Politizacija sportskih pobjeda

VCorp

#101 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by VCorp »

Grean wrote:Meni je potez sa vise potencijala da se iskoristi u politicke svrhe bio utakmica rukomentne reprezentacije BiH u Vitezu gdje grupa navijaca dolazi u dresovima sa sahovnicama da navijaju za BiH.

Njihovo objasnjenje je bilo da imaju potrebu da se identifikuju kao Hrvati koji navijaju za BiH (razumijem i takvu potrebu da se ne utope u more onih koji navijaju jer su Bosnjaci i onih koji se identifikuju kao Bosanci).

Otvorio sam i temu vezano za ovaj fenomen iz Viteza ali je odmah zatvorena. Meni licno je interesantna tema, ima li u buducnosti mjesta za nacionalne zastave pored zuto-plave, na isti nacin kako danas egzistiraju Ljiljani i zuto-plava na utakmicama reprezentacije. Znam da ce se mnogi osuti na samu pomisao ali prezivjele su i "gore" teme na forumu pa ne vidim ni ovu kao neko bogohuljenje.
Za mene ima mjesta na tribinama za Hrvate i Srbe koji navijaju za svoju državu, njihove narodnosti nikad nisam negirao i imaju pravo da dođu na tribinu sa zastavama Srbije i Hrvatske, čak sam spreman reagirati kao i dosta mojih prijatelja i poznanika ako bi im neko šta eventualno dobacio mada sumnjam jer bi ljudima bilo sigurno drago što napokon i oni navijaju za svoju reprezentaciju.

Jedini je problem sa BHF - om, Ljutim Krajisnicima i jos nekim grupama koji imaju pojedince, manjinu, čiji mozgovi su zakrzljali pa dolaze sa ratnim obiljezjima i ne moze proci utakmica da ne spomenu četnike i ustaše. Takve trebamo mi iznabijati na tribini prvi da shvate neke stvari. Zastave sa ljiljanima se neću odreći nikad dok sam živ, zakleo sam se toj zastavi kao i Armiji BiH ( vojna obiljezja nisam izvadio od rata i ne nosim ih nigdje ) i dok god oni postuju '' moje '' ja s njima nemam problem, trobojke i sahovnice su dobrodosle.

I zelim da raji skrenem paznju, primjetio sam da se kod BHF -a vec par puta iskuplja stoka sa zastavom bošnjackih fašista BPNP što je za mene velika sramota jer pratim šta rade i pišu o nama i našim komšijama, veličaju ustaše itd ... Sljedeci put kad mi se potrefi da dijelimo istu trbinu sa BHF -om obećavam vam da će biti pizdarija sa nama ne bude li se to maklo a vama ako je u interesu da poslije hučke na tribini budete ocijenjeni kolektivno kao fašisti zbog toga onda nam prepriječite put. Sve više i više vas ljudi vezuju za fašizam jer se svakakve bagre nakotilo među vama, malo obratite paznju na to jer kao najveca grupa navijaca nase drzave se kroz vas ogleda slika svih nas a moji su klali ustaše a ne u njima nevine.
Blue1

#102 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Blue1 »

BHF se davno ogradio od tih fasista. Koliko ja znam.
hAZNADAR

#103 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by hAZNADAR »

Zastave i skandiranja na tribinama obicno nemaju neku politicku dubinu i poruku. Ljudi nose zastave zbog osjecaja i spontanosti i cinjenica je da se dobar dio navijaca idetificira sa ljiljanima.
Huliganska logika se samo svodi na stvari koje smetaju onoj drugoj strani.
Pa ces kod samih Bosnjaka vidjeti tri prsta, skandiranje Markalama,....
Nekada su i vehabije bile prisutne na tekmama i mahale tabut zastavama, a bilo je i zastava drugih drzava Azije, Afrike,..sa muslimanskom vecinom,.. gdje su pojedini skontali samo da valjda to tako treba. Sto dovoljno govori o pameti, i ozbiljnosti politickih poruka. Sjecam se i Belaj Boysa iz Austrije mislim,.. sa bijelim kapama sa prorezom na oci koje su podsjecale na dekor terorista sa B.I.
Mi smo jednostavno takvi,... 1000 BiH navijaca na tribini i grupa od 30-tak pretjeruje u ekstremizmu - 970 ostalih samo koluta ocima na to i ibreti se. Niko nema ni volju ni muda da opomene ekstremiste,..

