Iskreno se nadam da ovo nema nikakvih politickih konotacija, i da ce ubica biti priveden pravdi.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Prpa.ba
#9601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tomislavgrad: Policajac ubio Antu Malića, potpredsjednika HSS-NHI-ja BiH
Iskreno se nadam da ovo nema nikakvih politickih konotacija, i da ce ubica biti priveden pravdi.
-
Sierra club
#9602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razumjeti psihu tih hrvata koji podržavaju HDZ i njihove ambicije ka nekom novom entitetu je slučaj za profesionalce, Ali poslje 20 godina neuspjeha i poraza oni nastavljaju sa istom politikom.
Ta HDZ politika je smanjila broj Hrvata od 800,000 hiljada 1992 do 350,000+ danas. Da smo mi bošnjaci to probali nebi ni ratom tako uspjeli. Zato podrzavam rad HDZ i zelim im sto veci uspjeh.
Jedini razlog sto hrvati nastavljaju borbu za svoju federalnu jedinicu je zato sto vjeruju lazi svojih politicara, da su bošnjaci nemoćn, i da se oni netrebaju pitat za buducnost svoje države. To je malo naivno od BH hrvata.
vjerujem da ze Zelja hrvata za svoju jedinicu popustiti kad budu brojali 150,000 gradjana u BH. Ili za jedno 15 godina.
Tad a ce biti sasvim sretni da zive u gradjanskoj federaciji sa punim pravama kao I svi ostali. Sada nemogu biti sretni jer im HDZ politicari lažu da im je teritorijalna jedinica moguca. A svi znamo da nije.
Ta HDZ politika je smanjila broj Hrvata od 800,000 hiljada 1992 do 350,000+ danas. Da smo mi bošnjaci to probali nebi ni ratom tako uspjeli. Zato podrzavam rad HDZ i zelim im sto veci uspjeh.
Jedini razlog sto hrvati nastavljaju borbu za svoju federalnu jedinicu je zato sto vjeruju lazi svojih politicara, da su bošnjaci nemoćn, i da se oni netrebaju pitat za buducnost svoje države. To je malo naivno od BH hrvata.
vjerujem da ze Zelja hrvata za svoju jedinicu popustiti kad budu brojali 150,000 gradjana u BH. Ili za jedno 15 godina.
Tad a ce biti sasvim sretni da zive u gradjanskoj federaciji sa punim pravama kao I svi ostali. Sada nemogu biti sretni jer im HDZ politicari lažu da im je teritorijalna jedinica moguca. A svi znamo da nije.
- zlatiborka
#9603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nista, sta god mi ovdje kenjali ne pije vode...
Samo treba jedna dobra metla, golema i jaka metla da pomete sve lopove koji su se nakrali i obogatili. Na svim stranama, nema izuzetka, ratni profiteri koji su na nesreci naroda, sto je najtuznije, na nesreci svog vlastitog naroda se nahapali k'o pijavice! A pijavice kada se prezderu jednostavni puknu. A ovi kreteni ne pucaju nego nastavljaju dalje.
Zasto ovo stanje (sranje) traje ovako dugo, zasto? Ne znam odgovor samo znam da treba JEDNA VELIKA METLA da ih pomete sa lica zemlje i istorije!
Sta treba da se desi da obicni ljudi, gradjani izadju na ulice i da ih govnjivim motikama istjeraju iz fotelja za koje su se zalijepili!
Mozda je ovaj moj post uletio u pogresnu temu, ali meni vise nista ne ide pod kozu, smanjili mi platu na 550 KM, imam VSS i par godina do penzije, kako da od toga prezivim a radim u drzavnoj firmi gdje direktor ima platu 8.000 KM!
Samo treba jedna dobra metla, golema i jaka metla da pomete sve lopove koji su se nakrali i obogatili. Na svim stranama, nema izuzetka, ratni profiteri koji su na nesreci naroda, sto je najtuznije, na nesreci svog vlastitog naroda se nahapali k'o pijavice! A pijavice kada se prezderu jednostavni puknu. A ovi kreteni ne pucaju nego nastavljaju dalje.
Zasto ovo stanje (sranje) traje ovako dugo, zasto? Ne znam odgovor samo znam da treba JEDNA VELIKA METLA da ih pomete sa lica zemlje i istorije!
Sta treba da se desi da obicni ljudi, gradjani izadju na ulice i da ih govnjivim motikama istjeraju iz fotelja za koje su se zalijepili!
Mozda je ovaj moj post uletio u pogresnu temu, ali meni vise nista ne ide pod kozu, smanjili mi platu na 550 KM, imam VSS i par godina do penzije, kako da od toga prezivim a radim u drzavnoj firmi gdje direktor ima platu 8.000 KM!
