Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Imamopobjednika

#9276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Imamopobjednika »

ReD aka Socijalista wrote:Sta te interesuje na sjednici?
Koji ce drugi Hrvat biti izabran za Dom Naroda. Jer ako oba budu iz HDZ-a eto im 2/3 vecina. Ili sam prespavao nesto ovih zadnjih dana?
ReD aka Socijalista

#9277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReD aka Socijalista »

Imamopobjednika wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Sta te interesuje na sjednici?
Koji ce drugi Hrvat biti izabran za Dom Naroda. Jer ako oba budu iz HDZ-a eto im 2/3 vecina. Ili sam prespavao nesto ovih zadnjih dana?
Ta ce ti 2/3?
Imamopobjednika

#9278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Imamopobjednika »

ReD aka Socijalista wrote:Ta ce ti 2/3?
HDZ-ovima, ne platformasima. 2/3 u Domu Naroda je jednako potezanju vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izgradnje cesme u mojoj mahali? Naravno karikiram. Priznajem da nisam bas Kasim Trnka po pitanju Ustavnog Prava, tek sam nakon ovih izbora poceo da se interesujem oko tih detalja - tako da me slobodno mozes ispraviti ako grijesim. :wink:
ReD aka Socijalista

#9279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Imamopobjednika wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Ta ce ti 2/3?
HDZ-ovima, ne platformasima. 2/3 u Domu Naroda je jednako potezanju vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izgradnje cesme u mojoj mahali? Naravno karikiram. Priznajem da nisam bas Kasim Trnka po pitanju Ustavnog Prava, tek sam nakon ovih izbora poceo da se interesujem oko tih detalja - tako da me slobodno mozes ispraviti ako grijesim. :wink:
Ma haj sta ti je zatim :D Bice kako pare kazu. :o

Jbg. ako imaju 2/3 mogu samo kociti proces, jer u krajnjem slucaju ide ustavnom sudu fbih i on odlucuje da li se radi o vitalnom nacionalno interesu ili ne.

Tako bi to bilo, kocice sve zivo od plata do sherpe na putu.
Last edited by ReD aka Socijalista on 14/04/2011 18:54, edited 5 times in total.
Komrad

#9280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Nass wrote:
Komrad wrote:
Nass wrote:...
Mislim da ovo sto Dodik radi, za razliku od 1992. godine, nije samo napad na BiH i bosanske snage, vec i na OHR, tj. na sile koje iza njega stoje. Jer OHR je sada sastavni dio nase drzave, i stranci moraju reagirati kada se na njih direktno udari. Ja vjerujem da OHR hoce reagirati, pitanje je samo kada i kojom metodom.

Hoce kao i proteklih 5-6 godina Dodikovog djelovanja ovo je trebalo sasjec u korjenu...
Nekad je i samo spominjanje hrvatskog entiteta u BiH bilo dovoljno da se politicar smijeni...
Pa OHR mora prvo izvrsiti konsultacije sa PIC-om i velikim silama. Ja vjerujem da ce neka reakcija biti, dok se sagledaju svi pravni aspekti i izvrse konsultacije... Barem se nadam. Jer OHR jeste bio neefikasan proteklih godina, ali sada stranci otvoreno govore da ce imati nultu toleranciju na podrivanje drzavnih institucija, zato su i donesene one EU sankcije. I otvoreno se imenuju krivci. Zasad je OHR samo oznacio ovaj cin kao antidejtonski. A vec su govorili da to nece vise tolerisati. Dakle, ostali koraci se cekaju....

Ko zna, mozda bude i nesto suptilno, npr. podizanje optuznice za kriminal protiv Dodika.... :mrgreen:
Nisam toliki optimista al pred nama je ... pa cemo vidjet
ReD aka Socijalista

#9281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Jos nesto, Jbg. ako imaju 2/3 mogu samo kociti proces, jer u krajnjem slucaju ide ustavnom sudu fbih i on odlucuje da li se radi o vitalnom nacionalno interesu ili ne.