Medjutim tema je politiziranje politickih pobjeda. Dakle promocija politickih ideja i platformi u Bosnjaka gdje se kroz politicke pobjede plasira ideja islama, bosnjackog nacionalizma ili multietnicnosti.

Pa sam imao priliku cuti kako se superiornost islama pokazala na djelu,... ili kako cist ili uglavnom cist bosnjacki tim bolje igra i funkcionise,.. i naravno najaktuelnije pobjeda multietnickog koncepta.
To je posebno doslo do izrazaja pobjedom mladih kosarkasa gdje su mnogi presli sve normalne granice u plasiranju jugonostalgicne slike zagrljenih mladica razlicitih nacija, spas BiH i inat neprijateljima.

U ovom slucaju u fudbalu se siroti Djuric vec pocinje spominjati kao iskljucivo Srbin i kako to dokazuje stosta, .. nebi me iznenadilo da ga pocnemo spominjati kao oruzje u borbi protiv RS i Dodika,..

Buduci da nam se mnogo toga u naslovima i poentiranju svodi na "nek tuguju dusmani". Taj naslov "nek tuguju dusmani" se pojavio i povodom izgradnje turistickog centra u Trnovu, ni glasa o radnim mjestima i turizmu - birno je nek tuguju sad dusmani. Tako se nerjetko i ucesce sportista nebosnjacke nacionalnosti tumaci u stilu nek tuguju sad dusmani ili nek crknu od muke - evo jedan vas je sa nama.

Tim forsiranjem nacionalnosti sportista koji igraju za BiH samo mozemo postici negativan efekat. Sportisti iz RS koji bi rado igrali za BiH - ipak radije nebi pozirali kao ikebane u sluzbi bosnjacke politike. Da ih pobjedonosno prezentiramo kao iskljucivo Srbe koji su za BiH i koristimo u borbi protiv separatizma i sl. Uglavnom to najvise rade pateticni likovi koji vise ceznjivo gledaju hoce li Banjaluka slaviti negoli da sami slave. Na portalu Nezavisnih u komentarima na sporstke vijesti uvijek ima bosnjackih pacenika koji postavljaju pitanje a sto vi ne slavite u Banjaluci ili jednostavno se pokusavaju nasladiti.

Politiku jednostavno treba izbaciti iz sporta i nijedna politicka opcija nema monopol na nase sportske pobjede i da to iskoristava za svoju promociju. Kada BiH pobijedi - to se treba jednostavno gledati kao pobjedu jedne drzave(bez obzira na unutrasnje uredjenje i mnogo toga). Lijeva ili desna opcija, vjerski ili nacinalni identitet, multietnicnost ili monolitnost,... tu nemaju pristup i ne treba se dozvoliti.
MuaDib

#104 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by MuaDib »

hAZNADAR wrote:Zastave i skandiranja na tribinama obicno nemaju neku politicku dubinu i poruku. Ljudi nose zastave zbog osjecaja i spontanosti i cinjenica je da se dobar dio navijaca idetificira sa ljiljanima.
Huliganska logika se samo svodi na stvari koje smetaju onoj drugoj strani.
Pa ces kod samih Bosnjaka vidjeti tri prsta, skandiranje Markalama,....
Nekada su i vehabije bile prisutne na tekmama i mahale tabut zastavama, a bilo je i zastava drugih drzava Azije, Afrike,..sa muslimanskom vecinom,.. gdje su pojedini skontali samo da valjda to tako treba. Sto dovoljno govori o pameti, i ozbiljnosti politickih poruka. Sjecam se i Belaj Boysa iz Austrije mislim,.. sa bijelim kapama sa prorezom na oci koje su podsjecale na dekor terorista sa B.I.
Mi smo jednostavno takvi,... 1000 BiH navijaca na tribini i grupa od 30-tak pretjeruje u ekstremizmu - 970 ostalih samo koluta ocima na to i ibreti se. Niko nema ni volju ni muda da opomene ekstremiste,..

Medjutim tema je politiziranje politickih pobjeda. Dakle promocija politickih ideja i platformi u Bosnjaka gdje se kroz politicke pobjede plasira ideja islama, bosnjackog nacionalizma ili multietnicnosti.

Pa sam imao priliku cuti kako se superiornost islama pokazala na djelu,... ili kako cist ili uglavnom cist bosnjacki tim bolje igra i funkcionise,.. i naravno najaktuelnije pobjeda multietnickog koncepta.
To je posebno doslo do izrazaja pobjedom mladih kosarkasa gdje su mnogi presli sve normalne granice u plasiranju jugonostalgicne slike zagrljenih mladica razlicitih nacija, spas BiH i inat neprijateljima.

U ovom slucaju u fudbalu se siroti Djuric vec pocinje spominjati kao iskljucivo Srbin i kako to dokazuje stosta, .. nebi me iznenadilo da ga pocnemo spominjati kao oruzje u borbi protiv RS i Dodika,..

Buduci da nam se mnogo toga u naslovima i poentiranju svodi na "nek tuguju dusmani". Taj naslov "nek tuguju dusmani" se pojavio i povodom izgradnje turistickog centra u Trnovu, ni glasa o radnim mjestima i turizmu - birno je nek tuguju sad dusmani. Tako se nerjetko i ucesce sportista nebosnjacke nacionalnosti tumaci u stilu nek tuguju sad dusmani ili nek crknu od muke - evo jedan vas je sa nama.

Tim forsiranjem nacionalnosti sportista koji igraju za BiH samo mozemo postici negativan efekat. Sportisti iz RS koji bi rado igrali za BiH - ipak radije nebi pozirali kao ikebane u sluzbi bosnjacke politike. Da ih pobjedonosno prezentiramo kao iskljucivo Srbe koji su za BiH i koristimo u borbi protiv separatizma i sl. Uglavnom to najvise rade pateticni likovi koji vise ceznjivo gledaju hoce li Banjaluka slaviti negoli da sami slave. Na portalu Nezavisnih u komentarima na sporstke vijesti uvijek ima bosnjackih pacenika koji postavljaju pitanje a sto vi ne slavite u Banjaluci ili jednostavno se pokusavaju nasladiti.

Politiku jednostavno treba izbaciti iz sporta i nijedna politicka opcija nema monopol na nase sportske pobjede i da to iskoristava za svoju promociju. Kada BiH pobijedi - to se treba jednostavno gledati kao pobjedu jedne drzave(bez obzira na unutrasnje uredjenje i mnogo toga). Lijeva ili desna opcija, vjerski ili nacinalni identitet, multietnicnost ili monolitnost,... tu nemaju pristup i ne treba se dozvoliti.
To je to.
Nekima je politička prizma sve u životu i razlog radovanja nije sportski uspjeh, već mogućnost konstrukcije subjektivne političke poruke.
Drvosjeca iz Dejcica

#105 Re: Politizacija sportskih pobjeda

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote: Tim forsiranjem nacionalnosti sportista koji igraju za BiH samo mozemo postici negativan efekat. Sportisti iz RS koji bi rado igrali za BiH - ipak radije nebi pozirali kao ikebane u sluzbi bosnjacke politike. Da ih pobjedonosno prezentiramo kao iskljucivo Srbe koji su za BiH i koristimo u borbi protiv separatizma i sl. Uglavnom to najvise rade pateticni likovi koji vise ceznjivo gledaju hoce li Banjaluka slaviti negoli da sami slave. Na portalu Nezavisnih u komentarima na sporstke vijesti uvijek ima bosnjackih pacenika koji postavljaju pitanje a sto vi ne slavite u Banjaluci ili jednostavno se pokusavaju nasladiti.

Politika je sastavni dio sporta u BiH pa i u okruženju. Je li Osim išao Dodiku na noge da ga moli da malo popusti kada je prije par godina bio spor oko saveza? Jeste! Pa o čemu onda mi razgovaramo? To što ti zagovaraš ja bih sutra potpisao ali toga nema, nikada neće biti. Politika, nacionalizam i vjera su duboko u sportu BiH. Ima tu izuzetaka ali generalno je tako. Jebi ga. :(
Post Reply