Status pregovaracke pozicije zavisi od toga koliko ti je stalo do pregovora. Meni, naprimjer, do pregovora sa EU nije stalo nimalo.
Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- Prpa.ba
-
DonieBrasco
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3603 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
nije ni meni stalo do sfrj srbih rbih ni do bih
nego do banovine hrvatske...ili A-U MONARHIJE ako može ikako
ali ko me pita
nego do banovine hrvatske...ili A-U MONARHIJE ako može ikako
ali ko me pita
-
BAK-eV
#3604 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa pita te sav Zapad.
Cak su vam i dali neki rok od 3 sedmice, pa onda produzili na 3 mjeseca.
Pa onda Wens-Owen plan i novi rok od 18 mjeseci.
Sam pao, sam se ubio i tako nastade Bosna i Hercegovina sa entitetima i kantonima.
Bice bolje valjda u budocnosti nekada opet kad dobijete Rafaele.
Samo da ih Francuska ne iskljuci na daljinski.
Cak su vam i dali neki rok od 3 sedmice, pa onda produzili na 3 mjeseca.
Pa onda Wens-Owen plan i novi rok od 18 mjeseci.
Sam pao, sam se ubio i tako nastade Bosna i Hercegovina sa entitetima i kantonima.
Bice bolje valjda u budocnosti nekada opet kad dobijete Rafaele.
Samo da ih Francuska ne iskljuci na daljinski.
- Truba
#3605 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
zamisli hrvatska u fojnici
pu mamu im komunističku

pu mamu im komunističku
-
BAK-eV
- Truba
#3607 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
pa što njima u ovom kontekstu oni su htjeli do drine
to je ipak predaleko a nema hrvatskog življa mnogo tamo... bilo je doduše katoličkog al nisu hrvati nego doseljenici za vrijeme AU
to je ipak predaleko a nema hrvatskog življa mnogo tamo... bilo je doduše katoličkog al nisu hrvati nego doseljenici za vrijeme AU
-
Novak20
#3608 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Je li ti stalo da BiH uđe u NATO ?
E nema ništa od toga dok BiH ne uđe u EU.
Uostalom, tvoj stav je prepoznat i kod SDFA koji sada griju klupu za rezervne igrače.
-
Novak20
#3609 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ovo se mora napraviti, a tko će od bh strana popustiti i kako će se BiH (re)organizirati ostaje da se vidi.
https://hms.ba/stier-u-europi-se-promij ... koristiti/
https://hms.ba/stier-u-europi-se-promij ... koristiti/
– Pred Bosnom i Hercegovinom je velika prilika da uhvati korak, sustigne ostale kandidate za članstvo u Europsku uniju. Razdoblje pred nama treba iskoristi za značajan iskorak ka punopravnom članstvu u Uniji, izjavio je za Fenu novoizabrani predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Davor Ivo Stier.
Hrvatski europarlamentarac ističe da se u Europi promijenila klima prema proširenju i da BiH tu šansu treba iskoristiti.
Paradoksalno je da je upravo ruska agresija na Ukrajinu ponovno vratila pitanje proširenja na dnevni red i postoji sada doista jedna dobra volja što se tiče uspjeha tog procesa. Naravno da puno toga ovisi i od BiH koja mora provesti sve potrebe reforme na tom putu, ali naše izaslanstvo će dati svoj doprinos kako bi ovdje u europskim institucijama stalno držali na agendi pitanje kandidature BiH i zajedno s kolegama parlamentarcima iz BiH radili na uspjehu tog procesa, najavljuje Stier.
Po njegovim riječima, raste svijest u Uniji kako proširenje ima jednu važnu geopolitičku dimenziju.
-Ono se odnosi na pitanje kandidature Ukrajine, ali i na nedovršen posao na zapadu Balkana koji ne smije postati jedna rupa u kontinentu, nego se mora integrirati u EU. Danas po hodnicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije možete osjetiti kako raste svijest da je to potrebno učiniti. Očekuje se da svaka od zemalja kandidata učini svoj dio posla. To mora biti partnerstvo, ali sasvim sigurno postoji probuđena svijest da je proširenje itekako važan alat koji EU ima kako bi sagradila jednu novu infrastrukturu mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu, zaključio je u izjavi za Fenu predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Davor Ivo Stier.
On najavljuje dolazak promatračke misije Europskog parlamenta u BiH kako bi pratili predstojeće lokalne izbore dok bi već krajem listopada trebao biti održan i sastanak zajedničkog odbora Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.
Davor Ivo Stier iskusni je hrvatski političar i diplomat. U Europski parlament je izabran na listi HDZ-a, a u svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske./HMS/
- Prpa.ba
-
Novak20
#3611 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa nametni ti onda drugima svoju političku volju kada si tako pametan.
Tko ti brani ?
- Prpa.ba
#3612 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ja sam ti vec nametnuo sto sam mogao. Moras preci drzavnu granicu kad ides u domovinu. 
