Političko ubistvo mješanih brakova

Locked
NeenaSa

#276 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by NeenaSa »

Opetja033 wrote:
Pasiflora wrote:
basicm wrote:Protivnik sam mijesanih brakova, pogotovo sto se radjaju djeca sa deformisanim identitetom.
Mama i tata ti imaju deformisani identitet (sta god to znacilo :skoljka: ), debilu poremeceni.
Interesantno, i ne znas sta znaci to sto je napisao ali si pozurili da ga popljujes i izvrijedjas. Bas onako kosmopolitski, gradjanine svijeta.

P.S. Ne, ne smatram da djeca iz mjesovitih brakova imaju bilo kakav vid deformacije. Fizicki ili psihicke. Ili identiteske. :mrgreen:
Pa, et', objasni.

Edit: ovaj tamnozeleni smajli, na p.s.-u mLogo veli :wink:
Last edited by NeenaSa on 26/07/2013 12:12, edited 1 time in total.
basicm

#277 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by basicm »

Zar ovo nije forum gdje svako moze reci sta zeli?
Da li da ovakav napad na moju izjavu smatram nedostatkom manira ili potvrdom moje konstatacije?

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
Mister Yes

#278 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Mister Yes »

komentatorxxx wrote:Postujem tvoje argumente do sada i imaju smisla. Medjutim, ako je tolerancija mala jesi se zapitao zasto je to tako. Buduci da nisi vjernik valjda argument nece biti jer tako pise u knjigama. Ocigledno se 1. radi o drugim vrijednostima kao sto si i sam navao i 2. ideologija je agresivnija i zeli uci u sve pore zivota i pa je samim tim i otpor veci.
:D Nemoj da sada pišemo o tome. Naravno da sam se zapitao i naravno da imam jasno izgrađeno mišljenje o tome. Ali nije ni mjesto ni vrijeme. Možda nakon Ramazana na nekom drugom PDF-u. Slažeš se? :D
komentatorxxx

#279 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by komentatorxxx »

Opetja033 wrote:
Pasiflora wrote:
Opetja033 wrote:[Mjesoviti brakovi mogu biti uspjesni samo u dva slucaja:
1)ukoliko jedno od njih, a to je najcesce zena (znam 4-5 takvih slucajeva) "klepne usima" i prihvati da se djeca odgajaju u duhu tradicije/vjere jednog od roditelja.
2) oboje su ateisti i nisu privrzeni tradicijama svoje nacionalne skupine. Cak ni ovo nije garant uspjeha.
Nije samo u ta dva slucaja, ali naravno ti (i ljudi slicnih stavova) to ne mozete razumjeti jer nemate iskustvo.
Hajde molim te odgovori mi na slijedece pitanje: zelim da se moja djeca odgajaju kao muslimani. Dakle do njihovog punoljetstva, prema islamskom vjerovanju (u koje ja kao musliman, je li - logicno, vjerujem) ja sam DUZAN i ODGOVORAN za njihov odgoj i njihov odnos prema vjeri. Dakle u kontekstu da ih odgajam kao muslimane. Ne kao krscane, ne kao "i jedno i drugo", ne kao jevreje, budiste, hinduse, ateiste, "neka sami biraju", itd - nego samo kao muslimane.

Obzirom da tvrdis da mjesoviti brakovi mogu uspjeti mimo moje dvije gore pomenute kategorije, ljubazno te molim da mi dadnes prijedlog kako bih ja mogao u ovom slucaju zivjeti u skladnom braku sa nemuslimankom? Interesuje me tvoj odgovor.
pod 1 ili nikako. vrlo jednostavno.
eroslav

#280 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Opetja033 wrote:
Interesantno, i ne znas sta znaci to sto je napisao ali si pozurili da ga popljujes i izvrijedjas. Bas onako kosmopolitski, gradjanine svijeta.

