Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
ins

#8776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ins »

A sta mislite da je bas onako slucajno bas Reuters i to bas ovih dana imao interview sa Josipovicem?

Reuters koji i 15 godina nakon rata "izvjestava" o "Muslim-Croat Federation"?

Dio kampanje da se otupi SDP BiH... :run:
veleno

#8777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by veleno »

hercegovac_pravi wrote:
Alfons Kauders wrote:Svako u intervjuu vidi ono sto hoce da vidi - ja npr. vidim da je sranje u Libiji iskoristio da nicim izazvan hinjski "upozori" na radikalizam muslimana u Bosni, da bi kasnije konstatirao kako radikalnih muslimana u Bosni zapravo i nema, jer zapravo vjeruju u evropske vrijednosti...

Pa o cemu je onda uopste i pricao? Ocito je samo iskoristio pominjanje rata u Libiji, koji nije vjerskog karaktera, kao i revolucija u Egiptu i Tunisu, koje takodjer nemaju vjerski karakter, da usput udrobi i ponesto o Bosni, mada kasnije kaze toga o cemu prica zapravo i nema kod nas?!

Evo opet prvi paragraf vijesti - DUBROVNIK, Croatia, April 5 (Reuters) - Croatia is watching developments in Libya and North Africa with concern about the possible impact on radical Muslims in neighbouring Bosnia, Croatia's president said on Tuesday.

Znaci Reuters vec u prvoj recenici tvrdi da je Hrvatska zabrinuta radi efekta dogadjaja u arapskom svijetu na "radikalne" muslimane u Bosni. To sto ti dogadjaji nemaju blage veze sa vjerom Josipovicu bas i nije bitno - ti dogadjaji zapravo imaju vise veze s fejsbukovcima koji mu divljaju Zagrebom nego sa bosanskim muslimanima.

Lijepo sam rekao, kako bi izgledalo da sad Izetbegovic povlaci paralele izmedju onih zivotinja u Meksiku i Hrvata cisto zato jer su i jedni i drugi katolici?

A bas me zanima kako ce njegove izjave docekati i protumaciti srpsko-hrvatski mediji u BiH. Idiot je samo dolio ulje na vatru.
Odlična analiza.....
Mada je moje mišljenje da ova izjava ni u kome slučaju neće nanijeti političke štete BiH. Apsurdno bi bilo da strane diplomatije saznaju o "islamskim ekstremistima" iz izjave beznačajnih političara..
A odnosima među narodima?

Ovu Josipovićevu izjavu su prenijeli svi posjećeniji portali u Hrvatskoj.Josipović je najpopularniji politićar u Hrvatskoj i građani u njega imaju najviše povjerenja.

U vremenu kada se u hrvatskim medijima svakodnevno govori o prikrivenom etničkom čišćenju Hrvata u Bosni,kulturocidu,Bošnjacima majorizatorima i šta sve ne,on se našao davati ovakve izjave. :roll:

Ako je to njegova politika pomirenja,onda aferim. :roll:
hajducka travica

#8778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

ja pisem o vanrednoj situaciji u kojoj bi hrvatska ili srbija dobila podrsku dijela MZ u svojim agresivnim namjerama prema bih. mozda se zato nisam dobro izrazio.
znaci radi se o jednom scenariju koji bi bio nepovoljan za bih.
a zasto bi dobile podrsku za svoje agresivne namjere od MZ?
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#8779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

Komrad wrote:
Ma ne skripari ne znaci profasisticka paravojna formacija ustasa poslije 2.SR.
Ma ne ne pjevaju se pjesme o balijama,ubijanju Srba,Jasenovcu,Negiranju drzave BIH.
Ma ne ,nemaju na plakatima koji pozivaju na utakmicu vojnika SSdivizije.
Ma ne,nije sasvim uobicajeno u Listici misljenje ,u najblazem obliku receno,podsijevanje i sovinisticki komentari na racun turaka,balija,srba i slicno. Potenciranje kriznjeg puta,mrznja prema partizanima i tako to. Thomson im je zakletva ,na svakom koraku pici njegova nacionalisticka pjesma.

itd itd.

