Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ins

#126 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by ins »

rey wrote:
corolla02 wrote:
rey wrote:e jedno pitanje... treba mi mala pomoc...
Idem sutra da gledam jedno auto, e sad, u slucaju da se odlucim za kupovinu, kakva je procedura oko papirologije i prevoda, ugovora...
Dakle, sta trebam uraditi??? jel moram ici u opstinu, u MUP??

Drug mi rece da trebam napraviti ugovor, odnjeti u opstinu da mi ovjere,, i onda poslije toga nesto u MUP...
zna li ko??? :mrgreen:
Nego, kupi li se to kakvo auto tamo, hocemo li mi slike vidjeti ovdje :?:

E nisam jos, zapikao sam jedno, ali nisam stigao da pogledam, tj. stari nije imao vremena od posla da ide samnom, a ne mogu sam..
Ici cemo u naredna 2-3 dana, kad mogne stari..

Mislim da bi mi ga dali za 13.500 registrovan.. presao 15.000 km..
Ako bude regularan na pregledu, a ne sumnjam da hoce.. Ovo je po meni vise nego dobar deal, jer cu dosta ustediti u odnosu na kupovinu novog clia za 20 hiljada (a sve isto, i motor i oprema)

A stavit cu slike cim to bude zavrseno :D
Taj auto ima vrlo jednostavnu mehaniku, i na 18.000 km tesko da mu se sta moglo zajebati. Ako su ga i vozali po trotoarima i rupama, dijelovi ovjesa su jeftini. Mehanicki je po pitanju motora i mjenjaca bullet-proof...

Bitno je da pogledas i da provjeris da auto nije bio udaran!
Obrati paznju da li mu gore lampice airbaga kada upalis motor, i da li se poslije ugase. Pogledaj jesu li mu kopce pojaseva u istoj ravni, ili je neka uvucena (znaci da je imao sudar i da se aktivirao zatezac). Pogledaj godinu proizvodnje svih stakala.

Ako je sve OK, i ako ti to potvrde kod Halilovica, kupi taj auto za 13.500 KM! :thumbup:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#127 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

rey wrote:
corolla02 wrote:
rey wrote:e jedno pitanje... treba mi mala pomoc...
Idem sutra da gledam jedno auto, e sad, u slucaju da se odlucim za kupovinu, kakva je procedura oko papirologije i prevoda, ugovora...
Dakle, sta trebam uraditi??? jel moram ici u opstinu, u MUP??

Drug mi rece da trebam napraviti ugovor, odnjeti u opstinu da mi ovjere,, i onda poslije toga nesto u MUP...
zna li ko??? :mrgreen:
Nego, kupi li se to kakvo auto tamo, hocemo li mi slike vidjeti ovdje :?:

E nisam jos, zapikao sam jedno, ali nisam stigao da pogledam, tj. stari nije imao vremena od posla da ide samnom, a ne mogu sam..
Ici cemo u naredna 2-3 dana, kad mogne stari..

Mislim da bi mi ga dali za 13.500 registrovan.. presao 15.000 km..
Ako bude regularan na pregledu, a ne sumnjam da hoce.. Ovo je po meni vise nego dobar deal, jer cu dosta ustediti u odnosu na kupovinu novog clia za 20 hiljada (a sve isto, i motor i oprema)

A stavit cu slike cim to bude zavrseno :D
OK, cekamoo...
Control panel

#128 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Control panel »

sa cliom se lakse spava :D
rey

#129 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Znaci definitivno sam se odlucio za Clia...

U ponedjeljak uzimam auto. Ali sad sam u velikoj dilemi.. Ne znam da li da uzmem polovnog Clia za 13.500 ili novog za 19.600 KM.. To me kopka, nikako da se odlucim. Oprema i motor su isti, s tim sto bi kod polovnog imao 4 vrata a kod novog 2. Dakle, polovni je presao oko 15.000 km.. dok je novi, malo drugaciji izgledaom (facelift) i imao bi 4 godine garancije..