-
palermo
#9604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
možda pretjerujem i sitničarim, ali jednostavno mi smeta.ReD aka Socijalista wrote:Pise li zasto ga je roknuo?Prpa.ba wrote:Tomislavgrad: Policajac ubio Antu Malića, potpredsjednika HSS-NHI-ja BiH
Može li se ipak smanjiti upotreba ovih pežorativnih izraza,posebnmo u ovom kontekstu, čovjek je u pitanju, šta god da su razlozi, nije lijepo reći roknuti.
- ReD aka Socijalista
#9605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zasto je ubijen?palermo wrote:možda pretjerujem i sitničarim, ali jednostavno mi smeta.ReD aka Socijalista wrote:Pise li zasto ga je roknuo?Prpa.ba wrote:Tomislavgrad: Policajac ubio Antu Malića, potpredsjednika HSS-NHI-ja BiH
Može li se ipak smanjiti upotreba ovih pežorativnih izraza,posebnmo u ovom kontekstu, čovjek je u pitanju, šta god da su razlozi, nije lijepo reći roknuti.
-
Sierra club
#9606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da lopovi trebaju u zatvor. Ali to nece ugusiti srpsku zelju za nezavisnost ili za etničku podjelu. Mislim da su to odvojene teme. A jedino sto tebi moze povećat platu su pravila tržišta. Kada doprinešeš firmi više I kad se vidi da tvoje znanje I iskustvo se nemogu tek tako zamijenit, tada mislim da ćes dobiti veću platu. Izvini Ali tako ja vidim stvari.zlatiborka wrote:Nista, sta god mi ovdje kenjali ne pije vode...
- zlatiborka
#9607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Chmoljo, avatar ti je 10-ka, moze i u pola sa kajmakom.... i jogurtom pride....Chmoljo wrote:Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije banovanih korisnika”BOSSnjo wrote:da li sit pametan, na žalost ovo može ostati samo utopija, jer srbi nikad neće pristati na ukidanje Čobanske, i na poklanjanje Srebrenice i Prijedora kao kantona nama, niti Dervente ili Kotor Varoši Hrvatima kao zasebne kantoneNass wrote:
Jesi mi ti pametan, vjerovatno nacionalist iz Covicevog tabora, a mozda i iz nekog ljigavog bosnjackog kuta.
Jedino pravedno rjesenje je ne-etnicka decentralizacija. Ali posto za sada nema govora o teritorijalnom preustroju, samo ti sanjaj nacionalne entitete......![]()
Nece biti teritorijalnog preustroja dok se ne bude moglo napraviti neko normalno rjesenje.
dakle ovo bi najviše "pogodilo" Republiku Čobansku i srbe, nešto više odgovoralao Hrvatima i Bošnjaicma koji bi dobili još u svoj kanton i Stolac, koji je ovako de fakto u rukama Hrvata
i šta nije jasno, bulazne mnogi a nisu detaljno ni razmotrili prijedlog, koji će kažem, ostati samo pusta utopija
» BOSSnjo
baj baj
P.S.
Nemoj da se naljutis jer se salim i salom pokusavam da prezivim danasnji dan sa praznim novcanikom, sutra furam u kancelariju na posao. Sljedecih dana moram jesti jako malo da bi nesto koliko-toliko pristojno pripremila za uskrs.
P.P.S.
Nisam hrvatica niti hocu ikada da budem, ja sam samo gradjanka Sarajeva i po rodjenju katolkinja.
- vee-jay
#9608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ide se na totalnu radikalizaciju. sada se ne radi na zakljuccima koji ce biti dovedeni na tom famoznom skupu, nego se radi na konkretnim planovima nakon toga. radi se danonocno i uz jako prisustvo dodika pa i djela krugova MZ-a (nije Lajcak sam). na drugoj strani rade i platformasi na svojoj strategiji i narednim koracima.Sierra club wrote:Moj prvi post na forumu, pozdrav svima.
Moje mišnjenje je da je HDZ igro na blef, taj blef je prozvan od platforme, I sad su pravo popušili. Gube način blokade, gube firme poput aluminijuma i telekoma, I sad neznaju šta će. Ovo je improvizacija.
Bez ovog najavljenog sabora oni postaju irelevantni. Zato će imat ovaj sabor I mahat rukama i ko zna šta još.
Čović, kao svaki korumpirani diktator živi u svijetu svojih fantazija pa izmišlja pojmove kao "hrvatska izborna volja" hrvatski kantoni itd, koje uopste nepostoje niti će ikad, I izmišlja pravne argumente koje su samo za malu djecu kako bi osporio legitimitet trenutne federalne vlade. U tome će naravno ostat neuspješan.