I nemoj se vise praviti gluo. Kazes da si zivio tamo 4 godine,e pa ocito onda sve gore navedeno,i jos toga,tebi nisu parali uho i oko,cim nesto takvo ne tumacis kao sovinizam i neofasizam.

Tvoj cinizam i pozivanje na nasu multieticnost,je presmjesno nesto. Multieticnost ne znaci i TOLERANCIJA prema sovinizmu i fasizmu,pobrkao si loncice.
A i BTW. Sarajevo je po multieticnosti i toleranciji za tu Listicu NY,pa ti se pravi neupucen i da kao ne shvatas sta ti pricam koliko god hoces.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=185

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 31&page=10

:skoljka: :skoljka:
:run:
ins

#8780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ins »

ReD aka Socijalista wrote:Zlaya udara na potpredsjednika SAD-a :o

Posjeta Washingtonu
Lagumdžija u Uredu potpredsjednika SAD-a sa Tonyjem Blinkenom
U sklopu svoje posjete Washingtonu, dr Zlatko Lagumdžija, se u Uredu potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, sastao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost, Tonyjem Blinkenom. Predsjednik SDP-a je Blinkena informisao o dešavanjima u postizbornom periodu, od objavljivanja rezultata do trenutka kada su dva HDZ-a odbili ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Dr Lagumdžija je istakao da je BiH država tri konstitutivna naroda i ostalih, ali istovremeno i svih njenih građana i da je konstituisanje Vlade FBiH prvi korak u procesu izjednačavanja prava svih građana i naroda BiH na njenoj čitavoj teritoriji. U tom kontekstu, dr Lagumdžija je izrazio zahvalnost za podršku koju su SAD uvijek pružale BiH, pogotovo tokom procesa formiranja vlasti nakon izbora, i izrazio uvjerenje da će SAD nastaviti sa konstruktivnom podrškom formiranju koalicije na nivou BiH koja bi bila zasnovana na jasnom programu i podjeli odgovornosti na putu ka NATO i EU.

Iduće četiri godine je dr Lagumdžija okarakterisao kao period u kojem BiH mora u svoj ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas jedino posjeduje OHR, i primijeniti odluku Sejdić-Finci na svim nivoima gdje je ona primjenjiva. Također BiH će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo. Dr Lagumdžija je rekao da buduća vladajuća koalicija na nivou BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. obilježi kraj stoljeća ratova u Europi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

Na kraju dr Lagumdžija je upoznao svoje sagovornike sa ugovorima državnih i privatnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine u Libiji i naglasio važnost tih poslova za našu privredu. Blinken je dr Lagumdžiji prenio zahvalnost SAD-a za podršku koju je BiH pružila međunarodnoj zajednici tokom krize u Libiji.

Predsjednik SDP-a će se do kraja posjete SAD-u između ostalih, susresti i sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Philom Gordonom, specijalnom savjetnicom Predsjednika Obame, Samanthom Power, predstavnicima američkog senata i kongresa, kao i sa Carlom Gershmanom predsjednikom Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) i Kenom Wollackom predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

(Centar za informisanje SDP BiH)
Image
STRASNO BITNO BITANJE OTVORENO NA VRLO RELEVANTNOM MJESTU! SVAKA CAST :bih:
zemo_online

#8781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

Bosnolog wrote:
test01 wrote:bih je mnogo vise zavisna od hrvatske nego obratno jer na zapad,sjever i jug je hrvatska. sutra da nam uvedu vize kako bi izasli vani. avionom samo. hrvatska ima dobru geopoliticku poziciju u evropi,a bosna beznacajnu.
-nisam pesimist ali je tako. mnogo vise nama treba hrvatska podrska i 2 hdz podrska nego mi njima. zato i ovoliki ustupci prema 2 hdz-a koji su oni odbili jer imaju druge planove.
-znaci,sutra ako pukne,hrvatska nam zatvara granicu i ni muha ne moze unutra.
zanima me kako to komentirate.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Predaja i ispunjenej svih zelja dvoglavom krade-zeuuuuuu neam aklternative.......Sta izjavi i osta ziv,...Mislis da bi u Hrvatskoj cvjetalo sve a turisti preplavili prezaduzenu Hrvatsku koja je na koljenima i pred bankrotom ako puke u BiH,...... :-) :-) :-)

ako su oni pred bankrotom gdje smo onda mi.imamo 3 puta losiju privredu od njih.
-zar nisu ugadjali hdz-u? zasto ako nije toliko znacajan?
Komrad