Image
novi

ili

Image
polovni

Do ponedjeljka se moram skontati sta bi mi bilo bolje
za_sada_bez_dobrog_nicka

#130 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

rey wrote:Znaci definitivno sam se odlucio za Clia...

Dakle, polovni je presao oko 15.000 km.. dok je novi, malo drugaciji izgledaom (facelift) i imao bi 4 godine garancije..

Do ponedjeljka se moram skontati sta bi mi bilo bolje
Sve ti se samo kazalo - 4 godine garancije i činjenica da imaš najlon na sicevima te košta samo nekih 4 hiljade, moje mišljenje je da se isplati. A nećeš sebi postaviti pitanje što je onaj polovan završio u salonu, jel bio na rent-a-caru, šta mu je otišlo a da ne znaš itd, itd.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#131 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

I da! Čestitam! Sve sa garancijom je bolje od Golfa bez garancije...
sorge_sa

#132 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by sorge_sa »

Gledao sam novog Clia u salonu kod Bunje, unutra apsolutno isto auto, motor isti sve isto, osim prednje maske,mislim da to ne vrijedi 6 hiljada, sa tim Cliom sto je preso 15 hiljada neces imati nikakvih problema kao ni sa ovim sto je 0 presao, ako imas para na bacanje, onda dodaj jos pa uzmi neki jaci motor, ali realno glupost je davat tolike pare, za isto auto. Ja sam svog polovnog preso 3 hiljade uzeo u oktobru za 18 kad je bio 22 i 300 u salonu, da sam bogdo saceko da prodje zima, pa da sad biram za te pare auto. Auto je dobar, ali motor je trubadur, imao sam model prije Clio sa istim motorom, to je lud autic bio, zivahan, ma sve se moglo sa njim, ovaj je znatno veci , tezi, bas bas je trom, ako ti se desi da s vremena na vrijem promjenis auto, mislim da par dana vozas neki drugi, jaci auto, povratak na Clio je tezak, meni dodje da ga prodam odmah, posto po to.On extra lezi na cesti, upravljiv, volan extra, mozes se uvuc sa njim gdje hoces, mjenjac motor, elastican, mozes vozit u 5-oj, 30 na sat, cak i ima onako malo cudan zvuk ko dizel, moj komentar auta, ubilo se za drugo auto u familiji, zena da vozi, a ti ponekad po gradu, ali za duzeg puta, prilicno dosadan, potrosnja je ok, rezervoar 50 litara, predjes izmedju 650 i 700 km po gradu, ako ides negdje van,moze se i 800 km preci.
Rekapitulacija i preporuka ako kupujes novo, ne kupuj sa osnovnim motorom, ako je osnovni motor 1.2, uzmi motor vise, 1.4, kod Clia 1.2TCE, a ako ces polovan, ovo 13.500 ti je extra deal, ja svog ne bi dao ispod 16.500, a ja sam od oktobra napravio sa njim 12 hiljada,tako da je ko taj sto si ga naso 15 preso.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#133 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

@rey
Polovan Clio definitivno jer razloga je na pretek, vozilica je k'o nova-samo je pregledaj, mirnije ces spavati, rupe na cesti manje bole, osiguranje ti je jeftinije, u slucaju da ga sutra prodas neces izgubiti ovih 6000KM koje nisi dao na samom pocetku, itd, itd.
Nego, taj polovan Clio, ima li kakvu garanciju momentalno?
LeKo

#134 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by LeKo »

Ja bi prije novog, ako bi već mogao birati. Meni bi 4.g. garancije bile više nego dovoljan razlog.
rey

#135 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

corolla02 wrote:@rey
Polovan Clio definitivno jer razloga je na pretek, vozilica je k'o nova-samo je pregledaj, mirnije ces spavati, rupe na cesti manje bole, osiguranje ti je jeftinije, u slucaju da ga sutra prodas neces izgubiti ovih 6000KM koje nisi dao na samom pocetku, itd, itd.
Ma ja, i ja tako razmisljam, ali me roditelji nagovaraju na novo :-) Nije vise pod garancijom. Imao je 2 god garancije, koje su istekle.
Better Man

