Poljoprivreda: Don't worry, be serb-ezly!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Poljoprivreda: Don't worry, be serb-ezly!

Post by Bajrin najmladji » 29/07/2007 10:26

Što bi rekao predsjednik Pervez Mušaraf, najvažnija ljudska djelatnost je poljoprivreda. Pa, zar nije tako, svaki dan jedemo, konzumiramo, žvačemo, pijemo...Dobar je Pervez
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1069&Itemid=1 wrote:Realizacijom projekta "Savjetodavna podrška za preuzimanje i provedbu tehničkih propisa Evropske unije (EU)" otvoren je proces preuzimanja oko 2.000 akata i stvaranja tehničke infrastrukture za plasman bh. proizvoda na tržište EU i zemalja potpisnica CEFTA-e (Sporazum o slobodnoj trgovini za centralnu Evropu).

Ocjena je to sudionika konferencije upriličene danas u Sarajevu u povodu okončanja aktivnosti u sklopu spomenutog projekta, prenosi Ppona pisanje bh. medija.
Projekt koji je finansirala Evropska unija od 1,2 miliona eura pomoći će Bosni i Hercegovini na planu uklanjanja tehničkih barijera i stvaranju uvjeta za povećanje izvoza, odnosno unaprjeđenje razvojnih mogućnosti.
Kako je u uvodnom dijelu skupa istaknuo šef Odjela za operacije Delegacije Evropske komisije (EC-a) u BiH Kjartan Bjornsson, cilj projekta jeste stvaranje pretpostavki za kontrolu kvaliteta proizvoda u BiH u skladu sa zahtjevima EU i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Napomenuo je kako se radi o mjerama koje imaju značajnu ulogu u procesu stabilizacije i pridruživanja EU i koje su u funkciji unaprjeđenja zdravlja građana i očuvanja okoliša, te zaštite interesa potrošača i sprječavanja uvoza "nesigurnih" prozvoda koji nisu u skladu s utvrđenim standardima.
Uspješno okončanje aktivnosti predviđenih spomenutim projektom pozdravio je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Nenad Pandurević, podsjećajući kako ostvarenje kvaliteta proizvoda predstavlja ključni preuvjet za iskorištavanje carinskih preferencija EU-a.
Radi se o izuzetnim trgovinskim mjerama za BiH koje EU donijela u septembru 2000., a po kojima naša zemlja ima pravo izvoziti u EU gotovo sve proizvode bez tarifnih i količinskih ograničenja, ukoliko su oni usklađeni s propisima EU o sigurnosti proizvoda.
Pandurević smatra da integriranje BiH u međunarodne ekonomske i političke tokove nema alternativu te da je neophodno istrajati na uspostavi zakonskih, institucionalnih i kadrovskih pretpostavki za kreiranje cjelovitog sistema kontrole proizvoda u BiH.
Sudionici skupa konstatirali su kako samo nekoliko bh. firmi izvozi industrijske proizvode s CE-oznakom, te da, istovremeno, u BiH ne postoji nijedan pogon kojem je odobren izvoz hrane životinjskog porijeklla.Stoga su, kako je rečeno, inicirane aktivnosti na izradi neophodnih propisa.
Tako je bh. Agencija za sigurnost hrane u saradnji s ekspertima angažiranim u sklopu spomenutog projekta pripremila 55 nacrta propisa koji će biti proslijeđeni Vijeću ministara BiH.
Implementacija tih propisa podrazumijeva izgradnju laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih tijela i službi, bez čega BiH ne može biti ravnopravan partner u međunarodnoj trgovini, ocjena je sudionika konferencije.

Izvor: Biznis.ba

Još uvijek se sjećam novinskog članka u kojem je Peter Nicol -Novozelanđanin (Morao bi znati šta je dobra jagnjetina), tada guverner Centralne banke, rekao da nikada nije jeo ukusniju jagnjetinu od bosanske. Šta nam to vrijedi kada nemamo laboratorije, inspekcije i certifikacijske službe, slabo nam ide borba protiv zoonoza,...-vidi citirani članak.
Last edited by Bajrin najmladji on 29/07/2007 19:03, edited 2 times in total.


Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Post by Bajrin najmladji » 29/07/2007 16:57

Da sam reper zapjevao bih:
Don't worry, be flegma and serb-ezly....Što kaže režiser, OVO JE GODINA HEPIENDA. Došla nam dijaspora, sve živahno i mobilno...

Imamo najbolju jagnjetinu u regionu, a i šire. Imamo sve predispozicije da haramo sa EKO=BIO=ORGANIK hranom. Budućnost bh. poljoprivrede je u organskom uzgoju/proizvodnji hrane. Naziv EKO, BIO, ORGANIK je malo nelogičan, ali to je samo dogovor ljudi, konvencija kako da nazovemo hranu uzgojenu/proizvedenu, uslovno rečeno, sa što manje "hemije".

Da naše laboratorije, kojih nemamo, ustanove šta sve uvozimo, barem 66% uvozne hrane bi bilo POvraćeno pošiljaocima kao neupotrebljivo za ljudsku i životinjsku ishranu. Smanjio bi se broj bolesnika po bolnicama i domovima zdravlja...Ali, ali,...Koncentracija glasača je mnogo veća u gradovima...

Drzava koja ne moze obezbjediti barem 50% prehrambenih potreba svog stanovništva iz sopstvene proizvodnje i nije neka drzava(izuzeci:Vatikan, Lihtenštajn, Luksemburg i sl.)......

DON'T WORRY, BE SERB-EZLY!(Nova parola nas zdravih seljačkih elemenata)
MORA I NAMA JEDNOM BITI HEPIEND!
p.s.
Serbez=pers. smion, hrabar, slobodan, bez straha i brige, jednostavno,serbez sam.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Re: Poljoprivreda: Don't worry, be serb-ezly!

Post by ztluhcs » 29/07/2007 23:06

Bajrin najmladji wrote:najva¾nija ljudska djelatnost je poljoprivreda.


I ona je bila locirana u 2 najva¾nije republike (Hrvatsku i Srbiju) biv¹e Juge...
U Bosni se locirala ona druga najva¾nija djelatnost - sranje...

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

Post by saki » 29/07/2007 23:25

Budućnost bh. poljoprivrede je u organskom uzgoju/proizvodnji hrane. Naziv EKO, BIO, ORGANIK je malo nelogičan, ali to je samo dogovor ljudi, konvencija kako da nazovemo hranu uzgojenu/proizvedenu, uslovno rečeno, sa što manje "hemije".


Lijepo, ali postoji dobar razlog zasto se svakakva hemijska sredstva upotrebljavaju.
Proizvodnja zdrave hrane je inace omiljena tema be-ha politicara iz prostog razloga zato sto misle da je to lako.

User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

Post by StLouis » 29/07/2007 23:35

stochar wrote:a stocharstvo?! :-) :-) :-):lol: :lol: :lol:


a dijaspora?? :lol:

Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Post by Bajrin najmladji » 29/07/2007 23:51

stochar wrote:a stocharstvo?! :-) :-) :-)

Stočarstvo je dio poljoprivrede.
Sitni/krupni zub, upala vimena kod krava i sve ostalo na odličnoj stranici http://www.poljoprivreda.ba
@saki,
Ponekada, zbog ubrzanja procesa proizvodnje ili kakvog drugog razloga nesavjesni farmeri i proizvođači ne drže se uputstava o primjeni "hemije". Organski uzgoj/proizvodnja ima svoja pravila, te se ne bi smjelo desiti da sve ostaje na savjesti farmera/proizvodjača. Političari su ti koji odlučuju u ime nas, pa neka krenu...U Srbiji se već može kupiti organik meso, a putem TV ZG1 sam vidio i reklamu za lanac mesara sa EKO mesom. Kada ćemo mi imati organik ćevabdžinicu, buregdžinicu, organik krompir,...itd.?

Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Post by Bajrin najmladji » 29/07/2007 23:57

@StLouis,
A dijaspora, neka potpomaže WesternUnion, koFerte uručuje rodbini i širi legendu o predsjedniku Pervezu.
Davno je rekao Pervez Mušaraf: Ko drugom jamu Kopakabana!

Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Re: Poljoprivreda: Don't worry, be serb-ezly!

Post by Bajrin najmladji » 30/07/2007 00:05

ztluhcs wrote:
Bajrin najmladji wrote:najvažnija ljudska djelatnost je poljoprivreda.


I ona je bila locirana u 2 najvažnije republike (Hrvatsku i Srbiju) bivše Juge...
U Bosni se locirala ona druga najvažnija djelatnost - sranje...

He, a šume....Poslije svakog rata Bosnu su šume izvlačile iz "dogadjanja u Ruandi"...Najčešće se vlade formiraju tako da imaju ministarstvo poljoprivrede i šumarstva...Ko se sjeća Šumarske Industrije A.D., bh. giganta zvanog, ŠIPAD?
Btw/uzgredbudirečeno, ne valja ti citat, predsjednik Pervez Mušaraf je rekao da je najvažnija ljudska djelatnost poljoprivreda, a ne ja. Ja bih rekao da je to jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti jer jedemo svakodnevno i to neki po 16 puta.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Re: Poljoprivreda: Don't worry, be serb-ezly!

Post by ztluhcs » 30/07/2007 08:17

Bajrin najmladji wrote:
ztluhcs wrote:
Bajrin najmladji wrote:najva¾nija ljudska djelatnost je poljoprivreda.


I ona je bila locirana u 2 najva¾nije republike (Hrvatsku i Srbiju) biv¹e Juge...
U Bosni se locirala ona druga najva¾nija djelatnost - sranje...

He, a ¹ume....Poslije svakog rata Bosnu su ¹ume izvlaèile iz "dogadjanja u Ruandi"...


Pa to i jeste vrh na¹e kreativnosti, sposobnosti i ¾elje za radom... Obori balvan, prodaj/izvezi za N KM, onda kenjaj i tra¾i donaciju pa kupi kuhinju za 1000N KM... A dok balvan naraste ponovo tebi i djeca narasla...

Sla¾em se ja s tobom da je poljoprivreda ono ¹to najprije mo¾e BiH diæi iz pepela jer industrija neæe sigurno ali smo mi lijene ku****e u globalu...

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 31/07/2007 18:26

Ko smo to mi?

Ja nisam, bio! Sada jesam, jer ne zelim da radim i da placam porez Image
kriminalcima, koji sebi daju regres od 1.600 i koji generalno pokrase sve!

Ima na Politici tema o Adnanu Terzicu gdje se kaze da je svercer cigarama. Ne
znam da li je tacno ali me ne bi iznenadilo ako se pokaze da je tacno.

Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Post by Bajrin najmladji » 31/07/2007 20:36

@saki,
Morao sam prilikom čitanja članka Ekološki proizvodi - zdrava hrana za organizam i moral potrošača sa već pomenute stranice http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1084&Itemid=1 pored sebe držati rječnik stranih riječi.

Zapadnjaci kupuju i spremni su platiti mnogo veću cijenu za ove proizvode. Zašto ne iskoristiti naše prednosti u dovoljno obrazovanoj i mnogobrojnoj radnoj snazi, zemljištu koje se godinama "odmara" od klasične poljoprivrede, a tu su i minirana polja koja su apsolutno spremna da nakon čišćenja mina odmah krene organik proizvodnja?

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 31/07/2007 21:15

kustah wrote:Ko smo to mi?


Mi smo ovaj vrijedni narod koji naseljava ovu dr¾avu koja je inaèe d¾enet na zemlji za poljoprivredu...

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 01/08/2007 01:25

Sto bi rekao grafit, "j*** narod mater svoju!"

Ne vidim ja tu nikakav narod. Vidim ovce, masu ovaca, stoku. Vidim SDA, SDS,
HDZ koji su pustose sve. Ja tu sebe ne vidim. Oni su unistili UPI i sl. gigante,
koji jesu pravili pare, a sada nas tantaju na sicu.

