Poljska iz lektire izbacuje Kafku, Goethea...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

joj koliko god čitao, još ne mogu da vjerujem, pa ovaj ministar, sigurno nikad nije ni pročitao ova djela
pa nek im uvedu bajke
Fair Life

Post by Fair Life »

Umjetnik a wrote:joj koliko god čitao, još ne mogu da vjerujem, pa ovaj
ministar, sigurno nikad nije ni pročitao ova djela pa nek im uvedu bajke
Jos, jos...

Mali Poljaci učit će da je pobačaj ubojstvo

Roman Giertych, ministar prosvjete i čelnik nacionalističke Lige poljskih
obitelji (LPR), izjavio je da će svi učenici 'obavezno na satovima biologije
učiti o zaštiti života', prenosi Beta

Image

VARŠAVA - 'Svako dijete treba znati da je pobačaj ubojstvo. Omladina
treba saznati na čemu sa zasniva ubijanje nerođene djece', rekao je
Giertych.

Poljska je prilikom ulaska u Europsku uniju, a i na posljednjem summitu EU
u Bruxellesu, zadržala pravo da njeni zakoni budu nadređeni europskim u
sektoru javnog morala.

Image
Roman Giertych, poljski ministar prosvjete

Osim pitanja nasilnog prekida trudnoće, glavni razlog za odbijanje europske
regulative je odnos prema homoseksualcima.

'Nama je stalo do toga da nam Unija ne nameće zakone u sektoru morala i
običaja, da nas ne tjeraju na to da u Poljskoj ozakonimo brakove
homoseksualaca, pa još s pravom da usvajaju djecu', rekao je premijer
Jaroslaw Kaczynski.

Nasilni prekid trudnoće u Poljskoj je dopušten isključivo u slučajevima kada
trudnoća ugrožava zdravlje i život majke, ukoliko je posljedica silovanja ili je
plod teško oštećen.

T-Portal
ponedjeljak, 2.7.2007.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

joj s*anja u poljskoj :D
Last edited by Bea_Trix on 03/07/2007 02:22, edited 1 time in total.
Papanka

Post by Papanka »

Kafka je smor...ja zaista neznam sta je kvalitetno u njegovim djelima...psihoza....depresija....bunilo... placuci sam ga citala (ne znam jesam li do kraja)...samo znam da mi je bilo tegoba...znam da mi se sastalo tri knjige proces, dervis i smrt i na drini cuprija... i ove dvije zadnje sam u cugu procitala a proces.....fuuuuuuuuj.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

InfraRedRidinghood wrote::shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

:lol: :lol: :lol: :kiss:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Papanka wrote:Kafka je smor...ja zaista neznam sta je kvalitetno u njegovim djelima...psihoza....depresija....bunilo... placuci sam ga citala (ne znam jesam li do kraja)...samo znam da mi je bilo tegoba...znam da mi se sastalo tri knjige proces, dervis i smrt i na drini cuprija... i ove dvije zadnje sam u cugu procitala a proces.....fuuuuuuuuj.
ne možeš tako :-)

nedavno sam završio ponovno čitanje procesa

u mnogo stvari se čovjek prepozna

pogotovo kada traži svoj aprava kod raznih institucija :D :roll:

a poljska ide iz jedne krajnosti u drugu

iz lijeve u desnu 8)

ma valja sve oprobati
:D
lady midnight

Post by lady midnight »

sigurno se ni prozvani poljski ministar kulture ne bi postidio "kvaliteta" nekih od ovih komentara o "zatucanosti" poljaka. muka mi dodje kad vidim da neki brane kafku i goethea time shto perpetuiraju shovinistichke klishee o nekom navodnom kolektivnom karakteru jednog cijelog naroda (shta bi mu to tachno doshlo?)

ako je sobieski otjerao osmanlije ispred becha, tako je isto chinjenica da su poljski plemici u 17. i 18. vijeku kao uzor u dvorskoj kulturi i oblachenju imali ne francuze ili nijemce, nego bash osmanlije. i shta sad? hoce li jedna od tih stvari sad tachno odluchiti o prijemu turske u EU?

mozhda poljsko drushtvo tradicionalno jeste konzervativno, crkva je tamo uvijek igrala jako vazhnu ulogu, ali to ne znachi da su poljaci po defaultu papci, niti da ce tek tako prihvatiti ovo silovanje kulture od strane aktuelne vlade. moji prijatelji poljaci se zgrazhaju nad ovim shto se deshava, i rade koliko mogu da se to sprijechi.... ali ne bih se usudila da im prevedem shta poneki "tolerantni" na sax-u pishu o njima i njihovoj tradiciji. od stida.
lady midnight

Post by lady midnight »

InfraRedRidinghood wrote:I najvažnije od svega je to što su "njihovi" gori od "naših" :oops:
jest bash... ovako ispade i shopen niko i nishta spram recimo bregovica :roll: :roll:

mada znam da mislish na neshto drugo ;)
Papanka

Post by Papanka »

komi wrote:
Papanka wrote:Kafka je smor...ja zaista neznam sta je kvalitetno u njegovim djelima...psihoza....depresija....bunilo... placuci sam ga citala (ne znam jesam li do kraja)...samo znam da mi je bilo tegoba...znam da mi se sastalo tri knjige proces, dervis i smrt i na drini cuprija... i ove dvije zadnje sam u cugu procitala a proces.....fuuuuuuuuj.
ne možeš tako :-)

nedavno sam završio ponovno čitanje procesa

u mnogo stvari se čovjek prepozna

pogotovo kada traži svoj aprava kod raznih institucija :D :roll:

a poljska ide iz jedne krajnosti u drugu

iz lijeve u desnu 8)

ma valja sve oprobati
:D

e nebi da se nadzem u njegovoj situaciji....nedavno su mi druga optuzili za terorizam samo zato sto je sjedio na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme....a glavne likove su pustili na slobodu....ne mozes dokazati da nisi kriv...eto a ja znam da je taj moj drug jedan od mirnij ljudi...ne pije ne pusi...nije razbojnik...fino i kulturno dijete....uzoran student...i sve to ga obiljezi bez veze...

a kad citam kafku...kao da se nalazim u zaglavljenom liftu...buah :D

ps. jaranica mi je imala diplomski na temu Kafka... i obradila je par njegovih knjiga...al ona sa kukcem je plafon...cuj probudo se ko kukac...psihoza...Ja ga ne shvatam...
Post Reply