-
Novak20
#3613 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mani se djetinjarija.
Naravno da prelazim državnu granicu kada se sa puta vraćam u našu domovinu BiH.
Ta granica je moja koliko i tvoja pa ne znam zašto likuješ pogotovo što granica ima dvije strane.
U prijevodu, većina Hrvata kao i dobar dio krajišnika Bošnjaka ima dvojno državljanstvo pa tu granicu na zapadu, sjeveru i jugu prođu brže i lakše od tebe, a možda i od mene.
- Prpa.ba
#3614 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Naravno da granica ima dvije strane, i tako i treba da ostane.
Bolje je granicu nesto teze i sporije prelaziti, pa makar imali i vizni rezim, nego da je nema nikako, ne.
Bolje je granicu nesto teze i sporije prelaziti, pa makar imali i vizni rezim, nego da je nema nikako, ne.
- skupljac_zeljeza
#3615 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Šahovnice i Davidove zvijezde su bile i u Jasenovcu, ali Kabiri će to malo zaboraviti kao i Francetića. Zaboravit će i osam rezolucija u kojima se udruženje Ilmije El Hidaje jasno distanciralo i usprotivilo ustaškim zločinima: Sarajevska, Prijedorska, Tuzlanska, Banjalučka, Mostarska, Zenička, Bijeljinska i Trebinjska.
-
Novak20
#3616 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Čović je lojalan hrvatskom narodu, a ne aparatčiku za medije koji sjedi u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, odlazećim Murphyju i Blinkenu koji bi mu rado opalili sankcije da ga netko na visokom nivou ne čuva od toga i da dio plinovoda nije u RH.
Valjda će nova američka administracija biti praktičnija u plinskom biznisu od ove dosadašnje koja je sadila tikve sa Bečarovićem.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/americk ... /241112199
Valjda će nova američka administracija biti praktičnija u plinskom biznisu od ove dosadašnje koja je sadila tikve sa Bečarovićem.
Američka ambasada za Klix.ba: Postavlja se pitanje kome je Čović lojalan, jer energetski pogoduje Rusiji
"Kao što je državni sekretar Blinken izjavio, plinovod Južna interkonekcija predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sjedinjene Američke Države jer će okončati potpunu ovisnost BiH o Rusiji kada je u pitanju prirodni plin. Kratkoročno, projekat će omogućiti otvaranje dobro plaćenih radnih mjesta, a dugoročno će omogućiti pristup novim, pouzdanim izvorima energije, te pomoći rastu poduzeća i doprinijeti prosperitetu", ističu iz ambasade.
Podsjetimo, Dragan Čović želi formirati novo gasno preduzeće i ne pristaje da ovaj projekat vodi i njime upravlja postojeće preduzeće BH-Gas.
"Dragan Čović protivi se tome, nastojeći zamijeniti kompaniju BH-Gas kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom – kompanijom koja čak ni ne postoji. To je žalosno. Time se dodatno podriva energetska sigurnost Bosne i Hercegovine, jer se omogućava Rusiji da zadrži svoj monopol na opskrbu plinom, čime su stanovnici Federacije i dalje izloženi energetskim ucjenama Rusije i drugih korumpiranih aktera. Time se pogoduje Rusiji i postavlja pitanje kome je Čović lojalan" naglašavaju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Klix.ba.
Last edited by Novak20 on 13/11/2024 07:25, edited 1 time in total.
- Point.
#3617 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Siguran sam da i ti i Dragan imate ovakav kačket doma.Novak20 wrote: ↑12/11/2024 23:59 Čović je lojalan hrvatskom narodu, a ne aparatčiku za medije koji sjedi u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, odlazećim Murphyju i Blinkenu koji bi mu rado opalili sankcije da ga netko na visokom nivou ne čuva od toga i da dio plinovoda nije u RH.
Valjda će nova američka administracija biti praktičnija u plinskom biznisu od ove dosadašnje koja je sada tikve sa Bečarovićem.
Američka ambasada za Klix.ba: Postavlja se pitanje kome je Čović lojalan, jer energetski pogoduje Rusiji"Kao što je državni sekretar Blinken izjavio, plinovod Južna interkonekcija predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sjedinjene Američke Države jer će okončati potpunu ovisnost BiH o Rusiji kada je u pitanju prirodni plin. Kratkoročno, projekat će omogućiti otvaranje dobro plaćenih radnih mjesta, a dugoročno će omogućiti pristup novim, pouzdanim izvorima energije, te pomoći rastu poduzeća i doprinijeti prosperitetu", ističu iz ambasade.
Podsjetimo, Dragan Čović želi formirati novo gasno preduzeće i ne pristaje da ovaj projekat vodi i njime upravlja postojeće preduzeće BH-Gas.
