To je teško uporedivo... teže je sprašiti tamo, a teže je i donijeti takvu odluku.Bodkin wrote:boldirano ima mjesta ali kako onda objasnjavas sto svi redom hoce da sprase u austriju iako ih 80% ne zna njemacki i ne gleda kanaleultima_palabra wrote:A tako čine sebi medvjeđu uslugu na dugi rok... djeca gledaju komšijske kanale, lože se na tamošnje zvijezde, navijaju za njihove klubove, u školi uče istoriju i geografiju tih zemalja, gledaju vijesti sa tamošnjim dešavanjima... djeluje kao da se u njihovim gradovima ništa ne dešava i kao da su tu samo privremeno.
Normalno da će tako odgajano dijete željeti da spraši u BG/NS/ZG/ST ako je ikako moguće.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ultima_palabra
#34026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- vee-jay
#34027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne znam, ja sam misljenja da ce ovako sve ostati i nakon narednih izbora.radostan dan wrote:to je upitno.vee-jay wrote:Ja ne vjerujem da SNSD nakon izbora nece biti/ostati na vlasti.radostan dan wrote: quote="vee-jay"
Kad Dodikov nasljednik za nekih 5 godina dodje na vlast onda cemo vidjeti kakvu ce politiku on provoditi. Mozda istu, mozda drugaciju./quote
jel ovo i ti predviđaš pa većine snsd-a u ns rs, a ostanak dodika na mjestu predsjednika?
mislim da mile nije upitan.
ali recimo, ako SNSD izgubi izbore, kako bi Dodik mogao ostati sef vlasti ako su lesinari oko njega i iza njega? sta on to drzi u ruci (mislim pored medija i mafije
ja vjerujem da ako SNSD izgubi izbore, onda pocinje lagano rasulo SNSDa, ali kao sto napisah, tek za 5 godina
-
palermo
#34028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa to jeste objektivno najveći problem, odnosno bolje reći, najslikovitija ilustracija problema. Kako očekivati od nekoga da štiti interese ove države, ako mu ona nije na prvom mjestu.Bodkin wrote:
ovo se nece desiti ni za 50 godinatraziti od hrvata i srba da navijaju protiv hrvatske i srbije je pomalo glupo. ako je to taj kriterij i najveci problem onda..
To hoće li se desiti za deset,petnaest,pedeset ili nikada godina je mislim prevashodno pitanje za srpske i hrvatske političke i intektualne elite u BiH. Pitanje njihovog strateškog opredjeljenja
-
Bodkin
#34029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije to najveci problem. danasnja situacija i raspolozenje naroda se ne moze uzeti kao referenca za neko normalno rjesavanje problema. danas nista nije normalno. ali recimo da sutra popuste malo odnosi sasvim normalno bi bilo da srbi i hrvati navijaju za bih u svim situacijama osim protiv hr i sr.palermo wrote:Pa to jeste objektivno najveći problem, odnosno bolje reći, najslikovitija ilustracija problema. Kako očekivati od nekoga da štiti interese ove države, ako mu ona nije na prvom mjestu.Bodkin wrote:
ovo se nece desiti ni za 50 godinatraziti od hrvata i srba da navijaju protiv hrvatske i srbije je pomalo glupo. ako je to taj kriterij i najveci problem onda..
To hoće li se desiti za deset,petnaest,pedeset ili nikada godina je mislim prevashodno pitanje za srpske i hrvatske političke i intektualne elite u BiH. Pitanje njihovog strateškog opredjeljenja
-
Bodkin
#34030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
znam da je teze ali hocu da kazem da sva ta prica nije presudna kod odluke mladih da odu.uticaj svega toga je dostali mali. da je bolja situacija nikakva grand parada, farma ili severina ne bi pogurala ljude da idu u bg/zgultima_palabra wrote:To je teško uporedivo... teže je sprašiti tamo, a teže je i donijeti takvu odluku.Bodkin wrote:boldirano ima mjesta ali kako onda objasnjavas sto svi redom hoce da sprase u austriju iako ih 80% ne zna njemacki i ne gleda kanaleultima_palabra wrote:A tako čine sebi medvjeđu uslugu na dugi rok... djeca gledaju komšijske kanale, lože se na tamošnje zvijezde, navijaju za njihove klubove, u školi uče istoriju i geografiju tih zemalja, gledaju vijesti sa tamošnjim dešavanjima... djeluje kao da se u njihovim gradovima ništa ne dešava i kao da su tu samo privremeno.