Hemel

#9282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

Radojičić: "Ako i bude referenduma u RS-u, moguće je da se održi tek na jesen"
koliko kod njih traje ceteresnica... :lol: :lol:
Nass

#9283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Evo ih, krenulo je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

SAD osuđuju sve aktivnosti koje dovode u pitanje ili potkopavaju državne pravosudne institucije

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države osuđuju sve aktivnosti, poput jučerašnjih aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske, koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija ili ih na bilo koji način potkopavaju, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH povodom zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu.

"Smatramo da su jučerašnje aktivnosti nezakonite, antidejtonske i očigledno izvan nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske-

Poštivanje pravne države je kamen temeljac demokratskih, funkcionalnih država i predstavlja osnovnu vrijednost i za Sjedinjene Države i za Evropsku uniju.

Čvrsto vjerujemo da poštivanje Državnog suda i Ureda državnog tužioca jeste osnovna komponenta održavanja pravne države. Bilo kakvo djelovanje protiv državnih pravosudnih institucija, uključujući provođenje referenduma, dovodi u pitanje iskrenost političkih lidera Republike Srpske u vezi sa kretanjem ka evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ambasade. Ovakvo kontraproduktivno djelovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju Bosnu I Hercegovinu od tog cilja.

Teško je razumjeti motive onih koji bi krenuli u tom pravcu.

Ukoliko vlasti u Republici Srpskoj imaju neke konkretne probleme koji se tiču državnih institucija, trebale bi raditi s tim institucijama da bi se pomoglo jačanje pravne države i rješavanje tih problema.

Želimo istaći da oni koji poštuju pravnu državu trebaju biti oni koji daju najviše podrške državnim pravosudnim institucijama, Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca.

Sjedinjene Države ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju raditi protiv ovih institucija", kaže se u izjavi za Fenu.
Nass

#9284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Valentin Inzko: "Ne može općina, ni neki entitet mijenjati ili rušiti državne institucije"

ŽEPČE - Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko boravio je danas poslijepodne u općini Žepče, gdje se sastao sa Matom Zovkom i Muhamedom Jusufovićem, načelnikom, odnosnom predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče. Inzko je u Žepče, kako je rečeno, stigao na poziv načelnika, koji ga je želio informirati o implementaciji Odluke o ...

... integraciji općine Žepče. Tom prilikom rečeno je kako je općina Žepče pozitivan primjer funckionisanja multietičke sredine.

Inzko je posjetio i crkvu „Svetog Ante Padovanskog“ u centru Žepča, kao i Katolički školski centar „Don Bosco".

Komentirajući prijedlog Milorada Dodika, predsjednika RS-a, o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima OHR-a, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, Inzko je rekao: „Institucije koje postoje na državnom nivou, poput Tužilaštva i Suda BiH ne treba negirati. Treba ih podržavati da rade još bolje. Ne može općina, ni neki entitet mijenjati ili rušiti državne institucije. To ne dolazi u obzir“.

Institucije pravosuđa treba da se podržavaju na svim nivoima, bez obzira je li to županija odnosno kanton, Federacija ili država, kao i institucije koje su na evropskom nivou kao što je Evropski sud za ljudska prava. Tvrdim da nema države ako nije pravna država. Referendum slabi pravnu državu i siguran sam da će se međunarodna zajednica izjasniti protiv najavljenog referenduma“, rekao je Valentin Inzko.

(Vijesti.ba/Fena)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Nass wrote:Evo ih, krenulo je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

SAD osuđuju sve aktivnosti koje dovode u pitanje ili potkopavaju državne pravosudne institucije

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države osuđuju sve aktivnosti, poput jučerašnjih aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske, koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija ili ih na bilo koji način potkopavaju, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH povodom zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu.

"Smatramo da su jučerašnje aktivnosti nezakonite, antidejtonske i očigledno izvan nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske-

Poštivanje pravne države je kamen temeljac demokratskih, funkcionalnih država i predstavlja osnovnu vrijednost i za Sjedinjene Države i za Evropsku uniju.

