticirao poligamiju, te sunet odobrava i poligamiju, ergo muhamed, islam, sunet, kuran...su pogrešni ili nisu onakvim kakvim vjernici žele da ih predstave.
A da sutra moderno društvo legalizira monogamiju, kao da gledam ako vam hanume dozvole priveli bi još jednu ...legalno.
Kao neki eye of the storm, u centru sve ove prepiske stoji neko koga zaboravljate - sama žena.
I daleko smo od toga da smo se uopšte dotakli viđenja žene na ove i druge propise u islamu.
Ali svoj vi pos'o...i jedni i drugi.
zaključak, osim da ovako , čisto na osnovu tvog subjektivnog doživljaja nas koji kao znamo više i raspravljamo o tome, napišeš
nešto ovako ofrlje i paušalno
Ti propisi se itekako primjenju tamo gdje su muslimani u većini i gdje društva nisu sekularna ili gdje se ne zna tačno
granica između teokracije i demokracije, kao npr u Indoneziji koja je 4 zemlja na svjetu po broju stanovnika.
O Saudijskoj Arabiji da ne govorim, Pakistanu i ostalim "stan" državama .