Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Haris.ba

#74651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Pandakonda wrote: 14/01/2023 00:08 Ono sto mi je zaparalo usi je Dinina rečenica gdje je mozda i indirektno rekao kako ce ici odblokiranje procesa za federaciju. Smit ce vjerovatno ici sistemom vertikale i ako je u predsjednistvu BIH potrebno 2 da se imenuje mandatar onda ce to samo preslikati na FBiH jer ako moze na nivou drzave onda moze i ovdje.

Samo je pitanje kako ce HDZ pristati na to jer bi im ugrozilo poziciju u buducnosti ili racunaju na promjenu IZ prije iducih izbora pa ih nece puno dirati.
Pa naravno da nece pristati. Jer, to je jedina prepreka da se vlast moze na nivou FBiH formirati bez Hdz.
haris0032

#74652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by haris0032 »

Bilo kakvo petljanje Šmita u ovom trenutku bi bio udar na demokratski proces pa kako god to vama zvučalo. Postavilo bi se pitanje ako tako udara na SDA, što ne udari na SNSD i HDZ? Zašto onda on ne donese novi ustav i napravi građansku državu? Ukine entitete i kantone ili napravi npr Mup BiH sa ministrom policije u VMBiH? Hiljadu pitanja bi se otvorilo i zato mislim da se on prtljati neće.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

archi_a wrote: 14/01/2023 00:03
Chmoljo wrote: 13/01/2023 23:23

Onda si bezveze napao čovjeka kad je rekao istu stvar sa kojom si se sad složio.

Da te samo podsjetim da si mi neki držao pridiku o nadmenosti u komuniciranju. Ja je tebi neću držati.
Napao čovjeka koji je rekao istu stvar?
Čovjek je rekao da ja ne pišem istinu i da u Njemačkoj ako si npr. iz neke liberalne stranke i preuzmeš službu za poslove sa strancima, bit ćeš liberalniji u izdavanju boravišnih dozvola.
Ni u snovima. U Njemačkoj ko god i iz koje god da je političke opcije da preuzme službu za poslove sa strancima ima da radi upravo po slovu zakona na izdavanju dozvola. Niti crticu, niti zarez ne može promijeniti u postupanju, a da o odbijanju izvršenja ne govorim, sve dok je zakon takav kakav je na tu temu i sve dok se rečenica u tom zakonu ne promijeni na mjestu gdje se zakon mijenja, a kamo li da samoinicijativno provodi politiku stranke kojoj je blizak po shvatanjima. Dozvolu nećeš dobiti liberalnijim pristupom, ako ne ispunjavaš uslove propisane zakonom od a do ž, taman da si rođak Angele Merkel ili da si izmislio liberalizam.
Ne znam koja je svrha, šta želiš da postigneš? Dakle, nemojte molim vas uprošćavati stvari. "u okviru zakona" znači da ima pravo da se ponaša samo onako kako mu zakon dozvoljava. Čak i naš zakon ne dozvoljava samovolju, odbijanje izvršenja zato što je nalog došao iz kabineta opcije sa kojom se ne slažemo, blokiranje sjednica, odlučivanja i procesa zarad uslovljavanja i guranja "vlastitih" stranačkih ili ličnih interesa. Ne govorim o zakonodavnim tijelima, govorim o državnim agencijama u kojima, na vodećim pozicijama, na žalost ne sjede profesionalni već stranački likovi, po raspodjeli "plijena". Zašto se to ne sankcioniše, razloge možemo tražiti u propaloj reformi vstv-a. Ako se zarovite u zakone i sankcije, vidjet ćete da naši zakoni i sankcije u tom dijelu haman pa ne odstupaju od evropskih, tačno se sve zna, i kad i zašto i kako, ali zašto se to ne primjenjuje i po tome ne postupa, vjerovatno jer i u tužilaštvima kao i u drugim agencijama kandidate guraju političke stranke, a ne dobijamo najkvalitetnije kandidate izabrane putem otvorenog i transparentnog konkursa. I to treba da se promijeni.
U tvom svijetu je sve lako, i pitanje je zašto postoje službenici i pravnici kada je dovoljno pogledati zakon, naći član koji ti odgovara i primjeniti. I ni crticu ne promijeniti.

Bezveze se ljidi plaćaju i školuju kad je dovoljno samo malo zakon prelistati i voila. Slučaj riješen.
archi_a

#74654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

.....................
Helem nejse. Forum. Ne vodi ovo ničemu.
Last edited by archi_a on 14/01/2023 00:53, edited 1 time in total.
kluz franjo

#74655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

512MB wrote: 13/01/2023 23:55 Bakir:„To treba zvati trojka plus pa ko ostane. Izdali su principe na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio politički ugled kao oni. Čović ih je zvao probošnjačkom stranom, Dodik muslimanskom“,

Kad te političar sa IQ-om manjom od sobne temperature cipelari po medijima, onda znaš kakvog formata su Kifla i Nerko.
Kada se diviš izjavama političara sa IQ-om manjom od sobne temperature, onda znaš da si ŽK-fanatikos.
Papučica. Jednoćelijski organizam.
512MB

#74656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Kaže kifla fino reko Dodiku "nije fer ba da imate 14 agencija" i Dodik rekao "da nije fer, evo vama jedna".

Samo treba fino reći nije fer ha ja :oops:

:lol:
Last edited by 512MB on 14/01/2023 00:41, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#74657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

512MB wrote: 14/01/2023 00:38 Kaže kifla fino reko Dodiku "nike fer ba da imate 14 agencija" i Dodik rekao "da nije fer, evo vama jedna".

Samo treba fino reći nije fer ha ja :oops:

:lol:
i tko mu je dao tih 14 agencija zubic vila mozda il sluntavi minder patriota :oops: :oops: :cry:
animus

#74658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Ta jedna funkcija koju mu je dao je totalno bezveze. Ured za harmonizaciju reforme uprave ili nesto tako. Znaci ubleha instirucija. Zasto nije trazio da se vrati UIO koja je oteta B.

Dino ako citas, a mislim da citas ovo, molim te poradi nesto sa tim stalnim namjestanjem kravate.
Djeluje bas iritantno gledati stalno peglanje i pomjeranje kravate. Znam da je problem psihološki i da na taj način trazis utjehu i zastitu. Ali eto mi cemo to i istrpiti ali bi ruzno bilo da to radis na sastanku sa nekim stranim diplomatom. Sve se gleda i prati pa i te sitnice.
512MB

#74659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Pogotovo će se ono Kiflino "Ha šefe, znaš šefe" dobro primit kod stranih diplomata.
Pandakonda

#74660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

animus wrote: 14/01/2023 01:06 Ta jedna funkcija koju mu je dao je totalno bezveze. Ured za harmonizaciju reforme uprave ili nesto tako. Znaci ubleha instirucija. Zasto nije trazio da se vrati UIO koja je oteta B.

Dino ako citas, a mislim da citas ovo, molim te poradi nesto sa tim stalnim namjestanjem kravate.
Djeluje bas iritantno gledati stalno peglanje i pomjeranje kravate. Znam da je problem psihološki i da na taj način trazis utjehu i zastitu. Ali eto mi cemo to i istrpiti ali bi ruzno bilo da to radis na sastanku sa nekim stranim diplomatom. Sve se gleda i prati pa i te sitnice.
Mislim da svi "izvise" na jednoj instituciji, tesko da ce neki narod imati sve "bitne" institucije. Evo i hrvati ostali na granicnoj policiji dok su bosnjaci i srbi dobili osu, dkpt, sipu i ured za strance. Barem je neki pomak napravljen ako su se barem brojcano izjednacili.
Osmi Socrates

#74661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Jeste li se dogovorili čiji sendviči su ukusniji?

Il' se samo broji od kojeg se možeš više najesti?
animus

#74662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Ma glup im je sistem da svaki narod isto dobije. Nije uredu da B kojih je preko 50% dobiju isto kao H kojih je 10%. To su stranci tako zakuhali i poštuje se ali to treba stalno strancima ponavljati. Pa bar na toj priči tražiti da se zamijene te neke funkcije. UIO je pripadao B i treba ga tražiti nazad. Vrijedniji je nego 5 drugih funkcija. Znaci, kvalitet umjesto kvantiteta.
anelsol

#74663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

A_A_AKCIJA wrote: 13/01/2023 23:18
anelsol wrote: 13/01/2023 22:53 Iskreno ta prica mi ima puno nelogičnosti. Prvo da se botovanje placa stotinama hiljada KM apsolutno nema smisla. Zna se ko to radi, savjetnici ministara, predsjednika, uhljebljeni po raznim institucijama koji regularno primaju platu za posao na kojem kao rade. Zasto bi ti pored armije takvih ljudi nesto dodatno plaćao da radi to kao neki "posao". Drugo, pa nije Osmica pao sa Marsa da ne zna da bi to bilo nesto sto bi ga kompromitovalo. Da placa stotine hiljada KM iz budžetskih sredstava tamo nekom Mulahusiću ili petom/desetom preko službe, iz budžetskih sredstava apsolutno nema smisla. Ove "bombasticne" vijesti mogu proći kod onoga ko zeli da vjeruje u takve "informacije". Ko imalo razmišlja svojom glavom skontat ce da je u pitanju dnevno-politički spin potpuno uobičajen u nasem medijskom prostoru.
Ako nekoga plaćaš svaki mjesec, to su ozbiljne pare. A Mulahusein se baš potrudio. Svaki dan izbaci desetak postova, fotomontaža, tekstova. To dođe full time posao. Pomnožiš sa 12 i eto ozbiljne love svake godine.

Naravno, ne daju se se stotine hiljada na ruke, nego se razgodi na više njih.

Za savjetnike također znamo. Ali to je drugi tip botova.

Naravno, čekamo novog direktora, pa ćemo saznati.
Mulahusić je ljigvac i ne branim ga, ali od kuda ti pobogu znas od čega on zivi? To da ga OSA financira mi nema nikakva smisla. Puno je lakse to izvesti preko javnih preduzeća, ovih ili onih fondova nego preko OSA- e koja je pod lupom i kojoj se trazi dlaka u jajetu.

Mani se te price. Jednostavno nema nikakvog smisla, a cilj joj je da se derogira.... zna se ko,a to ide u korist...zna se koga.
elcaliente

#74664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elcaliente »

Znal se sta, hoce li Bisera otici jos jednom po hurme?
animus

#74665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Još jedna glupost koju je Dino izvalio je da ce oni češljati akte OSE. To nece niko raditi ko nije ovlasten i sve je tamo tajno. Nikada nece smjeti izaci u javnost osim ako ne misle napraviti krivicno djelo. Nije OSA nikada ni bila toliko zloupotrebljena koliko on govori. Najveca greska bi bila sada da ide svojim kadrom da je unisti. Nadam se da ce mu to Kemo objasniti jer on to dobro poznaje. Sreca mu je pa ga ima u stranci.
seksi_ideje

#74666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

anelsol wrote: 14/01/2023 01:29
A_A_AKCIJA wrote: 13/01/2023 23:18

Ako nekoga plaćaš svaki mjesec, to su ozbiljne pare. A Mulahusein se baš potrudio. Svaki dan izbaci desetak postova, fotomontaža, tekstova. To dođe full time posao. Pomnožiš sa 12 i eto ozbiljne love svake godine.

Naravno, ne daju se se stotine hiljada na ruke, nego se razgodi na više njih.

Za savjetnike također znamo. Ali to je drugi tip botova.

Naravno, čekamo novog direktora, pa ćemo saznati.
Mulahusić je ljigvac i ne branim ga, ali od kuda ti pobogu znas od čega on zivi? To da ga OSA financira mi nema nikakva smisla. Puno je lakse to izvesti preko javnih preduzeća, ovih ili onih fondova nego preko OSA- e koja je pod lupom i kojoj se trazi dlaka u jajetu.

Mani se te price. Jednostavno nema nikakvog smisla, a cilj joj je da se derogira.... zna se ko,a to ide u korist...zna se koga.
Lik prima socijalu u Lux
GandalfSivi

#74667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

animus wrote: 14/01/2023 02:13 Još jedna glupost koju je Dino izvalio je da ce oni češljati akte OSE. To nece niko raditi ko nije ovlasten i sve je tamo tajno. Nikada nece smjeti izaci u javnost osim ako ne misle napraviti krivicno djelo. Nije OSA nikada ni bila toliko zloupotrebljena koliko on govori. Najveca greska bi bila sada da ide svojim kadrom da je unisti. Nadam se da ce mu to Kemo objasniti jer on to dobro poznaje. Sreca mu je pa ga ima u stranci.
Panika?
PM72

#74668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

animus wrote: 14/01/2023 02:13 Još jedna glupost koju je Dino izvalio je da ce oni češljati akte OSE. To nece niko raditi ko nije ovlasten i sve je tamo tajno. Nikada nece smjeti izaci u javnost osim ako ne misle napraviti krivicno djelo. Nije OSA nikada ni bila toliko zloupotrebljena koliko on govori. Najveca greska bi bila sada da ide svojim kadrom da je unisti. Nadam se da ce mu to Kemo objasniti jer on to dobro poznaje. Sreca mu je pa ga ima u stranci.
Njemu je cilj da izbaci Osmicu,jebe se njemu za akte i dokumente.Zato je i tražio taj resor.
velikonja

#74669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

Haris.ba wrote: 13/01/2023 23:59
512MB wrote: 13/01/2023 23:55 Bakir:„To treba zvati trojka plus pa ko ostane. Izdali su principe na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio politički ugled kao oni. Čović ih je zvao probošnjačkom stranom, Dodik muslimanskom“,

Kad te političar sa IQ-om manjom od sobne temperature cipelari po medijima, onda znaš kakvog formata su Kifla i Nerko.
Pa prvo su mu uzeli posao u predsjednistvu, pa su mu se smanjile mogucnosti sa pozicijama pa osta bez Doma naroda.

Plus, najavili mu da ce mu zenu na biro poslati.

Normalno da ce ici do kraja jer je zagustilo. Jer ako ostane bez vlasti, na slijedecim izborima on licno ce biti na nivou Fahre. Nit ga ko vise zove da nesta odluci, niti ikome treba.
hoce vraga

opet se ona na budzet uvalila, nije bezveze izabrala skupstinu ks, plata ista, brige manje

i onda u penziju, zalibo je....
velikonja

#74670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

anelsol wrote: 14/01/2023 01:29

e to ti je dzaba pisati

ONI znaju sve
hajde ovaj je debilkan javan, ali znaju i iza laznih acc ko stoji, eno ona vildana hajdarevic ili tako nesto

sve znaju, jebo osa-u

i onda se neko cudi sto dino hoce osa

pa da uposli ovaj do sada neotkriveni kadar
Styling

#74671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Pa prvo su mu uzeli posao u predsjednistvu, pa su mu se smanjile mogucnosti sa pozicijama pa osta bez Doma naroda.

Normalno da ce ici do kraja jer je zagustilo. Jer ako ostane bez vlasti, na slijedecim izborima on licno ce biti na nivou Fahre. Nit ga ko vise zove da nesta odluci, niti ikome treba.
Postaje nebitan faktor na političkoj sceni i to mu najteže pada. A njegove izjave, koje su nekada i bile na nekom kulturnom nivou, sve više liče na mahalska pljuvanja. Vidi se uticaj Zahe i ostale online bratije. Baš je nisko pao.
Styling

#74672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Haris.ba wrote: 14/01/2023 00:15
Pandakonda wrote: 14/01/2023 00:08 Ono sto mi je zaparalo usi je Dinina rečenica gdje je mozda i indirektno rekao kako ce ici odblokiranje procesa za federaciju. Smit ce vjerovatno ici sistemom vertikale i ako je u predsjednistvu BIH potrebno 2 da se imenuje mandatar onda ce to samo preslikati na FBiH jer ako moze na nivou drzave onda moze i ovdje.

Samo je pitanje kako ce HDZ pristati na to jer bi im ugrozilo poziciju u buducnosti ili racunaju na promjenu IZ prije iducih izbora pa ih nece puno dirati.
Pa naravno da nece pristati. Jer, to je jedina prepreka da se vlast moze na nivou FBiH formirati bez Hdz.
HDZ može ugroziti samo izborni rezultat. Da je SDA normalna stranka i da je ušla sa Osmorkom u vlast na Federaciji, mogla se formirati vlast i bez njih. Nema to veze sa ovim pravilom.
Styling

#74673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

animus wrote: 14/01/2023 01:06 Ta jedna funkcija koju mu je dao je totalno bezveze. Ured za harmonizaciju reforme uprave ili nesto tako. Znaci ubleha instirucija. Zasto nije trazio da se vrati UIO koja je oteta B.

Reforma javne uprave je jedan od 14 prioriteta za članstvo u EU. To je jedna od najbitnijih agencija. Treba se informisati prije nego se počne pametovati po forumu.
ForumasNormalni

#74674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ForumasNormalni »

Styling wrote: 14/01/2023 09:32

Postaje nebitan faktor na političkoj sceni i to mu najteže pada. A njegove izjave, koje su nekada i bile na nekom kulturnom nivou, sve više liče na mahalska pljuvanja. Vidi se uticaj Zahe i ostale online bratije. Baš je nisko pao.
Slažem se za baketa, samo sta su dinine izjave zadnjih mjeseci i godina nego uznapredovala verzija ovoga gore spomenutog
Styling

#74675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

ForumasNormalni wrote: 14/01/2023 09:44
Styling wrote: 14/01/2023 09:32

Slažem se za baketa, samo sta su dinine izjave zadnjih mjeseci i godina nego uznapredovala verzija ovoga gore spomenutog
Možda će se smiriti sad kad postane ministar :mrgreen:
Locked