Politika relaksacije odnosa...

palermo

#101 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Ili je ti podcjenjuješ. Vrijeme će pokazati

For the record, ja ne mislim da će Bošnjaci značajno povećati svoj procenat u BiH. Barem ne onako brzo kako bi to pobornici rahat patnje htjeli. Ali smanjenje broja stanovnika kod sve tri strane je samo po sebi pozitivan razvoj događaja jer će nužno dovesti do smanjenja tenzija i relaksacije odnosa. A posebno jer se svaki od tri naroda praktično grupiše u jedan grad (Bošnjaci u Sarajevo, Srbi u Banjaluku a Hrvati u zapadni Mostar) čime se u budućnosti možda steknu uslovi za jedno laganu i prirodnu administrativnu podjelu Bosna-Krajina-Hercegovina. U svakom slučaju, normalni ljudi imaju dobar razlog za nadu da će vrijeme samo od sebe riješiti probleme i da ne treba da ponovu ginu ljudi i djeca za nečije nacionalističke ciljeve.
Vid njega, Hrvatima samo pola grada, otpisa ti njih :D
daddy-kool

#102 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:
S tim da je u cijeloj toj prici jedini subjekt medjunarodnog prava bila SFRJ. Republike to tek kasnije postaju, i to koincidira sa upotrebom oruzane sile.
Mislim da i sam uviđaš propust u logici, šire poznat kao "Correlation does not imply causation".

https://en.wikipedia.org/wiki/Correlati ... _causation
Haman

#103 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Haman »

Ne treba govoriti o raspadu nego o razdruzenju. Kako su se udruzili, tako su se trebali i razdruziti. Zna se ko je sa kojim teritirijama usao u sastava FNRJ. Izlazak iz FNRJ -YU po istom principu i mirna Bosna. Tako nije bilo i imali smo rat, jer su neki pricali o YU kao svojoj domovini iako u njoj nisu rodjeni ali jesu u njoj zivjeli.
LBVIEW

#104 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by LBVIEW »

daddy-kool wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
S tim da je u cijeloj toj prici jedini subjekt medjunarodnog prava bila SFRJ. Republike to tek kasnije postaju, i to koincidira sa upotrebom oruzane sile.
Mislim da i sam uviđaš propust u logici, šire poznat kao "Correlation does not imply causation".

:thumbup:
DrugaGimnazija

#105 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by DrugaGimnazija »

_BataZiv_0809 wrote:A jesu li se granice SFRJ silom promijenile :D
Nisu. Republike su mirno i dostojanstveno izglasale nezavisnost, a onda je Srbija (s Crnom Gorom, uz pomoc domacih izdajnika) napala Hrvatsku i BiH. Dakle, promjena granica SFRJ nije postignuta silom, nego demokratskim nacinom, a onda je sila upotrijebljena protiv ovih nezavisnih drzava. Na kraju svega toga, sila ipak nije prevladala i granice Hrvatske i BiH su ostale nepromijenjene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#106 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

Kako god, sile je bilo, nestao je jedan subjekt medjunarodnog prava, a nastalo novih 6. Neuspjesnost sile, ne implicira da je nije bilo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#107 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote:

Uredu, stoji.

Mada nisam ni rekao da je sila uzrok mijenjanja granica, nego samo da je bilo i da se ne moze govoriti da je sve proeklo uz poljupce, cvijece i suze radosnice.
Post Reply