Politologija
- nevencikotic
#1 Politologija
Da li netko ima iskustva sa fakultetom politickih nauka,politologija u Sarajevu?Interesira me sve i dobro i lose hehe Tacnije kakav je prijemni,da li je fax sam po sebi tezak ili lak,ja uporedo studiram na jos jednom fakultetu i rado bih da upisem politologiju pa me interesuje,unapred se izvinjavam zbog ovoliko pitanja ali na studentskim sluzbama nisu bas uvjek raspolozeni da mnogo odgovaraju
.
.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#2 Re: Politologija
Ako si pametan ici ces sto dalje od FPN-a
Ocigledno se nisi raspitao, ali ima negdje na forumu tema o fpnu pa prelistaj malo
Ocigledno se nisi raspitao, ali ima negdje na forumu tema o fpnu pa prelistaj malo
-
latinalover
#3 Re: Politologija
na toj temi su pisale starije generacije..
njemu nesto svjezijih informacija treba..
zna li neko sta se moze raditi sa tim?
kakva je potraznja?
kakva je potraznja?
-
latinalover
#4 Re: Politologija
e nevene..imas li info koliko politologa primaju ove godine?
- nevencikotic
#5 Re: Politologija
mislim oko 60 redovnih i 60 vanrednih,to mi je nekako malolatinalover wrote:e nevene..imas li info koliko politologa primaju ove godine?
- ladyblue18
#6 Re: Politologija
mah generacije su uvijek iste, imam prijateljicu koja je upisala politologiju prosle godine i ispisala se isto tako, kaze mi cura nije vidjelo to ni p od politologije.latinalover wrote:na toj temi su pisale starije generacije..
kakva je potraznja?
A isto je i na ostalim odsjecima na fpn-u, stvarno ne znam da su studenti igdje vise razocarani nego na tom faxu.
- nevencikotic
#7 Re: Politologija
U kom smislu su razocarani?Odnosom profesora ili nesto drugo konkretnoladyblue18 wrote:mah generacije su uvijek iste, imam prijateljicu koja je upisala politologiju prosle godine i ispisala se isto tako, kaze mi cura nije vidjelo to ni p od politologije.latinalover wrote:na toj temi su pisale starije generacije..
kakva je potraznja?
A isto je i na ostalim odsjecima na fpn-u, stvarno ne znam da su studenti igdje vise razocarani nego na tom faxu.
-
latinalover
#8 Re: Politologija
vjerovatn ocjelokupnom organizacijom...
-
Sociolog
#9 Re: Politologija
ladyblue18 wrote:mah generacije su uvijek iste, imam prijateljicu koja je upisala politologiju prosle godine i ispisala se isto tako, kaze mi cura nije vidjelo to ni p od politologije.latinalover wrote:na toj temi su pisale starije generacije..
kakva je potraznja?
koja si ti kompleksasica, primjetim. Kao prvo.. je li studiras na Fpn, da mozes tako ocjenjivati???
-
Sociolog
#10 Re: Politologija
Nevene, ja sam ocistio prvu godinu, politologije, pa iz prve. Iskreno politologija jeste poprilicno potesko, narocito kod Zgodica, na politologiji 1, i 2, fax, kao fax vidjeti ces ima dosta nepravde, ofirnih situacija kad profesor, u po frke na ispitu caska s djevojkom, oko njezinih roditelja. Iskreno to je smjer, buducnosti, ko se god malo dobro prokonta, shvatice, to htio priznati ili ne.
Sto se tice ispita, na prvoj godini mozes 90% ispita prepisati, ali ima jedna kvaka, proefsori cesto obaraju slicne radove napisane, tako, da ti je to mala kvaka..Sto se tice studenske sluzbe, nisam bas zadovoljan, cesto su neljubazni, odbojni, i vidjeti ces VELIKEEEEEEE guzve..dosta takodjer je bazirano na izradi ESEJA I SEMINARSKIH RADOVA...
Sto se tice ispita, na prvoj godini mozes 90% ispita prepisati, ali ima jedna kvaka, proefsori cesto obaraju slicne radove napisane, tako, da ti je to mala kvaka..Sto se tice studenske sluzbe, nisam bas zadovoljan, cesto su neljubazni, odbojni, i vidjeti ces VELIKEEEEEEE guzve..dosta takodjer je bazirano na izradi ESEJA I SEMINARSKIH RADOVA...
