Destrukciju ovom regionu su donijeli komunisticki generali i komunista Milosevic.jefferson wrote:Pa za ovaj region je bio destruktivniji nacionalizam a ti opet mislis da je komunizam.Alfa Kentaur wrote:SMRT FASIZMU, TOTALITARIZMU, KOMUNIZMU, NACIONALIZMU..., SLOBODA LJUDIMA!!![]()
Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
-
Alfa Kentaur
#126 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#127 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
ništa ja... onako samo malo navrno da ti bodem oči avatarom...Alfa Kentaur wrote:Destrukciju ovom regionu su donijeli komunisticki generali i komunista Milosevic.jefferson wrote:Pa za ovaj region je bio destruktivniji nacionalizam a ti opet mislis da je komunizam.Alfa Kentaur wrote:SMRT FASIZMU, TOTALITARIZMU, KOMUNIZMU, NACIONALIZMU..., SLOBODA LJUDIMA!!![]()
-
Alfa Kentaur
#128 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Kako se BiH bude priblizavala EU, morace da prisvaja standarde te unije. Jedan od standarda je i odbacivanje totalitaristickih ideologija, koju je vec odbacio skoro citav svijet.
- bez_ideje
#129 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
da uljepsam i ovu stranicu

- Chmoljo
#130 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
eno Švicarska odbacila i minaret...Alfa Kentaur wrote:Kako se BiH bude priblizavala EU, morace da prisvaja standarde te unije. Jedan od standarda je i odbacivanje totalitaristickih ideologija, koju je vec odbacio skoro citav svijet.
a Džugašvili je napravi bogami... pa ti vidi
- bez_ideje
#131 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Meni se cini da se trebaju prvo odbaciti fasisticke ideologije.......
-
Alfa Kentaur
#132 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
slazem sebez_ideje wrote:Meni se cini da se trebaju prvo odbaciti fasisticke ideologije.......
- Chmoljo
#133 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
ma meni se čini da ima manje paranoje i slabih učenika iz historije da bi ovaj forum bio dosadno i slabije posjećeno mjesto 
- bez_ideje
#134 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
ziv'lo poslijeratno demokratsko skolstvo
- HAVANA
#135 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Sjooo,šta bi mi bez Alfe

-
zonbirile
#136 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
upravo na FTV film "Sutjeska" Šaban i suborci,ali što lažu,nigdje banke nigdje trezora,samo pucanje.
-
dzungalunga
#137 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Proustaški rapoloženi mladići u kamenjarskim podnebljima znali su u vrijeme komunizma zapjevati gangu – “Druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću”. Ako bi ih tko prijavio, završili bi u zatvoru na najmanje godinu dana. I danas bi bili kažnjeni, istina, mnogo blaže. No vjerojatno bi ih teže pogodila činjenica da mercedes nije pripao Paveliću nego Titu.
Upravo je, naime, sa 375 kuna globe kažnjena Umažanka Zdravka Leindl koja je u svibnju ove godine u Umagu bacila tri jaja na Titove slike izložene u povodu polaska slovensko-hrvatske štafete prema Beogradu, a slike su bile uz kafić “Tito” i na jednom – mercedesu.
Osim što je bacila jaja, optužena je vikala: “Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu”. Sve je to, napisala je sutkinja u presudi, “kod nazočnih građana izazvalo nevjericu, zaprepaštenje i osjećaj nelagode”.
No što ako je kod nekih “nazočnih građana” samo izlaganje Titovih slika i nošenje štafete izazvalo ogorčenje jer su im očevi i druga rodbina ubijeni u Bleiburgu ili na križnom putu, mučeni na Golom otoku, čamili kao politički zatvorenici u Staroj Gradiški i Lepoglavi? A takvih građana u Hrvatskoj ima na stotine tisuća. Uzaludni su svi pokušaji da se Tita iskupi kao antifašista. Kad su partizani činili zločine, on je bio glavni zapovjednik. U komunizmu, koji je jednako okrutan kao fašizam ili nacizam, on je bio prvi čovjek Partije i države.
