Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Danguba

#34276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Image
acopero

#34277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by acopero »

@ danguba jesi ti taj frajer sa tim natpisom no homo?
kowalski1

#34278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:
Skijaš wrote: Hoćeš li pokušavati biti tako duhovit i kada zajune po pitanju fudbalske reprezentacije manjeg entiteta, stvaranja entitetskih računa umjesto jednog u UIO ili nekog drugog pitanja ? Svi mi znamo da se ovdje radi o konstantnim naporima ka podjeli društva. I ako do sada nije bilo podjele u matičnom broju, zašto danas ta velikodušnost i tvoje svođenje svega na nivo tehničkog pitanja ?

Da si ti na čelu manjeg entiteta, možda ne bi bio problem zaista tretirati to kao tehničko pitanje, ali nisi nego ljudi koji jesu očigledno na sve ne gledaju kao na tehničko pitanje. Dakle da naglasim, ljudi kojima se po tvom mišljenju treba popustiti, to ne vide kao tehničko pitanje. To što ti vidiš, nije bitno jer ti popuštanje Sarajeva ne bi protumačio kao još jedan uspjeh velikosrpske politike i poraz BiH. Dodik će uraditi upravo to.
naravno da žele da podijele. politika političke elite iz rs i zap. hercegovine rade svaki dan na podjeli - to je svima jasno
I zašto im praviti ustupke ?
ne praviti ustupke već ne odgovarati na isti način jer postoji ogromna razlika između naroda i političke elite. zato ja mislim da ovo što radi suljagić za posljedicu ima samo dodatno stvaranje negativne energije koje koriste političke elite da bi ojačale svoje pozicije. i uopšte mi nje jasna teza da će dizanjem tenzija, kao, dodik napraviti neki pogrešan potez - pa on se u tim uslovima osjeća ko svinja u blato - to je njemu prirodno stanje - i samo mu treba neko iz sarajeva koji će da opali po rs (siladžić, suljagić...) jednostavno, on godinama politički profitira zbog idiotske politike iz sarajeva.
kowalski1

#34279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

daddy-kool wrote: Nije Bošnjacima muslimanima u interesu podjela BiH i radikalizacija, nego prosperitet, mir i što brže uključivanje u evroatlanske ekonomske i vojne strukture.
interes je sačuvati državu po svaku cijenu, jer, u suprotnom bi zaista dobili likove kao suljagić, hekler i slične koji bi nas pretvorili u palestinu.
moja poenta je da se država na čuva ekstremizmom - to je potpuno iluzorno - jer upravo je to najveći argument separatista, i to ne samo ovdje , nego svugdje u svijetu. zadatak državne politke bi bio da ih ubjedi da ih niko neće ugroziti ako prihvate da budu dio decentralizovane države. naravno, mi ovdje ne govorimo o idealnim rješenjima, već realno mogućim u ovim okolnostima. i u tom smislu ja mislim da bi bilo ok. da napravmo neku saveznu državu od -možda 3-4-entiteta - i na taj način rješili osnovni problem -nacionalne frustracije, a onda kroz ulazak u eu i nato stvari bi polako došle na svoje - prije svega stasale bi nove generacije koje ne nose frustracije iz prošlosti.
problem je što se ovdje još uvijek misli da će stranci da nametnu rješenje i da će nekakvim verbalnim ratovima da se isprovocira ohr - što se neće desiti - ta politka nas samo još više zakopava jer ograđuje nacionalne torove.
Altair_SA

#34280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Altair_SA »

miki.ba wrote:
Skijaš wrote:ako kažeš da nekom ko klanja smeta nemusliman u vlasti samo zato što taj neko klanja, onda muslimani po defaultu postaju prijetnja civilizovanom društvu.
Musliman koji klanja pet vakata i poštuje sve islamske propise teško da može glasati za covjeka tipa Željko Komšić.
Mislim da takvi prije glasaju za Bakira I. bez obzira kakvu on politiku propagirao.
Navedeni postaju prijetnja sekularnom društvu definitivno.
To bas i nije istina, ali ok, tvoje misljenje. Na kraju krajeva sve i da ne glasa za Komsica, nece ni za Bakira, ako postuje sve Islamske propise. Gdje ces glasati za Bakira ili Lagumdziju, a veliki si vjernik i haram i lopovluk ti nisu dragi... ha ja, ne ide jedno s drugim :). Meni je to i kao nekome ko ne postuje bas sve 100% sto se tice vjere ispod svih moralnih normi, a tek pravm vjerniku onda.
miki.ba