Kome raditi i placati porez!? Da bi se mogli sutra MB voziti. Pa ce onda,
Lear Jet ili Bell-om, da lete.

Jos jedna stvar, ta prica o tzv, ekoloskoj hrani je suplja, koju nam ovi sa
Zapada plasiraju, kao i sve ostalo sto dolazi od njih. Svi pricaju o tome a niko i
ne zna sta je to, nema standarda za tu tzv. zdravu hranu. U SAD
podrazumjevaju pod tom hranom i ako ima 5% GMO. Pa ti vidi sad...

Nek oslobode, carina poreza, jedno 5-7 godina i nek organizuju da ambasadori
prodaju paradajz pa cu mozda i razmislit.

Bajrin najmladji
Posts: 103
Joined: 08/07/2007 18:44
Location: Moje-mjesto-je-Bačevo

Post by Bajrin najmladji » 01/08/2007 11:31

MOJE PARANOJE SU IPAK, STVARNOST:
Nitko u BiH ne sklanja iz trgovina opasnu hranu
30.7.2007. / Poslovni dnevnik /

Na BiH tržištu mogu se kupiti jabuke iz Čilea za koje je nedavno iz Europske unije upozoreno kako sadrže thyembedazol, tvar koja se koristi za zaštitu jabuka, i to količinu 800 puta višu od dopuštene, potvrđeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Direktor Agencije Sejad Mačkić rekao je kako je uz jabuke iz Čilea opasne za ljudsko zdravlje na tržištu BiH i problem genetski modificirana riža, uvezena iz zemalja Europske unije, meso iz Njemačke, smokve iz zemalja EU, umjetna boja E 128 u mesu, pasta za zube koja sadržava živu.

Europska Agencija za sigurnost hrane upozorila je mjerodavne u BiH i na problem bakterije salamonele u ćevapčićima od piletine uvezenih iz Belgije, genetički modificiranu rižu iz Kine, nedopuštene količine žive u tuni uvezenoj s Cipra, štetnom nitrofuran furazolidone u škampima iz Kine, nedopuštene biljke u dodatku za hranu iz Kine, salmonelu u tahin halvi s pistacijama iz Grčke, aflatoxine u karamel štapićima od kikirikija iz Pakistana... U najviše slučajeva inspekcijske i mjerodavne službe u BiH ne reagiraju na vrijeme da se prehrambeni proizvodi štetni ili opasni po zdravlje stanovnika na vrijeme povuku iz trgovina iz BiH.

Izvor: Poslovni dnevnik

Hajmo, političari, pravite laboratorije, donosite zakonske i podzakonske akte, budite realni-organizujte se jer i vi, i vaša djeca, i vaši roditelji jedu ovo. I još mnogo toga.
Stranica http://www.poljoprivreda.baPRAVA STRANICA!

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 01/08/2007 15:17

Ovako izgleda turizam kod "nas" ovak i izgleda i poljoprivreda!


Ne ukradi!

Piše: Josip Vričko
01/08/07

Zapravo je sve još od samog početka krivo postavljeno; na vijest o
međugorskom ukazanju, o kojem su potkraj lipnja ‘81. svjedočili tamošnji
mali pastiri, žurno je reagirala narodna milicija. Ne prezajući pritom ubiti
Boga u međugorskoj djeci, ali i njihovim duhovnim pastirima - fra Jozi Zovki,
naročito. Oglasio se, dakako, tadašnji SSRN, tvrdeći kako je ukazanje
djevice Marije perfidno djelo kleronacionalista i grubo poigravanje religioznim
osjećajima vjernika, s osnovnom namjerom da se ugroze tekovine
socijalističke revolucije?!

