Polovna kola do 8500 KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

niknejm

#1 Polovna kola do 8500 KM

Post by niknejm »

Mozda je glupo da prvi korak na forumu bude otvaranje teme, ali stvarno imam neke trileme...Dakle, vec mjesec dana sam u fazonu kupovine nekih kola za gore navedenu cifru (to mi je maksimum) ali kako prolazi vrijeme sve vise se zbunjujem i prosto ne znam sta da uradim mada sam mislio da imam cvrst stav..
Kupio bih benzinca (nije uslov ali zbog cijene..) sa klimom.Prva opcija mi je bio clio, a sad razmisaljam o fabiji ili polu, gledajuci oglase mogli bi se uklopiti u tu cifru..

Prihvatam sve dobronamjerne savjete..
zikrijaga

#2 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zikrijaga »

A sta mislis o Ford Focusu? Mislim da mozes dobrog benzinca naci za te pare, pa cak vec i dizelasa... Po meni ti je to daleko bolja opcija od Pola ili Clia za te pare, a i puno jeftiniji je Focus za odrzavanje od navedenih auta + ne krade se.

Pogledaj mozda i kakvog Hyundai-a...
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#3 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by A1fa »

zikrijaga wrote:A sta mislis o Ford Focusu? Mislim da mozes dobrog benzinca naci za te pare, pa cak vec i dizelasa... Po meni ti je to daleko bolja opcija od Pola ili Clia za te pare, a i puno jeftiniji je Focus za odrzavanje od navedenih auta + ne krade se.

Slazem se sa ovim. Polo, Clio ili Punto i Fiesta su cesto izbor za te pare, a benzinca mozes naci i jeftinije. Za te pare mozes uzeti i auto u klasi iznad ovih, kao sto je Focus. Ako se ipak odlucis za klasu ,,malog auta'' ja Clia ne bih. Izvana je mozda i najljepsi (stvar ukusa) ali unutra ima bar sto se mene tice dosta nedostataka. Pogledaj na par domacih stranica sta se nudi za te pare, a kad ti se auto svidi prosnjuhaj malo po internetu. Imas sijaset stranica gdje profesionalci daju svoje misljenje nakon testiranja tih auta, a kod nas ce ti se sve svesti na pricu o lohotnim italijanima, kradljivim i precjenjenim svabama i skupim za odrzavanje japancima ;) Sretno!
niknejm

#4 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by niknejm »

Sudeci po oglasima koje sam do sad gledao (na internetu i stampani) focus je malo skuplji...A odlican izbor svakako.
jazzer

#5 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by jazzer »

Nemoj zaboraviti da si kao kupas u prednosti jer imas gotov novac. Zato kalkulisi i cijenkaj se za cijenu.

A sto se tice auta Ford Focus bi bio i moj izbor, ako mozes nekako ''dobaciti'' do njega.
black

#6 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by black »

kad pomenuste fokusa..

Image

ford focus 1.9 TDI 8.900km

pa imash ovog za 8.300

Image

mozes za tu cifru naci i pezoa 206...pogledaj na piku i marketu, ima svasta
zikrijaga

#7 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zikrijaga »

niknejm wrote:Sudeci po oglasima koje sam do sad gledao (na internetu i stampani) focus je malo skuplji...A odlican izbor svakako.
Sve zavisi koliko stare aute gledas... Za te pare mozes sigurno naci izmedju 1999 i 2001, zavisno od motora i opreme... To su ti realne cijene na trzistu. I nemoj da te cijene koje navode prodavci obeshrabre, auto kosta onoliko koliko je kupac spreman da za njega plati, a trenutno kupci slabo placaju. Tako da ako stoji cijena 10.000 slobodno racunaj da ga mozes dobit i za 8.500. Svako na pocetku malo precijeni svoje auto, ali kad vide kes - situacija se mijenja.
olensoner

#8 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by olensoner »

moze se fino auto kupiti za te pare, kao sto su vec naveli, Ford Focus, pa Renault Megane MK1 face-lift, Alfa 156(ali benzinac, tesko da se dizel moze naci za te pare), Fiat Bravo/Brava, stim da je on jeftiniji od 5 do 8000KM, znam par ljudi koji imaju ili su imali Bravo 1.9JTD i svi su prezadovoljni, tako da bi to mozda bio moj licni favorit, fino auto, dovoljno velik, udoban, 1.9jtd odlican za njega, malo trosi, a 105KS je odlicno iskoristeno
Smartex

#9 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Smartex »

Moj bi ti savjet bio Gol IV za te pare, (benzinac). Udoban, brz ima dijelova, ako ugradis kandzu neces brinuti za kradju
black

#10 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by black »

Smartex wrote:Moj bi ti savjet bio Gol IV za te pare, (benzinac). Udoban, brz ima dijelova, ako ugradis kandzu neces brinuti za kradju
udoban koliko i cjepalo :mrgreen: pozadi tijesan skroz, iza vozaca haman da niko ne moze sjesti, kradu se i previshe..
ne kazu dzaba kad neko kupi G IV, 'kome si to kupio auto..' :mrgreen:
sLLayer