Ni bolji ni lošiji nije bio poglavnik NDH Ante Pavelić. Pa ipak, slavljenje Tita, isticanje njegovih slika i simbola njegove vladavine ne kažnjava se, ali se sve ustaško kažnjava. Zašto?
Razlog je vrlo jednostavan.
Naslijeđe iz komunizma u politici, medijima, u institucijama, u stvaranju općeg političkog ozračja u zemlji, u javnom razlikovanju dobra i zla – još uvijek je jače od demokratskih mjerila i pravila. A po tim demokratskim mjerilima i pravilima sutkinja koja je osudila Zdravku Leindl trebala bi istoga časa biti smijenjena i kažnjena, jer institucionalno, sudski, službeno, pod okriljem države štiti zločinca Tita, a kažnjava građanku koja je u njegove zločine uprla prstom!
Pod okriljem države još mnoge ulice, trgovi i škole nose Titovo ime. Zašto? Kako bi se u javnosti i u represivnim institucijama reagiralo kad bi se netko drznuo neki trg, ulicu ili školu nazvati Pavelićevim imenom? A to bi – ni manje ni više – bilo isto kao ustrajavanje na imenu komunističkog jugoslavenskog diktatora i ratnog zločinca. Kad sam se svojedobno u istoj ovoj kolumni žestoko usprotivio spomeniku Juri Francetiću u Slunju, gdješto sam morao otrpjeti vrlo ružne psovke. No siguran sam da bi poricanje ili relativiziranje ustaških zločina i kod onih koji ih teško priznaju bilo poljuljano kad bi se službeno, na razini države i u njezinim insitucijama te pogotovo u medijima s istom objektivnošću sudilo o partizanima i ustašama, o Titu i Paveliću, o zločinima i jednih i drugih, i jednoga i drugoga.
Ovih je dana zbog sumnje u gospodarski kriminal uhićen jedan poduzetnik koji je prije nekoliko mjeseci s bratom, također poslovnim čovjekom, sufinancirao obnovu jednoga partizanskoga spomenika.
Kad sam pročitao vijest da je uhićen, prva mi je asocijacija bila baš obnova toga spomenika. Pomislio sam, što je možda i istina, da je tim činom uhićeni stvarao alibi za svoj kriminal. Tu pomisao podupire i presuda Zdravki Leindl, presuda koja u ime države favorizira jedno naslijeđe, ideologiju i praksu koja može imati utjecaja u svekolikom životu u zemlji. Da totalitarni režimi, braća po zločinu Tito i Pavelić, ne bi imali toga utjecaja, treba ih podjednako prekrižiti i osuditi
http://www.vecernji.hr/kolumne/sud-jos- ... umna-60859
Upravo je, naime, sa 375 kuna globe kažnjena Umažanka Zdravka Leindl koja je u svibnju ove godine u Umagu bacila tri jaja na Titove slike izložene u povodu polaska slovensko-hrvatske štafete prema Beogradu, a slike su bile uz kafić “Tito” i na jednom – mercedesu.
Osim što je bacila jaja, optužena je vikala: “Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu”. Sve je to, napisala je sutkinja u presudi, “kod nazočnih građana izazvalo nevjericu, zaprepaštenje i osjećaj nelagode”.
No što ako je kod nekih “nazočnih građana” samo izlaganje Titovih slika i nošenje štafete izazvalo ogorčenje jer su im očevi i druga rodbina ubijeni u Bleiburgu ili na križnom putu, mučeni na Golom otoku, čamili kao politički zatvorenici u Staroj Gradiški i Lepoglavi? A takvih građana u Hrvatskoj ima na stotine tisuća. Uzaludni su svi pokušaji da se Tita iskupi kao antifašista. Kad su partizani činili zločine, on je bio glavni zapovjednik. U komunizmu, koji je jednako okrutan kao fašizam ili nacizam, on je bio prvi čovjek Partije i države.
Ni bolji ni lošiji nije bio poglavnik NDH Ante Pavelić. Pa ipak, slavljenje Tita, isticanje njegovih slika i simbola njegove vladavine ne kažnjava se, ali se sve ustaško kažnjava. Zašto?
