Politizacija sportskih pobjeda
-
hAZNADAR
#1 Politizacija sportskih pobjeda
Cestitke nasoj mladoj repki, ponosim se repkom, napokon da je nasa drzava prvak kontinenta u kosarci( u bilo kojem nivou), ne mogu opisati koliko mi je drago zbog toga,... ali,..
Stvarno je postalo zamorno slusati sve ove izljeve pobjede multietnicnosti, kako je ovo pobjeda multietnicke BiH, ... - opcenito se sve ovo sve vise spominje kao politicka pobjeda a ne sportska.
Internet je preplavljen politikom zbog uspjeha nasih mladih. Niko gotovo ne spominje talent i tehniku, uvjezbanost, profesionalnost selektora, ...
Sve se svodi na to kako se Dzanan i Njegos grle sa posebnom naznakom na razlicitost njihovih imena!?
Ili Sani i Lazar, plus napomena kako je jedan sa Pala a drugi iz Bihaca uz zakljucak koji sam slijedi kako se eto ipak moze zajedno. Onda vjeciti ceznjiv pogled prema Banjaluci - u smislu a sto oni ne slave, kako ne skontaju da je ovo dokaz postojanosti BiH.
I naravno samouvjereni izljevi patriotizma kako je ovo dokaz da ima Bosne i bice Bosne,.. itd.
Stvarno se multietnicka politicka opcija pretvara u patetiku i dijagnozu. Izgledamo kao pacenici koji se hvataju za bilo sta mimo politike da bi to prikazali kao pobjedu multilulturalizma. Ljudi jednostavno ne shvataju osnovne stvari a to je:
Multikulturalizam, multietnicnost,.. je dio naseg identitata, dio nase kulture, uvijek je bilo i uvijek ce biti,.. - ali to nije politika i ne moze biti. Probali su komunisti sa tim pa znamo kako je proslo.
Momci su odigrali majstorski i to je samo sport i nista vise od toga. Dali neko od njih voli BiH ili mu je samo jedini okvir u kojem moze zaigrati je svejedno. Mogli smo dati drzavljanstvo i nekom talentovanom crncu dvometrasu kojem se smjesi karijera u NBA,.. uloziti i pobijediti,. - sve je to sport i nema veze sa politikom.
Momci su postigli sportski rezultat,.. nama patriotima BiH je drago sto nasa mala zemlja moze ipak biti prvak kontineta,.. posebno drago sto ovo nagovjestava jos medalja u blizoj buducnosti,..ali bi bilo fer prema momcima da ih ne uvlacimo previse u politiku i sve ovo ne predstavljamo kao pobjedu jedne nepostojece politicke opcije, da RS politika trpi poraz kojem se radujemo,.. i slicno.
Pisem ovo jer me ova euforija podjeca na davnu 1987-mu. Ista prica, ista euforija, ista politizacija sporta.
Tada je bivsa Jugoslavija vec ulazila u krizu i medjunacionalne podjele. I mlada fudbalska reprezentacija je osvojila svjetsko prvenstvo u Cile-u.
Svjetsko juniorsko prvenstvo u nogometu - Čile 1987. https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetsko_ ... 8Cile_1987.
Identicno ista politizacija pobjede i tumacnje kao pobjeda Jugoslavije kao ondasnje politicke opcije, pobjeda multikulturalizma, kako lijepo igraju zajedno Suker i Jankovic, Boban i Pavlovic sa posebnom naznakom na njihovu nacionalnost. Znamo kako bi samo par godina poslije.
Dali ce BiH opstati ili ne, koliko biti jaka i stabilna u buducnosti ce zavisiti od drugih faktora a ne sporta u kojem igraju razlicita imena.
Upravo zato sto se ponosim nasim multikulturalizmom i nasom multietnicnoscu, sto to volim i ne znam za drugacije,... apelujem da se to ne ponizava i ne srozava. A to se upravo desava ovih dana jer upravo ti sto vjecito isticu razlicitost imena Dzanana i Njegosa sa posebnom akonotacijom na nacionalnost nesvjesno rade protiv i cine suprotno. Ostavite lijepo njihova imena i njihovu nacionalnost na miru, to je njihova privatna stvar,.. a to sto se grle i sto dobro igraju zajedno je stvar licne hemije, sporta,.. a ne politicke podobnosti.
Stvarno je postalo zamorno slusati sve ove izljeve pobjede multietnicnosti, kako je ovo pobjeda multietnicke BiH, ... - opcenito se sve ovo sve vise spominje kao politicka pobjeda a ne sportska.
Internet je preplavljen politikom zbog uspjeha nasih mladih. Niko gotovo ne spominje talent i tehniku, uvjezbanost, profesionalnost selektora, ...
Sve se svodi na to kako se Dzanan i Njegos grle sa posebnom naznakom na razlicitost njihovih imena!?
