Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
Osmi Socrates
#8776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ko je rasparčao Čehoslovačku i SSSR? SSSR se raspao jer nisu imali šta jesti, pa Rusija potrčala bez velike gužve da bude prva na zapadnom kazanu. Česi i Slovaci su se mirno razišli, sami, bez ikakvih problema.
Jugoslavija se raspala kako se raspala jer je Sloba rekao "ako ne znamo da radimo, znamo da se bijemo".
Raspala bi se svakako.
Jugoslavija se raspala kako se raspala jer je Sloba rekao "ako ne znamo da radimo, znamo da se bijemo".
Raspala bi se svakako.
-
moimoi
#8777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ja ti govorim o ‘80im. Nisu to nikakve teorije zavjere nego fakti.Ozimician wrote: ↑29/09/2023 13:35Slabo poznajes historijsku faktografiju tog vremena, svo to naoruzanje se pokazalo kakvo je cak i u BiH, a da ne pricam 1999 u okrsaju s NATO-m, ovo sad vec granici sa srpskim teorijama zavjere, eto Juga imala neko oruzje kojeg se NATO plasio.moimoi wrote: ↑29/09/2023 13:27
Nikakav srpski narativ. Nisam ja rekla da srbi nisu zeljeli veliku srbiju.. ja sam samo rekla da te njihove zelje ne bi nikada isplivale da nije bilo onih koji su po bijelom svijetu lobiraliuz pomoc neprijatelja iznutra.
Juga jest bila “vojna sila” naspram jedne Cehoslovacke, Bugarske, Rumunije … I nisu tacno znali koliko naoruzanja imamo i kakvog.
Opet se sve svodi na trziste. Uvijek je lova u pitanju.![]()
![]()
![]()
Juga je bila poprilicno samostalna drzava koja je proizvodila sve zivo. Danas bi je mogao porediti sa Turskom. Od hrane do vojne industrije.. Od tekstila do bijele tehnike.. Od drvne industrije do brodogradnje.
Sada smo banana drzave.
- Rejhana
#8778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Za Sefera znam, ali nisam znala da im je Pašalić ovoliko smetao
Simptomatični su i ovi pregovori sa Srbima, Džihe sa Gušićem i Oručevića sa Mladićem. Padaju nekad u isto vrijeme kad su se koplja lomila oko Abdićevo proglašenja autonomije. Po meni je za sve to bila inicijalna kapisla Deklaracija Izetbegovića i Krajišnika iz 15.9.1993., kada Izetbegović praktično ozakonjuje "Republiku Srpsku" i omogućuje joj odcjepljenje od BiH putem referenduma. Samo dan ranije potpisana je deklaracija sa Tuđmanom. U isto vrijeme u Hercegovini traje i operacija Neretva '93, događa se zločin u Grabovici, zaustavljane Armije BiH na Vrdima.
Last edited by Rejhana on 29/09/2023 13:49, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#8779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
NATO se zasigurno nije plasio Juge, kao ni SSSR. Ali da je Juga bila ozbiljan igrac u vojnom smislu to svakako. Daleko je to od NATO Standarda bilo, ali za okolne zemlje, pa i recimo jednu Austriju, Madjarsku je bilo i te kako nesto. Strah od Ilirskog pokreta nije nista novo, pa taj strah kod tih lokalnih sila je uvijek postojao.
Price o zaduzivanja i te stvari su idiotarija, Juga je bila zemlja koja se gradila iz nicega, naslijedila nista, a i ono sta je bilo unisteno je bilo. Obrazovan kadar nije postao dok ga Titova Juga nije napravila.
Ali evo da citiram tebe, to je tipicno bosnjacki autosovinizam. Posrat se na sve sta su nasi roditelji i djedovi gradili i olako odbacit. Moj dedo je radio u Sokolu i pravio avione, mozda nije bio F16 ali je bio solidan avion. Sa ponosom to reci.
I jos nesto oko autosovinizma, olako dajemo Srbima taj dio nase historije, isto kao sto smo bez ispaljenog metka predali Hrvatima da sve sto je Hercegovina i Hercegovac ide po autozimu = Hrvat.