#34281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Altair_SA wrote:
miki.ba wrote:
Skijaš wrote:ako kažeš da nekom ko klanja smeta nemusliman u vlasti samo zato što taj neko klanja, onda muslimani po defaultu postaju prijetnja civilizovanom društvu.
Musliman koji klanja pet vakata i poštuje sve islamske propise teško da može glasati za covjeka tipa Željko Komšić.
Mislim da takvi prije glasaju za Bakira I. bez obzira kakvu on politiku propagirao.
Navedeni postaju prijetnja sekularnom društvu definitivno.
To bas i nije istina, ali ok, tvoje misljenje. Na kraju krajeva sve i da ne glasa za Komsica, nece ni za Bakira, ako postuje sve Islamske propise. Gdje ces glasati za Bakira ili Lagumdziju, a veliki si vjernik i haram i lopovluk ti nisu dragi... ha ja, ne ide jedno s drugim :). Meni je to i kao nekome ko ne postuje bas sve 100% sto se tice vjere ispod svih moralnih normi, a tek pravm vjerniku onda.
Bravo o tome sam igovorio, ova dvojica su sam primjer.
Ako cemo mak na konac istinski vjernik ne može glasati za cafira.
meskogn

#34282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meskogn »

Da u federaciji imamo ''zapadnu njemacku''imali bi sve
ali imamo dvije istocne njemacke.
Altair_SA

#34283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Altair_SA »

@miki.ba, Pa koliko znam cafir je covjek grijesnik. Pa sada... ova dvojica su to sigurno, a i Fahro im se moze prikljuciti i plejada nasih politicara. S druge strane, ne znam da li si mislio pod cafir za Komsica isto? Da li to znaci da po Islamskim propisima ne mozes glasati za nekog druge vjere ili nekog ko nije vjernik, jer je onda po defaultu cafir? Pravi vjernici onda ne bi ni mogli na izbore haman nikako, tacnije i pri pomisli na ove nase politicare Abdest automatski ode :lol:
hercegovac_pravi

#34284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

Vrilo snage wrote:
Bodkin wrote:kad je jmb zakon oboren jer nije ustavno bilo biti iz s sarajeva ili odakle vec moglo se 100% ocekivati da ce novi zakon zapeti. onaj ko nije vidio apsolutno ne prati politiku. druga je stvar sto niko nije ni znao za ovaj zakon i ovaj problem dok nije nastao problem jer se curica nije mogla lijeciti
Lijepo ste to zamijetili. I svaki sljedeci zakon ce zapet, da ne bude kasnije da nisu znali.
A ja se iskreno nadam da neće. Ako zapne povnovo ćemo vas natjerati na bijeg iz državnih institucija i tako dok jedanput već ne stisnete damu i ne kažete "mi se ne vraČamo".. :D
hercegovac_pravi

#34285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Vrilo snage wrote:
Bodkin wrote: garantujem da hoce. cim se ukaze prilika da se nesto blokira i da se prozivaju krivci ( koji gleda cuda uvijek mogu biti na vise strana :D ) imacemo istu situaciju
Stovani Bodkin, ali ovdje nema krivnje "na vise strana" nego samo na jednoj, sarajevskoj :mrgreen: Ali opet nekako, prosvjedi se nastavljaju i vrijeme tece u trazenju modusa da se krivnja transponira na bilo koga drugog, samo ne na krivca :)
Krivci su isključivo Ćetnici i ustaše.
hercegovac_pravi

#34286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Vrilo snage wrote:
славянин wrote: Sta popustati - kakav uticaj na bilo sta u ovoj zemlji 2 broja iz JMBG-a mogu imati.Ali kad dodas tome nase predivne politicare ocito da moze covjek i umrjet radi toga :roll: .A sam eto otkrivas da je 90% tog protivljenja tom prijedlogu "iz inata" a ne nekih konkretnih posljedica koje bi nastupile.
Stovani slavjanine, previse ste Slaven i ne mozete to razumjet, ovdje je u pitanju minderasko politikanstvo i igra sa ljudskim zivotima :)
Nije ovdje je u ptanju ponovna četničko-ustaška kolaicija koja ruši Bosnu i Hercegovinu
PerverzMusharaf