P.S. Ne, ne smatram da djeca iz mjesovitih brakova imaju bilo kakav vid deformacije. Fizicki ili psihicke. Ili identiteske. :mrgreen:
pa čak ni entitetske? :D

@bilo kako bilo, smiješno je ukazivati na određena (subjektivna) pravila-natuknice po kojima bi eto mj brak mogao upaliti ili ne...
isto kao što mi je recimo smiješno..kada ateist ukazuje na apsurdnost vjere-religije jer je eto sve to po njemu, klasično mazanje očiju u sprezi sa financijskim probitkom određene grupacije i sa 101 drugom konotacijom..
fascinantno je kako uvijek više diskutiraju o određenim stvarima osobe koje nemaju direktne veze sa datom temom...
bola, pustite ljude da žive svoj život...neka dube na glavi ako žele..i neka samo donose odluke koje se tiču isključivo njih i njihovog potomstva. uostalom, sve je to stvar osobnog odabira i neka na tome ostane.
komentatorxxx

#281 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by komentatorxxx »

Mister Yes wrote:
komentatorxxx wrote:Postujem tvoje argumente do sada i imaju smisla. Medjutim, ako je tolerancija mala jesi se zapitao zasto je to tako. Buduci da nisi vjernik valjda argument nece biti jer tako pise u knjigama. Ocigledno se 1. radi o drugim vrijednostima kao sto si i sam navao i 2. ideologija je agresivnija i zeli uci u sve pore zivota i pa je samim tim i otpor veci.
:D Nemoj da sada pišemo o tome. Naravno da sam se zapitao i naravno da imam jasno izgrađeno mišljenje o tome. Ali nije ni mjesto ni vrijeme. Možda nakon Ramazana na nekom drugom PDF-u. Slažeš se? :D
slazem se. zaboravio sam na ramazan, pa se unaprijed izvinjavam. nije bila namjera uvrijediti nekoga!
Opetja033

#282 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Opetja033 »

Pasiflora wrote:
Opetja033 wrote: Interesantno, i ne znas sta znaci to sto je napisao ali si pozurili da ga popljujes i izvrijedjas. Bas onako kosmopolitski, gradjanine svijeta.

Nisam nista rekla tebi, niti sam te napala. Zato sam postove i razdvojila.
Izraz "deformisani identitet" ne postoji - izmisljeni izraz nepismenog stvora.
A tebi sam htjela reci da je ok imati stav kakav imas - to je tvoja stvar. Kao sto je moja stvar da imam stav kakav imam, a imam ga kao iskustvo iz prve ruke :-D . Vjeruj mi, puno je bolje nego sto mozes i zamisliti.
Znam, znam. Nego mi bilo sega sto ga onako popljuva a ni ti pojma nemas sta je pisac htio reci. Nemam ni ja pojma priznajem. :mrgreen:

Ne, sve u svemu meni smeta sto tokom svih ovih diskusija i jedna i druga strana gleda na onu drugu kao na inferiorniju, gotovo kao niza bica. Dakle bilo je diskusija gdje su se djeca iz mjesovitih brakova nazivala kopiladima a isto tako je bilo diskusija gdje su se djeca iz mjesovitih brakova nazivala inteligentnijim i superiornijim u odnosu na djecu iz nemjesovitih.

Treba braniti pravo svakoga da stupi u brak sa kim zeli. Ja kao osoba koja sebe ne moze zamisliti u mjesovitom braku, uvijek sam spreman stati u odbranu tvog (lupam sada) prava da budes sretna i spokojna u tom braku. I apsolutno ne mislim da nemjesoviti brakovi imaju vecu sansu za uspjeh od nemjesovitih.
Kada se sve ogoli, dodjemo do toga da se ovdje radi o prioritetima. Etnija i vjera su samo dio. Neko ne bi mogao biti u braku sa osobom koja svaki vikend izlazi na Bazene/Bosnu i kojoj je vrhunac umjetnosti Kemal Malovcic. Neko drugi ne bi mogao biti u braku sa osobom koja navija za Zeljeznicar/Sarajevo (znam hejbet takvih primjera). Neko treci ne bi mogao biti sa nekim ko ne pije, neko cetvrti opet ne bi mogao biti sa nekim ko pije. Itd, itd. Sve se svodi na to kakve ko ima prioritete u zivotu i poglede na zivot.

Ne smatram da su mjesoviti brakovi kljuc za uspjesnu buducnost BiH. Kljuc za uspjesnu buducnost BiH je medjusobna tolerancija, malo vise razumijevanja jednih za druge. I postovanja, mnogo postovanja.