Ponasa se nešto kao Gadaffi ili Sadam Husein, u nekoj paralelnoj realnošću.
Ako ovaj sabor donese neke odluke kao ujedinjenje nekoliko kantona, onda će čović završiti u zatvoru u zenici a uhapsiće ga specijalna jedinica federalnog mupa.
Ako sabor donese neke odluke koje nisu suprotne ustavu onda će se to zvati obični teferić I zaboraviće se za 10 dana.
Ja se samo nadan da će proglasiti neku samoupravu, Ali mislim da nisam takve sreće.
ja ne znam sta ce donijeti 19.04 ali vjerujem da ce to biti neke neustavne odluke koje se ipak ne mogu sankcionisati zato sto se nece institucionalizirati. ide se Dodikovim putem.
na drugoj strani sam misljenja da se treba iskoristiti cinjenica da cak i najtezi nacionalisti u RHu u zadnjim danima karakterisu BiH kao "prijatelja" RH. Treba narod u RH okrenuti protiv Covica tako da ga RH nakon ovog skupa ostavi samog sa svojim najboljim novim frendom Dodikom, koji je bio za bombardiranje Zagreba i koji je danas vise nego ikada u izvrsnoj vezi sa Plavsickom, kojom se eto u zadnjim danima nerijetko bave i nasi zapadni susjedi u veoma negativnom kontekstu...
-
kv99
#9609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa imaju podrsku jer im obecavaju eldorado na zemlji u vidu velike rvacke cim se rijese mrskih im balija koji ih ugnjetavaju. Ista politika kao i sa krajiskim srbima iz Hr koji su se prihvatili balvana jer im obecavana velika smrdija . Mislis li da bi se tako lahko prihvatili prvo motorki a poslije i oruzja da im je Slobo govorio kako ce na kraju dici ruke od njih ? Mislis li da bi iko od ovih iz Srednje Bosne , Posavine i ostalih mjesta izvan Zapadne Ercegovine podrzavali treci da im Dodik i Covic kazu sta planiraju sa njima tj kopiju politike karadzica i Bobana iz 92-95, onima koji nisu u eldoradu se nudi preseljenje u Kalinovik ili okolinu Benkovca ? Svako ko ima 5 grama mozga u glavi zna da i ako se stvori treci S.Bosna nece biti u njemu i da ce tada lokalni BiH Hrvati imati izbor da zive u Bosnjakistanu ili da se sele na kamenjar . Kada bi to shvatili mislis li da bi podrzavali Dodika i Covica ali su oni ubjedzeni da ce biti treci jer to oni zele i da ce ga dobiti bas onako gdje ga zele...i da ce im Dodik servirati sve na tanjiru ili MZ jer su za njih Bosnjaci : glupi, zaostali, kukavice itd-itd ( procitaj malo sta pisu perjanice "Hrvata "po njihovim forumima pa ce ti biti jasno).Mali_Vuk wrote:Upravo to ostaje najveća misterija, zbog čega HDZ ima takvu, ili bolje rečeno bilo kakvu podršku i među Hrvatima koji ostaju izvan zamišljenih granica tzv HB, Hrvata koji čine sigurno blizu polovine njihovog ukupnog korpusa?Haettenschweiler wrote: Čega god se HDZovci uhvate a da nije šuplja automatski klize u ilegalu a mislim da bi to Hrvatima najviše škodilo.![]()
Šta je obečano tim ljudima, kojim pričama ih hrane, ne kontam. Da neko tako perfidno gura svoj vlastiti narod u ovolike probleme, da ne kažem tragediju, dok mu taj isti narod aplaudira, stvarno fenomen.
- vee-jay
#9610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa nisu jedini narod u BiH koji zivi po tom sistemu.Mali_Vuk wrote:Upravo to ostaje najveća misterija, zbog čega HDZ ima takvu, ili bolje rečeno bilo kakvu podršku i među Hrvatima koji ostaju izvan zamišljenih granica tzv HB, Hrvata koji čine sigurno blizu polovine njihovog ukupnog korpusa?Haettenschweiler wrote: Čega god se HDZovci uhvate a da nije šuplja automatski klize u ilegalu a mislim da bi to Hrvatima najviše škodilo.![]()
Šta je obečano tim ljudima, kojim pričama ih hrane, ne kontam. Da neko tako perfidno gura svoj vlastiti narod u ovolike probleme, da ne kažem tragediju, dok mu taj isti narod aplaudira, stvarno fenomen.
