Polovan automobil do 10.000 KM?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#426 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
A odakle da trosi 10 na otvorenom. Neki dan isao burazer u mostar sa 330xi, deranja, znaci nije se sekunde pazilo na gorivo nc pokazao 9,8l/100km... E jebi ga ako ce ova sonata trositi vise od njega...
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
citro
#427 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Govorim iz iskustva i diskretnog priznanja jednog poznanika koji posjeduje isti auto. Ako je i pretjerao onda je mozda litar, nije vise. Dakle, ne izmisljam jer nemam razloga za to.
- Bakir1
#428 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
mitsubishi motor porodica sirius kodne oznake 4g63, konstrukcijski zivio i u evolutionima, dosta "star" prvi se poceo ugradjivati cak 1981.
u svezi plina, istina japanski motori ne podnose bas najbolje plin, dosjedi ventila nakon nekog vremena izgore, jer su obicno svi 16v pa su to "mali" ventili.
ali i za to ima lijeka a zove se sistem za podmazivanje ventila ili cak neki aditivi razvijeni posebno u te svrhe (ulja sa integrisanim aditivima).
istina znam dosta ljudi koji voze bez podmazivanja motora i bez koristenja aditiva pa se voze sretni i zadovoljni upravo sa ovim motorom
u svezi plina, istina japanski motori ne podnose bas najbolje plin, dosjedi ventila nakon nekog vremena izgore, jer su obicno svi 16v pa su to "mali" ventili.
ali i za to ima lijeka a zove se sistem za podmazivanje ventila ili cak neki aditivi razvijeni posebno u te svrhe (ulja sa integrisanim aditivima).
istina znam dosta ljudi koji voze bez podmazivanja motora i bez koristenja aditiva pa se voze sretni i zadovoljni upravo sa ovim motorom
-
citro
#429 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Nije problem u "malim" ventilima nego u mekanim dosjedima koji izgaraju zbog daleko vece temperature izgaranja plina.
Ne znam za taj motor ali ima dosta slucajeva stradanja japanskih motora, ugl. Mazda i Toyota.
Jedino pravo rjesenje da se takvi motori mogu bez ogranicenja koristiti na plin je ugradnja mikroprocesorski kontrolisanog sistema podmazivanja a to kosta a kosta i sredstvo za podmazivanje.
Ne znam za taj motor ali ima dosta slucajeva stradanja japanskih motora, ugl. Mazda i Toyota.
Jedino pravo rjesenje da se takvi motori mogu bez ogranicenja koristiti na plin je ugradnja mikroprocesorski kontrolisanog sistema podmazivanja a to kosta a kosta i sredstvo za podmazivanje.
- Bakir1
#430 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
dobro ali kako je sam forumas napisao prelazi 20.000 km za bezbroj godina, niti mu sta znaci plin a i ako ga ugradi nece imati problema sa istim za taj broj kilometara
- johntra
#431 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
jesam li ja rekao da si izmislio? tvoja generalna ocjena je da na svakom pucaju, a kao što vidimo, to nije istina...citro wrote:
Ma nije istina, lazu.
To samo ja izmisljam da pucaju opruge na Fiatu. Onako dosadno mi pa da malo zakuham ...
-
citro
#432 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Dobro sam, hvala na pitanju. Kako si ti ?johntra wrote:jesam li ja rekao da si izmislio? tvoja generalna ocjena je da na svakom pucaju, a kao što vidimo, to nije istina...citro wrote:
Ma nije istina, lazu.
To samo ja izmisljam da pucaju opruge na Fiatu. Onako dosadno mi pa da malo zakuham ...
-
citro
#433 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Onda ne vidim nikakvog razloga da ga ne kupi. Cak sta viseBakir1 wrote:dobro ali kako je sam forumas napisao prelazi 20.000 km za bezbroj godina, niti mu sta znaci plin a i ako ga ugradi nece imati problema sa istim za taj broj kilometara
- johntra
#434 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
dobro sam...imaš opruga viška?citro wrote:
Dobro sam, hvala na pitanju. Kako si ti ?
- sorcerer
#435 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
imam ja puknutih viska
neki dan na asti ,danas megane
nema to veze koji je auto....generalno sto su noviji sve su nekvalitetniji...uveliko doprinosi reciklaza materijala...pretopljavanje....aluminijski dijelovi na novim autima su isto jako losi....
-
staradis
#436 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Auto postalo potrosna roba
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
citro
#437 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Jedini lijek je da ga tako i shvatimo.staradis wrote:Auto postalo potrosna roba
Kupujmo jeftinija auta, vozimo koju godinu i onda nogom u gu...u, pardon, u gepek.
-
citro
#438 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Imam dvije iz hemijske olovke, ali ti ih nedam. Ako kada kupim fiata moze mi zatrebatijohntra wrote:dobro sam...imaš opruga viška?citro wrote:
Dobro sam, hvala na pitanju. Kako si ti ?
- johntra
#439 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
slabo je to...možeš ti to bolje...
-
l33t
#440 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
i sta sad odjednom Fiat ne valja ? 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#441 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
A što ne valja? Nije Golf?
Joj ovih ljudi....pa ima li auto na ovom dunjaluku da mu se nešto ne pokvari ili ne potroši da ga vidim pa legnem i umrem 
-
citro
#442 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
quote="johntra"]slabo je to...možeš ti to bolje...[/quote]
Naravno da mogu, ali idem linijom manjeg otpora.
Ne vidim svrhu u bezveznom prepucavanju kada ti tumacis moje rijeci onako kako se to samo tebi svidja.