NeenaSa - sa onim zelenim smileyem sam ismijavao vratolomiju "identitetska deformacija". Malo manje paranoje molim te. ;-)
Last edited by Opetja033 on 26/07/2013 12:21, edited 1 time in total.
Opetja033

#283 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Opetja033 »

komentatorxxx wrote:
Opetja033 wrote:
Pasiflora wrote: Nije samo u ta dva slucaja, ali naravno ti (i ljudi slicnih stavova) to ne mozete razumjeti jer nemate iskustvo.
Hajde molim te odgovori mi na slijedece pitanje: zelim da se moja djeca odgajaju kao muslimani. Dakle do njihovog punoljetstva, prema islamskom vjerovanju (u koje ja kao musliman, je li - logicno, vjerujem) ja sam DUZAN i ODGOVORAN za njihov odgoj i njihov odnos prema vjeri. Dakle u kontekstu da ih odgajam kao muslimane. Ne kao krscane, ne kao "i jedno i drugo", ne kao jevreje, budiste, hinduse, ateiste, "neka sami biraju", itd - nego samo kao muslimane.

Obzirom da tvrdis da mjesoviti brakovi mogu uspjeti mimo moje dvije gore pomenute kategorije, ljubazno te molim da mi dadnes prijedlog kako bih ja mogao u ovom slucaju zivjeti u skladnom braku sa nemuslimankom? Interesuje me tvoj odgovor.
pod 1 ili nikako. vrlo jednostavno.
To je to. Sada idemo dalje: je li fer sa moje strane da od nekoga zahtjevam da u potpunosti promjeni svoj identitet, sve sto jeste, samo kako bi meni udovoljila? To nije ljubav. Mislim da cemo se i po tom pitanju sloziti.
Pasiflora

#284 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

Opetja033 wrote:Hajde molim te odgovori mi na slijedece pitanje: zelim da se moja djeca odgajaju kao muslimani. Dakle do njihovog punoljetstva, prema islamskom vjerovanju (u koje ja kao musliman, je li - logicno, vjerujem) ja sam DUZAN i ODGOVORAN za njihov odgoj i njihov odnos prema vjeri. Dakle u kontekstu da ih odgajam kao muslimane. Ne kao krscane, ne kao "i jedno i drugo", ne kao jevreje, budiste, hinduse, ateiste, "neka sami biraju", itd - nego samo kao muslimane.

Uhhhhh, bas si mi zadao domaci :D
Obzirom na boldirano - ocigledano je da ne moze nikako :roll: Znaci, ljudi u takvim brakovima moraju biti maksimalno tolerantni.
Ako imas jednu krscansku i jednu islamsku porodicu umjerenih vjernika (ne ide se bas redovno u crkvu/džamiju - osim za blagdane, jedni druge zivkaju za bajrame, bozice i uskrse i cestitaju - udaljeni su oko 800km inace bi se vjerovatno i posjecivali), cija djeca uđu u brak - unuci mogu zivjeti sasvim sretno i neopterecno. Vjeruj mi da mi ne bi smetalo da se bilo koji od mojih sinova okrenu bilo kojoj vjeri njihovih predaka (krscanstvu ili islamu) Naprosto mi ne bi smetalo. Meni je moj brak jako vazan i beskrajno je postovanje moga muza i mene prema nasim porodicama tako da nikada nije dolazilo u pitanje ista sto ima veze sa vjerom :-D
Kod tebe i ljudi koji misle kao ti, to je ocigledno nemoguce, ali sreca pa niko nikoga ni na sta ne tjera i ja ti zelim da nađes sebi mladu na ponos (ako vec nisi :-D ) i zivis sa njom i djecom u zdravlju i rahatluku zauvijek.
Srdacan pozdrav 8-)
komentatorxxx

#285 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by komentatorxxx »

Opetja033 wrote: To je to. Sada idemo dalje: je li fer sa moje strane da od nekoga zahtjevam da u potpunosti promjeni svoj identitet, sve sto jeste, samo kako bi meni udovoljila? To nije ljubav. Mislim da cemo se i po tom pitanju sloziti.
slazem se 100%. nije bas fer.
Pasiflora