#34287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PerverzMusharaf »

Mister Yes wrote:
kowalski1 wrote:
Corto Maltese wrote:Očekujem da "Svi JMBG u jednoj državi!" postane i zvanična parola nove Bošnjačke desnice.
Pardon, djesnice :)
problem je što kod nas desnica i ne postoji. ona bi bar imala pošten stav prema svojoj etničkoj grupi i tražila neki ekskluzivitet - kao kod svih desničarskih pokreta na svijetu - pa bi kao takva i bila fer pregovarač sa srbima , hrvatima i mz.

kod nas imamo samo kukavice koje više ne vjeruju u ono što izgovaraju niti ikakvu ideju šta sutra , osim stalne kukumačenja i prizivanje sudbine i usuda.
Reći ću ti ovo. Da sam Bošnjak musliman (vjernik) težio bih podjeli zemlje na 3 dijela. Tako mi nevjernici ne bi bili u vladi što znači da nevjernici ne bi bili vlast meni vjerniku. Uz to bi u toj 100% muslimanskoj državi mogao polako težiti šerijatu. Tačno je da bi velika Srbija i velika Hrvatska vrlo brzo zatvorili granice sa takvom Bošnjačkom državom ali kao vjernik ja se ne bih toga plašio jer "svako ima svoju nafaku" i "biće kako Allah hoće".

Naravno kao Bošnjak ateista ja se upravo iz tih razloga svim srcem borim protiv podjele zemlje na 3 dijela.
koji je bio motiv bošnjaka ateista za odvajanjem bosne od krnje jugoslavije?
vee-jay

#34288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

eto @mister yes da vidis kakvu si glupost pokrenuo...
daddy-kool

#34289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

kowalski1 wrote: interes je sačuvati državu po svaku cijenu, jer, u suprotnom bi zaista dobili likove kao suljagić, hekler i slične koji bi nas pretvorili u palestinu.
Naravno, u suprotnom pravac Australija i druge emigrantske destinacije.
kowalski1 wrote: moja poenta je da se država na čuva ekstremizmom - to je potpuno iluzorno - jer upravo je to najveći argument separatista, i to ne samo ovdje , nego svugdje u svijetu. zadatak državne politke bi bio da ih ubjedi da ih niko neće ugroziti ako prihvate da budu dio decentralizovane države. naravno, mi ovdje ne govorimo o idealnim rješenjima, već realno mogućim u ovim okolnostima. i u tom smislu ja mislim da bi bilo ok. da napravmo neku saveznu državu od -možda 3-4-entiteta - i na taj način rješili osnovni problem -nacionalne frustracije, a onda kroz ulazak u eu i nato stvari bi polako došle na svoje - prije svega stasale bi nove generacije koje ne nose frustracije iz prošlosti.
problem je što se ovdje još uvijek misli da će stranci da nametnu rješenje i da će nekakvim verbalnim ratovima da se isprovocira ohr - što se neće desiti - ta politka nas samo još više zakopava jer ograđuje nacionalne torove.
Ne ekstremizmom, ali na prijetnje RS da će se otcijepiti treba zrelo i ozbiljno reagovati, a to znači pripremiti se za potencijalni oružani sukob. Toljaga u desnoj, a pogača suživota u lijevoj, pa neka izaberu.