- Mali_Vuk
#9611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako misliš, objasni malo?vee-jay wrote:pa nisu jedini narod u BiH koji zivi po tom sistemu.Mali_Vuk wrote:Upravo to ostaje najveća misterija, zbog čega HDZ ima takvu, ili bolje rečeno bilo kakvu podršku i među Hrvatima koji ostaju izvan zamišljenih granica tzv HB, Hrvata koji čine sigurno blizu polovine njihovog ukupnog korpusa?Haettenschweiler wrote: Čega god se HDZovci uhvate a da nije šuplja automatski klize u ilegalu a mislim da bi to Hrvatima najviše škodilo.![]()
-
Sierra club
#9612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sa svim postovanjem mislim da nema potrebe ubjedjivat hrvate u HR u bilo što. Prvo sto je nemoguca misija, a drugo sto HR nema moći ni da nam pomogne ni odmogne u stvaranju funkcionalne federacije. Zato HR treba ignorirat I pazit se svog posla, to jeste, stavljanje federacije pod istinsku demokracioju. Jedan covijek jedan glas, sa svim demokratkim pravima za sve.vee-jay wrote:ide se na totalnu radikalizaciju. sada se ne radi na zakljuccima koji ce biti dovedeni na tom famoznom skupu, nego se radi na konkretnim planovima nakon toga. radi se danonocno i uz jako prisustvo dodika pa i djela krugova MZ-a (nije Lajcak sam). na drugoj strani rade i platformasi na svojoj strategiji i narednim koracima.Sierra club wrote:Moj prvi post na forumu, pozdrav svima.
Moje mišnjenje je da je HDZ igro na blef, taj blef je prozvan od platforme, I sad su pravo popušili. Gube način blokade, gube firme poput aluminijuma i telekoma, I sad neznaju šta će. Ovo je improvizacija.
Bez ovog najavljenog sabora oni postaju irelevantni. Zato će imat ovaj sabor I mahat rukama i ko zna šta još.
Čović, kao svaki korumpirani diktator živi u svijetu svojih fantazija pa izmišlja pojmove kao "hrvatska izborna volja" hrvatski kantoni itd, koje uopste nepostoje niti će ikad, I izmišlja pravne argumente koje su samo za malu djecu kako bi osporio legitimitet trenutne federalne vlade. U tome će naravno ostat neuspješan.
Ponasa se nešto kao Gadaffi ili Sadam Husein, u nekoj paralelnoj realnošću.
Ako ovaj sabor donese neke odluke kao ujedinjenje nekoliko kantona, onda će čović završiti u zatvoru u zenici a uhapsiće ga specijalna jedinica federalnog mupa.
Ako sabor donese neke odluke koje nisu suprotne ustavu onda će se to zvati obični teferić I zaboraviće se za 10 dana.
Ja se samo nadan da će proglasiti neku samoupravu, Ali mislim da nisam takve sreće.
ja ne znam sta ce donijeti 19.04 ali vjerujem da ce to biti neke neustavne odluke koje se ipak ne mogu sankcionisati zato sto se nece institucionalizirati. ide se Dodikovim putem.
na drugoj strani sam misljenja da se treba iskoristiti cinjenica da cak i najtezi nacionalisti u RHu u zadnjim danima karakterisu BiH kao "prijatelja" RH. Treba narod u RH okrenuti protiv Covica tako da ga RH nakon ovog skupa ostavi samog sa svojim najboljim novim frendom Dodikom, koji je bio za bombardiranje Zagreba i koji je danas vise nego ikada u izvrsnoj vezi sa Plavsickom, kojom se eto u zadnjim danima nerijetko bave i nasi zapadni susjedi u veoma negativnom kontekstu...
- Komrad
#9613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba Federaciju urediti kao RSSierra club wrote:
Sa svim postovanjem mislim da nema potrebe ubjedjivat hrvate u HR u bilo što. Prvo sto je nemoguca misija, a drugo sto HR nema moći ni da nam pomogne ni odmogne u stvaranju funkcionalne federacije. Zato HR treba ignorirat I pazit se svog posla, to jeste, stavljanje federacije pod istinsku demokracioju. Jedan covijek jedan glas, sa svim demokratkim pravima za sve.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#9614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
zlatiborka wrote: Chmoljo, avatar ti je 10-ka, moze i u pola sa kajmakom.... i jogurtom pride....![]()
P.S.
Nemoj da se naljutis jer se salim i salom pokusavam da prezivim danasnji dan sa praznim novcanikom, sutra furam u kancelariju na posao. Sljedecih dana moram jesti jako malo da bi nesto koliko-toliko pristojno pripremila za uskrs.