-
Sociolog
#11 Re: Politologija
Izvinjavam, se na gramatickim greskama, i napisi sta te najvise zanima?
- cyprus
#12 Re: Politologija
Ma dobro, ja koliko sam upoznat, nije to ni toliko loše koliko ti neki mogu opisivat, ali u svakom slučaju jedan od lošijih fakulteta na UNSA. A meni se čini i da je teži nego što većina misli (postoji izreka da na FPN-u možeš past samo niz stepenice). Ali meščini nije baš tako.
-
Hare_ze
#13 Re: Politologija
Cuj da li je tezak fakultet ili lagan, kakvo je to pitanje?
Ako hoces da prepisujes, ucis iz skripti i sl. i studiras samo radi papira - onda jeste lagan, laksi mozda od ostalih jer profesori nisu toliko rigorozni u pracenju i kaznavanju prepisivanja i sl. Ako hoces da ucis i radis po pravoj literaturi koju ti preporuce, onda nije lagan. Tj. ako ides da naucis nesto - nije lagan, ako ides da dobijes papir - lagan je. Jedino sto covjeka frustrira je poprilicna neorganizacija, ali i to se malo popravilo kako su uveli "bolonju"
(barem je na Zurnalistici tako)
P.S. Problem nastaje u situaciji kada vidis da 90% raje prepisuje i dobro prolazi i onda ovih 10% sto je doslo da nauci razmislja "sto bi se ja patio kad mogu ovako". Znanje se uvijek isplati, samo u BiH malo ko studira radi znanja.
P.S. Problem nastaje u situaciji kada vidis da 90% raje prepisuje i dobro prolazi i onda ovih 10% sto je doslo da nauci razmislja "sto bi se ja patio kad mogu ovako". Znanje se uvijek isplati, samo u BiH malo ko studira radi znanja.
-
latinalover
#14 Re: Politologija
samo je rekla misljenje. ako ti semta ,ignorisi, ali nema potrebe za ovakvim rijecima..Sociolog wrote:ladyblue18 wrote:mah generacije su uvijek iste, imam prijateljicu koja je upisala politologiju prosle godine i ispisala se isto tako, kaze mi cura nije vidjelo to ni p od politologije.latinalover wrote:na toj temi su pisale starije generacije..
kakva je potraznja?
koja si ti kompleksasica, primjetim. Kao prvo.. je li studiras na Fpn, da mozes tako ocjenjivati???
vidi se da te je pogodilo to sto je rekla...i odma joj prenoss svoje osobine.
- nevencikotic
#15 Re: Politologija
I ja se nadam i vjerujem da postoji buducnost sa politologijom,i ako sad mozda ne izgleda tako.
sociolog kako je izgledao prijemni ispit kad si upisivao ,na sta treba obratiti paznju?
sociolog kako je izgledao prijemni ispit kad si upisivao ,na sta treba obratiti paznju?
- ladyblue18
#16 Re: Politologija
nemoj zezatSociolog wrote:ladyblue18 wrote:mah generacije su uvijek iste, imam prijateljicu koja je upisala politologiju prosle godine i ispisala se isto tako, kaze mi cura nije vidjelo to ni p od politologije.latinalover wrote:na toj temi su pisale starije generacije..
kakva je potraznja?
Ne studiram, srecom na vrijeme odustala.
Valjda mi je dovoljan dokaz kakav je to fax kad 9 od 10 ljudi odustane i to ljudi koji nisu fus studenti, vec jako obrazovana omladina, a otisla je na taj fax sa zeljom da studira zurnalistiku,politologiju.
Ne kazem ja da je fpn jedini takav, ima jos takvih fakuletta, al prema svemu sto sam saznala bas je odron fakultet u svim segmentima.
Hajd opet mi reci da sam kompleksasica
- nevencikotic
#17 Re: Politologija
...drugovi budimo parlamentarni
...ima nade za mene u politici priznajte 
-
Sociolog
#18 Re: Politologija
Koliko se sjecam od prosle godine, bilo je pitanje Treba li BIH, uci u Europsku uniju?, Da-zasto, ?, Ne-zasto?, da obrazlozis, onda politicke stranke u BIH, tvoje misljenje, onda oko OHR-a i bonske ovlasti, tako nesto..i imas usmeni razgovor,s nekim od profesora...