-
Osmi Socrates
#8780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
De bona skini se sa te ovisnosti. Čuj proizvodili sve. 
Zapad se bojao?
Dogurali do jebenog Yuga, eto gdje ste dogurali. Za 45 godina postojanja. Čini mi se da bi ja sam bolje auto proizveo za dva mjeseca. A nisam u toj struci. 
Zapad se bojao?
Last edited by Osmi Socrates on 29/09/2023 13:48, edited 1 time in total.
-
moimoi
#8781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Mozes skoro svaku drzavu rastaviti na proste faktore ako imas cilj.Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:41 Ko je rasparčao Čehoslovačku i SSSR? SSSR se raspao jer nisu imali šta jesti, pa Rusija potrčala bez velike gužve da bude prva na zapadnom kazanu. Česi i Slovaci su se mirno razišli, sami, bez ikakvih problema.
Raspala bi se svakako.
Belgijanci bi se sad razisli kad bi pitao narod. Spanjolci i katalonci.. uk da ne spominjem
- Ozimician
#8782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Cim ti Tursku smatras dobrim primjerom, to je odmah lose. Ja ne bih volio da zivim u drzavi kao sto je Turska.moimoi wrote: ↑29/09/2023 13:42Ja ti govorim o ‘80im. Nisu to nikakve teorije zavjere nego fakti.
Juga je bila poprilicno samostalna drzava koja je proizvodila sve zivo. Danas bi je mogao porediti sa Turskom. Od hrane do vojne industrije.. Od tekstila do bijele tehnike.. Od drvne industrije do brodogradnje.
Sada smo banana drzave.
Ono sto se svakako moze porediti s Turskom jeste inflacija.
Pogledaj tok BDP-a, zaduzivanje kod MMF-a i Inflaciju upravo u 80-tim i sve ce ti biti jasno.
Moje misljenje jeste da je Markovic grobar Jugoslavije, primjer kad imas dobrog covjeka, koji vuce dobre poteze, ima dobre namjere - ali ga populisti nadmase po popularnosti.
Takodjer, BiH je u okviru Jugoslavije bolje stajala 50-tih nego 80ih godina, dakle razvoj BiH u okviru Jugoslavije je kaskao za ostalim republikama. Kosovo je bilo ubjedljivo najgore, totalno macehinski odnos prema tom dijelu zemlje.
- Rejhana
- dr_Evil
#8784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dogurali smo do Yuge 45, Tamicha i FAP-a, Golf i Tristac su hajde kopije bile. Gdje su tvoji bili kada se to gradilo pa kazes "dogurali ste"?Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:48 De bona skini se sa te ovisnosti. Čuj proizvodili sve.
Zapad se bojao?Dogurali do jebenog Yuga, eto gdje ste dogurali. Za 45 godina postojanja. Čini mi se da bi ja sam bolje auto proizveo za dva mjeseca. A nisam u toj struci.
![]()
Argentina, Cile?
- dr_Evil
#8785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
moimoi
#8786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Jedino ti pokazujes sovinizam.Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:48 De bona skini se sa te ovisnosti. Čuj proizvodili sve.
Zapad se bojao?Dogurali do jebenog Yuga, eto gdje ste dogurali. Za 45 godina postojanja. Čini mi se da bi ja sam bolje auto proizveo za dva mjeseca. A nisam u toj struci.
![]()
Mozes se do besvjesti smijati al su cinjenice cinjenice, a cinjenica je da nismo bili OVISNI.
I sama cinjenica da je rat trajao 5 godina ti valjda nesto govori… u suprotnom bi trajao 6mjeseci.
-
Osmi Socrates
#8787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ograđujem se jer nisam ja, hvala Bogu, učestvovao u toj katastrofi od apsolutno svega. Al' hajd' moglo se po klupama spavati.dr_Evil wrote: ↑29/09/2023 13:49Dogurali smo do Yuge 45, Tamicha i FAP-a, Golf i Tristac su hajde kopije bile. Gdje su tvoji bili kada se to gradilo pa kazes "dogurali ste"?Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:48 De bona skini se sa te ovisnosti. Čuj proizvodili sve.