Čvrsto vjerujemo da poštivanje Državnog suda i Ureda državnog tužioca jeste osnovna komponenta održavanja pravne države. Bilo kakvo djelovanje protiv državnih pravosudnih institucija, uključujući provođenje referenduma, dovodi u pitanje iskrenost političkih lidera Republike Srpske u vezi sa kretanjem ka evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ambasade. Ovakvo kontraproduktivno djelovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju Bosnu I Hercegovinu od tog cilja.

Teško je razumjeti motive onih koji bi krenuli u tom pravcu.

Ukoliko vlasti u Republici Srpskoj imaju neke konkretne probleme koji se tiču državnih institucija, trebale bi raditi s tim institucijama da bi se pomoglo jačanje pravne države i rješavanje tih problema.

Želimo istaći da oni koji poštuju pravnu državu trebaju biti oni koji daju najviše podrške državnim pravosudnim institucijama, Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca.

Sjedinjene Države ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju raditi protiv ovih institucija", kaže se u izjavi za Fenu.
e upravo ovo što si podvukla...

to je ono kad ljudi misle da strndžeri ne znaju... jok, ne znaju :roll: oni ga i doveli tu gdje jeste... :roll:

a i sam sam skeptik, ali Inzko je malo kada ovako decidan i konkretan, pogotovo kada mora čekati odluku PIC-a, a Ameri su već rekli svoje.
Nass

#9286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

ReD aka Socijalista wrote:Jos nesto, Jbg. ako imaju 2/3 mogu samo kociti proces, jer u krajnjem slucaju ide ustavnom sudu fbih i on odlucuje da li se radi o vitalnom nacionalno interesu ili ne.

Istina je, a to bi strasno usporilo rad i efikasnost vlade... a osim toga, jos uvijek je moguce i da HDZ sa 2/3 pronadje neki nacin da iznudi novo potvrdjivanje vlasti u FBiH, pa nam zato taj jedan zastupnik treba, ne smiju ga izgubiti. Ne kazem da bi HDZ uspio u pokusaju da ponovi izbor vlade, ali just in case.

A inace, upravo sada javise na FTV da su ona dvojica HDZ-ovaca u Zenici izgleda upetljani u podmetanje eksploziva pod njihovo auto, i da su odbili poligraf haha. Vidis, dobro nasa raja rezonira na Sa-X.
Hemel

#9287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

zagazaga wrote:
Sutra u Zavidovićima uhićenje vinovnika i organizatora napada na Peru Mamića i Ivu Tadića
Sarajevo, 14.04.2011 - FTV
Sutra bi, kako doznaje Federalna TV, u Zavidovićima trebao biti uhićen vinovnik i organizator napada na Peru Mamića i Ivu Tadića, zastupnike u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i izaslanika u Domu naroda. U ponedjeljak je pod gumom automobila koji je pokušao pokrenuti Tadić odjeknula eksplozija. Međutim, sumnja se da su i Tadić i Mamić bili uključeni u podmetanje eksploziva. Oni su odbili podvrgnuti se poligrafskom ispitivanju policije. U prilog tome govori činjenica da su prethodno, prema neslužbenim policijskim saznanjima do kojih smo došli, otvorili sve prozore na automobilu zbog vala koji stvara eksplozija. Inače, eksplozivna naprava je bila vrlo male razorne moći i prouzročila je samo pucanje gume. Podsjećamo da je ovaj događaj HDZ BiH iskoristio da ga okarakterizira kao teroristički čin i prije nego što su bili zvanično poznati rezultati istrage.
:roll:
sta kolutas ocima... :-) :D

odvali se ovako... :lol: :lol: :lol: :lol:
nellington

#9288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nellington »

Samo da vinovnici i organizatori ne saznaju da im se sprema hapšenje :-)

Iva, ako te uhapse, uz tebe smo!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Kaže Nikola Špirić, premijer moje i vaše države, nekima nametnute: Dokazalo se da su ovdje kriminalci jači od vlasti...