Naslijeđe iz komunizma u politici, medijima, u institucijama, u stvaranju općeg političkog ozračja u zemlji, u javnom razlikovanju dobra i zla – još uvijek je jače od demokratskih mjerila i pravila. A po tim demokratskim mjerilima i pravilima sutkinja koja je osudila Zdravku Leindl trebala bi istoga časa biti smijenjena i kažnjena, jer institucionalno, sudski, službeno, pod okriljem države štiti zločinca Tita, a kažnjava građanku koja je u njegove zločine uprla prstom!
Pod okriljem države još mnoge ulice, trgovi i škole nose Titovo ime. Zašto? Kako bi se u javnosti i u represivnim institucijama reagiralo kad bi se netko drznuo neki trg, ulicu ili školu nazvati Pavelićevim imenom? A to bi – ni manje ni više – bilo isto kao ustrajavanje na imenu komunističkog jugoslavenskog diktatora i ratnog zločinca. Kad sam se svojedobno u istoj ovoj kolumni žestoko usprotivio spomeniku Juri Francetiću u Slunju, gdješto sam morao otrpjeti vrlo ružne psovke. No siguran sam da bi poricanje ili relativiziranje ustaških zločina i kod onih koji ih teško priznaju bilo poljuljano kad bi se službeno, na razini države i u njezinim insitucijama te pogotovo u medijima s istom objektivnošću sudilo o partizanima i ustašama, o Titu i Paveliću, o zločinima i jednih i drugih, i jednoga i drugoga.
Ovih je dana zbog sumnje u gospodarski kriminal uhićen jedan poduzetnik koji je prije nekoliko mjeseci s bratom, također poslovnim čovjekom, sufinancirao obnovu jednoga partizanskoga spomenika.
Kad sam pročitao vijest da je uhićen, prva mi je asocijacija bila baš obnova toga spomenika. Pomislio sam, što je možda i istina, da je tim činom uhićeni stvarao alibi za svoj kriminal. Tu pomisao podupire i presuda Zdravki Leindl, presuda koja u ime države favorizira jedno naslijeđe, ideologiju i praksu koja može imati utjecaja u svekolikom životu u zemlji. Da totalitarni režimi, braća po zločinu Tito i Pavelić, ne bi imali toga utjecaja, treba ih podjednako prekrižiti i osuditi
- nosara
#138 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
A ja sam banovan kad sam napisao da je rvacka profasisticka...dzungalunga wrote:Proustaški rapoloženi mladići u kamenjarskim podnebljima znali su u vrijeme komunizma zapjevati gangu – “Druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću”. Ako bi ih tko prijavio, završili bi u zatvoru na najmanje godinu dana. I danas bi bili kažnjeni, istina, mnogo blaže. No vjerojatno bi ih teže pogodila činjenica da mercedes nije pripao Paveliću nego Titu.
Ako nekim cudom, nakon Mesicevog odlaska, na Pantovcak zasjednu bandic, hebrang ili vidosevic, ovaj trend fasizacije na kapaljku postace drzavni projekat u rvackoj...
Onaj ko u istoj recenici spomene Broza i onaj ustaski pobacaj sa Bradine zasluzuje sve najgore u zivotu, pa ti ja u tom smislu zelim da zavrsis kao sto su zavrsavali tvoji istomisljenici od '41. do '90...
Dakako, prosto kopa oci, koliko se u ovim banana-drzavama bivse SFRJ klero-nacisticka kopilad sluze istom retorikom, istom matricom...
-
zonbirile
#139 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
----------------------------------------------------------------------------------Chmoljo wrote:ma meni se čini da ima manje paranoje i slabih učenika iz historije da bi ovaj forum bio dosadno i slabije posjećeno mjesto
stvar percepcije,jer su utisci takvi,oni su kod masa uvijek jači od fakata,pa kada se medijski podvuku žuto,to je to.Slabi učenici,ne mogu ni da pojme igru iza sjene,ali evo pojavni oblici su istorijski fakti i vremenski slijed je neoboriv,samo da se ne greši u osnovima.