![]()
Argentina, Cile?
I četvrta vojna sila, bješe ono Evrope ili svijeta? Dogurali ste ni do čega, što je raspad i pokazao.
-
moimoi
#8788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Jao kako ti volis ne citatiOzimician wrote: ↑29/09/2023 13:48Cim ti Tursku smatras dobrim primjerom, to je odmah lose. Ja ne bih volio da zivim u drzavi kao sto je Turska.moimoi wrote: ↑29/09/2023 13:42
Ja ti govorim o ‘80im. Nisu to nikakve teorije zavjere nego fakti.
Sada smo banana drzave.![]()
Ono sto se svakako moze porediti s Turskom jeste inflacija.
Pogledaj tok BDP-a, zaduzivanje kod MMF-a i Inflaciju upravo u 80-tim i sve ce ti biti jasno.
Moje misljenje jeste da je Markovic grobar Jugoslavije, primjer kad imas dobrog covjeka, koji vuce dobre poteze, ima dobre namjere - ali ga populisti nadmase po popularnosti.
Takodjer, BiH je u okviru Jugoslavije bolje stajala 50-tih nego 80ih godina, dakle razvoj BiH u okviru Jugoslavije je kaskao za ostalim republikama. Kosovo je bilo ubjedljivo najgore, totalno macehinski odnos prema tom dijelu zemlje.
Kada poredim sa Turskom poredim proizvodnju. Turska proizvodi sve zivo. Je li tako?? Je li mogu opstati sami? Mogu.
-
Osmi Socrates
#8789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Od čega niste bili ovisni?moimoi wrote: ↑29/09/2023 13:52Jedino ti pokazujes sovinizam.Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:48 De bona skini se sa te ovisnosti. Čuj proizvodili sve.
![]()
Mozes se do besvjesti smijati al su cinjenice cinjenice, a cinjenica je da nismo bili OVISNI.
I sama cinjenica da je rat trajao 5 godina ti valjda nesto govori… u suprotnom bi trajao 6mjeseci.
Bush rek'o Markoviću "e ovo je zadnji put da vam išta dajemo ako ne modernizujete ekonomiju" i doviđenja država.
Bili ste ovisni o američkim dolarima. Kroz skoro čitavo postojanje. Kad više nije bilo guzovače, Sloba odlučio da se bije.
Last edited by Osmi Socrates on 29/09/2023 13:59, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#8790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ekonomski razvoj Juge se moze posmatrati pod skupi se 7 neobrazovanih seljaka sa zavrsenom osmoljetkom i kazu pa dobro drugovi za 15 godina moramo da pravimo avione, kamione i vozove, jest da nemamo asfalta kuda da ih vozimo, a i pruge nesto malo, masinski fakultet niti jedan u citavoj drzavi, a i masinska srednja je misaona imenica, ali uspjet cemo mi to.
I onda dodje njihov unuk koji citav zivot gleda asfalt oko sebe i kaze, slabo ste vi ono auto napravili bolje bi ja mes cini. A pri tome nikad ni kocnice sebi nije zamijenio na autu niti razumije kako radi SUS motor.
Tako nam je kako nam je.. kakvi smo i dobro nam je
- Rejhana
- dr_Evil
#8792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Slobodno odgovori.Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:55
Ograđujem se jer nisam ja, hvala Bogu, učestvovao u toj katastrofi od apsolutno svega. Al' hajd' moglo se po klupama spavati.
I četvrta vojna sila, bješe ono Evrope ili svijeta? Dogurali ste ni do čega, što je raspad i pokazao.
Gdje su tvoji bili kada se to gradilo pa kazes "dogurali ste"?
Argentina, Cile?
- dr_Evil
- Ozimician
#8794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Prica o zaduzivanju je vrlo provjerljiva cinjenica, 3 klika misem.dr_Evil wrote: ↑29/09/2023 13:46 Price o zaduzivanja i te stvari su idiotarija, Juga je bila zemlja koja se gradila iz nicega, naslijedila nista, a i ono sta je bilo unisteno je bilo. Obrazovan kadar nije postao dok ga Titova Juga nije napravila.