#136 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Better Man »

rey wrote:
Ma ja, i ja tako razmisljam, ali me roditelji nagovaraju na novo :-) Nije vise pod garancijom. Imao je 2 god garancije, koje su istekle.
Moj savjet ti je da uzmeš novog, jer ipak novo je novo, a imaš i 4 godine garancije, a taj polovni nema, jer mu je istekla kako si napisao i nešto mi je malo prešao obzirom da je star 2 godine i nešto i cijena mu je niska, obzirom da su mojoj kolegici s posla za 6 godina starog Clia benzinca 1,2 kod Bunje davali 13 hiljada KM. Vozim Clia 1,2 16v 75ks i za dvije godine i dva mjeseca sam prešao 47 hiljada i nešto kilometara i nisam imao nikakvih problema, niti kvarova. Jedini odlasci u servis su redovno održavanje i kad pred zimu i proljeće mjenjam gume, tj. skidam ljetne i stavljam zimske i obratno. Auto je udobno i odlično se ponaša na cesti. Prosječna potrošnja mu je između 6,4 l i 6,8 l kad idem na posao svaki dan, a kad putujem van granica BiH prosječna potrošnja mu bude između 5,3 l i 5,6 l, i to ti zavisi od tvog načina vožnje. Najveća brzina koju sam razvio je bila 150 KM na autoputu od Broda prema Zagrebu. Nije mi uopće palo na pamet da isprobam njegovu maksimalnu snagu, nego slučajno pogledah na sat, kad pokazuje 150 Km, a auto miran kao bubica, kao da ne ide tom brzinom i još je klima bila uključena. Mogao sam ga i više stisnuti, ali mi je to bilo glupo i nisam imao potrebe. i da dodam ono što mi se posebno sviđa kod Clia, a to su mekane komande što je jako zahvalno u velikim gužvama kad ideš stalno prva, druga i kad ti je noga konstantno na gasu, kočnici i kvačilu, jer te u takvim situacijama nikad noge ne zabole.
corolla02

#137 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

rey wrote:
Slusaj, nakon ovog svega mog, ili ovog ili onog misljenja ovih ovdje kojih si se naslusao, ti si taj koji ce kupiti auto za sebe i svoje pare. Tvoje roditelje, svakako treba da poslusas prije nego ikog od nas ovdje, od kojih nas je vecina ipak dangubara, ja prvi :-), i kojima je samo jedno u glavi kako da dokaze sebe i prikazu da su naj naj itd, itd. Ti zivis sa roditeljima i ti treba da poslusas njihov savjet prvo pa onda ove ostale ovdje, i ako ti oni kazu novo ti idi za novo.
Ako Bog da nece ti ovo biti ni prvo ni posljednje auto, pa nekad poslje pri kupovini, da imas na umu: Nikad se auto ne kupuje radi garancije ma sto ti ko pricao, tj. ti kupujes auto radi auta a ako ima garancija to jos bolje! Ali nemoj da te ta garancija odvuce od onog/necega sto bi ti volio da ti spava u garazi i da vozis. Takodjer, garanciju uvjek mozes naknadno kupiti, a i samo osiguranje "Kasko" je vid garancije za auto, Ja cu uvjek reci: garancija svakom autu si ti i razlika tih $$$ koje nisi potrosio kupujuci novo!
Ako te jos nesto interesuje, javi se!
Sretno i cekam slike!
Pozz.
:D
PS
i jos nesto, te garancije od auto kuca su najcesce vec u startu uracunate u kompletnu cijenu automobila, pa ju je ti koristio ili ne, tj. garancija ti je samo vid profita za auto kucu.
whow

#138 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by whow »

Mislim da nisi u pravu sto si svoj izbor sveo na samo dva vozila. Uzeti novoga Clia nije najbolja odluka sa financiske tacke gledista jer cim stavis kljuc u bravu i skines plastiku sa sjedala izgubio si 25% vrijednosti a takoder trebas biti svjestan da ces za 20 000 KM ,sto nije zanemariva suma, voziti auto koje ima basic opremu , najslabiju masinu i vrijedi oko 15 000KM. Dakle u startu bacas 5000 KM.

