Sve pet.. Eto, krompir.. Glamoč brend, Fojnica brend, krompir s Borika isto brend, Ljubuški mladi brend.. Vjerovatno ne znaš cijene pa pogledaj cijenu sjemenskog krompira, vjeruj mi da ces se iznenaditi da je sjemenski duplo i više skuplji od merkantilnog.. Mi smo računali, samo u zemlju (pooranu, pofrezanu, zaredanu pa zagrnutu) da spustimo kupljeni sjemenski krompir, već nas debelo preko marke košta... Hoće rodit, neće rodit, hoće ga suša ubit il ga zlatica popast? A gotov, proizveden ti dođe na veliko ispod marke.. I gdje ti je tu računica? Kod nas je minimalna plata sa doprinosima oko 2.000 KM dok u Kini, Turskoj i kakvom Kirgistanu radnik i danas radi za 2 dolara i čontru riže dnevno... Mi njima ne možemo biti konkurentni u toj grani poljoprivrede..TriDe wrote: ↑13/05/2026 14:28 Svega treba sijati, ali udarit stroge kontrole kvaliteta.
Zašto ne proizvoditi eto krumpir. Njemačka je recimo zemlja koja ga proizvodi više nego sto joj treba za vlastite potrebe. A imaju jak standard i zemlje u okruženju iz kojih bi bez problema mogli uvoziti po prihvatljivim cijenama.
Proizvode i žitarica kojima pokrivaju potrebe tržišta.
Nisu to sve veliki proivođači ima dosta i sitnih gazdinstava. Pogotovo u Austriji koja je jaka na mlijeku, mesu i žitaricama.
Bijeli luk opet je na vrijednosti ko zlato. A onaj crveni, pitaj ako imas koga starijeg u kući kako se po pijacama traže vijenci od januara do marta.
Prednosti domaćih proizvoda svi znamo. Kratki lanci isporuke, svježina, sigurica domaćinu sto proda i još toga.
Ima sigurno ovdje neko stručnjak za poljoprivredu pa može objasniti kako drzava može obuzdati proizvođača oko pesticida, otrova i loše robe. Kakve su to kontrole, sta se od uzoraka i gdje gleda i tako dalje.
Sa žitaricama je druga prica, tu su već pare.. Nisu da se obogatiš al puno isplativije od krompira..