Normalno da će tako odgajano dijete željeti da spraši u BG/NS/ZG/ST ako je ikako moguće.
-
radostan dan
#34031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
de niro,
znači dobro sam procjenio, između 15 do 20 srba ima u bih, ostalo su velikosrbi.
nek su tebi tvoji turkovići, oni što šamaraju novinarke pred sudom bih dok čekaju suđenje i ostali iz navedene skupine, a ja što redovno plaćam poreze i dadžbine državi, što nikad u životu nisam ni prekršajno ni krivično kažnjavan, što se trudim da svoju djecu odgajam da postanu ljudi, nek nisam tvoj/vaš.
sad mi proslijedi skijaša da umota ovaj tvoj kriterij u ivo-lola-obama oblandu, za našu opĆu korist i dobrotu.
znači dobro sam procjenio, između 15 do 20 srba ima u bih, ostalo su velikosrbi.
nek su tebi tvoji turkovići, oni što šamaraju novinarke pred sudom bih dok čekaju suđenje i ostali iz navedene skupine, a ja što redovno plaćam poreze i dadžbine državi, što nikad u životu nisam ni prekršajno ni krivično kažnjavan, što se trudim da svoju djecu odgajam da postanu ljudi, nek nisam tvoj/vaš.
sad mi proslijedi skijaša da umota ovaj tvoj kriterij u ivo-lola-obama oblandu, za našu opĆu korist i dobrotu.
-
palermo
#34032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opet ti kažem, navijanje je samo slikovita ilustracija problema. Ako nikad neće biti normalno da se interesi ove države stave ispred interesa Hrvatske i Srbije onda mi zapravo samo bijemo jednu bitku. Kako god je neko upakovao.Bodkin wrote:
nije to najveci problem. danasnja situacija i raspolozenje naroda se ne moze uzeti kao referenca za neko normalno rjesavanje problema. danas nista nije normalno. ali recimo da sutra popuste malo odnosi sasvim normalno bi bilo da srbi i hrvati navijaju za bih u svim situacijama osim protiv hr i sr.
- CSKA
#34033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedno je praviti se "evropljaninom" a nakon pola godine pokazati svoje pravo lice,a drugo je ono o cemu sam napisao kada stvarno dodje(ako dodje ikada) takva svijest.Dodik je uvijek govorio da se nikada za njegovog mandatata nece pokrenuti pitanje secesije,nego da on udara temelje te ideje,a da ce se to u buducnosti desiti.Sad je li to neki politicki plan,vizija,ili cisto zavaravanje biraca vidjecemo.Doduse ovo o cemu pisem,podrazumijeva da RS ovakva kakva je ostane u istom obliku narednih pedesetak godina sto je nemoguce i da budemo u EU.Skijaš wrote:Dodik je pokušao djelovati po tom šablonu, umio se i počešljao, malo uljudio, pričao kako Visoki predstavnik ima mandat da smijeni radikalnog Poplašena, o tom kako je u ratu spašavao Bošnjake i da je Karadžić svojom zločinačkom politikom nanio ogromnu štetu srpskom narodu. Međutim, shvatio je da to ipak nije dovoljno da bi ideja slabljenja BiH dobila legitimitet. Postojanje BiH nije stvar dobre volje srpskog naroda, priznavalo se genocid ili ne. BiH će postojati jer nema svima prihvatljivog modaliteta podjele. Ova priča sa zatvaranjem granica je najbolji argument, fantastičan primjer zašto Bošnjaci ustvari nemaju taj "luksuz" da prihvate ideju razdvajanja naroda jer BiH danas nije (i neće biti) potpuno izolovana od strane komšija upravo zbog bosanskohercegovačkih Srba i bosanskohercegovačkih Hrvata. Kada bi Bošnjaci pristali na neki samo svoj komad teritorije, kreativnosti u ucjenjivanju tog rezervata ne bi bilo kraja. Stanovništvo BiH je osuđeno na suživot, to nije stvar izbora, a onima koji, kako ti kažeš "jednostavno ne zele da zive u BiH", eno Toronto.CSKA wrote:Samo se plasim da se jednog dana kod Srba u BiH ne stvori svijest da se ne poricu zlocini,da se prihvati stradanje Hrvata i Bosnjaka,da se od RS-a napravi gradjanski entitet,ali da jednostavno ne zele da zive u BiH.