P.P.S.
Nisam hrvatica niti hocu ikada da budem, ja sam samo gradjanka Sarajeva i po rodjenju katolkinja.
Ma draga sestro izjasnjavaj se kako hoces,sta ima koga da smeta!!???
Ja se vec duze vremena bavim mislju da se pocnem izjasnjavati kao Eskim,sigurno bih na taj nacin pokupio
mjesto u kakvom parlamentu kao predstavnik reda "ostalih"!Ovo sam ozbiljno konto'!
Jer problemi nas Eskima U BiH su mnogobrojni,od zaposljavanja,skolovanja,nasih ljudskih prava...........
Bice slucaj "Sejdic,Finci,Hare Eskim"!
-
Nass
#9615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja isto mislim da postoji mogucnost da se ova presuda zloupotrijebi na HNS-u tako da se kaze kako je ona nepravedna prema Hrvatima, i kako je "ista nepravda ucinjena od strane MZ prilikom formirnja federalne vlade" itd. itd., a tu ce sigurno ukljuciti i Petriceve amandmane kao "treci dokaz" i tako dalje i tome slicno..... A zbog atmosfere nakon presude, racunaju da bi to moglo pasti na plodono tlo.DRAGAN ČAVIĆ: Dodik vodi Srbe u političku neizvjesnost
Nedjelja | 17.04.2011.
Dragan Čavić, lider Demokratske partije (DP) i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, smatra da odluka Narodne skupštine RS o referendumu neće imati nikakvog efekta. Na Dodikove optužbe da je izdajnik srpskog naroda, budući da su poslanici DP-a bili suzdržani prilikom glasanja, Čavić u intervjuu za "Dnevni avaz", odgovara kako je to „jedini način da Dodikova politika fatamorgane bude prihvaćena kod građana“
- Budući da je on uspostavio identifikaciju sebe s narodom i sa RS, svoje kritičare odmah pretvara u protivnike srpskog naroda, što je smiješno i neprimjereno za predsjednika RS - kazao je Čavić u intervjuu za Dnevni avaz.
Iako su EU i SAD vlastima u RS jasno stavile do znanja da ulaze u veliki rizik, Dodik ne posustaje. Kakav razvoj situacije predviđate?
- Suština je da stupanje na snagu odluke o referendumu slijedi poslije potvrde u Vijeću naroda RS, eventualno poslije potvrde Ustavnog suda RS. Odluka nema nikakvih ustavnih smetnji i izvjesno je da će u određenom vremenskom periodu ona dobiti pravnu snagu.
Šta poslije referenduma, ako on bude proveden?
- To je ključno pitanje, a ja znam odgovor. Poslije referenduma je - ništa! I referendumsko pitanje je krajnje apsurdno, jer niko normalan neće odgovoriti da je „za nametnute odluke visokog predstavnika“. Ali, ono što je za mene indikativno jeste to što su u tom pitanju samo zakoni, a ne odluke o ljudima koji su smijenjeni. Dakle, svi politički protivnici Milorada Dodika, koji su smijenjeni, ostaju u istom statusu. Ovo je apsurdna situacija i zbog ličnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom i Sudom BiH.
Koliko je nakon svega izvjesno da SNSD i SDP sada dogovore formiranje parlamentarne većine u BiH i kad bi se to moglo desiti?
- Lagumdžija je pričom o Dejtonu 2 zatvorio vrata političkim predstavnicima iz RS, a Dodik je uradio to isto prema SDP-u i SDA pričom o referendumu. Prije toga, u Mostaru se desio sastanak dva HDZ-a, SNSDa i SDS-a sa zajedničkom platformom, čime su dobrim dijelom zatvorena vrata i manevarski prostor i SBB BiH i SBiH da zajednički naprave vlast bez SDP-a i SDA. Uvjeren sam da Dodik radi najštetniju stvar za RS i Srbe, vodi nas u političku neizvjesnost u kojoj se kriza Vašingtonskog sporazuma sada pretvara u krizu Dejtonskog sporazuma. A time se praktično otvara i kriza Ustava, odnosno Aneksa 4. Srpska politika je, prema mom dubokom ubjeđenju, na pogrešnom putu, jer iz svega toga može da proizađe ono što je Srbima najmanje potrebno, a to je međunarodni intervencionizam.
Smatrate li da će i dva HDZ-a na Hrvatskom narodnom saboru usvojiti zaključke koji bi mogli biti novi udar na državu i dodatno pogoršati situaciju u zemlji?
