Mister Yes wrote:Objektivni navijac wrote:
To sto si ateista,jos ne znaci da si dobar covjek. Ti si nacionalista a i roditelji su ti nacionalisti a to je jos gore od vjernika. Kada moji roditelji budu zivjeli sa mojom zenom,tada cu njih nesto pitati,po tom pitanju. Nisu ni oni mene nista pitali ,kada su se uzeli.
Dobar čovjek? Relativno. Dobar sin? Sigurno
Nisam nacionalista. Jednostavno ne vidim razlog zašto bih svoje roditelje pravio nesretnim bez potrebe (oni jesu bili nacionalisti). Poštujem roditelje više nego bilo šta drugo. Nemam svetinje ali roditelji su mi najbliže svetom. Ja sam kombinacija njihovih gena tako da ako poštujem sebe logično da ću poštovati i roditelje.
A to da nisu tebe pitali je stvarno smiješno. Pa koliko si ti imao godina kada su se oni uzeli?

Ne bih o nicijim roditeljima pisao. Ako neko bira zenu,po principu nacije i zadovoljavanja necijih nacionalistickih zelja ili je extremni nacionalista ili ima psihickih probleme,vjerovatno oboje. Ja sam Bosnjak,bio sam ozenjen Bosnjakinjom,nisam je zenio sto je Bosnjakinja,nego sto je imala dobre sise,izmedzu ostaloga a to sto je Bosnjakinja,to nije igralo ni 0,01 pri odluci. Postovanje i ljubav prema roditeljima,koje je apsolutno u redu,nema u modernom svijetu,nikakve veze sa izborom partnera. U Bosni ima,zato smo tu gdje jesmo.
Bosnjaci su nacija sa veoma specificnim nacionalnim razvojem. Kod Bosnjaka je vjera i nacija jedno,danasnji Bosnjaci su se razvili iskljucivo od muslimana . No ,vrijeme je nemilosrdno,Bosnjaci ako hoce da napreduju kao narod,moraju napraviti odkorak od vjere u nacionalnom smislu. Kao recimo Turci prije 100 godina.Prihvatati i ukljucivati kao Bosnjake ,sve koji bi se mogli ukljuciti. Staviti naciju zestoko i uvijek ispred vjere. To je jedna opcija,koja bi vodila ka stvaranju sire bosnjacke nacije,jedinstvene vecinske nacije u BiH. Razvoj dogadjaja doduse ide u sasvim drugom pravcu,okretanje vjeri kod Bosnjaka je ubjedljivo najradikalnije u Evropi a nema ni traga razvoju nacionalizma. Svjedoci smo desetina bosnjackih dobrovoljaca u vjerskom ratu u Siriji,dok su nacionalisticki incidenti ili extremizam u nacionalnom smislu kod Bosnjaka potpuno nepoznat pojam. To govorim zato jer to objasnjava neprihvatanje djece iz mjesovitih brakova kao Bosnjaka,objasnjava zasto se ta djeca i te porodice radije okrecu drugim nacijama,zato jer druge nacije su puno spremnije na prihvatanje takvih osoba,nisu pri tome opterecene vjerom,sto im daje ogromnu prednost u odnosu na Bosnjake.