#8782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

1pajdo wrote:
Komrad wrote:
Ma ne skripari ne znaci profasisticka paravojna formacija ustasa poslije 2.SR.
Ma ne ne pjevaju se pjesme o balijama,ubijanju Srba,Jasenovcu,Negiranju drzave BIH.
Ma ne ,nemaju na plakatima koji pozivaju na utakmicu vojnika SSdivizije.
Ma ne,nije sasvim uobicajeno u Listici misljenje ,u najblazem obliku receno,podsijevanje i sovinisticki komentari na racun turaka,balija,srba i slicno. Potenciranje kriznjeg puta,mrznja prema partizanima i tako to. Thomson im je zakletva ,na svakom koraku pici njegova nacionalisticka pjesma.

itd itd.

I nemoj se vise praviti gluo. Kazes da si zivio tamo 4 godine,e pa ocito onda sve gore navedeno,i jos toga,tebi nisu parali uho i oko,cim nesto takvo ne tumacis kao sovinizam i neofasizam.

Tvoj cinizam i pozivanje na nasu multieticnost,je presmjesno nesto. Multieticnost ne znaci i TOLERANCIJA prema sovinizmu i fasizmu,pobrkao si loncice.
A i BTW. Sarajevo je po multieticnosti i toleranciji za tu Listicu NY,pa ti se pravi neupucen i da kao ne shvatas sta ti pricam koliko god hoces.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=185

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 31&page=10

:skoljka: :skoljka:
:run:

Hahahaahahahahahahaahahahahahaha

Jedva zivu glavu izvukli
hajducka travica

#8783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

test01 wrote:to je nizak dug. grcka ima 300 milijardi.
da,ali hrvatska nije grcka.
hercegovac_pravi

#8784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

test01 wrote:ja pisem o vanrednoj situaciji u kojoj bi hrvatska ili srbija dobila podrsku dijela MZ u svojim agresivnim namjerama prema bih. mozda se zato nisam dobro izrazio.
To što ti pišeš je nemoguće bez minimum Balkanskog rata. A onda su sve karte otvorene i nikome nebi bilo prijatno jer nije više 92 ili 93-ća pa da hiljadama granata pada po Mostaru ili Sarajevu a da se u Lištici i BL-u vodi noćni život...takav scenarij koji ti opisuješ je u ravni sa naučnom fantastikom...
Npr..ono šta ćemo ako dođu Marsovci i sve nas pođu hapati?
Bosnolog

#8785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Chmoljo wrote:jah... elem, Sarajlijama po ubjeđenju sretan 6. april. dan sudbonosan za naš grad...

Image
:thumbup:
Hvala Cmoljo,

Takoge cestitam svim Sarajlijama sretan dan oslobodenja ali i odbrane grada koji je ponovo napadnut na njegov rodenda prije devetnaest godina,..... :bih:

zemo_online

#8786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

hajducka travica wrote:
ja pisem o vanrednoj situaciji u kojoj bi hrvatska ili srbija dobila podrsku dijela MZ u svojim agresivnim namjerama prema bih. mozda se zato nisam dobro izrazio.

zato sto je politika kurva. heboga ti zemo.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Mozel ikako bez rata? :roll:

a ti mali idi na gugl, pa malo dopuni znanje
sta se ti sekiras, ti si bezbrizan u dijaspori :oops:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

grozno. :( vjerovatno će ovo biti glavni razlog novih međuetničkih sukoba...

inače, divan je onaj štand sa četničkim zastavama i ikonografijom na autobuskoj stanici u Banja Luci... da pitam postavljača kako se osjećaju oni koji dođu u BL, i koji se osjećaju nepozvani kad to vide, bez da im se iko i obrati?

ili hoćeš incident iz stolnog grada? osmijeh službenice u opštini kada moj drug kaže da se zove Ahmet, koji se iz veselog pretvori u kiseli? :oops:

jah, jah...
zemo_online

#8789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

hajducka travica wrote:
test01 wrote:to je nizak dug. grcka ima 300 milijardi.
da,ali hrvatska nije grcka.

imaju isti bdp po glavi zemo. heboga ti uozbilji se,dug nije previsok. znas li koliko duguju irci? bolje da ne znas?
Komrad

#8790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Meni najdraza
Last edited by Komrad on 06/04/2011 00:36, edited 1 time in total.
Bosnolog

#8791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

test01 wrote:

ako su oni pred bankrotom gdje smo onda mi.imamo 3 puta losiju privredu od njih.
Samo sto je dug Hrvatske gotovo deset puta veci od naseg,.....a time i otlatne rate,pa ti se presaberi sta bi im donijela samo jedna turisticka senzona bes turista,...... :roll:
hercegovac_pravi

#8792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

test01 wrote:
Bosnolog wrote:
test01 wrote:bih je mnogo vise zavisna od hrvatske nego obratno jer na zapad,sjever i jug je hrvatska. sutra da nam uvedu vize kako bi izasli vani. avionom samo. hrvatska ima dobru geopoliticku poziciju u evropi,a bosna beznacajnu.
-nisam pesimist ali je tako. mnogo vise nama treba hrvatska podrska i 2 hdz podrska nego mi njima. zato i ovoliki ustupci prema 2 hdz-a koji su oni odbili jer imaju druge planove.
-znaci,sutra ako pukne,hrvatska nam zatvara granicu i ni muha ne moze unutra.
zanima me kako to komentirate.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Predaja i ispunjenej svih zelja dvoglavom krade-zeuuuuuu neam aklternative.......Sta izjavi i osta ziv,...Mislis da bi u Hrvatskoj cvjetalo sve a turisti preplavili prezaduzenu Hrvatsku koja je na koljenima i pred bankrotom ako puke u BiH,...... :-) :-) :-)

Pa eto zato što se bojim da nam nema spasa, na žalost :lol: ..de svega ti uozbilji si prestani pisati djetinjarije
hajducka travica

#8793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

test01 wrote:
hajducka travica wrote:

zato sto je politika kurva. heboga ti zemo.
pa valjda bi neko i nama dao podrsku u agresivnoj namjeri.tada cemo svi biti agresivni.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#8794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

Komrad wrote:

Meni najdraza
Dobra pjesma. :thumbup: Dosta slušana kod mene.

Samo sam želio pokazati da budala ima svugdje. Prikazao sam čitav kolektiv (Sarajlije) kao što si ti prikazao sve Širokobriježane. Išao sam tvojim stopama. Uvijek mogu izvući još primjera kao i ti. Zbog tog jadnika Sarajevo nije fašističko isto kao ni Široki Brijeg zbog postavljanja nacističke zastave od strane par budala. No, neki samo generaliziraju i ne shvaćaju ni da im nacrtaš. Možda ćeš ovako skontat.

Vidim da nema smisla navraćati više na ovaj podforum. :roll:
nemam_ideje

#8795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nemam_ideje »

Naravno da nema smisla kada porediš dobacivanje u Sarajevu strancima(koje se na tome i završilo) sa pizdarijama koje se dešavaju u Širokom.

Slobodan sam da kažem da nećeš nikome nedostajati :D

Pa-pa
1pajdo

#8796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1pajdo »

nemam_ideje wrote:Naravno da nema smisla kada porediš dobacivanje u Sarajevu strancima(koje se na tome i završilo) sa pizdarijama koje se dešavaju u Širokom.

Slobodan sam da kažem da nećeš nikome nedostajati :D

Pa-pa
sarajevski dobacivač = budala
omiški momci sa zastavom = još veće budale

obični narod Sarajeva = obični narod Širokog Brijega

Zadnji post. Uživajte u daljnjoj politici. :mrgreen:
BiH-x

#8797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BiH-x »

Pajdo, koji ti je nick na skyscrapercity?
Komrad

#8798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

1pajdo wrote:
Komrad wrote:

Meni najdraza
Dobra pjesma. :thumbup: Dosta slušana kod mene.

Samo sam želio pokazati da budala ima svugdje. Prikazao sam čitav kolektiv (Sarajlije) kao što si ti prikazao sve Širokobriježane. Išao sam tvojim stopama. Uvijek mogu izvući još primjera kao i ti. Zbog tog jadnika Sarajevo nije fašističko isto kao ni Široki Brijeg zbog postavljanja nacističke zastave od strane par budala. No, neki samo generaliziraju i ne shvaćaju ni da im nacrtaš. Možda ćeš ovako skontat.

Vidim da nema smisla navraćati više na ovaj podforum. :roll:
Ne znam zasto meni to pises?
hajducka travica

#8799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Američka podrška MUP-u FBiH

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš primio je u posjetu atašea za sigurnost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država
Policiju treba dobro naoruzati i jos uvesti rezervni sastav policije.
Bosnolog

#8800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Kosorka HDZ-ovka saopstila tuznu vijest dvojici kradezeovih popuslica i Dodikovih Durexovaca,koji dozivjese ono sto smo mi ovdje predvidjeli i pisali o Covicevom politickm kurvalucima sa Milokradom iz Laktasa po banjaluckim i beogradskim plazama mnogo prije oltobarskih izbora,Sada mu se to ant BH slugarenje obija o glavu,sa posljedicama upravo onakvim kako smo ih jos tada predvidjeli,... :razz:

JugoCovcic je bio samo potrosni kurton i velikosrpski igarac u reziji blokada i rasturanja BiH s ciljem ozivljavanja Tudmanove Bobanovstine sto je bila utopija i kontraproduktivno interesima Hrvata u BiH sto je bila zelja i velikosrpskih sanjara koji otvoreno rade na unistenju BiH vise od dvije decenije,....

Nakon one silne dreke o ugrozenosti u reziji krimosa JugoCovica nakon izbora, dok su isti ignosrisali izborne obaveze imenovanja delegata u federalni dom naroda iz kantona gdje su dobili vlast i tako potrosili sve kredite da ospore formiranu vlast koja je formirana u pet do dvanest,cime je sprijeceno rusenje Federacije te uvodenja opste anarhije i haosa sto je bio krajnji cilj kradezeovaca i Dodikovaca to jest BH rusitelja.

Velikosrpskom savezniku JugoCovicu je ostalo da prihvati i proglasi politicki bankrot nakon sto mu se smanjio manevarski prostor za manipulacije ove jednoimene dvoglave kradeze mafijske stranke cime je Ljubic ispao Coviceva dvorska luda nakon sto ih je i Hrvatska pustila niz vodu jer je ipak veci interes prevagnuo nakon miga Amerike da se ovi krimosi posalju na politicko smetljiste gdje pripadaju,....

Hrvatski narod u BiH treba zauvijek pokopati dvodecenijsko kriminalno mafijasku kliku cija ih je politika prepolovila u BIH i time otvoriti prostor za hrvatske politicke vodje koji ce se uistinu boriti skupa sa Sarajevom za povratak Hrvata na svoja ognjista i jednakopravnost na cijelom prostoru BiH do Drine u jednakopravnijem uredenju BiH do kejeg im moze pomoci prije svega Sarajevo za razliku Banajluke koaj ih je potpuno etnicki pocistila i sada sa njima manipulise preko pro Milosevicevog guznog megafona Vlajkija,.....

Herceg kamenjarsko velikosrpski anti BH dvodupli HDZovci i trofazni krimosi ce biti zaobideni i na drzavnon niovu vlasti,kako su sami rekli da nece da pregovaraju sa platformasima a nista ne bi od Scepe Radoncica,sakrio se negdje jos ga Covic ne moze da nade da se sastanu sa Dodikom,... :lol: :lol: :lol: :lol:

Nakon svega sto su radili treba ih poslati na politicko smece jer su antidrzavne a time i antihrvatske stranke u sluzbi velikosrpskih neprijatelja BiH,sto su dokazali po ko zna koji put,.....
Kosor Čoviću i Ljubiću poručila da priznaju vlast Federacije BIH?

Kosor Čoviću i Ljubiću poručila da priznaju vlast Federacije BIH? Temeljni preduvjet dugoročne stabilnosti BiH
Temeljni preduvjet dugoročne stabilnosti BiH leži u postizanju političkog konsenzusa na svim razinama vlasti i osiguranju stvarne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH, poručila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u Mostaru.

Ona je u ponedjeljak u Mostaru otvorila 14. međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2011", pri čemu je istaknula da BiH i Hrvatska nisu samo susjedi, već i iskreni prijatelji.

- Stoga i ja i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozivamo na stalan dijalog i traženje rješenja koje je u interesu svih stanovnika vaše zemlje. Kao članica evroatlantske zajednice Hrvatska je spremna pomoći i podržati traženje pravog rješenja. Potvrđena je odgovorna politika Hrvatske prema susjednoj BiH - poručila je hrvatska premijerka.

Kosorova se nakon otvaranja Sajma u Mostaru tajno i nenajavljeno sastala s predsjednicima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, pišu Nezavisne Novine.

Iako je sastanak u restoranu "M17", na cesti Mostar - Čapljina, održan u najvećoj tajnosti, novinari su za njega saznali, ali su po njegovom završetku izjave izostale. Međutim, sudionici sastanka su nakon njega djelovali razočarano, osobito čelni ljudi dva HDZ-a.

Kako se neslužbeno saznaje, njihova očekivanja su bila da će upravo Kosorova pomoći da se razriješi politička zavrzlama u BiH. Međutim, hrvatska premijerka se u svojim izjavama nije jasno odredila spram političke situacije.

Štoviše, premda nepotvrđeno, saznaje se da se između riječi Kosorove mogla iščitati poruka da bi dva HDZ-a trebalo da priznaju novu vlast u FBiH.

Ona je kasnije, tokom otvaranja Sajma, pred domaćim političarima, među kojima nisu bili predstavnici nove federalne vlade, niti predstavnici stranaka koje je sačinjavaju, kazala da Zagreb očekuje od svih političkih čimbenika u BiH da zaštite položaj i institucionalnu ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

U tom duhu je istakla da joj je čast i zadovoljstvo što je pozvana da otvori Sajam gospodarstva "Mostar 2011", važnu gospodarsku manifestaciju.

- Ovo vrijeme i u politici i u gospodarstvu traži odlučne i hrabre ljude i odlučne i hrabre poteze - kazala je Kosorova, dodavši da je BiH među zemljama jugoistočne Europe najznačajniji gospodarski partner Hrvatskoj.

Pozvala je investitore iz obje zemlje na dalju suradnju, a bh. turiste na Jadransko more, javljaju Nezavisne Novine.

ABCportal.info http://www.abcportal.info/detaljno.aspx?a=26311&b=6
Evo i Pusicka shvatila da sa herceg kamenjarskim velikosrpskim slugama opasno praviti dilove i davati podrsku,... ;-)
Pusić: Hrvatska ne treba odlučivati o BiH
Ponedjeljak, 04 Travanj 2011 11:51
E-mail Ispis PDF
vesna-pusic

Potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine te kako ne bi trebala ni odlučivati što će se u susjednoj državi raditi.

"Hrvatska može imati svoje mišljenje. Različiti ljudi mogu imati različite stavove, no sigurno je da se nikakve odluke u vezi s BiH ne mogu donositi ovdje (u Hrvatskoj)", kazala je Pusić u izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Pusić je istaknula kako je stabilna BiH interes Hrvatske jer je to važno pitanje za cijelu regiju, no sve bitne odluke moraju se donositi isključivo u BiH.

"Ne postoji ideja da se nameće bilo što", kazala je Pusić.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH prouzročenu sukobima oko uspostave vlasti Pusić je ocijenila kako je u trenutačnim raspravama potrebno strpljenje i smirivanje napetosti.