To bi onda bio put bez povratka.
Ova prica(crna slova) se stalno pominje na ovom forumu,po kojem ispada da su BH Srbi i Hrvati "taoci" Bosnjaka.Da moraju biti u Bosni,neko tvrdi kao ti da ih ne bi susjedi Bosnjake izolovali,a drugi kao zavrzlama da su tu jer Evropa ima strah od muslimana.Onda se naravno spomene to u Toronto da se ode kome ne odgovara drzava,ili da ce demografski da nestanu.Pa zar to nije bas samo po sebi upadanje sebi u rijec...ako BH Srbi i Hrvati na ovaj ili onaj nacin nestanu ili iscure iz BiH,opet ce se Bosna i Bosnjaci izolovati,samo sto ce Bosnjaci umjesto na 51 % biti na 100% BiH ali isto je sve.
Ovo je samo teorija o cemu sam ja pisao,da postanemo neko drustvo kao sto je Belgija,Velika Britanija,Spanija,koji su ostavili oruzje i pricaju politickim argumentima. Jer nezavisnost RS-u ne moze dati ni Rusija,ni Kina...samo zapad...tako da sadasnja politika Dodika i ostalih,udaljavanje od zapada savrseno odgovara drzavi.
- Mister Yes
#34034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja nisam koristio termine velikosrbi i srbi.radostan dan wrote:de niro,
znači dobro sam procjenio, između 15 do 20 srba ima u bih, ostalo su velikosrbi.![]()
Srbi su i jedni i drugi samo što su jedni dijaspora Srbije. Svojim izborom. Naravno da ti kao dijaspora Srbije plaćaš poreze i dažbine u BiH jer tu živiš. Isto radi i naša dijaspora u Švedskoj. Lijepo je što nisi ni kažnjavam i što si dobar čovjek. Imamo takvih Bošnjaka u Švedskoj. Dijaspora ima ista prava i obaveze u zemlji u kojoj se nalazi a to što je dijaspora bitno je samo na emotivnom nivou.
A to da pošaljem @skijaša ne znam šta bih ti rekao. Nekako mi to zvuči uvrjedljivo. Prema @skijašu mislim.
-
Bodkin
#34035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ali nisu to interesi. navijanje samo na balkanu moze predstavljati interes za neku drzavu. recimo da se situacija u drzavi nekad normalizuje i dobijes premijera hrvata koji ti dovede intel i audi fabrike u gorazde i ikeu u zivinice. ako on navija za hrvatsku samo kad igra protiv bih, kako on stavlja interese hrvatske prije bih?palermo wrote:Opet ti kažem, navijanje je samo slikovita ilustracija problema. Ako nikad neće biti normalno da se interesi ove države stave ispred interesa Hrvatske i Srbije onda mi zapravo samo bijemo jednu bitku. Kako god je neko upakovao.Bodkin wrote:
nije to najveci problem. danasnja situacija i raspolozenje naroda se ne moze uzeti kao referenca za neko normalno rjesavanje problema. danas nista nije normalno. ali recimo da sutra popuste malo odnosi sasvim normalno bi bilo da srbi i hrvati navijaju za bih u svim situacijama osim protiv hr i sr.
