Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

hadzinicasa

#1801 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

ja zelim svim zenama sretan 8. mart.
Bloo
Globalna šefica

#1802 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:ja zelim svim zenama sretan 8. mart.
Hvala :kiss:
Mesne štruce za sve!!!
Gojeni H

#1803 Re: -mod comment-

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:Predlažem da obojica budete zabezeknuti ...
:lol: :thumbup:
Gojeni H

#1804 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Ja zelim svim zenama sretan svaki dan osim 8. marta.

Nema na cemu.
arzuhal

#1805 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Ja se isto pridružujem :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1806 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

šta reći , nego , wela havle , tobejarabi itd

pošto sam već pod sankcijama , a ja se ponadao da će ova nova Hilary ili Trump biti na mojoj strani , mogu samo da
imam dilemu to be or not to be ja rabi , a kod te dileme se uvijek odlučiš kao Emir u reklami za tomato kad kaže
"čuj biti ili ne biti? pa biti jarane, ko voli ne biti!"
hadzinicasa

#1807 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

Gojeni H wrote:

Nema na cemu.
a sto osim?
sto ne "i" 8. mart?
Bloo
Globalna šefica

#1808 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote:šta reći , nego , wela havle , tobejarabi itd

pošto sam već pod sankcijama , a ja se ponadao da će ova nova Hilary ili Trump biti na mojoj strani , mogu samo da
imam dilemu to be or not to be ja rabi , a kod te dileme se uvijek odlučiš kao Emir u reklami za tomato kad kaže
"čuj biti ili ne biti? pa biti jarane, ko voli ne biti!"
Više volim da mi se obraćaju sa Simone de Beauvoir...cijenila bih.

:kiss:
Bloo
Globalna šefica

#1809 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Euridika wrote:
Smrcak15 wrote:zene u nasem dzematu su daleko malo vise aktivnije od muskaraca, imaju svoja druzenja zena, nekad dolaze sa djecom itd

dobiju cijelu dzamiju za sebe, efendija kaze muski samo klanjat i odmah izlaziti, zene imaju svoj dan u dzamiji...sve po dogovoru
Moram još samo napraviti komentar na ovaj dio posta.
Evo još jednog novog običaja koji je u, barem u BiH, došao s Arapima i selefijama. Mislim na ovu situaciju da žene dolaze u džamiju s djecom, u vrijeme namaza. I to ne većom djecom, već skroz malom djecom, bebama. Eto to rade da bi klanjale u džematu. Iako po svakoj logici i običaju, pa i po hadisima, je za mame male djece veći sevap ostati u kući s djecom nego doći klanjati u džematu.
Zato mi danas imamo situacije (lično bila u par njih), kad u ženskom dijelu za klanjanje dođe žena s bebom od par mjeseci da klanja, puno sve u džamiji. I naravno, u sred namaza, beba zaplače. I svima se namaz u džamiji poremeti. Jedan od ovih slučajeva je bio noćni namaz u Ramazanu. :roll:
Zašto im imam ne kaže nešto?
arzuhal

#1810 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:

Nema na cemu.
Neki od naših saudijskih alima su se složili sa sobom da je 8. mart kao Dan žena nešto plemenito i dobro za sve ljude, pa se stoga treba i može obilježavati, nema vjerske prepreke u tome. Rođendan hazreti Fatime koji se uzima kao Dan žena i majki je šiijska novotarija i haram ga je obilježavati.

Izmislio sam ovo, al' jelde kako realistično zvuči? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1811 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

Nema na cemu.
Neki od naših saudijskih alima su se složili sa sobom da je 8. mart kao Dan žena nešto plemenito i dobro za sve ljude, pa se stoga treba i može obilježavati, nema vjerske prepreke u tome. Rođendan hazreti Fatime koji se uzima kao Dan žena i majki je šiijska novotarija i haram ga je obilježavati.

Napustite obojica objekat... :-?
Ostavite bombonjere i cvijece.
wewa

#1812 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

Nema na cemu.

i sarmu, i sarmu!
arzuhal

#1813 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

Nema na cemu.