#286 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

Opetja033 wrote:Ne smatram da su mjesoviti brakovi kljuc za uspjesnu buducnost BiH. Kljuc za uspjesnu buducnost BiH je medjusobna tolerancija, malo vise razumijevanja jednih za druge. I postovanja, mnogo postovanja.
Tako je. Mislim da je ovo odlican zakljucak za ovu temu.
eroslav

#287 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Opetja033 wrote:
Ne smatram da su mjesoviti brakovi kljuc za uspjesnu buducnost BiH. Kljuc za uspjesnu buducnost BiH je medjusobna tolerancija, malo vise razumijevanja jednih za druge. I postovanja, mnogo postovanja.
ni manje/više nego tako :thumbup:
miki.ba

#288 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

Ko je protiv mješovitih brakova automatski je i protiv multietniceke, multireligijske, multikulturalne BiH, znaci jedno iskljucuje drugo. U suprotnom to nije suživot nego život jednih pored drugih što bi rekao kolega @udrch.

Moje mišljenje, ne mora nužno biti tacno.
NeenaSa

#289 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by NeenaSa »

Opetja033 wrote:Ne smatram da su mjesoviti brakovi kljuc za uspjesnu buducnost BiH. Kljuc za uspjesnu buducnost BiH je medjusobna tolerancija, malo vise razumijevanja jednih za druge. I postovanja, mnogo postovanja.

NeenaSa - sa onim zelenim smileyem sam ismijavao vratolomiju "identitetska deformacija". Malo manje paranoje molim te. ;-)
Mijesalo se i uvijek ce biti.
Do porodica je, sa plavom krvlju, :D ne/akceptirati.

E, sad, nek' upru prstom gdje nema.

P.s.
Odreci se clana porodice samo, da, upravo "samo" , sto je zavolio "suprotno", nebuoza.
elma89_

#290 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by elma89_ »

Samo sto nije svaki mjesani brak liberalan multikulti...izadji iz Sa,u Malim mjestima ljudi iz mjesanih znaju biti najgori.vec Sam navela primjer iz mog zivota,on bosnjak ona srpkinja....a on nacionalista teski,Srbima hebe sve zivo...a i djeca.A ona je odgojena tradicionalno da suti i trpi muza
Basvod

#291 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Basvod »

eroslav wrote:
Opetja033 wrote:
ni manje/više nego tako :thumbup:
100% tacno.
Samo sto je taj kljuc zauvijek izgubljen.
palermo

#292 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by palermo »

Opetja033 wrote:

Znam, znam. Nego mi bilo sega sto ga onako popljuva a ni ti pojma nemas sta je pisac htio reci. Nemam ni ja pojma priznajem. :mrgreen:

Ne, sve u svemu meni smeta sto tokom svih ovih diskusija i jedna i druga strana gleda na onu drugu kao na inferiorniju, gotovo kao niza bica. Dakle bilo je diskusija gdje su se djeca iz mjesovitih brakova nazivala kopiladima a isto tako je bilo diskusija gdje su se djeca iz mjesovitih brakova nazivala inteligentnijim i superiornijim u odnosu na djecu iz nemjesovitih.

Treba braniti pravo svakoga da stupi u brak sa kim zeli. Ja kao osoba koja sebe ne moze zamisliti u mjesovitom braku, uvijek sam spreman stati u odbranu tvog (lupam sada) prava da budes sretna i spokojna u tom braku. I apsolutno ne mislim da nemjesoviti brakovi imaju vecu sansu za uspjeh od nemjesovitih.
Kada se sve ogoli, dodjemo do toga da se ovdje radi o prioritetima. Etnija i vjera su samo dio. Neko ne bi mogao biti u braku sa osobom koja svaki vikend izlazi na Bazene/Bosnu i kojoj je vrhunac umjetnosti Kemal Malovcic. Neko drugi ne bi mogao biti u braku sa osobom koja navija za Zeljeznicar/Sarajevo (znam hejbet takvih primjera). Neko treci ne bi mogao biti sa nekim ko ne pije, neko cetvrti opet ne bi mogao biti sa nekim ko pije. Itd, itd. Sve se svodi na to kakve ko ima prioritete u zivotu i poglede na zivot.

Super :thumbup: .