Niakda nisam ni rekao da svim Fiatima pucaju opruge nego da se to na toj marki dogadja. I dogadja se dugi niz godina, nemoj da se pravimo blesavi. I to mi personalno smeta i zato nemam tu marku u razmatranju niti je preporucujem nekome.
To opet ne znaci da neko nece kupiti Fiata i biti zadovoljan sa njim.
Ja jednostavno ne zelim da rizikujem, mozda sam ziheras.
Naravno da mogu, ali idem linijom manjeg otpora.
Ne vidim svrhu u bezveznom prepucavanju kada ti tumacis moje rijeci onako kako se to samo tebi svidja.
Niakda nisam ni rekao da svim Fiatima pucaju opruge nego da se to na toj marki dogadja. I dogadja se dugi niz godina, nemoj da se pravimo blesavi. I to mi personalno smeta i zato nemam tu marku u razmatranju niti je preporucujem nekome.
To opet ne znaci da neko nece kupiti Fiata i biti zadovoljan sa njim.
Ja jednostavno ne zelim da rizikujem, mozda sam ziheras.
- johntra
#443 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ne želiš da rizikuješ, a voliš Citroene (ne znam da li ga voziš), koji po kvaliteti ne odskaču nimalo od jednog prosječnog FIAT-a...da si ti neko ko vozi Toyotu ili neko slično ziheraško auto, ja bi ti rekao da je tvoj komentar ok, jer je tvoje auto tebe razmazilo i ne kvari se, pa su ti boljke FIAT-a smiješne...doduše, danas ne postoji nijedno auto koje se ne kvari češće...
i da, smeta mi generalizacija određenog modela, jer pucanje opruge nije standardna boljka Stila...dešava se, ali to nije generalna boljka...kod mene je bio četiri godine, star deset godina, pa su sve opruge bile u redu...
i da, smeta mi generalizacija određenog modela, jer pucanje opruge nije standardna boljka Stila...dešava se, ali to nije generalna boljka...kod mene je bio četiri godine, star deset godina, pa su sve opruge bile u redu...
- Qler
#444 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ma daj, sad eto svi se kvare samo mocni vauve koncern ne zna za kvar... osim onog opoziva za brizgaljke na passatu, ili na starijim audijima i passatima sto su lafete pucale, ili golfovima sto turbine crkavaju, i onom cuvenom sdi-u mjenjac sto otkazuje.... svako auto ima svoje mane, samo sto kod nas lakse oproste golfu novu turbinu nego citroenu, fiatu ili nekom trecem kuglu...
-
AMMMeRRR
#445 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
citro wrote:Nije problem u "malim" ventilima nego u mekanim dosjedima koji izgaraju zbog daleko vece temperature izgaranja plina.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
-
Mlad i Nevin
#446 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Auto je uvijek i bio potrošna roba kao i mobitel, i TV, a samo bošnjo ga smatra nekretninom (kakva ironija, 'nepokretna' imovina a ima točkovecitro wrote:Jedini lijek je da ga tako i shvatimo.staradis wrote:Auto postalo potrosna roba
Kupujmo jeftinija auta, vozimo koju godinu i onda nogom u gu...u, pardon, u gepek.
-
ado-šampion
#447 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Tacno drug, ali zasto oproste, oproste zato sto imas Passate i Golfove koji predju 300-400 hiljada bez ijedne vanredne intervencije. Otvori mobile.de, pogledaj koliko ima Passata karavana s 400+ hiljada. Nije VW tek tako to "zasluzio".Qler wrote:Ma daj, sad eto svi se kvare samo mocni vauve koncern ne zna za kvar... osim onog opoziva za brizgaljke na passatu, ili na starijim audijima i passatima sto su lafete pucale, ili golfovima sto turbine crkavaju, i onom cuvenom sdi-u mjenjac sto otkazuje.... svako auto ima svoje mane, samo sto kod nas lakse oproste golfu novu turbinu nego citroenu, fiatu ili nekom trecem kuglu...
A kad ti das Fiatu sansu i na njemu ti pukne opruga, ili ti se desi nesto slicno, odmah te podsjeti na to kako su Fiati imali katastorfa kvalitet i pouzdanost kroz citavu svoju istoriju. I haj mu onda oprosti.
Mercedesi C i E su cvjetali pocetkom stoljeca, pa sad treba pobrisati citavu Mercedesovi istoriju neunistivog auta.
Sve je po zasluzi. Ne moze 5 kikseva samo tako izbrisati milione prodatih auta koji su bez problema prelazili astronomske kilometraze cak i bez vanrednih zahvata.
- johntra
#448 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Otkud znaš da je taj isti Passat ili Golf prešao pola miliona bez vanrednih zahvata?
-
ado-šampion
#449 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Imam jedan takav u porodici. 300+ hiljada, svi zahvati/servisi koje je imao uredno su upisani u servisnu knjizicu... To je sto mogu reci iz prve ruke, iz druge ruke, pouzdane, ne foleri, isto imam primjera.johntra wrote:Otkud znaš da je taj isti Passat ili Golf prešao pola miliona bez vanrednih zahvata?
-
citroen xm
#450 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
E ja stvarno ne znam kako jedino u BiH vlasnici VW-a nemaju nikakvih problema i prelaze glatko po milion kilometara samo uz zamjenu ulja? Onda su ludi svi oni što im se VW kvari i ima gadnih problema i to na najznačajnijim dijelovima. Eto sada postade fiatova opruga problem, a VW-ova mrtva dizna je bajka. Eno po istraživanju mnogih stranaca(a vi se volite hvatati istraživanja) Audi i uopšteno cijeli VAG najnepouzdaniji na polju mjenjača i motora. Nijedan proizvođač auta današnjeg doba nema toliko problematične motore i mjenjače, ali baš sve od dizela preko benzinaca.