- To apsolutno nije isključeno, čak je izvjesno! Na to dodajte kontekst euforične situacije koja je stvorena nakon presude Gotovini i Markaču. Dva HDZ-a su, naravno, sastavni dio te politike, tim ljudima je šef bio Franjo Tuđman, a oni su danas u koaliciji sa SNSD-om, što je još jedan apsurd. Može se sada očekivati da će eho krivice koji je zapljusnuo hrvatske građane i politiku biti potpuno kanalisan na Hrvate u BiH.
-
Nass
#9616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A s druge strane, ni stranci ne miruju sasvim sigurno. Pack stalno poziva na sankcije:
DORIS PACK: Neminovne sankcije protiv Republike Srpske!
Nedjelja | 17.04.2011. ** No links ** PORTAL
Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma je „vrlo ozbiljan napad na Bosnu i Hercegovinu, ocijenila je Doris Pack, poslanica u Evropskom parlamentu zadužena za BiH.
- Da sam stanovnica RS, zapitala bih sebe - zašto je ovo pitanje bitno? Zašto političari od mene traže da idem na referendum o jednom sudu? Je li to njima treba sud koji ih neće procesuirati, koji će raditi po njihovim nalozima, a ne na osnovama nezavisnosti, činjenica, profesionalnih kriterija... Šta to hoće političari. Nadam se da će ljudi koji bi mogli učestvovati u tom referendumu razumjeti ozbiljnost situacije, ali i suštinu samog referendumskog pitanja - zašto političarima smeta jedan sud - kazala je Pack u razgovoru za Dnevni avaz.
Ona je ocijenila da je Sud BiH nezavisno tijelo, koje radi po standardima koji se, očito, ne sviđaju nekim političarima.
Upitana šta Evropska unija treba uraditi, Pack je kazala da je sasvim jasno da se odlukom o referendumu grubo krši Dejtonski sporazum.
- Naš odgovor na to treba biti vrlo jasan i jak. Ako neki ne poštuju pravila igre, onda se mi tome trebamo prilagoditi. EU ima u svojim rukama instrumente sankcija, posebno finansijskih. To treba iskoristiti.
Naravno, svjesna sam da se time kažnjavaju obični ljudi. Ali, ako su oni izmanipulirani od političara, onda mi je žao, ali mi nemamo izbora. Žao mi je što će obični ljudi ispaštati. Političari neće. Oni imaju novce, svoje načine da izbjegnu kazne. Oni manipuliraju građanima zarad svojih nekih interesa! I ti političari sada smatraju da mi nećemo biti grubi u odgovoru, jer će stradati građani. Oni vjeruju da će i dalje dobivati naš novac koji usmjeravamo u nove projekte, radna mjesta, bolje uvjete života... A istovremeno manipuliraju građanima kako bi ih oni zaštitili od sudova. I još vjeruju da mi nećemo biti oštri u odgovoru. Pa... - ističe Pack.
Upitana očekuje li da EU zabrani putovanja i zamrzne imovinu neodgovornim bh. političarima, ona kaže da će svakako Evropski parlament zatražiti od Catherine Ashton da iskoristi sve instrumente koji su na raspolaganju, od zabrane putovanja do zapljene imovine i uskraćivanja finansijske pomoći.
- Iznad svega, meni su na umu obični ljudi u BiH. Oni zaista ne bi trebali stradati. Ali trebaju stradati neodgovorni političari i ako mi imamo te mehanizme, poput zabrane putovanja ili zapljene imovine, trebamo ih iskoristiti kaže Pack.
Smatra da visoki predstavnik treba iskoristiti bonske ovlasti u ovom slučaju.
-Mi, naravno, znamo da onaj što traži ovaj referendum ne poštuje ni odluke ni autoritet visokog predstavnika. No, ako visoki predstavnik posegne za ovlastima, a u RS političari budu tome prkosili, onda je to još jedan razlog zašto EU treba reagirati. Ali ne samo EU, nego i svi ostali. Ako postoji zabrana putovanja ili raspolaganja imovinom, onda ona treba važiti ne samo u Uniji nego i svuda drugdje - istakla je Pack.
-
Nass
#9617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo zvuci stvarno jako ozbiljno. Atentat je prema ovom clanku sprijecen samo zato sto je bomba zakazala, a ne zato sto je imala malu ili nikakvu razornu moc. Ne razumijem kako se NSRzB uklapa u ovoLijanovićeva ‘pašteta’ za HDZ-ova zastupnika
Zijad Dervišević Zike se sumnjiči da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale da nabave i postave eksploziv, odnosno napravu zvanu pašteta
Zijad Dervišević zvani Zike, koji je na prošlim izborima bio kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za Skupštinu Srednjobosanske županije, sumnjiči se da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale i Ćelo da kupe, odnosno nabave od određene skupine ljudi eksplozivnu napravu tzv. paštetu i postave je pod automobil zastupnika HDZ-a Ive Tadića, i to u vrijeme dok je on bio u Skupštini Zeničko-dobojske županije u Zenici na sjednici. Automobil je bio parkiran nedaleko od Skupštine koju čuvaju – policajci.