"Dragan Čović protivi se tome, nastojeći zamijeniti kompaniju BH-Gas kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom – kompanijom koja čak ni ne postoji. To je žalosno. Time se dodatno podriva energetska sigurnost Bosne i Hercegovine, jer se omogućava Rusiji da zadrži svoj monopol na opskrbu plinom, čime su stanovnici Federacije i dalje izloženi energetskim ucjenama Rusije i drugih korumpiranih aktera. Time se pogoduje Rusiji i postavlja pitanje kome je Čović lojalan" naglašavaju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Klix.ba.

- MarlboroGold
-
palermo
#3619 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ali tih 100 Hrvata u Tuzli nije relevantno. Objektivno.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 07:46Misliš Hrvatima po mjeri HDZ-a uz vlastite interese koji su mu na prvom mjestu, a to brani putem populizma.
Ja bih te sad mogao upoznati sa bar 100 Hrvata u Tuzli koji mu jebu mater, a i pola moje familije pripada tom broju.
- MarlboroGold
#3620 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Isto tako, rečenica Čović je lojalan hrvatskom narodu isto nije validna i to je poenta.palermo wrote: ↑13/11/2024 08:01Ali tih 100 Hrvata u Tuzli nije relevantno. Objektivno.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 07:46Misliš Hrvatima po mjeri HDZ-a uz vlastite interese koji su mu na prvom mjestu, a to brani putem populizma.
Ja bih te sad mogao upoznati sa bar 100 Hrvata u Tuzli koji mu jebu mater, a i pola moje familije pripada tom broju.
A tih 100 su porodice koje znam lično. Gdje su ostali...
-
palermo
#3621 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Slazem se. Ispravnije bi bilo reci, hrvatski narod je lojalan Covicu.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 08:02Isto tako, rečenica Čović je lojalan hrvatskom narodu isto nije validna i to je poenta.palermo wrote: ↑13/11/2024 08:01Ali tih 100 Hrvata u Tuzli nije relevantno. Objektivno.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 07:46
Misliš Hrvatima po mjeri HDZ-a uz vlastite interese koji su mu na prvom mjestu, a to brani putem populizma.
A tih 100 su porodice koje znam lično.
Al reagovao sam samo zbog toga sto mi tih 100 Hrvata lice na pricu o " postenim Bosnjacima" postenim Albancima"....a ovdje se opet govori o "postenim Hrvatima"
-
Novak20
#3622 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne nego mislim na Hrvate u BiH koji podržavaju Čovića i HDZ na izborima i time mu daju na značaju. Takvih Hrvata je većina u odnosu na njihov broj u BiH.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 07:46Misliš Hrvatima po mjeri HDZ-a uz vlastite interese koji su mu na prvom mjestu, a to brani putem populizma.
Što se mene tiče, .ebem mu i ja sve po spisku ali on je realnost kao i svi drugi političari u BiH koji od '90.-ih zastupaju ili misle da zastupaju interese svojih etno-konfesionalnih zajednica bolje nego što bi to radili likovi iz tvoje familije ili iz neke druge etničke zajednice.
-
Novak20
#3623 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Samo sam odgovorio na pitanje iz naslova članka.palermo wrote: ↑13/11/2024 08:06Slazem se. Ispravnije bi bilo reci, hrvatski narod je lojalan Covicu.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 08:02Isto tako, rečenica Čović je lojalan hrvatskom narodu isto nije validna i to je poenta.
Al reagovao sam samo zbog toga sto mi tih 100 Hrvata lice na pricu o " postenim Bosnjacima" postenim Albancima"....a ovdje se opet govori o "postenim Hrvatima"
Američka ambasada za Klix.ba: Postavlja se pitanje kome je Čović lojalan, jer energetski pogoduje Rusiji
-
BAK-eV
#3624 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa ispada, da je lojalan samo Rusima, jer taj gasovod hoce da prave bosnjaci i da ga kontrolisu.Novak20 wrote: ↑13/11/2024 08:12Samo sam odgovorio na pitanje iz naslova članka.palermo wrote: ↑13/11/2024 08:06Slazem se. Ispravnije bi bilo reci, hrvatski narod je lojalan Covicu.MarlboroGold wrote: ↑13/11/2024 08:02
Isto tako, rečenica Čović je lojalan hrvatskom narodu isto nije validna i to je poenta.
Al reagovao sam samo zbog toga sto mi tih 100 Hrvata lice na pricu o " postenim Bosnjacima" postenim Albancima"....a ovdje se opet govori o "postenim Hrvatima"![]()
Bez toga ga nece biti a to nije u interesu hrvatskog naroda.
-
Novak20
#3625 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kada se i ako se napravi Južna interkonekcija vidjet ćemo energetsku lojalnost Sarajeva koje će moći birati jeftiniji ruski ili skuplji ukapljeni američki plin iz Hrvatske.BAK-eV wrote: ↑13/11/2024 14:11Pa ispada, da je lojalan samo Rusima, jer taj gasovod hoce da prave bosnjaci i da ga kontrolisu.
Bez toga ga nece biti a to nije u interesu hrvatskog naroda.