#11 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by sLLayer »

moze se naci odlican polo za te pare
Boycie

#12 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Boycie »

Nemoj zaboraviti i Opel Astru

Image
2001 god, benzin 1.6 16V
Ova je oko 9400 KM- gotovo sigurno bi se mogla spustiti na 8500 KM.
jefferson

#13 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by jefferson »

Boycie wrote:Nemoj zaboraviti i Opel Astru

Image
2001 god, benzin 1.6 16V
U toj klasi definitivno moj izbor sa 1.6 16V motorom! Na tom motoru svaka budala zna remen zamjeniti, trosi extra malo, ide dobro, nije pojma udobnosti ali je OK!
I NIKO, ama bas NIKO je nece ukrasti!
HAVANA

#14 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by HAVANA »

Image
2001 god, benzin 1.6 16V

Ako ovakav auto možeš kupiti za 8500km a da je dobar,nemaš šta razmišljati. :thumbup:
Distortion

#15 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Distortion »

Koliko je sad na tržištu Astra 1.4 16 v 2000 godiste, prešla 142.000 km, benzin ?
zikrijaga

#16 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zikrijaga »

wedran82 wrote:od fokusa bjezi skupi dijelovi ko sam djavo znam iz iskustva !!!! astra benzin ti je pravi izbor 1,4 16 w ili 1.6 16 w extra motori puno bolji nego recimo wolksvagenovi benzinci
Ne bih se slozio, al bas nikako (iz vlastitog iskustva). Tesko da ces naci bolje auto, a ovako jeftino za odrzavati kao sto je Ford Focus prve generacije. Bas me interesuje gdje su tebe tako ogulili, jer te neko ocito dobro zajebo. Osim ako naravno nisi sve popravke radio u ovlastenom servisu :)

Astra je isto odlican izbor, samo sto je jako tesko naci dobru na trzistu za te pare. Ja sam je trazio duze vrijeme i za te pare su uglavnom krsevi nazalost. Kod nas se one jako dobro prodaju pa im je i cijena malo nerealna, a ako naletis sta sa realnom cijenom onda je cesto kao sto rekoh vec neka krsina... Al jbg mozda ti budes imao vise srece u potrazi.
niknejm

#17 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by niknejm »

Astra je isto odlican izbor, samo sto je jako tesko naci dobru na trzistu za te pare. Ja sam je trazio duze vrijeme i za te pare su uglavnom krsevi nazalost.

Slazem se sa ovim donekle jer nisam imao vremena da bas detaljno zaganjam, ali po onome sto sam vidio...Za vikend cu se razletiti malo, nadam se da ce biti ok...Hvala svima na pomoci...
zokizozon

#18 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zokizozon »

Seat Ibiza druze,
Moze se za te novce naci 2001. ili 2002.godina, i to je mlado i prilicno utegnuto auto.
Gledaj bezince 1,2 jer ovi motori iz VW grupacije 1,4 nisu toliko izdrzljivi, ali ovom 1,2 izdera nema.

Ovi auti vani su cesto drugo auto u familiji, i ne voze se na duge relacija, a nisu dieseli, pa nema straha da su bili na dostavi u piceriji...pa ih se moze naci 2001. ili 2002. sa realnih 80.000 do 100 000 na satu.

Vidim da tipujes na manja auta i to je dobro (dosta je vise mladih tigrova, koji skupe 4-5 hiljada i odma hoce Audi-A4, e to su ljudi koji se najvise nasankaju).

Drago mi je da vidim da realno procjenjujes novac, jer koliko god je precjenjivanje prisutno kod prodavaca, ima i kupaca koji se precjenjuju, pa misle da za 10 000 mogu dobiti space shutlle :)

Nemoj ici na veca auta, jer u principu, mozes ti naci i Golf 4 ili Focusa, ali ce sigurno biti par godina stariji i u losijem stanju.

Uglavnom, sta god odlucis-Sretno!
Better Man

#19 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Better Man »

zikrijaga wrote:A sta mislis o Ford Focusu? Mislim da mozes dobrog benzinca naci za te pare, pa cak vec i dizelasa... Po meni ti je to daleko bolja opcija od Pola ili Clia za te pare, a i puno jeftiniji je Focus za odrzavanje od navedenih auta + ne krade se.

Gluposti! Focus je klasa iznad i teško će za te pare nači očuvanog, prije će naći dobro izraubovanog.
zikrijaga

#20 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zikrijaga »

Better Man wrote:

Gluposti! Focus je klasa iznad i teško će za te pare nači očuvanog, prije će naći dobro izraubovanog.
To govoris napamet ili pratis trziste? Ja eto pratim vec duze vrijeme aktivno i kazem ti da za te pare moze naci benzinca koji je sasvim dobro ocuvan, cca. 2000 godiste i to bez puno muke. Cijene automobila su strasno pale, pogotovo zadnjih par mjeseci.

