Ne zanima me rasprava, zelim samo ukratko iznijeti svoje misljenje o onome sto se desava proteklih dana, a tice se direktno mene. Student sam na jednom fakultetu univerziteta u Sarajevu, a sada kada se odrzava strajk profesora misljenja sam da politka dublje ne moze pasti. Jedan od najvaznijih karakteristika fakulteta jeste neovisnost od svih politickih stranki, opcija, opozicija, institucija. Profesori sluze samo kao hegemoni, sprovoditelji ideja politike.
Sta se promijenilo: prima se ogromna kolicina studenata, stvara se kvantitet u odnosu na kvalitet, sto proizvodi nemogucnost pravilne nastave kao i nemogucnost proizvoda kvalitetnih kadrova. Na takav nacin, studenti se podsticu da prepisuju, na sumnjiv nacin polazu ispite i kao takvi proizvod jedne individue koja nema kriticko misljenje. Zelja da se stvori takva masa kojoj preovladava, na zalost vecina povrsnih studenata, kritika je nemoguca. Druga vazna stvar jeste politicki angazovani profesori. Jedan prijatelj mi prica koji ima prosjek 9.8 i koji je diplomirao ove godine da su rekli kako ce biti primljen za asistenta, ali da jos treba sacekati jer se ne zna koja ce stranka da dobije izbore. Na tako niskom nivou, ali ipak jasno dokazuje koliko je politika upletena. Mjesec dana prije izbora pokrecu se neki strajkovi, a danas slusam jedan od najvaznijih razloga strajka i zahtjeva (usto i jedini zahtjev) jeste da traze, Ovo: mogucnost regulisanja zakona o zaposljavanju studenata. Cega? Ko koga ovdje handri, da se izrazim jer drugacije se ne moze opisati ova apsurda situacija u nasoj zemlji. Pitaju se sto studenti ne protestvuju? Kakvi studenti? U pola studentskih organizacija sjede stranacki ljudi, neki dan sam reagovao na iznosenje obavjestenja FFSA kako podrzavaju strajk, misljenje jedne stranke i jednog kruga ljudi. Enver Kazaz, moram njega spomenuti, pet godina drzi casove politike komentarisuci politicku sitoaciju i to kakve slucajnosti vecinom kritikuje samo jednu stranku. Da li je to normalno? Kakve mi to imamo profesore.
Jednostavan se odgovor namece, politicki podobne jer su takvi i dosli na funkciju. Nazalost, ovakav problem koji svi ignorisu je po mom misljenju najveci. Nemogucnost bunta. Trazim proteste koji nisu politicki motivisani-ne mogu da se sjetim. Trazim intelektualca koji nije politicki angazovan, sjetim se Muhamed Filipovic-ops jah ono je on u SBB-u. Trazim studente koji bi mogli da dignu glas-vidim ih, ali odjednom mi se gube. Eh ti studenti se raduju sto ce sedam dana im biti odgodjeni ispiti. Dva mjeseca prije toga imali za pripremu. Takvi studenti da stvaraju kriticko misljenje. Nakon svega sam sebe ponistavam i zakjljucujem da zivim u najapsurdinijoj zemlji. Samo sa nestrpljenjem cekam ispite da vidim koja ce stranka pobijediti i hoce li moj prijatelj se zaposliti koji skoro da nema prihoda.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Politika apsurda, apsurd znanja ( fakulteti u sluzbi politik
- trcicu trceci
Return to “Bosna i Hercegovina”
Jump to
- Corona virus 2019 -Coronavirus (COVID-19)
- Forum
- ↳ Forum
- Opšte/opće diskusije
- ↳ Razne diskusije
- ↳ In memoriam
- ↳ Politika
- ↳ Lokalni izbori 2020
- ↳ Opći izbori 2018
- ↳ Bosna i Hercegovina
- ↳ Svijet
- ↳ Opći izbori 2022
- ↳ Lokalni izbori 2024