Kakvi crni novi entiteti? Ne vidim zašto bi se milimetar ustupio separatistima? Da ima minimum dobre volje i razuma već bi bili članica NATO pakta.
Skijaš

#34290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

vee-jay wrote:eto @mister yes da vidis kakvu si glupost pokrenuo...
Inače su mu komentari za deset. Možda mu je neko ukrao laptop pa se sad zajebava.
Mister Yes

#34291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

PerverzMusharaf wrote: koji je bio motiv bošnjaka ateista za odvajanjem bosne od krnje jugoslavije?
Beograd bi se prema Sarajevu i uopte Bosni ponašao maćehinski. Sve što bi se gradilo gradilo bi se po Srbiji a ne po Bosni. Bosna bi bila crna rupa Evrope. Nije isključeno ni fizičko maltretiranje sviju koji imaju ime arapskog porijekla pa tako i nas Bošnjaka ateista. Ima još motiva ali i ovo je dovoljno.
vatrogasac

#34292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vatrogasac »

Mister Yes wrote:
PerverzMusharaf wrote: koji je bio motiv bošnjaka ateista za odvajanjem bosne od krnje jugoslavije?
Beograd bi se prema Sarajevu i uopte Bosni ponašao maćehinski. Sve što bi se gradilo gradilo bi se po Srbiji a ne po Bosni. Bosna bi bila crna rupa Evrope. Nije isključeno ni fizičko maltretiranje sviju koji imaju ime arapskog porijekla pa tako i nas Bošnjaka ateista. Ima još motiva ali i ovo je dovoljno.
Što dokazuje da im je više smetala nacija nego religija. Bilo im je isto i Damir i Denis kao i Mustafa i Omer.
Mister Yes

#34293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Inače su mu komentari za deset. Možda mu je neko ukrao laptop pa se sad zajebava.
Ja priznajem da sam dosta sumnjičav kada su u pitanju Bošnjaci i islam u slučaju da se zemlja podjeli na 3 dijela. Nikada to nisam ni krio. Može biti da na moj stav utiče činjenica da se dosta družim sa selefijama. Ne svojom voljom već iz razloga što su mi kolege na poslu igrom slučaja selefije. Jedno vrijeme smo raspravljali a u zadnje vrijeme ne učestvujem toliko u njihovim razgovorima ali ne mogu da ne čujem o čemu pričaju. Uz to su oboje izrazito inteligentni pa zaista ne mogu reći "ma pusti budale" jer budale nisu. Njih je sve više htjeli mi to priznati ili ne. Pri tome ne govorim samo o onima koji imaju brade i kratke tole već i onima koji su veoma blizu tih stavova ali ne nose znake raspoznavanja. Islam je izvrsna religija. Ko se jednom navuče ne može se skinuti a veoma se lako navući. I nekad sekularna Turska polako klizi u islamsku zemlju. Islam is that good.

Iz njihovih razgovara znam da im nije toliko bitno kolika je zemlja koliko im je bitno da je "oslobođena" nemorala koji vezuju za zapadnu civilizaciju. Ostavljam mogućnost da sam pod prevelikim uticajem dvoje ljudi i da prava opasnost ne postoji ali ne bih da rizikujem. Neka meni multietničke Bosne i Hercegovine za vjeke vjekova.
It_is_a_Leclerc

#34294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by It_is_a_Leclerc »

Selefije su minorna antidržavna paravojna formacija. Ako već slušaš njih, možeš i kojeg pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.

A tu su negdje i po važnosti.
Mister Yes

#34295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

It_is_a_Leclerc wrote:Selefije su minorna antidržavna paravojna formacija. Ako već slušaš njih, možeš i kojeg pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.

Ne bih se uopšte složio sa tim poređenjem. Ne znam za ostale ali moje kolege su izrazito dobri ljudi. Ja nikada nisam upoznao tako dobre, poštene i plemenite ljude kao što su to dvoje. Porediti ih sa četnicima zaista nije ok.
Skijaš

#34296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Ja priznajem da sam dosta sumnjičav kada su u pitanju Bošnjaci i islam u slučaju da se zemlja podjeli na 3 dijela. Nikada to nisam ni krio. Može biti da na moj stav utiče činjenica da se dosta družim sa selefijama. Ne svojom voljom već iz razloga što su mi kolege na poslu igrom slučaja selefije. Jedno vrijeme smo raspravljali a u zadnje vrijeme ne učestvujem toliko u njihovim razgovorima ali ne mogu da ne čujem o čemu pričaju. Uz to su oboje izrazito inteligentni pa zaista ne mogu reći "ma pusti budale" jer budale nisu. Njih je sve više htjeli mi to priznati ili ne. Pri tome ne govorim samo o onima koji imaju brade i kratke tole već i onima koji su veoma blizu tih stavova ali ne nose znake raspoznavanja. Islam je izvrsna religija. Ko se jednom navuče ne može se skinuti a veoma se lako navući. I nekad sekularna Turska polako klizi u islamsku zemlju. Islam is that good.