Image
Bosnolog

#9290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Jeste da se tice sporta u BiH sto je od vtalnog nacionalnog interes promocije drzave time zasluzuje da se ovdje objavi ova lijepa i za drzavu i BH naciju jako dobra vijest,..... :thumbup:
FIFA potvrdila: Osim, Ljubojević, Kajtaz, Kulina, Begić i Beus u Komitetu za normalizaciju Nogometnog saveza BiH
Opsirnije http://www.dnevniavaz.ba/sport/fudbal/3 ... a-bih.html
ReD aka Socijalista

#9291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Ova tema je boli glava, svaka cast onome ko je postavi :D
Hemel

#9292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

ReD aka Socijalista wrote:Ova tema je boli glava, svaka cast onome ko je postavi :D
ovdje je zabranjena samopromidzba... :D
Nikola Špirić o prisluškivanju
"Stojim iza rada OSA-e"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upitan da komentira „aferu prisluškivanja“, kazao da je jutros održao Obavještajni odbor, te da je Obavještajni odbor dao nalog da predsjedavajući zatraži od Tužilaštva da pokrene inicijativu, da ispita da li je bilo zakonitog ili nezakonitog prisluškivanja, ali isto tako da ispita na koji način se dolazi u posjed zaštićenih podataka.
Nikola Špirić (Foto: Fotoservis)"Želim i moram da kažem da stojim iza rada OSA-e, mislim da tamo rade profesionalci, operativci i rukovodstvo i menadžment. Podržavam da se ispita je li bilo zakonitog ili nezakonitog prisluškivanja“, kazao je Špirić.

Dodao je da nije OSA jedina koja to ima pravo po zakonu, ima i drugih institucija, „ali treba to ispitati, ali treba ispitati i na koji način se dolazi do zaštićenih podataka i da svi snose odgovornost“.

"Danas će po zaključku Obavještajnog odbora, dakle ja i moja dvojica zamjenika koji čine Obavještajni odbor, posjetiti rukovodstvo OSA-e i OSA-u i to će biti i znak podrške i razgovor i tražit ćemo informacije. Javnost će o tome biti obaviještena“, kazao je Špirić.

Sumnjam, dodao je, da tamo sjede ljudi koji žele da zloupotrijebe ili da će zloupotrijebiti zakon.

Uglavnom, ističe Špirić, nanesena je neprocjenjiva šteta Bosni i Hercegovini.

"Ovo je moj odnos prema problemu koji je nastao i zasigurno proizveo veliku štetu za sve u BiH, nenadoknadivu štetu. Pozivam sve institucije da rade svoj posao - Tužilaštvo da provede istragu i izađe s informacijom jest bilo, nije bilo, ako je bilo biće konsekvenci“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Nezavisne novine“ nekoliko dana objavljuju spiskove, kako navode, nelegalno prisluškivanih brojeva mobilnih telefona građana BiH.
ubit ce ga shef kada ovo cuje... :-) :D
Boom71

#9293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Bosnolog wrote:Jeste da se tice sporta u BiH sto je od vtalnog nacionalnog interes promocije drzave time zasluzuje da se ovdje objavi ova lijepa i za drzavu i BH naciju jako dobra vijest,..... :thumbup:
FIFA potvrdila: Osim, Ljubojević, Kajtaz, Kulina, Begić i Beus u Komitetu za normalizaciju Nogometnog saveza BiH
:thumbup:
ReD aka Socijalista

#9294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Hemel wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Ova tema je boli glava, svaka cast onome ko je postavi :D
ovdje je zabranjena samopromidzba... :D
Nikola Špirić o prisluškivanju
"Stojim iza rada OSA-e"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upitan da komentira „aferu prisluškivanja“, kazao da je jutros održao Obavještajni odbor, te da je Obavještajni odbor dao nalog da predsjedavajući zatraži od Tužilaštva da pokrene inicijativu, da ispita da li je bilo zakonitog ili nezakonitog prisluškivanja, ali isto tako da ispita na koji način se dolazi u posjed zaštićenih podataka.
Nikola Špirić (Foto: Fotoservis)"Želim i moram da kažem da stojim iza rada OSA-e, mislim da tamo rade profesionalci, operativci i rukovodstvo i menadžment. Podržavam da se ispita je li bilo zakonitog ili nezakonitog prisluškivanja“, kazao je Špirić.