-komunizam kao represivni grubi sistem pod Hazjajinom se javio prije fašizma,odmah po Lenjinovoj smrti
-fašizam je nmešto drugo od nacizma
-crne duge kožne mantile kao simbol i metod utjerivanja straha nisu producirali prvi Gestapovci,neko ČEKA/čekisti
-prvi logori za političke neistomišljenike osmislio i rabio prvo Hazjajin,pa tek ostali
-prve politićke čiste opet on
-stradali u neizravnim ratnim sukobima,od čistki raznih fela procijenjuje se na 20 miliona do smrti 1956g
I crveni i crni teror su djelo istih moćnih krugova,iste metode,iste postavke,samo istine radi prije je sa zločinima i to masovnim počeo Lenjin i Hazjajin iaoko je nominalno fašizam stariji,ali i benigniji od nacizma.Samo da se krivo ne shvati da nešto više preferiram,iznosim samo fakte koji se zaboravljaju.
-
neshto
#140 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...
od tada, ne da je ne volim nego boga molim da na ulici ne sretnem nekog sa petokrakom na glavi jer stvarno ne znm kako bih reagirao.
fašizam = komunizam i obrnuto, i naopako...
ne treba mene komunizam učiti da trebam poštovati svoje komšije, biti tolerantan, biti čovjek, ako me komunizam uči bratstvu i jedinstvu a ne kućni odgoj onda to bratstvo i jedinstvo završi kao '91!!!
i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?
od tada, ne da je ne volim nego boga molim da na ulici ne sretnem nekog sa petokrakom na glavi jer stvarno ne znm kako bih reagirao.
ne treba mene komunizam učiti da trebam poštovati svoje komšije, biti tolerantan, biti čovjek, ako me komunizam uči bratstvu i jedinstvu a ne kućni odgoj onda to bratstvo i jedinstvo završi kao '91!!!
i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?
- nosara
#141 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Kad potece revolucija, ne broje se zrtve...zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------------------Chmoljo wrote:ma meni se čini da ima manje paranoje i slabih učenika iz historije da bi ovaj forum bio dosadno i slabije posjećeno mjesto
stvar percepcije,jer su utisci takvi,oni su kod masa uvijek jači od fakata,pa kada se medijski podvuku žuto,to je to.Slabi učenici,ne mogu ni da pojme igru iza sjene,ali evo pojavni oblici su istorijski fakti i vremenski slijed je neoboriv,samo da se ne greši u osnovima.
-komunizam kao represivni grubi sistem pod Hazjajinom se javio prije fašizma,odmah po Lenjinovoj smrti
-crne duge kožne mantile kao simbol i metod utjerivanja straha nisu producirali prvi Gestapovci,neko ČEKA/čekisti
-prvi logori za političke neistomišljenike osmislio i rabio prvo Hazjajin,pa tek ostali
-stradali u neizravnim ratnim sukobima,od čistki raznih fela procijenjuje se na 20 miliona do smrti 1956g
I crveni i crni teror su djelo istih moćnih krugova,iste metode,iste postavke,samo istine radi prije je sa zločinima i to masovnim počeo Lenjin i Hazjajin iaoko je nominalno fašizam stariji,ali i benigniji od nacizma.Samo da se krivo ne shvati da nešto više preferiram,iznosim samo fakte koji se zaboravljaju.
Sve revolucije su bile odgovor na kontinuirani (cak visevjekovni) zlocin, pa tako i oktobarska...
Fasizam i "firme kcerke" ima drugacije korijene i ciljeve... Iskoristi trenutno lose stanje da bi dugorocno napravio jos gore (razbijanje SFRJ)...
- nosara
#142 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Uniforma je uni(forma)... A tvoja logika je na nivou "dosao mi na vrata celo sa brkovima i promijenio mi zivot, sad kad vidim celu sa brkovima, ne znam sta bih mu uradio"...neshto wrote:meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...
Naravno, bila je to klasicna zloupotreba simbola koji je spajao ljude na ovim prostorima 50 godina... Trebalo je tu simboliku razjebat... Ocigledno, uspjelo im je...
- Arc_Angel
#143 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Neka mi pokretac teme nezamjeri ali naslov teme i ono sta tema implicira je totalno glupo. zasto?
zato sto koristis cistu zamjenu teza veznau za BiH i Poljsku.
