Ne znam da li ste upratili ovu vijest posljednjih dana, ali izgleda da po pitanju postavljanja nekompetentnih kadrova mi nikako da dotaknemo dno.Eugen Šušak mogući novi direktor Agencije za bankarstvo FBiH
Nakon što je danas i služeno predstavljena nova Vlada Federacije, širom su otvorena i vrata za imenovanja novih čelnika federalnih institucija. Jedna od njih je i Agencija za bankarstvo. Tamo bi na dužnost direktora ubrzo trebao biti imenovan kadar HDZ-a BiH. Tako bi ova stranka, nakon što je svoje dužnosnike postavila na čelo državnog i federalnog ministarstva finansija, zatim Uprave za indirektno oporezivanje te generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, pod kontrolom imala još jednu važnu finansijsku instituciju.
Devetnaest je godina Zlatko Barš na mjestu direktora federalne Agencije za bankarstvo. Sada je vrijeme za odlazak. Konkurs je raspisan, u Parlamentu je nova većina. A Parlament, na prijedlog Vlade, bira direktora i njegovog zamjenika. A Vlada će, sasvim izvjesno, predložiti nekoga koga njoj predloži HDZ.
"To po nekom pravilu pripada HDZ-u, ali tražit ćemo najkompetentnijeg - ne mora to biti HDZ-ov kadar", kazao je Dragan Čović, predsjednik ove stranke.
Zlatko Barš danas nije bio raspoložen za komentiranje. Baš kao ni njegov eventualni nasljednik. Nezvanično - u pitanju je Eugen Šušak, trenutno jedan od sedam savjetnika državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande. Bratić bivšeg hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška, po zanimanju politolog, do sada je uglavnom bio savjetnik. Prvo direktora mostarskog Kliničkog centra. Onda Bevandin šef kabineta u vrijeme dok je ovaj predsjedavao Vijećem ministara. Šuškovo ime često se pojavljivalo u kadrovskim HDZ-ovim križaljkama. Kako onoj za premijera Zapadnohercegovačkog kantona, tako i za direktora OSA-e. Na te dužnosti nije imenovan. Ali bi vrlo lako sada, nakon savjetnika, konačno mogao postati direktor.
Dakle, nezamjenjivog Zlatka Barša (koji je odavno već trebao biti nogiran), nakon 19 godina vjerovatno mijenja veliki stručnjak za banke Eugen Šušak (prezime zvuči poznato? možete proguglati).
Znači, na čelo regulatora koji treba da garantuje stabilnost jednog od najbitnijih sektora u ovoj zemlji (finansijskog) se postavlja totalni anonimus, kojem je očigledno jedina referenca to da je nećak Gojka Šuška.
Baš me interesuje da li je (ne)sretni Eugen u životu čuo za pojmove "kolateral", "rezervisanja", "efektivna kamatna stopa", "adekvatnost kapitala", "Basel II (ili sad III"), pošto će u narednom periodu on biti odgovoran za pravila po kojima će banke igrati?
Mislim, FBA je već poodavno izgubila konce (dati saglasnost da "rudar" Salko Selman bude na čelu Razvojne banke FBiH mogu zaista samo nevjerovatno komprimitovani likovi) i služi samo sebi po devizi "ima se, može se", ali očigledno se sprema posljednji tal, prije nego nas definitivno Svjetska banka i MMF uzmu pod svoje.
Fuj.