Opcija 2, uzeti polovnog Clia bez ikakve garancije je takoder rizicna . Sta god da se sada desi ,a moze se desiti puno toga ,biti ce tvome trosku.Takoder ta kilometraza je nelogicna za auto koje je starije od dvije godine .

Moj prijateljski savjet ti je da gledas auto koje je staro godinu ili dvije ali koje je jos uvijek pod fabrickom garancijom , tako da dobijes najbolje iz oba svjeta sto znaci stedis jer ne placas cijenu novoga auto a imas garanciju tako da ti je mirna savjest. Ne znam sta te privlaci kod Clia ali ja licno nisam nikada upoznao nekoga ko je totalno odusevljen Cliom , u najboljem slucaju srednja zalost.

Za 20 000 km mozes uzeti polovnog Focusa ili Astru koji su jos uvijek pod garancijom a mislim da niti nova Astra nije puno skuplja . Dalje Oktavia , mozda cak i Kia Ceed sa benzinskim motorom sve je bolje od tog Clia a ako si vec rijesio da kupis renault vozilo onda pogledaj Megana . Sve je bolje od ove dvije opcije o kojima trenutno razmisljas.

Tvoja je lova , tvoja je odluka pa ti razmisli.
citroen

#139 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by citroen »

"REY" samo novo majstore,bio to clio ili neki drugi model.Ne slusaj ovog lika preko bare,mislim na Whow,frajer blage veze nema o zivotu a kamoli o autima.Tamo je osudjen da voza nekakve saturne i jos neke barakude iz americke auto industrije ili kakvog ?dobrog polovnjaka ? marke Mercedes,Audi,Flocwagen,pa ipak je on dijaspora.Al helenejs,slusati nekoga ko ti preporucuje polovno vozilo nema smisla,a imas dovoljno para kupiti nov auto,Moj prijedlog ti je pored clia da pogledas novi suzuki swift 1,3 GLX 90 KS,full oprema, do registracije 18 900KM ili njegovog malo veceg brata SX4 sa motorom 1.5 takodjer full oprema do reg. 19 900KM.Nravno tu jos ima mali milion automobila slicne cijene,performansi,kvalitete i nadam se da ces izabrati nesto za sebe. :bih:
citroen

#140 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by citroen »

"REY" samo novo majstore,bio to clio ili neki drugi model.Ne slusaj ovog lika preko bare,mislim na Whow,frajer blage veze nema o zivotu a kamoli o autima.Tamo je osudjen da voza nekakve saturne i jos neke barakude iz americke auto industrije ili kakvog ?dobrog polovnjaka ? marke Mercedes,Audi,Flocwagen,pa ipak je on dijaspora.Svi se oni furaju da imaju dobrog Merca koji je presao milion km,Al helenejs,slusati nekoga ko ti preporucuje polovno vozilo nema smisla,a imas dovoljno para kupiti nov auto,Moj prijedlog ti je pored clia da pogledas novi suzuki swift 1,3 GLX 90 KS,full oprema, do registracije 18 900KM ili njegovog malo veceg brata SX4 sa motorom 1.5 takodjer full oprema do reg. 19 900KM.Nravno tu jos ima mali milion automobila slicne cijene,performansi,kvalitete i nadam se da ces izabrati nesto za sebe. :bih:
vnm

#141 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by vnm »

whow wrote:Za 20 000 km mozes uzeti polovnog Focusa ili Astru koji su jos uvijek pod garancijom a mislim da niti nova Astra nije puno skuplja . Dalje Oktavia , mozda cak i Kia Ceed sa benzinskim motorom sve je bolje od tog Clia a ako si vec rijesio da kupis renault vozilo onda pogledaj Megana . Sve je bolje od ove dvije opcije o kojima trenutno razmisljas.
uz svo duzno postovanje, ali kako ti mozes znati sta on moze kupiti? to je kao da tebi neko iz bosne prica o tome sta mozes kupiti u kanadi.