A Focus jeste klasa iznad i zato bi glupost bila uzeti nekog Clia ili Pola za iste pare.
boogy

#21 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by boogy »

Možeš kupiti Fiat Stilo, to su fina kola za te pare.
Image
Image

A za malo više para Fiat Stilo Abarth
Image
Image

http://www.market.ba/oglasi?sekcija=pre ... ja=&vrsta=
sinus

#22 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by sinus »

Najteža cifra za kupovinu auta, posebno ako želiš nešto u klasi focusa,golfa itd...Za ove pare možeš da pronađeš auta iz te klase, ali najvjerovatnije je da su ta auta prevalila mnooooogooo km i da im je vračena kilometraža, i da su na granici mijenjanja gotovo svih dijelova što ćeš ti morati uraditi ako kupiš...Uvijek se može potrefiti odličan primjerak veće klase, a jeftin ali to se dešava samo u ekstremnim situacijama kada nekome stvarno trebaju novci hitno...i nikada više

Ja ti mogu samo reči da ne nasjedaš na pisanja po oglasima gdje mnogima "hitno" novci trebaju...gdje mnogi rade "rasprodaju" i slične stvari...Pare su tvoje, pare su u tvom novčaniku i ne žuri...kada si mogao čekati, lupam, 20 godina da kupiš auto, onda možeš sačekati i par mjeseci da pronađeš ono od kojeg te glava neće zaboliti...Oni koji prodaju trebaju da igraju oko tebe, a ne ti oko njih i to treba da ti buda uvijek u glavi kada budeš gledao auta...a obavezno auto odvesti na pregled ili povesti svog majstora...

Ako kupuješ od privatnog lica, obavezno ako ima garažu idi u garažu i vidi kakav je pod od garaže i ima li mrlje od ulja...papučice pregledaj, ako su izlizane, a auto ima malo km bježi od njega, isto tako ako su nove, a auto npr 2002 godište...sve su to neke sumnjive stvari...kada pališ auto provjeri da li je hauba topla, jer neka auta npr imaju problem pri hladnom paljenju, tako da pojedini vlasnici kada im javiš da dolaziš naprave 20-30 km da se auto dobro zagrije i onda pali ko mina, pa ti kada ga probaš sve radi super, i kada dođeš kući, prespavaš, auto ne može ili teško pali kada je hladno...I još nešto auto obavezno po danu pregledati kada se najbolje vidi...i ako te neko odvede u garažu da pregledaš auto neka ga napolje izveze tako da možeš sve pregledati...Sva stakla moraju biti isto godište koje je i auto, ili godinu starija ( to su ona sa zaliha ako ostanu pa ih ugrađuju ako je prelazna godina). Ako je bilo koje staklo mlađe od auta, iz nekog razloga je promijenjeno...

Još jedna stvar, dobra auta, večinom, od momenta kada njihov vlasnik pusti glas da prodaje auto, se prodaju u roku manje od mjesec dana...sva ona ostala kojima možda nešto fali prodaju se po oglasima više mjeseci i čame u autokućama...
Better Man

#23 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Better Man »

zikrijaga wrote:
Better Man wrote:

To govoris napamet ili pratis trziste? Ja eto pratim vec duze vrijeme aktivno i kazem ti da za te pare moze naci benzinca koji je sasvim dobro ocuvan, cca. 2000 godiste i to bez puno muke. Cijene automobila su strasno pale, pogotovo zadnjih par mjeseci.

A Focus jeste klasa iznad i zato bi glupost bila uzeti nekog Clia ili Pola za iste pare.
Focus 2000 godište je star 9 godina i bolje je uzeti Clia druge generacije nekih 5 godina starosti.
zikrijaga

#24 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by zikrijaga »

Better Man wrote:
zikrijaga wrote:
Better Man wrote:Gluposti! Focus je klasa iznad i teško će za te pare nači očuvanog, prije će naći dobro izraubovanog.

Focus 2000 godište je star 9 godina i bolje je uzeti Clia druge generacije nekih 5 godina starosti.
Pa sve je do njega, moze on uzet i nov motocikl... A ako je auto korektno odrzavano 9 godina je nikakva starost. Sve je naravno do kupca, odnosno do toga kakvo auto zeli i koliko je spreman da se za njega protegne. Ja licno kad bi se pitao prije bih kupio malo veci auto, tipa Astre ili Focusa pa nek je i jedno 4 godine stariji, nego nekog Clia i slicna mala auta.
Neelix

#25 Re: Polovna kola do 8500 KM

Post by Neelix »

Image
2001 god, benzin 1.6 16V
ova astra je neudobna do bola. sto rece black, ko na cjepanici da sjedis.
Post Reply