Image
Bloo
Globalna šefica

#1814 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

k3ngur wrote:Da li je zena u vjeri islamu ponizena, nije. Da li je ponizena medju muslimanima vjernicima, jeste, ne svima al ima odredjen broj. Ima dosta muslimana koji bi mogli da poprave odnos prema zenama i da shvate da su jednake sa nama.

A ovi sto jedva cekaju da popljuju po islamu treba ih zapravo upitat da li je zena ponizena van islama. Hypocrites everywhere mate.
Djelomicno se slazem sa tvojim stavom. Položaj žena u svijetu generalno je bolji, ali i daje je loš.

Boldirano: Smatram da žene ipak ovdje imaju više prava da daju mišljenje i eventualno zaključak od muškaraca. Jer su one žene u islamu i propisi se primjenjuju na njih, ne na vas.
djkurt

#1815 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

Nema na cemu.

Što bi reko nurudin, zvuči romantično. lol

Ovo samo potvrđuje moju tezu kako raznorazni nurudinici žele a neki bogami i mogu i uspiju iskriviti poimanje vjere do te mjere da se prosječnom vjerniku sama vjera zgadi.
Euridika
Globalna šefica

#1816 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote:
Smrcak15 wrote:zene u nasem dzematu su daleko malo vise aktivnije od muskaraca, imaju svoja druzenja zena, nekad dolaze sa djecom itd

dobiju cijelu dzamiju za sebe, efendija kaze muski samo klanjat i odmah izlaziti, zene imaju svoj dan u dzamiji...sve po dogovoru
Moram još samo napraviti komentar na ovaj dio posta.
Evo još jednog novog običaja koji je u, barem u BiH, došao s Arapima i selefijama. Mislim na ovu situaciju da žene dolaze u džamiju s djecom, u vrijeme namaza. I to ne većom djecom, već skroz malom djecom, bebama. Eto to rade da bi klanjale u džematu. Iako po svakoj logici i običaju, pa i po hadisima, je za mame male djece veći sevap ostati u kući s djecom nego doći klanjati u džematu.
Zato mi danas imamo situacije (lično bila u par njih), kad u ženskom dijelu za klanjanje dođe žena s bebom od par mjeseci da klanja, puno sve u džamiji. I naravno, u sred namaza, beba zaplače. I svima se namaz u džamiji poremeti. Jedan od ovih slučajeva je bio noćni namaz u Ramazanu. :roll:
Pa kaže, u nekoj pauzi. Ali šta uraditi kad je šteta već počinjena? Bude i smiješno kad upozorava na mir u ženskom safu, a beba plače. :roll:
sekerbay

#1817 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Euridika, Euridika, Euridika :mrgreen:
Jedne prilike poslanik, s.a.v.s dobrano produžio sedzdu.
Kad su ga pitali zašto, rekao je da mu je sinčić sjeo za vrat pa nije htio da ga skida dok mali sam ne siđe.
Često je klanjao sa unukom u rukama. Spuštao bi ga kad je na sedzdi i ponovo uzimao kad ustaje.
Bloo wrote:Napustite obojica objekat
Džabe se kofrčiš kad je ašićare da te je upravo taj arzuhal izabro za moda jer s tobom more manpulisat.
I da te prevede u derviše :oops:
arzuhal

#1818 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Euridika wrote: Moram još samo napraviti komentar na ovaj dio posta.
Kada papa Franjo kaže da žene smiju i trebaju i da doje u crkvi: Joj jes papa legenda, bravo! :thumbup:

Šalim se ba, jel to u Kralja Fahda džamiji, o Euridiko? Ja tamo baš ono kad zalutam, odem na namaz...Kako se ova rečenica može višesmisleno shvatiti, tobejarabi...Obično u džamiju idem klanjat da me ljudi vide, a ne što ću biti skoncentrisan..A kod kuće klanjam ono pravo, kad sam skoncetrisan :mrgreen:

Slažem se stobom, veći je sevap ne bihuzuriti ikoga nego dolaziti na namaz pa kako bilo :thumbup:

Daj ključaj temu, ovo me previše uzima pod svoje! :twisted: Nemam granice...
Bloo
Globalna šefica