-
palermo
#34036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Banalizuješ stvari. Vjerovatno namjerno.Bodkin wrote:
ali nisu to interesi. navijanje samo na balkanu moze predstavljati interes za neku drzavu. recimo da se situacija u drzavi nekad normalizuje i dobijes premijera hrvata koji ti dovede intel i audi fabrike u gorazde i ikeu u zivinice. ako on navija za hrvatsku samo kad igra protiv bih, kako on stavlja interese hrvatske prije bih?
Pitanje je da li će premijer BiH koji je Hrvat i koji navija za Hrvatsku, staviti interes države BiH ispred interesa države Hrvatske.
Dosada nije bio takav slučaj.
- Mister Yes
#34037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije isto. Jedna je stvar biti okružen sa dvije zemlje i izolovan na malom prostoru bez izlaza na more i bez obradivih površina. A druga je stvar biti okružen sa tri zemlje (dakle tu je sad i Crna Gora) i na duplo većem prostoru sa izlazom na more i na Savu (što znači da i nisi potpuno izolovan) i sa obradivim površinama Semberije, Posavine, Ljevče polja itd.CSKA wrote: Ova prica(crna slova) se stalno pominje na ovom forumu,po kojem ispada da su BH Srbi i Hrvati "taoci" Bosnjaka.Da moraju biti u Bosni,neko tvrdi kao ti da ih ne bi susjedi Bosnjake izolovali,a drugi kao zavrzlama da su tu jer Evropa ima strah od muslimana.Onda se naravno spomene to u Toronto da se ode kome ne odgovara drzava,ili da ce demografski da nestanu.Pa zar to nije bas samo po sebi upadanje sebi u rijec...ako BH Srbi i Hrvati na ovaj ili onaj nacin nestanu ili iscure iz BiH,opet ce se Bosna i Bosnjaci izolovati,samo sto ce Bosnjaci umjesto na 51 % biti na 100% BiH ali isto je sve.
-
Bodkin
#34038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cuj namjernopalermo wrote:Banalizuješ stvari. Vjerovatno namjerno.Bodkin wrote:
ali nisu to interesi. navijanje samo na balkanu moze predstavljati interes za neku drzavu. recimo da se situacija u drzavi nekad normalizuje i dobijes premijera hrvata koji ti dovede intel i audi fabrike u gorazde i ikeu u zivinice. ako on navija za hrvatsku samo kad igra protiv bih, kako on stavlja interese hrvatske prije bih?
Pitanje je da li će premijer BiH koji je Hrvat i koji navija za Hrvatsku, staviti interes države BiH ispred interesa države Hrvatske.
Dosada nije bio takav slučaj.
i kako rekoh samo kod nas je navijanje stavljeno u rang interesa drzave. ali dobro, svakako mislis da namjerno provlacim neke stvari tako da se povlacim iz rasprave
- Mister Yes
#34039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ako će se normalizovati odnosi onda će navijati za svoju zemlju a ne za susjednu. To je u stvari prvi znak da su se normalizovali odnosi.
-
Bodkin
#34040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nije tako. navijanje uopste nije toliko bitno za normalizaciju i napredak. mislim bilo bi lijepo ali nije najbitnije niti je pokazatelj necegaMister Yes wrote:Pa ako će se normalizovati odnosi onda će navijati za svoju zemlju a ne za susjednu. To je u stvari prvi znak da su se normalizovali odnosi.
-
radostan dan
#34041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e pa zajebo si se drug, i u procjeni i u mogućnosti da nekog nazivaš dijasporom .Mister Yes wrote:
Ja nisam koristio termine velikosrbi i srbi.