Poljska je razliku od bih bila pod zeljeznom zavjesom poslije drugogo svjetskog rata, a cisto da se podsjetiomo lekcija historije i kako su su Rusi (komunjare teske) udruzili sa Njemackim nacistima i izvrsili pravi masakar nad poljacima pa jos i podijelili njenu teritoriju.
Tako da ta "Ruska" petokraka u poljskoj simbolizira jednu veliku patnju i bol poljskog naroda, i neka su je zabranili, jer su se tada ljudi osjecali izdatim od svojh istocnih susjeda, i jesu bili izdati.
petokraka je ovdje za vrijeme i poslije drugog svjetskog rata stekla simbol partizana, narodne borbe i narodnooslobodilacke borbe, znaci totalno razlicita situacija u odnosu na Poljsku.
zato sto koristis cistu zamjenu teza veznau za BiH i Poljsku.
Poljska je razliku od bih bila pod zeljeznom zavjesom poslije drugogo svjetskog rata, a cisto da se podsjetiomo lekcija historije i kako su su Rusi (komunjare teske) udruzili sa Njemackim nacistima i izvrsili pravi masakar nad poljacima pa jos i podijelili njenu teritoriju.
Tako da ta "Ruska" petokraka u poljskoj simbolizira jednu veliku patnju i bol poljskog naroda, i neka su je zabranili, jer su se tada ljudi osjecali izdatim od svojh istocnih susjeda, i jesu bili izdati.
petokraka je ovdje za vrijeme i poslije drugog svjetskog rata stekla simbol partizana, narodne borbe i narodnooslobodilacke borbe, znaci totalno razlicita situacija u odnosu na Poljsku.
-
neshto
#144 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
nosara wrote:Uniforma je uni(forma)... A tvoja logika je na nivou "dosao mi na vrata celo sa brkovima i promijenio mi zivot, sad kad vidim celu sa brkovima, ne znam sta bih mu uradio"...neshto wrote:meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...
i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?![]()
Naravno, bila je to klasicna zloupotreba simbola koji je spajao ljude na ovim prostorima 50 godina... Trebalo je tu simboliku razjebat... Ocigledno, uspjelo im je...
zloupotreba simbola???
pa nisu nas simbolima ubijali, komplet infrastrukuta, ljudstvo, sve se to stavilo u funkciju jedne strane a simboli se mjenjaju ovisno o političkom faktoru, moglu su nas i do '95 rokati pod petokrakama...
ja je ne želim vidjeti, podsjeća me na zlo i navodi me na zlo.
dovoljno sam star da se sjećam i lijepog perioda u vrijeme komunizma ali ne nostalgično u vezi sa crvenom bojom nego kao vremena kad sam bio zdrav, familija bila na broju, stan čitav...
da, bio sam i pionir a pionir je bio i radovan i ratko pa vidi šta su napravili...
meni ne trebaju ni tito ni alija, ni cerić ni lagumdžija da me usmjeravaju i odgajaju ali na žalost očito nas je većina navikla živjeti na uzici...
- nosara
#145 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
To ti govorim...neshto wrote: zloupotreba simbola???
pa nisu nas simbolima ubijali, komplet infrastrukuta, ljudstvo, sve se to stavilo u funkciju jedne strane a simboli se mjenjaju ovisno o političkom faktoru, moglu su nas i do '95 rokati pod petokrakama...
dovoljno sam star da se sjećam i lijepog perioda u vrijeme komunizma ali ne nostalgično u vezi sa crvenom bojom nego kao vremena kad sam bio zdrav, familija bila na broju, stan čitav...
da, bio sam i pionir a pionir je bio i radovan i ratko pa vidi šta su napravili...
meni ne trebaju ni tito ni alija, ni cerić ni lagumdžija da me usmjeravaju i odgajaju ali na žalost očito nas je većina navikla živjeti na uzici...
To sto si bio zdrav i imao familiju na broju proisteklo je iz cinjenice da je bilo nake drzave...
Ma ne treba ni mir, ni drzava, ni mmf, ni eu, ni nato, ni firma, ni plata... Samo rahatluka s neba...