Od ove godine, je dosta strozije po pitanju prijemnog ispita, i svega poprilicno.
Od ove godine, je dosta strozije po pitanju prijemnog ispita, i svega poprilicno.
-
latinalover
#19 Re: Politologija
evo sad gledam konnkurs..politologija prima 160 studenata...
mislis da je tolika potraznja za politolozima???
mislis da je tolika potraznja za politolozima???
- nevencikotic
#20 Re: Politologija
..nadam se da nisu previse postrozili,ali opet dobro sve je to u granicama normaleSociolog wrote:Koliko se sjecam od prosle godine, bilo je pitanje Treba li BIH, uci u Europsku uniju?, Da-zasto, ?, Ne-zasto?, da obrazlozis, onda politicke stranke u BIH, tvoje misljenje, onda oko OHR-a i bonske ovlasti, tako nesto..i imas usmeni razgovor,s nekim od profesora...
-
latinalover
#21 Re: Politologija
ekonomista i pravnika ima puno, ali su vise trazeni nego politolozi kojih takodjer ima puno ,a nisu trazeni kao druga dva zvanja...
-
swanfilter
#22 Re: Politologija
Studiram Politologiju-Medjunarodne Odnose u Ljubljani i jednom prilikom sam cackao na web stranici FPN-ja u Sa jer sam kontao da bih mozda dosao na razmjenu studenata.Medjutim,kada sam vidio plan i program za MO....Pa to je bilo komicno!!Predmeti koji se izucavaju su na nivou Sociologije rada ili nes u tom smislu.Uglavnom,nigdje veze sa MO.Predmete koje sam ja imao u prvoj ili mozda u drugoj godini,u Sa dolaze tek u cetvrtoj,ali mali broj njih.Moj savjet ti je,da to ne upisujes,barem ne u Sa...
-
latinalover
#23 Re: Politologija
najbolji je dokaz taj da kad neko ne moze na drugom da uspije, odma ide tamo...znam takvih
- Ostri_Mac
#24 Re: Politologija
ladyblue18 wrote: Ne studiram, srecom na vrijeme odustala.
Valjda mi je dovoljan dokaz kakav je to fax kad 9 od 10 ljudi odustane i to ljudi koji nisu fus studenti, vec jako obrazovana omladina, a otisla je na taj fax sa zeljom da studira zurnalistiku,politologiju.
a haj bogati malo "mesa" nabaci na te paushalne izlive...zasto su odustali ti "jako obrazovnai mladi sa zeljom da studiraju..."
Da su htjeli uciti i da je to bilo ono sto su htjeli da rade u zivotu ne bi odustali....
- Ostri_Mac
#25 Re: Politologija
Hajmo malo dalje, rodica studira pedagogiju, kolega pravo, drugi kolega ekonomiju (i da, umalo zaboravih, sve su to mladi, obrazovani ljudi "zeljni" znanja) i ljudi se zale UPM i upravo se zhale na "hebavanje u zdrav mozak..." od strane profesora i nadobudnih asst.
Ako cemo tako, de mi reci majke ti, je li se tezina faxa ocjenjuje po tome koliko te prof "izdribla" i koliko ti puta ispere mozak i obori te na ispitu radi "imena kolega, imena molim..."
ili se ocjenjuje po tome sto te ti isti profesori nauce???
Hebote, pa pricaju mi ljudi da im bukvalno traze "citat iz te i te knjige na toj i toj stranici od tog i tog autora (iz nake hrestomatije/zbirke radova par autora)" Meni se to fakat nije nikad desilo (ljudi nas fakat ohrabruju da sto vise koristimo svoj nacin pisanja i da ne radimo citate i copy&paste iz knjiga koje smo ucili napamet), stovise, svaki prof nam je govorio da im je vaznije da "razumijemo" problem nego da ga bubamo na pamet i citiramo k'o papagaji- a evidentno je da to na ostalim faxovima i traze, zar ne???
Hipoteticko pitanje, koji je onda fax bolji?
I izjava prof. Sofradzija Halime: "draga djeco, nije intelektualac onaj koji postane clanom akademske zajednice i postigne zvanje doktora, vec je to onaj koji razumije srz problema..."