Iz njihovih razgovara znam da im nije toliko bitno kolika je zemlja koliko im je bitno da je "oslobođena" nemorala koji vezuju za zapadnu civilizaciju. Ostavljam mogućnost da sam pod prevelikim uticajem dvoje ljudi i da prava opasnost ne postoji ali ne bih da rizikujem. Neka meni multietničke Bosne i Hercegovine za vjeke vjekova.
Selefije čine minoran procenat, ogromnoj većini muslimana autoritet je reis. A i unutar te selefijske manjine, samo je manji dio militantan i radikalan. Početna teza je bila da čovjek koji klanja, na ovaj ili onaj način predstavlja prijetnju po državu. A to, priznaćeš, nije isto kao upozoriti na tu radikalnu manjinu manjine.
It_is_a_Leclerc

#34297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Mister Yes wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Selefije su minorna antidržavna paravojna formacija. Ako već slušaš njih, možeš i kojeg pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.

Ne bih se uopšte složio sa tim poređenjem. Ne znam za ostale ali moje kolege su izrazito dobri ljudi. Ja nikada nisam upoznao tako dobre, poštene i plemenite ljude kao što su to dvoje. Porediti ih sa četnicima zaista nije ok.
Gle.. Sad da ti ovdje dođe jedan sasvim normalan čovjek iz, lupam, Lopara, rekao bi ti - "Ja znam jednog pripadnika RČP koji je jako plemenit, human i dobar čovjek". Jednostavno, stvar je percepcije.

Ne postoje dobri i loši fašisti, dobri i loši četnici, dobre i loše selefije.
Skijaš

#34298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Selefije su ljudi koji puštaju bradu jer je Muhamed imao bradu, krate nogavice jer je Muhamed odjeću koja se vuče za čovjekom tumačio kao izraz oholosti, itd itd. Da su minorni, jesu. Da su antidržavni, to je od čovjeka do čovjeka. A da zajedno čine neku paravojnu formaciju, e to je već lupanje. Većina vehabija samo gleda kako sastaviti kraj s krajem, kako prehraniti djecu i ne treba im još i to da ih se gleda ispod oka samo zato što misle da se puštanjem brade približavaju uzoru kojeg vide u Muhamedu.
It_is_a_Leclerc

#34299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Skijaš wrote:

Selefije su ljudi koji puštaju bradu jer je Muhamed imao bradu, krate nogavice jer je Muhamed odjeću koja se vuče za čovjekom tumačio kao izraz oholosti, itd itd. Da su minorni, jesu. Da su antidržavni, to je od čovjeka do čovjeka. A da zajedno čine neku paravojnu formaciju, e to je već lupanje. Većina vehabija samo gleda kako sastaviti kraj s krajem, kako prehraniti djecu i ne treba im još i to da ih se gleda ispod oka samo zato što misle da se puštanjem brade približavaju uzoru kojeg vide u Muhamedu.
Da li je vehabijska zajednica u Maoči odnosno njene vođe upletena u višestruka ubistva od Anđelića preko Ljubuškića do FIS-a ?! Da li vehabijska zajednica smatra kako bi nemuslimanima trebalo zaračunati nekakvu rentu, devširmu, šta li ?

Meni dovoljno da ih posmatram kao naoružanu antidržavnu grupu opasnu po sigurnost poretka i građanskih sloboda u BiH.

Opet kažem - moje je mišljenje, i ne nužno pravna kvalifikacija .
webby-x

#34300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

Skijaš wrote:Većina vehabija samo gleda kako sastaviti kraj s krajem, kako prehraniti djecu i ne treba im još i to da ih se gleda ispod oka samo zato što misle da se puštanjem brade približavaju uzoru kojeg vide u Muhamedu.
Jeste, a većina četnika pušta bradu samo zato
što još uvijek čekaju kralja da se vrati. Pored toga,
oni samo gledaju kako prehraniti djecu.

Tvoje naivno gledanje na ljude i politiku je smiješno.
Nije ni čudo što si uvijek razočaran.
Locked