Polovne školske knjige

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#1 Polovne školske knjige

Post by mali jomu »

Do početka školske godine ostalo je jako malo, svi se polako spremaju za početak nove školske godine. Potrebno je kupiti udžbenike i ostale potrepšetine za školu - za koje je potrebno izdvojiti od 100 pa do otprilike 200 KM, što ovisi o tome u koji razred dijete kreće, kao i koji su udžbenici propisani u njihovoj školi.

Zbog visokih cijene opremanja školarca u školu, roditelji se sve češće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga.

Admin Facebook grupe Udžbenici za osnovne i srednje škole – Enis Hadžić je budući inženjer radiologije, a ovu grupu je osnovao u julu prošle godine.

Hadžić navodi da grupa broji preko 4 hiljade članova i da je osnovana s ciljem lakše kupovine i prodaje udžbenika kako u Sarajevu, tako i u mjestima na području cijele Federacije BiH, s obzirom na to da u većini mjesta nisu dostupni ulični štandovi na kojima se prodaju udžbenici.

„Roditelji se već dugo godina susreću s problemom jedan udžbenik - više autora, te udžbenike moraju tražiti na različitim mjestima, a nerijetko i u knjižarama gdje su cijene kompleta udžbenika uglavnom iznad budžeta određenog za njihovu kupovinu. Na našoj Facebook grupi cijena udžbenika za osnovne škole je 5 KM, a za srednje škole 8 i 10 KM, što je za većinu mušterija prihvatljiva cijena“

Image
Most Drvenija u Sarajevu je već odavno postao svima dobro znano mjesto za prodaju polovnih udžbenika i knjiga.

Mahir Mujaković bavi se prodajom polovnih školskih udžbenika 7-8 godina na mostu Drvenija.

„Mislim da je sve manje roditelja koji idu u knjižare. Uglavnom se namiruju kod nas. Radimo zamjene knjiga, ali i za pare. Cijena knjige za osnovnu školu kod nas je 5 KM, a u knjižari duplo skuplje. Roditeljima je draže onda s nama poslovati“

Mujaković govori da je ova sedmica još uvijek mirna i da će gužva nastati iduće sedmice kada škola krene. Navodi i da se dešava da nastavnici i učitelji nekada traže potpuno druge udžbenike od onih koji su navedeni na školskim listama potrebnih udžbenika, te da su roditelji oprezni i stoga čekaju do prve sedmice početka nastave.

Neki prodavači nisu željeli reći svoje ime i prezime jer ih je „strah inspekcije“, ali su nam potvrdili da svake godine sve više roditelja kupuje polovne udžbenike.....

Image

(Ovo je po meni odlicna stvar..... da se skolske knjige mogu i ovako pronaci :thumbup: )
mali jomu

#2 Re: Polovne školske knjige

Post by mali jomu »

Cijena udžbenika kod uličnih prodavača je 5 KM, a otkupna 2 KM. Na ulicama su svaki dan od 7 do 18 sati. Na štandovima se mogu pronaći i udžbenici stranih jezika, te lektire.

Image

Image

Osim na ovaj način, do knjiga se dolazi i tako što se u pojedinim osnovnim školama ili u okviru udruženja organizuju se bazari udžbenika gdje roditelji razmjenjuju udžbenike bez novčane nadoknade.
triconja

#3 Re: Polovne školske knjige

Post by triconja »

Jaro opet ti otvaras teme u suprotnosti fermanu od ozonea. :lol:
¤ jelena ¤

#4 Re: Polovne školske knjige

Post by ¤ jelena ¤ »

Korisna tema. :thumbup:

Udžbenici su bezobrazno skupi.
mali jomu

#5 Re: Polovne školske knjige

Post by mali jomu »

¤ jelena ¤ wrote: Korisna tema. :thumbup:

Udžbenici su bezobrazno skupi.

katastrofa kako je skupo, biras izmedju hrane i skolskih stvari..... a moras djeci uzeti

ljudi se nekako vade na svakakve nacine.....
emric

#6 Re: Polovne školske knjige

Post by emric »

mali jomu wrote:(Ovo je po meni odlicna stvar..... da se skolske knjige mogu i ovako pronaci :thumbup: )
Što da ne.
mali jomu

#7 Re: Polovne školske knjige

Post by mali jomu »

emric wrote: Što da ne.

nesto na kredit, nesto ovako.... :(

a nesto i ukrasti.... olovke, gumice, kidat u radnji dvolisnice pa kuci pravit teke :mrgreen:
Heller

#8 Re: Polovne školske knjige

Post by Heller »

Ja kad sam bio mali obično sam kupovao komplete od starije djece iz hooda. U srednjoj nisam osim matematike ni kupovao knjige, dvoguza je bila preča.
emric

#9 Re: Polovne školske knjige

Post by emric »

Heller wrote:Ja kad sam bio mali obično sam kupovao komplete od starije djece iz hooda. U srednjoj nisam osim matematike ni kupovao knjige, dvoguza je bila preča.
Dvoguza u osnovnoj? Nisi trebao ni ići u školu, ne treba ti to.
macchiato

#10 Re: Polovne školske knjige

Post by macchiato »

Bilo bi fino kada bi makar na gradskom, ako već ne može na kantonalnom i državnom nivou sva djeca imala i nasljeđivala besplatne udžbenike.

Kod mene u jednoj zeničkoj školi, ne da nismo svi imali iste udžbenike nego si imao situaciju gdje su recimo dva nastavnika istog predmeta u istoj školi zahtjevala drugačije knjige :roll:
Heller

#11 Re: Polovne školske knjige

Post by Heller »

emric wrote:
Heller wrote:Ja kad sam bio mali obično sam kupovao komplete od starije djece iz hooda. U srednjoj nisam osim matematike ni kupovao knjige, dvoguza je bila preča.
Dvoguza u osnovnoj? Nisi trebao ni ići u školu, ne treba ti to.
Ti očigledno nisi nikako. Pročitaj opet drugu rečenicu.
Post Reply