Ipak, samo jedna konstatacija, naravno da mješoviti brakovi nisu ključ za uspješnu BiH, ali kad govorimo o Bošnjacima kao vezivnoj supstanci ove države, onda bih rekao da otvorenost prema drugima i sposobnost primanja drugih i drugačijih jeste jedna od ključnih tačaka koja će definisati budućnost Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.A odnos prema miješanim brakovima jeste jedan od pokazatelja te otvorenosti.

Ima dobar post od "objektivnog navijača", baš na ovoj temi vezano za ovu tematiku.
Challenger__

#293 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote: Ne smatram da su mjesoviti brakovi kljuc za uspjesnu buducnost BiH. Kljuc za uspjesnu buducnost BiH je medjusobna tolerancija, malo vise razumijevanja jednih za druge. I postovanja, mnogo postovanja.
Potpis, od slova do slova, od riječi do riječi... :thumbup:

Još da manje prijavljuješ kolege forumaše (tj mene) bio bi mi plaho drag, ahahah... :-D
eroslav

#294 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Basvod wrote:
100% tacno.
ne slažem se prika...dok je god iole razumnog i normalnog svijeta, ključ se neće izgubiti
Basvod

#295 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Basvod »

eroslav wrote:
Basvod wrote:
100% tacno.
ne slažem se prika...dok je god iole razumnog i normalnog svijeta, ključ se neće izgubiti
Upravo suprotno, dok je iole razumnog i normalnog svijeta kljuc ce biti izgubljen.
Zdrav i normalan covjek ne moze tolerisati, razumjeti i postovati ono sto druga strana u BiH ocekuje od njega.

Jedino da nas ovdje sve resetuju i pobrisu memoriju.
Casteneda

#296 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

Narod kakav je bošnjački se ne može i ne smije upuštati u samodestruktivne rabote kao što su mješani brakovi. Nema nas trista meleona. Takoder sam mišljenja da svaki Bošnjak i Bošnjakinja ima obavezu i spram vlastitom narodu, tj. njegovom opstanku.

Stoga, malo više obzira, a manje ega.
eroslav

#297 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Basvod wrote:
Upravo suprotno, dok je iole razumnog i normalnog svijeta kljuc ce biti izgubljen.
Zdrav i normalan covjek ne moze tolerisati, razumjeti i postovati ono sto druga strana u BiH ocekuje od njega.
šta se očekuje od njega izuzev da ostane normalan..i da na sličan način djeluje?

Jedino da nas ovdje sve resetuju i pobrisu memoriju.
to je već urađeno
Casteneda

#298 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

eroslav wrote:
Casteneda wrote:

Ovi naši su zli škutori kamenjarski, dok su Dalmatinci fina raja
.

konstatacija ili samo interpretacija?
No za mene ste srbokatolici i jedni I drugi, i S jedne i S druge strane "neprirodne granice".
što znači šta? neam baš prilike susresti se sa navedenim terminom pa da malčice pojasniš...da te recimo bespotrebno ne pošaljem u mp3 :)

Srbokatolik, katolik svetosavske provijencije, ORJUNA. Vidi više pod Šušnjar.
Casteneda

#299 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

eroslav wrote:
Casteneda wrote:

Stipu šuplje. I jedan i drugi su isti, to je inace i stav mnogih bh. Hrvata.
kojih hrvata, exponiranih..neexponiranih...običnog svijeta/onog u isturenim političkim redovima, kojeg hrvata..budi precizniji u svojim komentarima..pokoji argument bi također dobrodošao..da bespotrebno ne ostanemo na subjektivnim zaključcima
Slomiše se kako bi dokazali kako su isto što I Zagorci, Slavonci...
u kojem smislu isti? nacionalnom-narodnosnom-vjerskom-političkom konceptu-krvnoj grupi...čemu?
:-)

Nacionalno-nardnosno-vjerskom smislu. Politika je nešto drugo. Vidi više pod konflikt Pereci-Šin fejn HERA HB banovina.
eroslav

#300 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Casteneda wrote:

Srbokatolik, katolik svetosavske provijencije, ORJUNA. Vidi više pod Šušnjar.
mitologizam nije tema današnje emisije...a pogotovo ne prosrpske organizacije i kojekakva stratišta iz wwII - ako ti je to već bilo na pameti
Locked