Dodao je da nije OSA jedina koja to ima pravo po zakonu, ima i drugih institucija, „ali treba to ispitati, ali treba ispitati i na koji način se dolazi do zaštićenih podataka i da svi snose odgovornost“.

"Danas će po zaključku Obavještajnog odbora, dakle ja i moja dvojica zamjenika koji čine Obavještajni odbor, posjetiti rukovodstvo OSA-e i OSA-u i to će biti i znak podrške i razgovor i tražit ćemo informacije. Javnost će o tome biti obaviještena“, kazao je Špirić.

Sumnjam, dodao je, da tamo sjede ljudi koji žele da zloupotrijebe ili da će zloupotrijebiti zakon.

Uglavnom, ističe Špirić, nanesena je neprocjenjiva šteta Bosni i Hercegovini.

"Ovo je moj odnos prema problemu koji je nastao i zasigurno proizveo veliku štetu za sve u BiH, nenadoknadivu štetu. Pozivam sve institucije da rade svoj posao - Tužilaštvo da provede istragu i izađe s informacijom jest bilo, nije bilo, ako je bilo biće konsekvenci“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Nezavisne novine“ nekoliko dana objavljuju spiskove, kako navode, nelegalno prisluškivanih brojeva mobilnih telefona građana BiH.
ubit ce ga shef kada ovo cuje... :-) :D
Voli spira da zucne ponekad...drzavnicki :D
ReD aka Socijalista

#9295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Auuuuuuu sad ce >Dodo da odovori... :-D

Zaključci NSRS
Dovodeći u pitanje Dejtonski ustav Dodik dovodi u pitanje pravno postojanje RS
Jučerašnji zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su novi pokušaj rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ovim zaključcima Milorad Dodik i SNSD pokušavaju da krizu u BiH prodube da bi skrenuli pažnju sa socijalne i ekonomske situacije u RS, za koju su odgovorni.

Međutim, i pored činjenice da je motivacija predlagača i donosioca odluke, da se u RS održi referendum, spašavanje vlastite kože, negativan efekat ovakve odluke će snositi svi u RS. U tom smislu, očekujemo brzu reakciju OHR-a i Vijeća za implementaciju mira koji, u skladu sa svojim obavezama proisteklim iz Dejtonskog sporazuma, moraju spriječiti pokušaj jednostranog rušenja ustavnog poretka i ugrožavanje sigurnosti građana BiH.

Podsjećamo da je NSRS slične zaključke donio i 14. maja 2009. godine i da je OHR odlukom od 20. juna poništio zaključke koji su kao i jučerašnji također „ugrožavali isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine izričito navedene u Ustavu Bosne i Hercegovine“. U tom smislu, OHR, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, je u svojoj odluci zaključio da SNSD i Dodik osporavajući Aneks 4 ovog sporazuma „dovode u pitanje pravno postojanje Republike Srpske predviđeno istim Aneksom 4“.

Stav SDP-a je da ukoliko OHR i Vijeće za implementaciju mira ne odbrane Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, građani BiH imaju pravo da izađu na referendum na čitavoj teritoriji BiH na kojem bi dobili demokratsku mogućnost da se izjasne o novom ustavnom uređenju BiH.

SDP ponovo naglašava da je spreman da se u najkraćem roku formira državna vlast, i poziva sve stranke da se okupe oko konkretnog programa i podjele odgovornosti.

Također, smatramo da su jučerašnje izjave Miroslava Lajčaka, u kojima otvoreno žali zbog činjenice da su dva HDZ-a sama sebe izbacila iz koalicije u FBiH odbacujući ponudu međunarodne zajednice, pokazatelj da Lajčak, kao i tokom obavljanja funkcije Visokog predstavnika u BiH, sebe otvoreno stavlja u službu rušitelja Ustava BiH. U tom smislu, SDP Lajčaku ponovo poručuje da smatra neprimjerenim njegove stavove, koje su u potpunoj suprotnosti sa zvaničnim stavovima EU.

