Politicko uredjenje BiH

Post Reply

BiH bi trebala biti

Socijalisticka republika
5
29%
Republika
10
59%
Uredjena kako je dogovoreno u Daytonu
2
12%

Total votes: 17

valterbranisarajevo

#1 Politicko uredjenje BiH

Post by valterbranisarajevo »

Evo male anketice u trendu sa nedavnim razgovorima o ustavnim promjenama. :)
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Glasam za republiku, ako to podrazumijeva jedinstvenu državu bez eniteta, nego organizovanu u nekih pet/šest (manje ili više) regija koje nemaju nikakve atribute državnosti (tri nivoa vlasti: lokalni, regionalni i državni); ako to podrazumijeva jednog predsjednika, jaku vladu, dvodomni parlament... Nisi baš sve specificirao, ali takva republika bi bila OK.
O detaljima bi se dalo razgovarati.
:-)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

zasto jedan od ponudjenih odgovora nije i šerijatsko uredjenje? ima sigurno i jedan dobar procenat ljudi koji bi i takav sistem uredjenja drzave.
wanderer

Post by wanderer »

Zato sto nismo islamska drzava.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Cazinjanin wrote:zasto jedan od ponudjenih odgovora nije i šerijatsko uredjenje? ima sigurno i jedan dobar procenat ljudi koji bi i takav sistem uredjenja drzave.
Vec jeste, ovo Dejtonsko uredjenje je zapravo po Serijatu. SPC vedri i oblaci u tzv RS, ni jedna vaznija odluka se ne moze donjeti bez njihovog "aminovanja". U tzv FBiH, IVZ je za svaku okupatorsku vlast bez rezerve, opremila se UDBAS-ima i "oprasta" li "oprasta", amnestira, nagovara na prihvatanje genocida kao sudbine, iftari sa cetnicima Radovana Karadzica, podmece vehabije (u ime i za racun Karadzica) i td. A Katolicka crkva jos uvijek trubi o oslobodjenju drevnog hrvatskog garda Stoca od Turaka. No, da je srece, pa da bar sve tri konfesije slijede bar jednu Boziju zapovjest, pa opet bi se nekako eto ljudi snasli, bilo bi bar malo Boga. Naprotiv sve tri u Bosni blagosiljaju i amnestiraju zlocin i zlocince i kao takvi nisu nista drugo nego sljedbenici Satane.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

A sta je s opcijom "Utopijska republika"?

:D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ja sam u anketi naveo opcije za koje sam smatrao da imaju svoje pobornike. Iskreno 10 minuta nakon postavljanja ankete sam se sjetio i ove opcije koju je predlozio Cazinjanin, ali kada sam se vratio na forum ljudi su vec poceli glasati pa mi je bilo glupo da nekom ko je vec glasao oduzmem pravo na sve ponudjene opcije. Znaci u pitanju je samo tehnicki previd-nista drugo. :(

Sto se tice pojma Republika-Pa recimo parlamentarna republika zapadnog tipa.... :shock:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Cazinjanin wrote:zasto jedan od ponudjenih odgovora nije i šerijatsko uredjenje? ima sigurno i jedan dobar procenat ljudi koji bi i takav sistem uredjenja drzave.
@ Cazinjanin,
serviras Bosancima i Hercegovcima istu opciju i plan kao Srbija i Hrvatska i tako im definitivno ides na ruku u njihovom planu o teritorijalnoj podjeli drzave BiH. Plan Srbije i jeste da Bosanski muslimani na jednom djelu teritorije pokusaju da naprave vjersku drzavicu. To im je najlakse uraditi preko preko kosovaca tzv muslimana instaliranih unutar IVZ, BH politickih stranki i politicara. Ako se to desi sto se i pokusava definitivno ce nestati 1000 godisnja drzava BiH i bice podjeljena za sva vremena izmedju Srbije i Hrvatske uz blagoslov MZ. :(
Post Reply