Hajmo dalje,
Moja generacija, politologija/MO, na pocetku nas bilo preko 200, evo sada zavrsava prva generacija od svih 200 nema ih 20 da su dogurali do diplomskog, 10ak ce ih obnoviti 3. i ima nas 10ak koji smo obnovili 2.??? Da li se ovdje sada radi o tome da je sistem toliko "sheban" i da ne postoji ili da, pak, postoji i da su se kriteriji dobro povecali, ili sa druge strane, da se radi o tome da su svi ti studenti koji su upisali pa odustali nakon 3 ispita dakako "vrlo obrazovani, marljivi, vrijedni i zeljni znanja????"
Ma daj molim te!
Tvrdio i uvijek tvrdim- koliko ulozis u sebe toliko ces i imati, ima raje koja "prodje kroz fax" sto na stelu sto na "djonove..." krenemo raspravljati o nekim stvarima, a ono nemaju pojma ko im je prof. bio na necemu a kamoli sta je to taj predmet itd isl....bezze raspravljati o tome.
I opet tvrdim, pisao prije, puno mi je manji zaheb i grijeh kada politolog kupi svoju diplomu nego kada odem kod zubara,hirurga ili 'nako kvazi doktora koji mi unisti zhivot radi toga sto je kupio diplomu a pojma nema niti ga je briga sto shebaje tudje zivote/fizicki i mentalno/....vazno je da su podobni i u rodu sa Semkom, Tajom, Dodom i inim...zato postenih i vrijednih politologa i nema nidje jer nikome nije u interesu da se probiju, sta bi onda KV MESAR radio u Parlamentu???
Ako cemo tako, de mi reci majke ti, je li se tezina faxa ocjenjuje po tome koliko te prof "izdribla" i koliko ti puta ispere mozak i obori te na ispitu radi "imena kolega, imena molim..."
Hebote, pa pricaju mi ljudi da im bukvalno traze "citat iz te i te knjige na toj i toj stranici od tog i tog autora (iz nake hrestomatije/zbirke radova par autora)" Meni se to fakat nije nikad desilo (ljudi nas fakat ohrabruju da sto vise koristimo svoj nacin pisanja i da ne radimo citate i copy&paste iz knjiga koje smo ucili napamet), stovise, svaki prof nam je govorio da im je vaznije da "razumijemo" problem nego da ga bubamo na pamet i citiramo k'o papagaji- a evidentno je da to na ostalim faxovima i traze, zar ne???
Hipoteticko pitanje, koji je onda fax bolji?
I izjava prof. Sofradzija Halime: "draga djeco, nije intelektualac onaj koji postane clanom akademske zajednice i postigne zvanje doktora, vec je to onaj koji razumije srz problema..."
Hajmo dalje,
Moja generacija, politologija/MO, na pocetku nas bilo preko 200, evo sada zavrsava prva generacija od svih 200 nema ih 20 da su dogurali do diplomskog, 10ak ce ih obnoviti 3. i ima nas 10ak koji smo obnovili 2.??? Da li se ovdje sada radi o tome da je sistem toliko "sheban" i da ne postoji ili da, pak, postoji i da su se kriteriji dobro povecali, ili sa druge strane, da se radi o tome da su svi ti studenti koji su upisali pa odustali nakon 3 ispita dakako "vrlo obrazovani, marljivi, vrijedni i zeljni znanja????"
Ma daj molim te!
Tvrdio i uvijek tvrdim- koliko ulozis u sebe toliko ces i imati, ima raje koja "prodje kroz fax" sto na stelu sto na "djonove..." krenemo raspravljati o nekim stvarima, a ono nemaju pojma ko im je prof. bio na necemu a kamoli sta je to taj predmet itd isl....bezze raspravljati o tome.
I opet tvrdim, pisao prije, puno mi je manji zaheb i grijeh kada politolog kupi svoju diplomu nego kada odem kod zubara,hirurga ili 'nako kvazi doktora koji mi unisti zhivot radi toga sto je kupio diplomu a pojma nema niti ga je briga sto shebaje tudje zivote/fizicki i mentalno/....vazno je da su podobni i u rodu sa Semkom, Tajom, Dodom i inim...zato postenih i vrijednih politologa i nema nidje jer nikome nije u interesu da se probiju, sta bi onda KV MESAR radio u Parlamentu???