SDP posebno pozdravlja današnju odluku Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES) donesenu u Briselu, uz punu participaciju predstavnika SDP-a, u kojoj se usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH na području Republike Srpske ocjenjuje kao neodgovoran i avanturistički potez Milorada Dodika i SNSD-a koji se ne može tolerisati.

Osuđujući taj potez, istaknuto da je za evropske socijaliste i socijaldemokrate neprihvatljivo otpočinjanje bilo kakvog procesa koji predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i koji može dodatno pojačati političke tenzije u Bosni i Hercegovini.

(Centar za informisanje SDP BiH)
Image
ReD aka Socijalista

#9296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Evropski socijalisti se oglasili... :thumbup:

Brisel
PES osudio raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH
Član Predsjedništva SDP BiH i poslanik u PSBiH, Saša Magazinović, boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu gdje učestvuje u radu Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES).
Na ovom zasjedanju Predsjedništva PES-a značajna pažnja je posvećena i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini.

SDP-u je upućena čestitka zbog činjenice da je uspješno formirana Vlada FBiH, te je data podrška za što skorije formiranje vlasti na državnom nivou u skladu sa konkretnim programom koji će u prvi plan ravnopravno staviti rješavanje nagomilanih problema običnog čovjeka i evropski put Bosne i Hercegovine.

Usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH na području Republike Srpske je od strane rukovodstva PES-a ocijenjeno kao neodgovoran i avanturistički potez Milorada Dodika i SNSD-a koji se ne može tolerisati.

Osuđujući taj potez, istaknuto da je za evropske socijaliste i socijaldemokrate neprihvatljivo otpočinjanje bilo kakvog procesa koji predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i koji može dodatno pojačati političke tenzije u Bosni i Hercegovini.

Rukovodstvo PES-a je još jednom ponovilo svoje opredjeljenje da u punom kapacitetu pomogne ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka EU i NATO-u. U tom smislu je posebno istaknuto da je za napredak države prema EU jako važno postojanje vladavine prava, te jasno definisani i institucionalizovani pravosudni sistem. Upravo zbog toga je neprihvatljiva bilo koja aktivnost na slabljenju ili ukidanju bilo kojeg segmenta pravosudnog sistema u BiH.

Magazinoviću je danas uručen i zvanični poziv za predsjednika SDP BiH, dr Zlatka Lagumdžiju, za učešće u radu Balkanske Konferencije koja će biti održana 5. i 6. maja u Bukureštu. Tom prilikom Lagumdžija je pozvan da bude jedan od evropskih lidera koji će govoriti o Strategiji ubrzanog pristupa EU zemalja Zapadnog Balkana.

(Centar za informisanje SDP BiH)
Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#9297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Toto »

Hemel wrote:
Radojičić: "Ako i bude referenduma u RS-u, moguće je da se održi tek na jesen"
koliko kod njih traje ceteresnica... :lol: :lol:
pa po srpski 3x40 :D i to uz hor narikaca
convict

#9298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

Thomas Countryman
"Ko god napada legitimnost entiteta u BiH mi ćemo mu se suprotstaviti, a istovremeno ko god napada državu BiH i njene nadležnosti, te pokuša da blokira rad pravosudnih organa i njemu ćemo se suprotstaviti."
:bih: :bih: :bih:
Bosnolog

#9299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Danas Dodi i sumski blentitet broje autogolove koji pristizu iz BiH i Svijeta kao posljedica jucerasnje skupstinske ubleh odluke,....

Dodi je kralj sada ce dobti opste napade Dodotitisa,........ :mrgreen:
Last edited by Bosnolog on 14/04/2011 21:34, edited 1 time in total.
Mali_Vuk

#9300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mali_Vuk »

Bosnolog wrote:Jeste da se tice sporta u BiH sto je od vtalnog nacionalnog interes promocije drzave time zasluzuje da se ovdje objavi ova lijepa i za drzavu i BH naciju jako dobra vijest,..... :thumbup:

Svaka čast svim tim ljudima, poštujem ih. Ali kad pomislim na to da će se Ivica Osim napokon profesionalno baviti našom repkom, srce mi bude ko Trebević. :dance: :bih: :D
Locked