Srbi su i jedni i drugi samo što su jedni dijaspora Srbije. Svojim izborom. Naravno da ti kao dijaspora Srbije plaćaš poreze i dažbine u BiH jer tu živiš. Isto radi i naša dijaspora u Švedskoj. Lijepo je što nisi ni kažnjavam i što si dobar čovjek. Imamo takvih Bošnjaka u Švedskoj. Dijaspora ima ista prava i obaveze u zemlji u kojoj se nalazi a to što je dijaspora bitno je samo na emotivnom nivou.
A to da pošaljem @skijaša ne znam šta bih ti rekao. Nekako mi to zvuči uvrjedljivo. Prema @skijašu mislim.
za skijaša se ne sekiraj, interna šala je u pitanju, odavno ja i on diskutujemo, i on je jedan od onih zbog kojih sam postao aktivan na forumu. zadovoljstvo je razmjeniti mišljenja sa njim, bez obzira što se u 50 posto stvari ne slažemo. moje poimanje neslaganja ne podrazumjeva automatski i isključivost.
Last edited by radostan dan on 20/06/2013 13:43, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#34042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ekši nije pokazatelj nečega?Bodkin wrote:nije tako. navijanje uopste nije toliko bitno za normalizaciju i napredak. mislim bilo bi lijepo ali nije najbitnije niti je pokazatelj necegaMister Yes wrote:Pa ako će se normalizovati odnosi onda će navijati za svoju zemlju a ne za susjednu. To je u stvari prvi znak da su se normalizovali odnosi.
Pokazatelj je sa kojom se zemljom identifikuješ. Ako navijaš za Srbiju a ne za BiH onda to znači da emotivno težiš da tvoj dom bude u Srbiji a ne u BiH. Svi bi radije da ne sele i da ostanu tamo gdje su se rodili i odrasli. Dakle težit ćeš tome da tvoj rodni dom bude u Srbiji a to možeš postići samo ako se budeš borio da se taj dio BiH u kojem se nalazi tvoj dom pripoji Srbiji. Tek ako budeš 100% siguran da to nije moguće, tek onda ćeš razmisliti o seljenju u Srbiju a da li ćeš to uraditi zavisi od toga koliko je jaka tvoja želja da budeš dio Srbije a ne BiH.
Zato je bitno što više oslabiti tu ideju da tvoj dom ikada može biti u Srbiji osim ako tamo ne preseliš. Vremenom će sve više Srba shvatiti tu realnost. Em ne daju Ameri da Bošnje ostanu sami em ne daju Bošnje da ostanu sami i izlovani. A kada se prihvati ta realnost ostaju samo dvije opcije. Ili preseliti tamo gdje te srce vuče ili zavoljeti svoju zemlju. Treće nema niti će biti.
Last edited by Mister Yes on 20/06/2013 13:51, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#34043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Postoje Bošnjaci koji su se rodili u Švedskoj ali su opet dijaspora BiH. Prepoznat ćeš ih po tome što navijaju za BiH kada igra protiv Švedske. Biti dijaspora je stanje duha a ne pravna stvar. Ako ne živiš u zemlji sa kojom se identifikuješ to jest za koju vežeš svoj sistem vrijednosti onda si dijaspora te zemlje. Najlakše ćeš se propoznati ako ne navijaš za zemlju u kojoj živiš. I nema u tome ništa uvrjedljivo. To je jednostavno tako.radostan dan wrote: e pa zajebo si se drug, i u procjeni i u mogućnosti da nekog nazivaš dijasporom .![]()
- CSKA
#34044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mister Yes wrote:Nije isto. Jedna je stvar biti okružen sa dvije zemlje i izolovan na malom prostoru bez izlaza na more i bez obradivih površina. A druga je stvar biti okružen sa tri zemlje (dakle tu je sad i Crna Gora) i na duplo većem prostoru sa izlazom na more i na Savu (što znači da i nisi potpuno izolovan) i sa obradivim površinama Semberije, Posavine, Ljevče polja itd.CSKA wrote: Ova prica(crna slova) se stalno pominje na ovom forumu,po kojem ispada da su BH Srbi i Hrvati "taoci" Bosnjaka.Da moraju biti u Bosni,neko tvrdi kao ti da ih ne bi susjedi Bosnjake izolovali,a drugi kao zavrzlama da su tu jer Evropa ima strah od muslimana.Onda se naravno spomene to u Toronto da se ode kome ne odgovara drzava,ili da ce demografski da nestanu.Pa zar to nije bas samo po sebi upadanje sebi u rijec...ako BH Srbi i Hrvati na ovaj ili onaj nacin nestanu ili iscure iz BiH,opet ce se Bosna i Bosnjaci izolovati,samo sto ce Bosnjaci umjesto na 51 % biti na 100% BiH ali isto je sve.