za 20.000 neces naci ni focusa ni astru u garanciji, jer ista traje dvije godine, a to nisu bas auta koja kupuju osobe sa ciljem da ih prodaju za godinu dana. ako slucajno nadjes, onda ce to biti kao sto ti kazes "basic oprema". focus ili astra sa 1.4 benzinskim motorom nista se bolje ne voze od clia sa 1.2 motorom.
za pristojnu octaviu se moras protegnuti jos vise. polovne nisu bas jeftine jer je 8 od 10 prodatih octavia sa dizel motorom.

jednostavno pobijas sam svoje argumente oko opreme, slabog motora i bacanja 5000KM.
rey

#142 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

citroen wrote:"REY" samo novo majstore,bio to clio ili neki drugi model.Ne slusaj ovog lika preko bare,mislim na Whow,frajer blage veze nema o zivotu a kamoli o autima.Tamo je osudjen da voza nekakve saturne i jos neke barakude iz americke auto industrije ili kakvog ?dobrog polovnjaka ? marke Mercedes,Audi,Flocwagen,pa ipak je on dijaspora.Svi se oni furaju da imaju dobrog Merca koji je presao milion km,Al helenejs,slusati nekoga ko ti preporucuje polovno vozilo nema smisla,a imas dovoljno para kupiti nov auto,Moj prijedlog ti je pored clia da pogledas novi suzuki swift 1,3 GLX 90 KS,full oprema, do registracije 18 900KM ili njegovog malo veceg brata SX4 sa motorom 1.5 takodjer full oprema do reg. 19 900KM.Nravno tu jos ima mali milion automobila slicne cijene,performansi,kvalitete i nadam se da ces izabrati nesto za sebe. :bih:

Ovaj swift nije los. Samo de mi reci imaju li neki salon u Sarajevu ili u okolini??? koliko vidim na stranici suzukija, samo je jedan salon, i to u Tuzli. Nisam ni znao da ima Suzuki u Bosni.
A gledao sam dosta nivih auta, Toyotu Yaris, Skodu Fabiu, Ford Fiestu i Clia naravno.. sve sto se moglo dobiti do 20 hiljada s finom opremom. I od ovih svih navedenih nekako mi je Clio cini kao best buy, kad se uzme u obzir izgled, oprema i cijena..
Yaris je fin, ali premal, ubilo se za djevojke. Kad sam uporedio fabiu i clia, ispalo je da za iste pare dobijem clia s jacom opremom, vecom garancijom i jacim motorom.. posto je kod fabie osnovni motor 1.2 sa 60 KS. A fiesta mi je ruzna sva, kako s vana tako i iznutra, a vec je izasao novi model, tako da..
Ne znam jel mi promaklo jos koje auto za ove pare??
Better Man

#143 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Better Man »

Imaš Suzuki salon u Visokom kod Interexa, ali ne razmišljaj i uzmi Clia nečeš se sigurno pokajati.
rey

#144 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Better Man wrote:
rey wrote:
Moj savjet ti je da uzmeš novog, jer ipak novo je novo, a imaš i 4 godine garancije, a taj polovni nema, jer mu je istekla kako si napisao i nešto mi je malo prešao obzirom da je star 2 godine i nešto i cijena mu je niska, obzirom da su mojoj kolegici s posla za 6 godina starog Clia benzinca 1,2 kod Bunje davali 13 hiljada KM. Vozim Clia 1,2 16v 75ks i za dvije godine i dva mjeseca sam prešao 47 hiljada i nešto kilometara i nisam imao nikakvih problema, niti kvarova. Jedini odlasci u servis su redovno održavanje i kad pred zimu i proljeće mjenjam gume, tj. skidam ljetne i stavljam zimske i obratno. Auto je udobno i odlično se ponaša na cesti. Prosječna potrošnja mu je između 6,4 l i 6,8 l kad idem na posao svaki dan, a kad putujem van granica BiH prosječna potrošnja mu bude između 5,3 l i 5,6 l, i to ti zavisi od tvog načina vožnje. Najveća brzina koju sam razvio je bila 150 KM na autoputu od Broda prema Zagrebu. Nije mi uopće palo na pamet da isprobam njegovu maksimalnu snagu, nego slučajno pogledah na sat, kad pokazuje 150 Km, a auto miran kao bubica, kao da ne ide tom brzinom i još je klima bila uključena. Mogao sam ga i više stisnuti, ali mi je to bilo glupo i nisam imao potrebe. i da dodam ono što mi se posebno sviđa kod Clia, a to su mekane komande što je jako zahvalno u velikim gužvama kad ideš stalno prva, druga i kad ti je noga konstantno na gasu, kočnici i kvačilu, jer te u takvim situacijama nikad noge ne zabole.