#1819 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Euridika, Euridika, Euridika :mrgreen:
Jedne prilike poslanik, s.a.v.s dobrano produžio sedzdu.
Kad su ga pitali zašto, rekao je da mu je sinčić sjeo za vrat pa nije htio da ga skida dok mali sam ne siđe.
Često je klanjao sa unukom u rukama. Spuštao bi ga kad je na sedzdi i ponovo uzimao kad ustaje.
Bloo wrote:Napustite obojica objekat
Džabe se kofrčiš kad je ašićare da te je upravo taj arzuhal izabro za moda jer s tobom more manpulisat.
I da te prevede u derviše :oops:
Ako se možemo vrtiti zajedno, možemo i klanjati zajedno :D

Image

ja sam lezbejka može mahat do sutra
Bloo
Globalna šefica

#1820 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Kada papa Franjo kaže da žene smiju i trebaju i da doje u crkvi: Joj jes papa legenda, bravo! :thumbup:

Šalim se ba, jel to u Kralja Fahda džamiji, o Euridiko? Ja tamo baš ono kad zalutam, odem na namaz...Kako se ova rečenica može višesmisleno shvatiti, tobejarabi...Obično u džamiju idem klanjat da me ljudi vide, a ne što ću biti skoncentrisan..A kod kuće klanjam ono pravo, kad sam skoncetrisan :mrgreen:

Slažem se stobom, veći je sevap ne bihuzuriti ikoga nego dolaziti na namaz pa kako bilo :thumbup:

Daj ključaj temu, ovo me previše uzima pod svoje! :twisted: Nemam granice...
1. ideš u kralja Fahda...nemamo više šta pričati.
2. Zar nema negdje neka lijepa riječ o tome da žene sa bebama (male bebe koje placu) ostanu kući? Ok, ja sam par puta zalutala i u crkvu, dzamiju i sinagogu, ali nisam vidjela zene sa bebama koje doje), ali vi idete cesce. Bebe plaču kad su gladne, da li žena ima pravo da doji tokom namaza u dzamiji? Jer papa je aminovao dolazak i hranjenje.
3. Make me :D
sekerbay

#1821 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:veći je sevap ne bihuzuriti ikoga nego dolaziti na namaz pa kako bilo
To kad tebi budu dali da praviš propise :mrgreen: :kiss:
Aj sad, muhadzira na sunce i ćao :lol:
arzuhal

#1822 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:
arzuhal wrote:veći je sevap ne bihuzuriti ikoga nego dolaziti na namaz pa kako bilo
Sloboodno se izrazi, ne branim :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1823 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Ok, evo ja kao ateista ne kontam.
Male bebe/djeca (do 2 godine) imaju potrebe. Te potrebe su hranjenje svaka 2 sata, pelene, spavanje.
Da li su vama vjernicima vaši potomci i njihove potrebe u tom dobu bitniji od izvršavanja propisa?

Da li će se vaš bog naljutiti ako ne odeš u džamiju, već ostaneš kući (i majka i otac) dok dijete ne stasa dovoljno da može biti mirno i ne traži da se hrani svakla 2 sata?

Ako je pak pod must da žena sa bebom dođe u džamiju i beba ogladni tokom npr teravije, da li je ista može nahraniti u džamiji i prekinuti namaz?

Ili je opet FORMA ispred suštine...
Bloo
Globalna šefica

#1824 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Muhadzira izvlaci samo u posebnim prilikama :chmoljava:
arzuhal

#1825 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Ok, evo ja kao ateista ne kontam.
Male bebe/djeca (do 2 godine) imaju potrebe. Te potrebe su hranjenje svaka 2 sata, pelene, spavanje.
Da li su vama vjernicima vaši potomci i njihove potrebe u tom dobu bitniji od izvršavanja propisa?

Da li će se vaš bog naljutiti ako ne odeš u džamiju, već ostaneš kući (i majka i otac) dok dijete ne stasa dovoljno da može biti mirno i ne traži da se hrani svakla 2 sata?

Ako je pak pod must da žena sa bebom dođe u džamiju i beba ogladni tokom npr teravije, da li je ista može nahraniti u džamiji i prekinuti namaz?

Ili je opet FORMA ispred suštine...
Naravno da nije pod must da žena ide na namaz u džamiju pored nekih drugih obaveza. Euridika i veli da su to neki običaji koji su došli sa južnim vjetrom...
Post Reply