-
neshto
#146 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
e vidiš, po meni je iz onakve države proisteklo ono šta se desilo '91 i '92nosara wrote:To ti govorim...neshto wrote: zloupotreba simbola???
To sto si bio zdrav i imao familiju na broju proisteklo je iz cinjenice da je bilo nake drzave...
Ma ne treba ni mir, ni drzava, ni mmf, ni eu, ni nato, ni firma, ni plata... Samo rahatluka s neba...
- nosara
#147 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Drzava, fakticki, tada vec nije postojala...neshto wrote:e vidiš, po meni je iz onakve države proisteklo ono šta se desilo '91 i '92nosara wrote:To ti govorim...neshto wrote: zloupotreba simbola???
Ako si, kao i ja, glasao na referendumu za nezavisnu BiH, udario si jedan eksercic, kao i ja, u njen mrtvacki sanduk...
-
neshto
#148 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
nismo mi referendumom kucali nikakve eksere, taj je sanduk bio zatvoren davno prije nas, mi smo samo glasali da nas taj sanduk ne povuče sa sobom u još neizvjesniju budućnost...nosara wrote:Drzava, fakticki, tada vec nije postojala...neshto wrote:nosara wrote:
To ti govorim...
e vidiš, po meni je iz onakve države proisteklo ono šta se desilo '91 i '92
Ako si, kao i ja, glasao na referendumu za nezavisnu BiH, udario si jedan eksercic, kao i ja, u njen mrtvacki sanduk...Ali, to je druga tema...
danas nije ni približno kako smo zamišljali '92 ali opet bolje nego da smo ostali dio krnje juge
-
zonbirile
#149 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
-------------------------------------------------------------------------------------nosara wrote:Kad potece revolucija, ne broje se zrtve...zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------------------Chmoljo wrote:ma meni se čini da ima manje paranoje i slabih učenika iz historije da bi ovaj forum bio dosadno i slabije posjećeno mjesto
I crveni i crni teror su djelo istih moćnih krugova,iste metode,iste postavke,samo istine radi prije je sa zločinima i to masovnim počeo Lenjin i Hazjajin iaoko je nominalno fašizam stariji,ali i benigniji od nacizma.Samo da se krivo ne shvati da nešto više preferiram,iznosim samo fakte koji se zaboravljaju.Slobodno se vrati u Francusku i upitaj Robespiera...
Sve revolucije su bile odgovor na kontinuirani (cak visevjekovni) zlocin, pa tako i oktobarska...![]()
Fasizam i "firme kcerke" ima drugacije korijene i ciljeve... Iskoristi trenutno lose stanje da bi dugorocno napravio jos gore (razbijanje SFRJ)...
problem je u tome kada revolucija teče dugo i liju potoci krvi.Uostalom oktobarska revolucija se kupala u krvi,hajde neka je.Poslije Lenjinove smrti 1924g,nastavila je teći krv nesmanjenom žestinom 30g,pa valjda je Staljin apsolviran.
Fašizam i nacizam su dva pojma.Poenta posta je bila ,o vremenskim pojavljivanjima pojedinih simbola i odrednica.A ako češ o korijenima,sva 3 su iz iste kuhinje nastali-krupni kapital i finansijsko mešetarenje.Ko ne zna analfabet,teško može diskutovati o tome.
-
dallton
#150 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
za poljsku je dolazak ruskog komunizma i starog ruskog neprijatelja bio katastrofalan korak nazad, kao i za ostatak istocne evrope..kod nas je obratno - pobjeda tita i njegovo odmicanje od rusa su za cijelu bivsu jugu a za bih pogotovo bili koraci naprijed u svakom pogledu, i ekonomski i obrazovno itd...da nije bilo tita bilo bi ili rusi (katastrofa) ili dinastija karadjordjevica koja bi eventualno vladala jugom pod britanskim patronatom - a u svakoj od tih kombinacija bih bi nahebala da valja a mozda je ne bi ni bilo (pogotovo u drugoj kombinaciji)...iz tog razloga, petokraka znaci jednu stvar u poljskoj a drugu u bih - bez obzira sto su poslije titove smrti preuzeli srpski fola komunisti ala milosevic i jna koja je postala defakto srpska vojska...ne vidim smisao zabrane -