Polozaj naroda evrope pred I Svjetski rat

Post Reply
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#1 Polozaj naroda evrope pred I Svjetski rat

Post by horns&drums »

Ako mozete pomoci, dajte korisne linkove ili tekstove bilo sta...samo na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, no english

Sevap je, samo da vam kazem

Hvala
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Brazzo ......dokle je došlo ?
Nije puno ali je za početak dovoljno
Odsjek za povijest historiju i istoriju :D.....mnogo velika studija :D :D .
Toliko za početak .......ovo ostalo se mora revidirati :D :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Fala Zobra :-D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Evo kolko ja znam. Njemacka je prije bila vise drzavica. Jedna od njih je bila Pruska. Kada je negdje u 19 stoljecu Otto von Bismarck koji je samo vjerovao u nasilje kao rjesenje postao vodza on je zapocinjao ratove gdje su druge njemacke drzave morale da se prikljuce Pruskoj da bi se spasili od Francuza i drugih. Konacno je Njemacka ujedinjena sa Von Bismarckom kao vodzom. Brzo su izrasli u veliku silu i poceli koalirat sa novoformiranom Italijom sto je smetalo Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji kojima je sada prijetio konkurent na trzistu velikih sila. Sve vece naurozavanje i napetost je trajalo sve od kraja 19 do pocetka 20 stoljeca. Kada je Gavrilo Princip po nalogu srpskih vodza koji su htjeli srusit vlast Austro-Ugarske u BiH da bi stvarali veliku Srbiju. A ona je bila u koaliciji sa Njemackom i Italijom. Poslije proglasenja rata Srbiji njoj je u pomoc pristigla Rusija koja je povukla svoje saveznike(Velika Britanija i Francuska) a Austro-Ugarska svoje(Njemacka i Italija) te je rat razbuktao Evropom. SAD se 1917. godine umjesala na strani Velike Britanije, Francuske i Rusije jer su ja mislim Nijemci pucali na njihove brodove ili nesto.
paul

Post by paul »

I onda je došlo do atentata na Principovom mostu i Balkanci su zajebali čitavu stvar :lol:
Post Reply