Ili Sani i Lazar, plus napomena kako je jedan sa Pala a drugi iz Bihaca uz zakljucak koji sam slijedi kako se eto ipak moze zajedno. Onda vjeciti ceznjiv pogled prema Banjaluci - u smislu a sto oni ne slave, kako ne skontaju da je ovo dokaz postojanosti BiH.
I naravno samouvjereni izljevi patriotizma kako je ovo dokaz da ima Bosne i bice Bosne,.. itd.
Stvarno se multietnicka politicka opcija pretvara u patetiku i dijagnozu. Izgledamo kao pacenici koji se hvataju za bilo sta mimo politike da bi to prikazali kao pobjedu multilulturalizma. Ljudi jednostavno ne shvataju osnovne stvari a to je:
Multikulturalizam, multietnicnost,.. je dio naseg identitata, dio nase kulture, uvijek je bilo i uvijek ce biti,.. - ali to nije politika i ne moze biti. Probali su komunisti sa tim pa znamo kako je proslo.
Momci su odigrali majstorski i to je samo sport i nista vise od toga. Dali neko od njih voli BiH ili mu je samo jedini okvir u kojem moze zaigrati je svejedno. Mogli smo dati drzavljanstvo i nekom talentovanom crncu dvometrasu kojem se smjesi karijera u NBA,.. uloziti i pobijediti,. - sve je to sport i nema veze sa politikom.
Momci su postigli sportski rezultat,.. nama patriotima BiH je drago sto nasa mala zemlja moze ipak biti prvak kontineta,.. posebno drago sto ovo nagovjestava jos medalja u blizoj buducnosti,..ali bi bilo fer prema momcima da ih ne uvlacimo previse u politiku i sve ovo ne predstavljamo kao pobjedu jedne nepostojece politicke opcije, da RS politika trpi poraz kojem se radujemo,.. i slicno.
Pisem ovo jer me ova euforija podjeca na davnu 1987-mu. Ista prica, ista euforija, ista politizacija sporta.
Tada je bivsa Jugoslavija vec ulazila u krizu i medjunacionalne podjele. I mlada fudbalska reprezentacija je osvojila svjetsko prvenstvo u Cile-u.
Svjetsko juniorsko prvenstvo u nogometu - Čile 1987. https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetsko_ ... 8Cile_1987.
Identicno ista politizacija pobjede i tumacnje kao pobjeda Jugoslavije kao ondasnje politicke opcije, pobjeda multikulturalizma, kako lijepo igraju zajedno Suker i Jankovic, Boban i Pavlovic sa posebnom naznakom na njihovu nacionalnost. Znamo kako bi samo par godina poslije.
Dali ce BiH opstati ili ne, koliko biti jaka i stabilna u buducnosti ce zavisiti od drugih faktora a ne sporta u kojem igraju razlicita imena.
Upravo zato sto se ponosim nasim multikulturalizmom i nasom multietnicnoscu, sto to volim i ne znam za drugacije,... apelujem da se to ne ponizava i ne srozava. A to se upravo desava ovih dana jer upravo ti sto vjecito isticu razlicitost imena Dzanana i Njegosa sa posebnom akonotacijom na nacionalnost nesvjesno rade protiv i cine suprotno. Ostavite lijepo njihova imena i njihovu nacionalnost na miru, to je njihova privatna stvar,.. a to sto se grle i sto dobro igraju zajedno je stvar licne hemije, sporta,.. a ne politicke podobnosti.
- Tesla10
#2 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Slažem se sa večinom tvoga komentarahAZNADAR wrote:Cestitke nasoj mladoj repki, ponosim se repkom, napokon da je nasa drzava prvak kontinenta u kosarci( u bilo kojem nivou), ne mogu opisati koliko mi je drago zbog toga,... ali,..
- insomnia78
#3 Re: Politizacija sportskih pobjeda
+1
Zaboravio sam na tebe i tvoje pisanje
Zaboravio sam na tebe i tvoje pisanje
-
NataliDizdar
#4 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Ma klasicna nasa patetika. Sto je meni najcudnije, cesto su deklarisani "nenacionalisti" oni koji najvise potenciraju nacionalnost igraca...to ne vazi samo za kosarkase nego i za rukometase recimo.
Ohladite malo.
Ohladite malo.
- Opetja033
#5 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Komentarisao sam o ovome na drugoj temi:
Opetja033 wrote:Ako cemo biti iskreni i meni ide na zivce ovo silovanje (ne odnosi se na temu). Evo ovaj prilog TV1. Koji kurac idete na Pale? U cemu je razlika izmedju Pala i jednog Gorazda odakle je mali Alikadic (?) ?
Ovo je sve nesto na silu, i tako poslije svakog sportskog uspjeha. I Baho mi je isao na zivce sa tim potenciranjem.
