polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

radijator

#26 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by radijator »

kod kupovine polovnjaka, najpametnije vam je otići u asa auto ili neku drugu ovlaštenu kuću koja pored novih prodaje i rabljena vozila, kod njih su cijene možda nešto veće ali ste zato rahat. sve te kuće vam daju garancije od pola godine do godinu dana na to auto, tako da nema brige.
karanana

#27 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by karanana »

Vise ti se isplati kupiti auto tek uvezeno od nekog od ovih nasih pijacara. Ne rade oni na neke velike marze, mozda za jednog prodanog punta zarade 500 KM na ono sto su ga oni platili. Ali oni imaju konekcije i mjesto gdje prespavati u tim stranim zemljama. A ti uracunaj tvoje troskove do tamo, nocenje, benzin i putarine za nazad, zezancije sa jezikom i strah da te neko ne prevari....Uracunaj i carinu i PDV koje platis ovdje i otprilike te dodje isto kao da kupis auto ovdje.
sjever76

#28 Re:

Post by sjever76 »

zippo wrote:malo sam gledao cijene polovnih vozila na mobile.de i cini mi se da su dosta prihvatljive cijene u odnosu na ovdje.
recimo da golfovi IV i pasati se mogu naci od 4500 do 5000 eura, dok su recimo japanci honda hrv, toyota avensis mnogo skuplji, naravno da sam gledao cijene auta 2001 - 2002 godista.
e sad ako uzmemo u obzir troskove carine i poreza plus prevoza neznam koliko bi se to isplatilo.
mislim da ako neko ima mogucnost da tamo ode (dojcland) kod nekog svog i da nema troskova smjestaja , moglo bi biti i isplativo.
ako nesto, onda, da bar guzica vidi puta.
koliko se sada krece carina i porez i ako neko zna na koliko se moze racunati troskovi puta - mislim na troskove auto puta i sl.

Procjena auta pa na to 36%.
Voz do Zagreba 60 Km pa do Beca nesto skuplje i onda od Beca do recimo Studgarta 100 Eura ali ako tamo nemas kod koga spavati onda je to zara.
Slovencvi ti udare muhur u povratku da auto napusta EU pa dobijes recimo na auto od oko 6500 Eura povrata oko 1000 svapskog poreza.
zippo

#29 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by zippo »

vidis ovo za povrat svapskog poreza, nisam znao.
dali tu lovu dobiejs u ruke na granici ili se moras vratiti u njemacku sa potvrdom da je auto izaslo iz EU pa tek onda lova.
a troskove prevoza bih mogao skoro da izbjegnem jer cesto neko ide do njemacke pa nije problem sjest u auto a za uzvrat platis pola goriva ili sl.
uglavnom su tamo auta dosta povoljnija nego ovdje, jos da je uvesti vozilicu na povlasticu, e to bi bio poso, za 10 000 KM solidno auto.
sjever76

#30 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by sjever76 »

Ne dobijes na granici nista samo ti je pecat bitan.Taj papir posaljes nazad a lova legne na racun u banci barem je moj jaran tako uradio.
Naravno on je imao olaksavajucu okolnost jer je auto kupio od naseg covjeka gore a i ima jarana gore koji mu je zaganjo lovu i zajebavao se oko banaka i to.
Mahalac

#31 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by Mahalac »

Ne bih da reklamiram nikoga ali i ovdje ima razlicitih auto kuca koja dilaju auta, mnogi rade smece i fus a ima i postenih auto kuca samo ces morati platiti malo visu cijenu. Ja preporucam ASAVIS, sigurno rade dobra auta, a ovi koji misle da mogu sami sve sami zavrsiti i dobro proci u zescoj su zabludi.

ovo sto neko pomenu polovni u ASA autu dobar deal...nisam cuo vecu glupost odavno ako igdje onda ces tamo biti :dance:
missko

#32 Re: polovna kola - ici po njih ili ih ovdje kupiti

Post by missko »

Evo vam info iz prve ruke. Radio sam u Svabiji kod autohendlera, nas covjek. Oni imaju softver koji im na scout24.de i mobile.de izbaci sve novo dodane oglase s autima i oni zovu te privatne prodavace i cjenkaju se s njima npr. ako auto kosta 8000 eura oni spustaju na 6000 ili max 6500 i auto operu i srede kod sebe na garazi i samo okace cijenu koju je okacio taj privatni prodavac na pocetku , znaci 8000 eura i tako se zaradjuje. A da ne pricam o kupovini slupanih auta i remontu i popravci vracanju kilometrace pa 100 puta uhodanije i usavrsenije nego kod nas.
Auto kuce u njemackoj i ne drze puno vozila koja su stara i presla preko 100 000 km a ta su vozila sigurna i s garancijom a skupa do jaja. Znaci hendler ima prihvatljive cjene a sumljivu robu a auto kuce dobru robu a cijene malte ne ko nova auta. Moja preporuka kupi auto od covjeka koji ga je vozao i cjenkaj se s njim zovi ga svaki drugi dan nudi cjene `vako `nako, jer sto bi za to placao hendleru . U njemacku ne dolazi po auto jer imas mali miloion troskova a nemas pojma sta ces kupit.
Post Reply