Ali evo da citiram tebe, to je tipicno bosnjacki autosovinizam. Posrat se na sve sta su nasi roditelji i djedovi gradili i olako odbacit. Moj dedo je radio u Sokolu i pravio avione, mozda nije bio F16 ali je bio solidan avion. Sa ponosom to reci.
I jos nesto oko autosovinizma, olako dajemo Srbima taj dio nase historije, isto kao sto smo bez ispaljenog metka predali Hrvatima da sve sto je Hercegovina i Hercegovac ide po autozimu = Hrvat.
Niko se ne se*e sta su nasi djedovi radili, ali moj djed nije ni blizu radio koliko ja sad radim i koliko sam radio u BIH.
Sve stvari moras postaviti u historijski kontekst, tacno je da je Jugoslavija napredovala poslije WWII, ali napredovale su i ostale zemlje, jos brze od nje.
Upravo to i govorim da je Markovic unistio Jugoslaviju jer sve to sto se proizvodilo - trebalo je nekome prodati. BiH danas ima daleko veca znanja u proizvodnji nego tada sto je bilo i sve to se sigurno moze proizvesti jos i bolje i jos kvalitetnije, ali moras proizvod nekome prodati.
Kad smo kod Hercegovaca - ja sam gledao dokumentarac gdje upravo jedan Hercegovac govori da je kupio u Jugi Mercedes kamion na kojeg je tada bila 100% carina - nije htio kupiti FAP-a. Eto dovoljno receno o toj domacoj proizvodnji, kad domaci covjek pristaje da plati 100% carinu da kupi uvozno nesto, kako onda s tim proizvodom biti konkurentan bilo gdje?
Tvoj djed je proizvodio avion koji nije nicemu sluzio. Bukvalno je sudjelovao u ekonomskoj propasti Jugoslavije. Proizvoditi vojni avion ima smisla samo ako taj avion moze konkurisati protivnickim, a YU avioni to nisu mogli.
-
Osmi Socrates
#8795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa ja sam sa Balkana otišao 1997, zajedno sa roditeljimadr_Evil wrote: ↑29/09/2023 13:59Slobodno odgovori.Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:55
Ograđujem se jer nisam ja, hvala Bogu, učestvovao u toj katastrofi od apsolutno svega. Al' hajd' moglo se po klupama spavati.
Gdje su tvoji bili kada se to gradilo pa kazes "dogurali ste"?
Argentina, Cile?
Te hinjske folove golove ostavi za osnovnu školu.
-
moimoi
#8796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
A koliko su druge zemlje zaduzene? Koliko je usa zaduzena? Japan? Njemacka?Osmi Socrates wrote: ↑29/09/2023 13:57Od čega niste bili ovisni?![]()
Bush rek'o Markoviću "e ovo je zadnji put da vam išta dajemo ako ne modernizujete ekonomiju" i doviđenja država.
Bili ste ovisni o američkim dolarima. Kroz skoro čitavo postojanje. Kad više nije bilo guzovače, Sloba odlučio da se bije.
Daj majkevam…
Kada te zele sjebati-sjebacete.. zasto-da bi mogli svoje proizvode plasirati.
I meni je “smijesna” kineska proizvodnja pa opet ti isti kinezi da kazu sutra- ne izvozimo vise… plakao bi. Zasto? Jer nista zivo ne proizvodimo.
- Prpa.ba
#8797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
U 2023. se i dalje prica o crknutoj Srboslaviji. 
- dr_Evil
#8798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa ja ne sporim zaduzivanje, ja samo kazem da je zaduzivanje normalna stvar za zemlju u razvoju, kamo srece da se BiH zaduzuje da pravi autoputeve, pruge, aerodrome i fabrike. Danas nam je misaona imenca prosiriti aerodrom Sarajevo.Ozimician wrote: ↑29/09/2023 14:00
Prica o zaduzivanju je vrlo provjerljiva cinjenica, 3 klika misem.
Niko se ne se*e sta su nasi djedovi radili, ali moj djed nije ni blizu radio koliko ja sad radim i koliko sam radio u BIH.