Boli me kura.c za koga ko navija i savrseno me boli ista stvar da li ce neko sa Pala, SIpova, BL, Trebinja ili Nevesinja navijati za BiH ili kontra nje.
Nista ovakvi prilozi nece promijeniti. Samo se stavlja sasvim nepotreban pritisak na te momke. Jbt, ponajvise se Dodik i nasi (sarajevski) novinari bave tim odakle je ko. Pa jeste li normalni idioti?
Pustite djecu neka igraju, koji vam je kurac? Jebalo vas vise forsiranje Pala u ovom kontekstu. Novinarski lesinari siluju mozgove i djece i mjestana i svih nas.
Opetja033 wrote:Fascinira me sto ponajvise krvna zrnca broje oni kojima su puna usta gradjanske drzave i koji redovno seru po etnijama, prosvijetljeni gradjani svijeta. Dovoljno je samo vidjeti upravo te fotke, komentare koje si pomenula i ostale pateticne bljuvotine. Nevjerovatno iskoristavanje ovih zlatnih djecaka i pisanje po njima (opet nevezano za ovu temu).
Tacno su na pravom putu da mi se popisaju u cejf svojom patetikom.
-
hAZNADAR
#6 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Nije fer stvarno prema Njegosu Sikirasu i ostalima koji se ovih dana prikazuju kao cudo nevidjeno u Saraj'vu gradu. Kao sto primjeti jedan na drugoj temi - kao da je dosla mecka da igra. Vidte Srbina, vidte sa Pala a igra za BiH,.. eto dokaza da ......
Nije samo do novinara, problem je u drustvu i zrelosti. Multietnicna BiH nema opciju kao ni zajednicki zivot dokle se god primjecuje i istice nacija nacionalnost i ime. Bez obzira bilo u pozitivnom ili negativnom smislu.
Nije samo do novinara, problem je u drustvu i zrelosti. Multietnicna BiH nema opciju kao ni zajednicki zivot dokle se god primjecuje i istice nacija nacionalnost i ime. Bez obzira bilo u pozitivnom ili negativnom smislu.
- vivaldi
#7 Re: Politizacija sportskih pobjeda
jbg sve je to razumljivo
-
julisiz es grant
#8 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Nije često, nego haman uvijek.NataliDizdar wrote:Ma klasicna nasa patetika. Sto je meni najcudnije, cesto su deklarisani "nenacionalisti" oni koji najvise potenciraju nacionalnost igraca...
I ne samo u ovom slučaju...dosta je upratiti bezbrojne teme na forumu, na kojim baš "najljevlji" (dakle, najcjenjeniji) nickovi prvi ističu nečiju nacionalnost, kao nešto dobro ili loše, ovisi kako im odgovara.
- klavirdžija
#9 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Moderna verzija Bore i Ramiza. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.
-
NataliDizdar
#10 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Naprotiv - procentualno dosta mali. A i kad su bili dio tih uspjeha nisu nikada bili kljucni igraci.capitalisme wrote:
Broj igrača sa prostora RS koji su bili dio ovih uspjeha? Vrlo veliki.
- Opetja033
#11 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Ne spamaj teme, ovo nije podforum za sport.
-
zenit dozic
#12 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Međede natrag u šumu, ostavi se forumacapitalisme wrote:Njegošu Sikirašu je pola porodice pobijeno od strane armije BIH, baš su se veliki zločini nad Srbima desili na Grahovištima, on je prešao preko toga i svaka mu čast ako je mogao. Neko to nebi mogao i takve mlade ljude isto treba poštovati.
Ali dobro, reprezentacija Srbije je sinonim za evropsku košarku, Srbi su mnogo uspješniji i dali su niz istaknutih košarkaša. Pa ja samo kad bi probao nabrojati šta je dao KK Partizan nebi stigao do sutra ujutro.
Bosna takve uspjehe nije imala, to jest nije imala nikakve uspjehe u košarci i logično je da se slavi bilo šta pa i ovo. A ovo jeste uspjeh, pogotovo kad se zna u kakvoj je situaciji KS BIH.
Srbija takođe ima nešto što Bosna nikad, ali ni u najluđem snu, neće stići, sjećate se i vi ovoga, zar ne?
Srebro sa olimpijade.
Dva puta prvaci svijeta.
Jednom viceprvaci svijeta.
Tri puta prvaci evrope.
Jednom viceprvaci u Evrope.
Jednom treći u Evropi.
Broj medalja i pehara u mlađim kategorijama, kako Srbije tako i Hrvatske? Pa to se ni ne broji.. tone.
Sve nakon 90tih.
Broj igrača sa prostora RS koji su bili dio ovih uspjeha? Vrlo veliki.