Nije se u takvom ozračju, međutim, ni Crkva najbolje snašla. Osobito
mjesna. Tadašnji biskup Pavo Žanić bio je, istina, prvih prilično dramatičnih
dana - kada je Međugorje medijski bilo zabranjeni grad - suzdržan. No, već
‘82. on izvješćuje Vatikan kako je dvojicu kapelana, što su inzistirali
na ukazanju, kaznio suspenzijom a divinis, koja, koliko mi je znano, niti
danas nije povučena.

Na Žanićevu je tragu i njegov nasljednik, biskup Ratko Perić, koji korist
i svaku prigodu, čak i u mjesnoj, međugorskoj crkvi, da ospori ukazanje.
Prije tri godine svjedočio sam njegovu bijesu, i to tijekom krizme. Što se
umalo izrodilo u teži incident.

Već narednog dana, u jednom sam tamošnjem restoranu, punom gostiju s
Filipina, s živahnom vlasnicom prepričavao taj događaj. Ljubazno me je
odvela u veliko dvorište u kojem su se bezbrižno kupala njezina djeca, dok
joj je suprug, inače bitno samozatajniji od supruge, zalijevao tenisko
igralište. Evo, ovdje je nekad bila čatrnja, a mi smo uglavnom odrasli na
lešo blitvi i krumpiru. Znači, nek’ biskup priča što hoće. Ako ovo nije
čudo, ne znam što je, kazala je i požurila se osmjehivati vječno
nasmiješenim Filipincima.

Međugorsko čudo, ono o kojem mi je svjedočila razdragana biskupova
ignorantica, traje i danas. A o navodnoj vrhunaravnoj pojavi izviješće
posebne Komisije Svete Stolice još se čeka. Mada neslužbeni glasovi iz
Vatikana govore kako Benedikt XVI osobno podržava međugorsko čudo.
Štoviše, tvrdi se kako je prije nekoliko godina inkognito pohodio mjesto
ukazanja!

No, čudo je da osim enormnog bogaćenja mještana - vratimo se retorici iz
dana prvih ukazanja - šira društvena zajednica nije vidjela osobite koristi.
Do velebnih vila i pansiona i danas se vozi gotovo istim onim putem kojim
su ranih osamdesetih gazili međugorski magarci natovareni nevelikom
ljetinom. A kako je ovih dana “Oslobođenju” potvrdio voditelj
tamošnje turističke zajednice, broj međugorskih hodočasnika praktički je
nemoguće točno utvrditi. Osim u hotelima... od kojih je tu registriran samo
jedan!? Uglavnom se spekulira o pola milijuna vjernika koji se godišnje
popnu na brdo ukazanja iznad Međugorja.

Toliko zanimanje bit će problem, evo, već idućega tjedna kada se na
Međunarodnom festivalu mladih očekuje (još) 20.000 gostiju. Problem s
vodom je već težak, dolazak ovolikog broja novih hodočasnika prijeti da
kuće u višim zonama ili, pak, viši katovi pansiona ostanu bez vode. Vlasnici,
javna je tajna, boravišnu taksu osobno naplaćuju i, dakako, zadržavaju u
vlastitim džepovima. A budući je prosječna godišnja taksa oko 1,5 marka,
te prihvatimo li pola milijuna gostiju kao (ipak) realnu procjenu, jasno je o
kolikom je novcu, zapravo prijevari, riječ.

U ovom kontekstu treba podsjetiti i na portugalsko marijansko svetište u
Fatimi koje je, inače, Vatikan priznao. Glavni kriterij za priznanje, stoji u
knjizi objavljenoj ‘67. u povodu pola stoljeća toga mjesta Gospina
ukazanja, jesu plodovi koji nastaju kao posljedica kakvog ukazanja, ili
kakvog nadnaravnog događaja.

Ti plodovi, bjelodano je 26 godina poslije, doista su doslovce s neba pali
Međugorcima. Vrijeme bi, međutim, bilo da se oni konačno malo posvete i
prozaičnim, ovozemaljskim stvarima. Poput, primjerice, kanalizacijskog
sustava koji je, evo u 21. stoljeću, za ovaj kraj pravo čudo. A i da se sjete
Božje zapovijedi: Ne ukradi!

Post Reply