Politički razlozi
Kako su i na koji način Pače i Sale postavili bombu nedaleko od policajaca koja je trebala eksplodirati kada pomjere vozilo, također je predmet istrage. Bomba koja je postavljena srećom je zakazala, doznajemo u policiji. U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je postavljanje eksplozivne naprave motivirano političkim razlozima. Trojac se sumnjiči da je napao na fizički integritet Ive Tadića s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH, navode iz državnoga Tužiteljstva.
- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je jučer prijedlog za određivanje pritvora za navedenu trojicu osumnjičenih za teroristički napad u Zenici.
Dervišević je osumnjičen za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, dok su Sefer i Bonić osumnjičeni za kazneno djelo terorizma. Oni su pod istragom zbog sumnje da su financirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave pod vozilo koje koristi Ivo Tadić, zastupnika HDZ-a BiH, a sve s ciljem uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt, navodi se u obrazloženju prijedloga pritvora.
Navedeni se, kako doznajemo, sumnjiče da su, prema prethodnom dogovoru, organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog kotača vozila passat nakon čega je naprava aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZD županije i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Osumnjičene je odmah nakon uhićenja ispitao tužitelj Posebnog odjela nakon čega je zatražio pritvor zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili pomagače.
Slučaj “Leutar”
Još je nekoliko osoba umiješano u teroristički napad i radi se na otkrivanju svih detalja. Niz je činjenica koje u ovom slučaju zabrinjavaju, prije svega plan atentata, financiranje, odnosno kako je izvršiteljima dan novac, kao i povezanost s drugim sličnim slučajevima. Postoji povezanost i s atentatom na Jozu Leutara, koji je likvidiran u terorističkom napadu u Sarajevu kad mu je, kao i Tadiću, pod automobil postavljen eksploziv. Kako doznajemo, umiješani u pokušaj atentata na Tadića povezuju se upravo i sa slučajem “Leutar”.
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine s policijskim agencijama provodi daljnju istragu, a Ivo Tadić Iva dobio je zaštitu za sebe i obitelj.
Tko god je ovo organizirao, radi se o vrlo ozbiljnim i opasnim stvarima...
-
ivannn
#9618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ovog ivankovića su prebili zato što nije glasovao za nsrzbNass wrote:Ovo zvuci stvarno jako ozbiljno. Atentat je prema ovom clanku sprijecen samo zato sto je bomba zakazala, a ne zato sto je imala malu ili nikakvu razornu moc. Ne razumijem kako se NSRzB uklapa u ovoLijanovićeva ‘pašteta’ za HDZ-ova zastupnika
Zijad Dervišević Zike se sumnjiči da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale da nabave i postave eksploziv, odnosno napravu zvanu pašteta
Zijad Dervišević zvani Zike, koji je na prošlim izborima bio kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za Skupštinu Srednjobosanske županije, sumnjiči se da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale i Ćelo da kupe, odnosno nabave od određene skupine ljudi eksplozivnu napravu tzv. paštetu i postave je pod automobil zastupnika HDZ-a Ive Tadića, i to u vrijeme dok je on bio u Skupštini Zeničko-dobojske županije u Zenici na sjednici. Automobil je bio parkiran nedaleko od Skupštine koju čuvaju – policajci.
Politički razlozi
Kako su i na koji način Pače i Sale postavili bombu nedaleko od policajaca koja je trebala eksplodirati kada pomjere vozilo, također je predmet istrage. Bomba koja je postavljena srećom je zakazala, doznajemo u policiji. U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je postavljanje eksplozivne naprave motivirano političkim razlozima. Trojac se sumnjiči da je napao na fizički integritet Ive Tadića s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH, navode iz državnoga Tužiteljstva.
- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je jučer prijedlog za određivanje pritvora za navedenu trojicu osumnjičenih za teroristički napad u Zenici.
Dervišević je osumnjičen za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, dok su Sefer i Bonić osumnjičeni za kazneno djelo terorizma. Oni su pod istragom zbog sumnje da su financirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave pod vozilo koje koristi Ivo Tadić, zastupnika HDZ-a BiH, a sve s ciljem uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt, navodi se u obrazloženju prijedloga pritvora.