-
zenit dozic
#13 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Ti nisi dalje šljego od Romanije šumaru, a jedine ravnice što si vidio su utabane medvjeđe staze na istojcapitalisme wrote:Iz nekog meni nepoznatog razoga mislite da svi Srbi žive negdje na planini, okruženi šumom i vukovima i po cijeli dan uz gusle kuju planove kako napasti Bošnjake..
Živim u ravnici, gusle nemam, preci su mi bili mahom partizani a u porodici imam i Bošnjaka... nisam zao, zamislite to.
-
TheMule
#14 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Sav zivot je politika, tako i sportska pobjeda. Mislim da su ljudi samim tim sto su izasli da slave na nacin na koji su izasli, ispolitizirali ove kosarkase. Lijepo je podrzavati mlade sportiste, ali ova euforija ima malo dublje korijene.
-
TheMule
#15 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Dobro nisi zao, ali da li nosis bijele pletene carape u crnim opancima sa onim rogom na vrhu opanka?capitalisme wrote:Iz nekog meni nepoznatog razoga mislite da svi Srbi žive negdje na planini, okruženi šumom i vukovima i po cijeli dan uz gusle kuju planove kako napasti Bošnjake..
Živim u ravnici, gusle nemam, preci su mi bili mahom partizani a u porodici imam i Bošnjaka... nisam zao, zamislite to.
-
L u c i f e r
#17 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Ne kenjaj ba, i nisu Grahovišta već Grahovište...capitalisme wrote:Njegošu Sikirašu je pola porodice pobijeno od strane armije BIH, baš su se veliki zločini nad Srbima desili na Grahovištima, on je prešao preko toga i svaka mu čast ako je mogao. Neko to nebi mogao i takve mlade ljude isto treba poštovati.
- and
#18 Re: Politizacija sportskih pobjeda
jel bilo slavlja u banja luci?
- insomnia78
#19 Re: Politizacija sportskih pobjeda
and wrote:jel bilo slavlja u banja luci?

- and
#20 Re: Politizacija sportskih pobjeda
a državna tv?capitalisme wrote:Ma kakav. 99% ljudi uopšte nije ni znalo da se igra ovo prvenstvo, narod broji dane do septembra i početka pravog prvenstva Evrope.. Nije da narod mrzi, nego narod uopšte nije bio ni upućen da se nešto takvo trenutno igra.
Kakogod ja sam pratio i navijao za BIH.. jer mi Litvanci nikako ne mogu biti bliži..
normalno je da pratiš i navijaš za svoju zemlju,zato što je to tvoja zemlja a ne što su ti litvanci daleko.
to vam je i obaveza , jer ste konstitutivni narod.
glupo je da se ponašate kao dijaspora,srbijanska.
- JThomas
#21 Re: Politizacija sportskih pobjeda
a uvodni post nije politizacija, samo u drugom smjeru?
ne može, propalo, zaostalo, smetljište istorije, tamnica naroda...
ne može, propalo, zaostalo, smetljište istorije, tamnica naroda...
- KUZNETSOV
#22 Re: Politizacija sportskih pobjeda
niko ne smije da ti bude blizi od tvoje domovine i druge drzave od koje imas drzavljanstvo.... ja kada sam ugledao srbe i crnogorce kako uskacu u teren da nam cestitaju, i navijaju, a one turske picajzle stoje sve je bilo jasno.... meni je odavno jasno a narodu ovome poslije toga cina treba sada da bude jasno!capitalisme wrote:Ma kakav. 99% ljudi uopšte nije ni znalo da se igra ovo prvenstvo, narod broji dane do septembra i početka pravog prvenstva Evrope.. Nije da narod mrzi, nego narod uopšte nije bio ni upućen da se nešto takvo trenutno igra.
Kakogod ja sam pratio i navijao za BIH.. jer mi Litvanci nikako ne mogu biti bliži..
-
Paul F.
#23 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Bravo za uvodni post. Kad smo se kvalifikovali za Brazil neki su htjeli slati Džeku i Mišketa da ukidaju entitete. A ja se osipo.
-
Bodkin
#24 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Moglo bi se pisati ali dzaba kad uvijek dodju pacijenti i useru temu
- tandmand
#25 Re: Politizacija sportskih pobjeda
Naši ljudi emocije pretakaju u politiku, što je velika greška, jer politiku treba gledati kao posao, interes. Da bi zivjeli u građanskoj ili nekoj drugačijoj multietničkoj BiH, nije nam potrebno da se grlimo i cmaćemo sa suzama radosnicama. Bitno je da smo institucionalno određeni i zaštićeni kao građani a da li me onaj "drugi" voli ili mrzi .... boli me q.hAZNADAR wrote: Stvarno se multietnicka politicka opcija pretvara u patetiku i dijagnozu. Izgledamo kao pacenici koji se hvataju za bilo sta mimo politike da bi to prikazali kao pobjedu multilulturalizma. Ljudi jednostavno ne shvataju osnovne stvari a to je: