Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- madner
#35001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zasto? Pa i prije se nije mjenjao JMBG kada se preselis a takodje si imao regije.
Projmjenjene su granice regija.
- karanana
#35002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da li je prije ijedna brojka iz maticnog broja govorila o tome odakle sam?madner wrote:Zasto? Pa i prije se nije mjenjao JMBG kada se preselis a takodje si imao regije.
- madner
#35003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, poslje datuma rodjenja.
-
chupacabra
#35004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jos jedan korak u rasturanju drzave odlicno odradjen od strane Dodika. Provjeren recept: napravis problem i onda iznudis rjesenje koje je u skladu sa tvojim interesima, i koje jos jednom pokazuje da drzava nije ustvari drzava, nego jednostavno servis za interese entiteta. Cekam samo da vidim kako ce ovo Zlaja spinovati kao neku dobru stvar za drzavu BiH.
Najjaci mi je onaj neki idiot, zaboravih mu ime, sto kaze kako su protesti imali efekta jer cemo dobiti zakon o JMB-u. Koji totalni moron moras biti da ovako nesto izjavis. Ne znam zasto ovo uopste zovu zakon o JMB-u, mogao je komotno biti zakon o EMB-u (entitetski maticni broj).
Cemu ova diskusija da se nece spominjati entiteti, a 9 podrucja su podijeljena po entitetima i ne prelaze entitetske granice. To jest, nije govno, nego se neko posr'o.
Sve u svemu, drzava polako ali sigurno ide u tri PM. Jos da se to zaokrozi popisom, gdje ce se izludjene ovce koje jos nisu nacisto sa svojim entickim identitetom (mislim na Bosnjake) rasturiti na 10 nekih kategorija, i posao se polako privodi kraju. A bosnjacki politicari, oni su jadni zauzeti ko ce koga odlijepiti od koje fotelje. Jebes drzavu, za nju se brinu Majkici i Slavuji.
Najjaci mi je onaj neki idiot, zaboravih mu ime, sto kaze kako su protesti imali efekta jer cemo dobiti zakon o JMB-u. Koji totalni moron moras biti da ovako nesto izjavis. Ne znam zasto ovo uopste zovu zakon o JMB-u, mogao je komotno biti zakon o EMB-u (entitetski maticni broj).
Cemu ova diskusija da se nece spominjati entiteti, a 9 podrucja su podijeljena po entitetima i ne prelaze entitetske granice. To jest, nije govno, nego se neko posr'o.
Sve u svemu, drzava polako ali sigurno ide u tri PM. Jos da se to zaokrozi popisom, gdje ce se izludjene ovce koje jos nisu nacisto sa svojim entickim identitetom (mislim na Bosnjake) rasturiti na 10 nekih kategorija, i posao se polako privodi kraju. A bosnjacki politicari, oni su jadni zauzeti ko ce koga odlijepiti od koje fotelje. Jebes drzavu, za nju se brinu Majkici i Slavuji.
- MuaDib
#35005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Saopćenje Saveza za bolju budućnost
SDA je u Dejtonu razvlastila državu BiH
Povodom saopćenja SDA u kojem donošenje više zakona na evropskom putu BiH, pa i Prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju, pokušava zaustaviti čak i spominjanjem Srebrenice i navodnim razvlašćivanjem države BiH, SBB podsjeća javnost da je državu najviše razvlastila upravo SDA i to potpisivanjem Dejtonskog ugovora i tadašnjom svjesnom podjelom BiH na entitete.
Ta se podjela može zaustaviti samo ispunjavanjem evropskih standarda, a SDA je za 20 godina vlasti pokazala da za takvo nešto nije u stanju. Ponuđena zakonska rješenja Vijeća ministara BiH u skladu su sa aktuelnim ustavnim ustrojstvom BiH i izbornim zakonodavstvom koje je usvajala upravo SDA, a i na tragu su opravdanih zahtjeva demonstranata da se JMB riješi trajno i na osnovu posebnog zakona.
Što se tiče SBB-ove navodne borbe za fotelje u Vijeću ministara, takvo nešto i ne postoji. Postoji samo općepoznata činjenica da je ministar sigurnosti BiH iz SBB-a više uradio za šest mjeseci na čelu tog ministarstva, nego dvojica njegovih prethodnih kolega iz SDA zajedno za šest godina na istoj funkciji.
- heckler
#35006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
heckler wrote:U dnu SRNAine vijesti (cije smece inace klitorix prenosi religiozno bez ikakve intervencije) pise i ovo
"Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno utvrdio i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i Zakona o putnim ispravama BiH, koje će uputiti u hitnu parlamentranu proceduru. "
Dakle, hoce li ovi cmarovi da nam objasne kako i gdje sve su nas danas povalili ili da cekamo da nam srna objasni?
Da citiram samog sebe. Dakle jos ni jedna jedina rijec o usvajanju ovih drugih zakona. Valjda cemo cekati da nam srna objasni a klitorix prenese njihovu bljuvotinu.
-
Canton
#35007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja citam a nije mi jasno
dakle
1. Da li ce u novom maticnom broju biti poseban broj za Entitete i Brcko?
2. Da li ce u novom maticnom broju biti samo brojevio regija koje odgovaraju sadasnjim izbornim jedinicama?
3. Ili i jedno i drugo
dakle
2. Da li ce u novom maticnom broju biti samo brojevio regija koje odgovaraju sadasnjim izbornim jedinicama?
3. Ili i jedno i drugo
- Havatar
#35008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci evropski put je podjela BosneMuaDib wrote:Saopćenje Saveza za bolju budućnost
Povodom saopćenja SDA u kojem donošenje više zakona na evropskom putu BiH, pa i Prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju, pokušava zaustaviti čak i spominjanjem Srebrenice i navodnim razvlašćivanjem države BiH, SBB podsjeća javnost da je državu najviše razvlastila upravo SDA i to potpisivanjem Dejtonskog ugovora i tadašnjom svjesnom podjelom BiH na entitete.
Ta se podjela može zaustaviti samo ispunjavanjem evropskih standarda, a SDA je za 20 godina vlasti pokazala da za takvo nešto nije u stanju. Ponuđena zakonska rješenja Vijeća ministara BiH u skladu su sa aktuelnim ustavnim ustrojstvom BiH i izbornim zakonodavstvom koje je usvajala upravo SDA, a i na tragu su opravdanih zahtjeva demonstranata da se JMB riješi trajno i na osnovu posebnog zakona.
Što se tiče SBB-ove navodne borbe za fotelje u Vijeću ministara, takvo nešto i ne postoji. Postoji samo općepoznata činjenica da je ministar sigurnosti BiH iz SBB-a više uradio za šest mjeseci na čelu tog ministarstva, nego dvojica njegovih prethodnih kolega iz SDA zajedno za šest godina na istoj funkciji.
- Havatar
#35009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bice posebni brojevi za Entitete i Brcko, 5 brojeva za Federaciju, 3 Za Sumsku i 1 za BrckoCanton wrote:Ja citam a nije mi jasno
dakle
3. Ili i jedno i drugo
- MuaDib
#35010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U saopćenju je sve rečeno.Havatar wrote:Znaci evropski put je podjela BosneMuaDib wrote:Saopćenje Saveza za bolju budućnost
-
Basvod
#35011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nebitno, zasto bi neko corio u 13 brojeva i kontao odakle je ko kad ce svakako na licnoj karti pisati grad i entitetsko drzavljanstvo.Canton wrote:Ja citam a nije mi jasno
dakle
3. Ili i jedno i drugo
Poenta je u registracionim podrucjima koji su prije prelazila entitetsku liniju a po novom zakonu ih ne prelaze. Oko toga su se koplja lomila.
-
Canton
#35012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako moze neko da mi odgovori na ovo.Basvod wrote:Nebitno, zasto bi neko corio u 13 brojeva i kontao odakle je ko kad ce svakako na licnoj karti pisati grad i entitetsko drzavljanstvo.Canton wrote:Ja citam a nije mi jasno
dakle
3. Ili i jedno i drugo
Poenta je u registracionim podrucjima koji su prije prelazila entitetsku liniju a po novom zakonu ih ne prelaze. Oko toga su se koplja lomila.
-
Basvod
#35013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odgovorio ti je covjek na prethodnoj stranici al je pitanje potpuno nebitno.Canton wrote:Ako moze neko da mi odgovori na ovo.Basvod wrote:Nebitno, zasto bi neko corio u 13 brojeva i kontao odakle je ko kad ce svakako na licnoj karti pisati grad i entitetsko drzavljanstvo.Canton wrote:Ja citam a nije mi jasno
dakle
3. Ili i jedno i drugo
- MuaDib
#35014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pod jedan registraciona područja se formiraju unutar granica entiteta, ali su formlano-pravno pod državnom a ne entitetskom jurizdikcijom.Canton wrote:Ako moze neko da mi odgovori na ovo.Basvod wrote:Nebitno, zasto bi neko corio u 13 brojeva i kontao odakle je ko kad ce svakako na licnoj karti pisati grad i entitetsko drzavljanstvo.Canton wrote:Ja citam a nije mi jasno
dakle
3. Ili i jedno i drugo
Pod dva si upravu za područje RS.
-
Basvod
#35015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pod jedan registraciona područja se formiraju unutar granica entiteta, ali su formlano-pravno pod državnom a ne entitetskom jurizdikcijom.
Pod dva si upravu za područje RS.[/quote]
Zakon je naravno na nivou drzave ali JMB ce npr. u RS izdavati MUP RS.
Pod dva si upravu za područje RS.[/quote]
Zakon je naravno na nivou drzave ali JMB ce npr. u RS izdavati MUP RS.
-
Basvod
#35016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I nije vise JMBG nego JMB.
- didžej
#35017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
bolje receno jos jednom je potvrdjeno da je rs drzava u drzavi i da vremenom sve vise dobija ingerencije i atribute prave drzave.
-
chupacabra
#35018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ga, nismo morali dugo cekati:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-usva ... /130717124
Ne znam sto su se mrcvarili i zatezali kad je ovaj "kompromis" mogao proci bez demonstracija i gubljenja vremena. Jednostavno kazes Dodikovim pravnicima da ti dostave zakon, ti ga izglasas u VM-u i PSBiH i gotovo. Cemu kofrcenje? Ne kontam.
Ne znam sto su se mrcvarili i zatezali kad je ovaj "kompromis" mogao proci bez demonstracija i gubljenja vremena. Jednostavno kazes Dodikovim pravnicima da ti dostave zakon, ti ga izglasas u VM-u i PSBiH i gotovo. Cemu kofrcenje? Ne kontam.
- heckler
#35019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
chupacabra wrote:Evo ga, nismo morali dugo cekati:
Ovi se ljudi moraju zaustaviti. Na bilo koji nacin.
-
Yug
#35020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako mislis "na bilo koji nacin" ?...Napokon je postignut kompromis kao sto biti potreban kompromis za sve stvari koje se tice zajednicke drzave.Vi kojima su u glavi jos ratne ideje pod hitno trebate prestati razmisljati o politici jer ce vam biti sve depresivnije i depresivnije.heckler wrote:chupacabra wrote:Evo ga, nismo morali dugo cekati:
- Havatar
#35021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ratna ideja je razbijanje Bosne i to se mora zaustaviti na bilo koji nacinYug wrote:Kako mislis "na bilo koji nacin" ?...Napokon je postignut kompromis kao sto biti potreban kompromis za sve stvari koje se tice zajednicke drzave.Vi kojima su u glavi jos ratne ideje pod hitno trebate prestati razmisljati o politici jer ce vam biti sve depresivnije i depresivnije.heckler wrote:chupacabra wrote:Evo ga, nismo morali dugo cekati:
- mirsek
#35022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije bitna stranka nego za sta se zalaze tj. ako je SDP ponudio opciju koja jaca drzavu a slabi entitete onda je SDP super. Ako SDA ponudi takvu opciju onda je SDA super.
Ovo sto SBB pise u saopstenju i jeste i nije vazno. Nije vazno u tom smislu sto je SDA poptisala dejton ali je vazno ako nije poslije toga radila na jacanju drzave kako SBB navodi. Trenutno i taj, losiji dio posla sto je SDA radila tj. nije radila nije bitno ako je ovo njihovo NE u korist drzave i SBB treba da gleda trenutni prijedlog a ne da proziva za proslost.
Ni u jednoj recenici SBB nije naveo zasto je ovaj prijedlog dobar za drzavu nego je uopsteno rekao da gradjani hoce rijesen zakon o JMBG i da se trajno rijesava problem JMBG i da ispunjava neke evropske norme.
Ajmo onda rijesiti trajno probleme svih gradjana pa razvlastiti drzavu do maximuma i onda ce sve protokolarne duznosti koje ostanu drzavi da ide ko po loju.
Uvijek zaboravljamo da se stanovnici manjeg entiteta trebaju nama priblizit svojim djelima i uraditi katarzu zbog silnih zlocina koji su se desili u manjem entitetu a ako to nece narod kojeg je preko 50% u jednoj drzavi i na kojem su toliki zlocini ucinjeni ima pravo da to zahtjeva milom ili silom od OHR-a ili od bilo koga a u krajnjem slucaju masovnim protestima , naravno sve u skladu sa silinim poveljama o ljudskim pravima i evropskim normama koje stranci toliko propagiraju na svakom koraku a nece da ih nametnu ili provedu.
Ovo sto SBB pise u saopstenju i jeste i nije vazno. Nije vazno u tom smislu sto je SDA poptisala dejton ali je vazno ako nije poslije toga radila na jacanju drzave kako SBB navodi. Trenutno i taj, losiji dio posla sto je SDA radila tj. nije radila nije bitno ako je ovo njihovo NE u korist drzave i SBB treba da gleda trenutni prijedlog a ne da proziva za proslost.
Ni u jednoj recenici SBB nije naveo zasto je ovaj prijedlog dobar za drzavu nego je uopsteno rekao da gradjani hoce rijesen zakon o JMBG i da se trajno rijesava problem JMBG i da ispunjava neke evropske norme.
Ajmo onda rijesiti trajno probleme svih gradjana pa razvlastiti drzavu do maximuma i onda ce sve protokolarne duznosti koje ostanu drzavi da ide ko po loju.
Uvijek zaboravljamo da se stanovnici manjeg entiteta trebaju nama priblizit svojim djelima i uraditi katarzu zbog silnih zlocina koji su se desili u manjem entitetu a ako to nece narod kojeg je preko 50% u jednoj drzavi i na kojem su toliki zlocini ucinjeni ima pravo da to zahtjeva milom ili silom od OHR-a ili od bilo koga a u krajnjem slucaju masovnim protestima , naravno sve u skladu sa silinim poveljama o ljudskim pravima i evropskim normama koje stranci toliko propagiraju na svakom koraku a nece da ih nametnu ili provedu.
-
chupacabra
#35023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hajde nam sad objasni kako je ovaj zakon kompromis. Da se podsjetimo, Ustavni Sud je trazio samo uskladjivanje imena gradova u zakonu o JMB-u. U RS-u su to vidjeli kao priliku da traze promjenu registracionih podrucja u entitetskim granicama, a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, nema zakona o JMB-u. Sad se udovoljilo i zakon je prosao. Gdje tu kompromis?Yug wrote:Kako mislis "na bilo koji nacin" ?...Napokon je postignut kompromis kao sto biti potreban kompromis za sve stvari koje se tice zajednicke drzave.Vi kojima su u glavi jos ratne ideje pod hitno trebate prestati razmisljati o politici jer ce vam biti sve depresivnije i depresivnije.heckler wrote:chupacabra wrote:Evo ga, nismo morali dugo cekati:
- kamen spoticanja
#35024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da ali onda aleksandra pandurevic ne bi mogla , pricom o ugrozenosti srpskih delegata u sarajevu i na kraju pobjedom u ovom igrokazu, ojacati svoju poziciju u birackom tijeluchupacabra wrote:Evo ga, nismo morali dugo cekati:
Pa sta mislis sto su na ulicama bilu darko brkan, fedja stukan i ostala underground elita zlatkove stranke
-
Yug
#35025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@mirsekmirsek wrote:Nije bitna stranka nego za sta se zalaze tj. ako je SDP ponudio opciju koja jaca drzavu a slabi entitete onda je SDP super. Ako SDA ponudi takvu opciju onda je SDA super.
a kome "vama"?..Mislis dijelu federacije BiH,nekom odredjenom kantonu u Federaciji BiH.Kako mislis da ce izgledati BiH sa tim masovnim protestima,jedni u SA,TZ i ZE,drugi u Banja Luci,Bijeljini,Doboju a ovi treci onda krenu u Mostaru,Sirokom itd...Super bi poslali sliku u svijet o jedinstvu i napretku.