Navedeni se, kako doznajemo, sumnjiče da su, prema prethodnom dogovoru, organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog kotača vozila passat nakon čega je naprava aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZD županije i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Osumnjičene je odmah nakon uhićenja ispitao tužitelj Posebnog odjela nakon čega je zatražio pritvor zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili pomagače.
Slučaj “Leutar”
Još je nekoliko osoba umiješano u teroristički napad i radi se na otkrivanju svih detalja. Niz je činjenica koje u ovom slučaju zabrinjavaju, prije svega plan atentata, financiranje, odnosno kako je izvršiteljima dan novac, kao i povezanost s drugim sličnim slučajevima. Postoji povezanost i s atentatom na Jozu Leutara, koji je likvidiran u terorističkom napadu u Sarajevu kad mu je, kao i Tadiću, pod automobil postavljen eksploziv. Kako doznajemo, umiješani u pokušaj atentata na Tadića povezuju se upravo i sa slučajem “Leutar”.
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine s policijskim agencijama provodi daljnju istragu, a Ivo Tadić Iva dobio je zaštitu za sebe i obitelj.A ima neke veze, jer se negdje spominje i da su prilikom ove istrage pronadjeni napadaci na onog Ivankovica iz NSRzB koji je bio prebijen nakon kupovine jednog Lijanovog zastupnika u Zenici. A spominje se i slucaj Leotar
![]()
-
convict
#9619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma nisu ga prebili, malo ga samo grublje izmasirali
- mO k3
#9620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e ebo tu masazu bez happy enda ....convict wrote:ma nisu ga prebili, malo ga samo grublje izmasirali
-
Nass
#9621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I ja to mislim, Ivannne. I sad su izgleda ti ljudi povezani sa ovima koji su napali Tadicaivannn wrote:ovog ivankovića su prebili zato što nije glasovao za nsrzbNass wrote:Ovo zvuci stvarno jako ozbiljno. Atentat je prema ovom clanku sprijecen samo zato sto je bomba zakazala, a ne zato sto je imala malu ili nikakvu razornu moc. Ne razumijem kako se NSRzB uklapa u ovoA ima neke veze, jer se negdje spominje i da su prilikom ove istrage pronadjeni napadaci na onog Ivankovica iz NSRzB koji je bio prebijen nakon kupovine jednog Lijanovog zastupnika u Zenici. A spominje se i slucaj Leotar
![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#9622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
kao nojevi zabijamo nos u pijesak ..ne znam sta bi bilo da su ljudi poginuliNass wrote:I ja to mislim, Ivannne. I sad su izgleda ti ljudi povezani sa ovima koji su napali Tadicaivannn wrote:ovog ivankovića su prebili zato što nije glasovao za nsrzbNass wrote:Ovo zvuci stvarno jako ozbiljno. Atentat je prema ovom clanku sprijecen samo zato sto je bomba zakazala, a ne zato sto je imala malu ili nikakvu razornu moc. Ne razumijem kako se NSRzB uklapa u ovoA ima neke veze, jer se negdje spominje i da su prilikom ove istrage pronadjeni napadaci na onog Ivankovica iz NSRzB koji je bio prebijen nakon kupovine jednog Lijanovog zastupnika u Zenici. A spominje se i slucaj Leotar
![]()
uglavnom, niko ovaj dogadjaj ni ne spominje..FTV se provalila navodeci da HDZ stoji iza atentata
ja sam ovo danas komentirala..od svih politicara samo se BPS oglasila, niko vise ni slova..jesmo li tako licemjerni?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@zlato, Chmoljo voli zezanciju, pa i na vlastiti račun. to što mi je nick zelen, to uopšte ne mijenja.zlatiborka wrote: Chmoljo, avatar ti je 10-ka, moze i u pola sa kajmakom.... i jogurtom pride....![]()
P.S.
P.P.S.
i iskreno, baš mi je neprijatno što si napisala boldirano, jer, majke mi, zaboli me ko si i šta si
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
plain vanilla wrote:
kao nojevi zabijamo nos u pijesak ..ne znam sta bi bilo da su ljudi poginuli
uglavnom, niko ovaj dogadjaj ni ne spominje..FTV se provalila navodeci da HDZ stoji iza atentata
ja sam ovo danas komentirala..od svih politicara samo se BPS oglasila, niko vise ni slova..jesmo li tako licemjerni?
ispašće NSRzB veća knedla od HSP-a i SDA zajedno
- ultima_palabra
#9625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nije još ništa dokazano, sve nagađanja... a ako nagađamo onda je normalno sumnjati na HDZ, oni imaju većeg iskustva sa bombama i lažnim dojavama