Jel tacno ovo sto govore, da je taj motor od 75 KS preslab za njegovu tezinu???
whow

#145 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by whow »

rey wrote:
citroen wrote:"REY" samo novo majstore,bio to clio ili neki drugi model.Ne slusaj ovog lika preko bare,mislim na Whow,frajer blage veze nema o zivotu a kamoli o autima.Tamo je osudjen da voza nekakve saturne i jos neke barakude iz americke auto industrije ili kakvog ?dobrog polovnjaka ? marke Mercedes,Audi,Flocwagen,pa ipak je on dijaspora.Svi se oni furaju da imaju dobrog Merca koji je presao milion km,Al helenejs,slusati nekoga ko ti preporucuje polovno vozilo nema smisla,a imas dovoljno para kupiti nov auto,Moj prijedlog ti je pored clia da pogledas novi suzuki swift 1,3 GLX 90 KS,full oprema, do registracije 18 900KM ili njegovog malo veceg brata SX4 sa motorom 1.5 takodjer full oprema do reg. 19 900KM.Nravno tu jos ima mali milion automobila slicne cijene,performansi,kvalitete i nadam se da ces izabrati nesto za sebe. :bih:

Ovaj swift nije los. Samo de mi reci imaju li neki salon u Sarajevu ili u okolini??? koliko vidim na stranici suzukija, samo je jedan salon, i to u Tuzli. Nisam ni znao da ima Suzuki u Bosni.
A gledao sam dosta nivih auta, Toyotu Yaris, Skodu Fabiu, Ford Fiestu i Clia naravno.. sve sto se moglo dobiti do 20 hiljada s finom opremom. I od ovih svih navedenih nekako mi je Clio cini kao best buy, kad se uzme u obzir izgled, oprema i cijena..
Yaris je fin, ali premal, ubilo se za djevojke. Kad sam uporedio fabiu i clia, ispalo je da za iste pare dobijem clia s jacom opremom, vecom garancijom i jacim motorom.. posto je kod fabie osnovni motor 1.2 sa 60 KS. A fiesta mi je ruzna sva, kako s vana tako i iznutra, a vec je izasao novi model, tako da..
Ne znam jel mi promaklo jos koje auto za ove pare??
Najdraze mi je kada tip pokusava da me diskreditira argumentima tipa " ipak je on dijaspora". Za tvoju informaciju dragi prijatelju ja sam roden u Sarajevu , proveo djetinjstvo ,mladost i citav rat u Sarajevu . Tu sam zavrsio sve skole ukljucujuci i "skolu zivota".Tu sam bio kada je KK Bosna bila prvak Europe a , FK Sarajevo igralo u europskoj ligi sa Hemburgerom . Ja sa moj dragi prijatelju gledao Olimpjadu direktno na Zetri, Trebevicu, Bjelasnici... Tu su mi rodeni roditelji i njihovi roditelji i tu dolazim kuci koju sam kupio od posteno zaradenih novaca u "dijaspori". I sta sad ti hoces da kazes s tim "ipak je on dijaspora".
O autima , gdje da pocnem od novih auta sam imao i dirketno iz salona: Golfa 5 , Forda focusa , Astru , Ram 1500 4x4, Chevrolet Impala , Nissan Sentra i vjerovatno jos dosta toga. Od polovnih sam imao pa evo sve Golfove osim dvice i sada sestice :D , Forda explorera - eddy bauer ,Sirocco , 3 Jette, Toyotu Matrix, Chrysler 300 C , Chevroleta i Pontiaca ni sam ne znam sve u svemu mislim oko 25 automobila . Trenutno vozim 2007 Passata sa 2.0 TSI .To clia iskreno ne bih dotako stapom od tri metra . Nemoj zaboraviti da su se ovdje isto prodavali ti Renaulti ali" didn't make the cut". Rekao sam svoje misljenje , takder razumijem da nisam uvijek u pravu i spreman sam priznati gresku ali me stvarno iritira kada neko koristi tako niske argumente tipa " dijaspora " ili vozio samo americke kante i neke VW-ove. Daj boze da i ti provozas auta koliko i ja .
citroen