"Nitko iz povećanih napetosti nije profitirao", kazala je Pusić pojašnjavajući kako je sada potreban pristup "s puno pregovora i dogovora".

Krajnji cilj u slučaju BiH, baš kao i svih drugih zemalja, trebao bi biti približavanje nekom modelu građanske države, no i za to je potrebno strpljenje i postupni pristup.

Od ključnog je značenja da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro u svojoj zemlji, poručila je Pusić.

"Treba poći od pretpostavke da nacije u perspektivi ne bi trebale imati svoje opcije. Drugim riječima, da jedna politička opcija ne znači nužno da je podržava samo jedna nacija", zaključila je Pusić uz poruku da političke stranke u BiH moraju evoluirati na taj način da budu prihvatljive ljudima različitih nacionalnostihttp://komentar.hr/portal/vijesti/hrvatska/6913-pusic-hrvatska-ne-treba-odlucivati-o-bih.
Na zmijskom Poskok herceg kamenjarskom portalu je doslo do opstih mega frustrosizofrenih napada cunamijskih razmjera i apatije da cak prizivaju Ruse da napadnu Zagreb i Hrvatsku,a Amerima zele potpunu propast i nestanak,Tamo vise mrze Amerikance nego na cetnickoj Krstarici. ..... :mrgreen:

Treba sada fokus prebaciti na drzavni nivo i zdruzeno sa Jurisice-Budimirovim HSP-om i bracom Lijanovicima preci na sistematsko cetverogodinsje sakacenje i demontiranje genocidne sumske kombinacijom,ucjena,mrkve,stapa i diplomatskog probosnasko lobirajuceg malja,te masovnih tuzbi koje slijede od strane zrtava velikosrbizma ka domacim sudovima ali i sudu pravde u Strazburu,Takode se presudom Perisicu i dosadasnjim presudama i dokazima treba preci u fazu pripreme revizije tuzbe protiv Srbije za agresiju na BiH i saucesce u genocidu nad Bosnjacima,.....

Slijedi opsta dreka kokuziranog i u sve vecim problemima frustriranog Milokrada i njegovih potrckarala,...

Nadolaze neki novi mnogo povoljniji vjetrovi za BiH,.....;-)
SAD

Lagumdžija: Vrijeme je za Dejton 2

Američki kongresmen je rekao da je uloga SAD u BiH da obezbijedi međunarodnu podršku za ustavne promjene koje bi omogućile da BiH prvo postane članica NATO, a onda i EU.
05.04.2011. u 19:52
SAD

Kongresmen Majkl Tarner rekao je tokom susreta sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom u Vašingtonu da je došlo vrijeme da SAD organizuju "Dejton 2" - saopšteno je iz SDP-a.

Tarner je rekao da bi to bila međunarodna konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH ispuni svoje ciljeve kao funkcionalna država - navodi se u saopštenju.

Američki kongresmen je rekao da je uloga SAD u BiH da obezbijedi međunarodnu podršku za ustavne promjene koje bi omogućile da BiH prvo postane članica NATO, a onda i EU.

Predsjednik SDP-a informisao je Tarnera o dešavanjima u postizbornom periodu, od objavljivanja rezultata do, kako se navodi u saopštenju, trenutka kada su dva HDZ-a odbili ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Lagumdžija je rekao da BiH u naredne četiri godine mora u svoj ustav da ugradi mehanizme arbitraže, koje danas jedino posjeduje OHR, i da primijeni odluku suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci na svim nivoima gdje je primjenjiva.

Predsjednik SDP-a BiH je rekao da će BiH takođe "morati da institucionalizuje mogućnost države da obezbijedi jedinstvo i sama ispuni kriterijume za NATO i EU članstvo".

Lagumdžija se u SAD sastao i sa bivšim republikanskim kandidatom za predsjednika SAD Bobom Dojlom i predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta Kenom Volakom.

LJILJAN.BA http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/zlatko ... a-dejton-2
Last edited by Bosnolog on 06/04/2011 06:01, edited 1 time in total.
Locked