Sve stvari moras postaviti u historijski kontekst, tacno je da je Jugoslavija napredovala poslije WWII, ali napredovale su i ostale zemlje, jos brze od nje.
Upravo to i govorim da je Markovic unistio Jugoslaviju jer sve to sto se proizvodilo - trebalo je nekome prodati. BiH danas ima daleko veca znanja u proizvodnji nego tada sto je bilo i sve to se sigurno moze proizvesti jos i bolje i jos kvalitetnije, ali moras proizvod nekome prodati.
Kad smo kod Hercegovaca - ja sam gledao dokumentarac gdje upravo jedan Hercegovac govori da je kupio u Jugi Mercedes kamion na kojeg je tada bila 100% carina - nije htio kupiti FAP-a. Eto dovoljno receno o toj domacoj proizvodnji, kad domaci covjek pristaje da plati 100% carinu da kupi uvozno nesto, kako onda s tim proizvodom biti konkurentan bilo gdje?
Tvoj djed je proizvodio avion koji nije nicemu sluzio. Bukvalno je sudjelovao u ekonomskoj propasti Jugoslavije. Proizvoditi vojni avion ima smisla samo ako taj avion moze konkurisati protivnickim, a YU avioni to nisu mogli.
Zlobnici vole da uporede razvoj Juge sa recimo Ceskom, sto je van svake pameti, Ceska je prije WWII bila ekonomski div moze se reci, pogledati samo slike Skode iz 1939-e. Razorena jeste bila, ali imala je znanja, i da je nisu Rusi dusili bila bi u rangu Austrije citavo vrijeme.
Jest carina je 100% bila, i on je kupio sta je htio, a ja znam da su se FAPovi vozali jos dugo iza rata, solidan je to stroj bio.
SOKO avioni su imali smisao, prodavali se na istocna trzista. Proizvesti avion ne znaci samo imati hebeni avion nego oznacava razvoj drzave i drustva jer se sticu znanja koja se koriste u svim granama, samo zahvaljujuci SOKOlu i slicnima BiH je postala jaka u proizvodnji, preciznost i tehnologije koje i danas koristimo. A sto se tice isplativosti pa recimo kad je dosla narudzba aviona za Libiju koliko je samo stanova izgradjeno i kakvi su bonusi radnicima isplaceni.
- Haris.ba
#8799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Taj avion je bio sasvim dobar za ono za što je napravljen, to je posebna klasa aviona. Sve moderne avijacije imaju taj tip subsoničnih aviona koji imaju određenu ulogu. Nije to avion koji je trebao napasti na mig29 i f16. Zato je i kupovala migove.
Jugoslavija je planirala napraviti avion koji bi bio domaća zamjena migovima.
Uz sva svoja ekonomska lutanja i puno nekih promašaj, bilo je i pofino stvari koje su bile dobro poredane.
Last edited by Haris.ba on 29/09/2023 14:09, edited 1 time in total.
- Tananarive
#8800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
takoe usrati ga pa ga spomenuti, krepavo dabogda i na onom svijetu kopile izdajničkoRejhana wrote: ↑29/09/2023 12:31
Da nije bilo Alije koji nas je izvukao iz mraka jugoslovenskog terora i donio svjetlo slobode ne bi imali ni referenduma za cjelovitu i nezavisnu BiH.
Evo, i sam Čengić kaže kako su se Mladi muslimani borili za referendum kako bi izvukli muslimane iz mracnjastva titoizma i srbokomunizma. Morali su potegnuti čak i veze sa Vatikanom da bi odobrovoljili Hrvate da izađu na referendum da glasaju. Naime, u subotu, prvi dan referenduma izlasnost je bila dosta slaba, pogotovo jer Hrvati nisu taj dan izasli. Iz Vatikana su tražili uslugu, sta ce dobiti Hrvati ako izadju na referendum a Alija je rekao isto sto i Muslimani. Tek nakon nedjeljne mise, Hrvati su u masovnom broju izašli da glasaju za referendumsko pitanje.
Ustati pa spomenuti Aliju