#146 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by citroen »

Whow gotovo sva auta koja si nabrojao su proizvedena samo za americko trziste,izuzev golfa II.To koliko si automobila imao mene uopste ne zanima,koliko si vozio itd..Uporno ovdje ponavljas kako je bolje neko polovno od novog,pa majstore kad bi svi kupovali polovnjake gdje bi danas auto industrija bila.A to za dijasporu brate je ziva istina.Svi koji su tamo,rade i prvo sto kupe je polovan njemacki auto i haj pravac za Bosnu da se pokazete kako ste vi uspjesni tamo,kako se ima para,i hajde u Bosnu i malo se hvali,pa evo neki dan komsija brodom prebacio audi a4,stariji model za nekih 1000$ i on misli glavni u Sarajevu sa njim,a deset dana trazio obicnu sijalicu,a prosle godine prebacio Mercuria Grand Marquisa za kojeg oni na americkom kontinentu nisu culi a ne ovdje.Budite realisti,nemojte nas ovdje uciti pameti.Lupas o renaultu ko da se radi o kakvom Trabantu,pa taj proizvodjac je bolji od svih koje si ti nabrojao da si vozio.Renault se mozda ne prodaje u americi,ali zato drze americku ikonu kad su kamioni u pitanju.Mack je 20 godina u vlasnistvu renaulta,ali nemoj brate vise ponavljati ono stapom od tri metra,izlizano do bola :thumbup:
Haris.ba

#147 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Haris.ba »

Koliko je odrzavanje ovoga tce motora u odnosu na klasicnog? Ja navikao, uvijek bih uzeo jaceg "obicnog" benzinca od slabijeg sa turbinom(pa i kad trosi vjerovatno vise 1 - 1,5 l. goriva).
Ne znam koliko je 75 konja nedovoljno za novoga klinceka. Ne znam da li je za velicinu i tezinu tog auta potrebno 100 konja. Al' dobro, svako ima svoj ukus.
Better Man

#148 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Better Man »

Vjerovatno je za one koji žive brdskim djelovima grada. Moja ti je vožnja u glavnom po ravnom, pa nemam tih problema sa snagom auta.
whow

#149 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by whow »

citroen wrote:Whow gotovo sva auta koja si nabrojao su proizvedena samo za americko trziste,izuzev golfa II.To koliko si automobila imao mene uopste ne zanima,koliko si vozio itd..Uporno ovdje ponavljas kako je bolje neko polovno od novog,pa majstore kad bi svi kupovali polovnjake gdje bi danas auto industrija bila.A to za dijasporu brate je ziva istina.Svi koji su tamo,rade i prvo sto kupe je polovan njemacki auto i haj pravac za Bosnu da se pokazete kako ste vi uspjesni tamo,kako se ima para,i hajde u Bosnu i malo se hvali,pa evo neki dan komsija brodom prebacio audi a4,stariji model za nekih 1000$ i on misli glavni u Sarajevu sa njim,a deset dana trazio obicnu sijalicu,a prosle godine prebacio Mercuria Grand Marquisa za kojeg oni na americkom kontinentu nisu culi a ne ovdje.Budite realisti,nemojte nas ovdje uciti pameti.Lupas o renaultu ko da se radi o kakvom Trabantu,pa taj proizvodjac je bolji od svih koje si ti nabrojao da si vozio.Renault se mozda ne prodaje u americi,ali zato drze americku ikonu kad su kamioni u pitanju.Mack je 20 godina u vlasnistvu renaulta,ali nemoj brate vise ponavljati ono stapom od tri metra,izlizano do bola :thumbup:

Necu covjeku da kvarim temu , vidim da si jos uvijek djete i sve sto znas o Americi , a bogami i autima , je ono sto si procitao na internetu i to sto ti je taj komsija napricao. Samo za tvoju informaciju progooglaj kolike pare stizu u Bosnu iz dijaspore i zato kada pricas o dijaspori skini kapu. I za tvoju informaciju nisam poslao nikakvo auto u BiH , mada ne vidim sta ima lose u tome . Ako covjeka cini sretnim da uveze auto iz Amerike , Turske , Conga ili Tunguzije to je njegova privatna stvar i mene upoce ne bih smetala , dapace ja bih mu cestitao. To sto ti mislis da je foliranje je samo tvoja ljubomora . Biti uspjesan je veoma relativo tako dok jje za nekoga "uspjeh "da uveze auto iz Amerike , drugi uspjeh definiraju , obrazovanjem , karijerom , bogatstvom , kucama , autima , prijateljima itd. Uglavnom sto bi se raklo u nasem narodu " diferent strokes for different folks" . Ja se licno uopce ne uzrujavam zbog toga sto likovi poput tebe smatraju uspjehom a sto tastinom. O autima naravno uvjek mozemo imati civiliziranu konverzaciju pod uvjetom da ne vrijedas i ne provociras .BTW vecina auta za americko trziste je napravljena sa dodatnom , boljom opremom i motorima nego za Europsko trziste . Primjera radi moje trenutno auto 2007 Passat 2.0 TSI u osnovnoj varijanti dolazi sa 2.0 TFSI masinom koja proizvodi 200 KS a koja je u Europi dolazi samo u High end Passatu, takoder mnoge opcije koje su standard na Amrickom Passatu na europskom autu su doplata . Ovo je naravno zbog toga jer je Americko trziste najzahtjevnije , najveca je konkurenciju itd. U BiH , na zalost , 2-3 godine star clio bez ikakve garancije jos se uvijek prodaje za 13-14 hiljada . Glede same teme vjerujem da ce covjek kupiti ono sto misli da je najbolje za njega bez obzira sto ja ili ti ovdje napisali . Moje misljenje je moje misljenje jos uvijek je da se za 20 000km u BiH moze kupiti bolje auto nego nov renault Clio ali opet sad je do njega. Ja sam i sam kupio dosta novih auta i znam da je to financiski najlosija opcije ali sam ih uzimao zbog svoga cejfa i stoga sto neka od njih su se tek pojavila na trzistu tako da polovnjaka nije ni bilo : Golf 5 , Astra , Focus sve sam kupio u prvoj godini prodaje ne ovom marketu. Naravno novo auto ima svoje prednosti kao i polovno.
citroen

#150 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by citroen »

Whow eto tebi tvoja Amerika a meni evropa,ne bih se mjenjao.To koliko novca dolazi iz dijaspore u Bosnu moze samo vas zanimati,mene ne.Ne zavisim od dijaspore hvala bogu i prije bi se reklo da si ti nekakvo malo dijete koje stalno koristi ono cuveno "Copy" i "Paste" sa raznih stranica i ovdje se predstavljas kao vrsni poznavalac vozilica,sto nisi uopste.Hvalis samo ono sto si ti vozio a podcjenjujes ostale, i vrijeme ti je da se skines sa ovog foruma jer gusis ovu raju koja zeli normalno komentarisati teme o autima.Ne zelim vise o ovome, pokvarismo covjeku temu.Samo prepucavanje i prepucavanje i prepucavanje.Sve najbolje u sjevernoj Americi moj Whow. :bih:
Post Reply