Pa sad...i SR Jugoslavija je imala i Vojvodinu da je hrani,i Savu i Dunav i mnogo veci izlaz na more,pa su jeli korjene i morali da svercuju cigare da bi prezivjeli.Ili drugi primjer,Sjeverna Koreja,granici se sa Kinom,isto ima izlaz na more,pa ce uskoro kanibali da postanu jer nemaju sta da jedu.
To o cemu se prica,izolacija BiH,Bosnjaka od strane susjeda,znaci i amim MZ za to.Zato kazem da tu onda ne pomaze nista i da li su na 24,51 ili 100% drzave.Nije BiH Iran,pa da ima naftu nesto sto zapadu treba i da bude u nekoj poluizolaciji.
-
Bodkin
#34045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cuj tezis, zasto bi? pises pod teskim pretpostavkama. pises kao da si u glavama ljudiMister Yes wrote:Ekši nije pokazatelj nečega?Bodkin wrote:nije tako. navijanje uopste nije toliko bitno za normalizaciju i napredak. mislim bilo bi lijepo ali nije najbitnije niti je pokazatelj necegaMister Yes wrote:Pa ako će se normalizovati odnosi onda će navijati za svoju zemlju a ne za susjednu. To je u stvari prvi znak da su se normalizovali odnosi.![]()
Pokazatelj je sa kojom se zemljom identifikuješ. Ako navijaš za Srbiju a ne za BiH onda to znači da emotivno težiš da tvoj dom bude u Srbiji a ne u BiH. Svi bi radije da ne sele i da ostanu tamo gdje su se rodili i odrasli. Dakle težit ćeš tome da tvoj rodni dom bude u Srbiji a to možeš postići samo ako se budeš borio da se taj dio BiH u kojem se nalazi tvoj dom pripoji Srbiji. Tek ako budeš 100% siguran da to nije moguće, tek onda ćeš razmisliti o seljenju u Srbiji a da li ćeš to uraditi zavisi od toga koliko je jaka tvoja želja da budeš dio Srbije a ne BiH.
Zato je bitno što više oslabiti tu ideju da tvoj dom ikada može biti u Srbiji osim ako tamo ne preseliš. Vremenom će sve više Srba shvatiti tu realnost. Em ne daju Ameri da Bošnje ostanu sami em ne daju Bošnje da ostanu sami i izlovani. A kada se prihvati ta realnost ostaju samo dvije opcije. Ili preseliti tamo gdje te srce vuče ili zavoljeti svoju zemlju. Treće nema niti će biti.
mislim nemoj me pogresno razumjeti, ja isto mislim da bi trebali navijati za drzavu u kojoj su rodjeni i radovati se uspjesima sportskim ili nekim drugim. ali da je kraj svijeta ako isto tako navijaju za sr i hr, i nije bas
- Mister Yes
#34046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ne govorimo o klubovima već o nacionalnim REPREZENTACIJAMA. Sama riječe "reprezentacija" sve govori. To je sastav koji reprezentuje neku naciju a čim navijaš za njih znači da smatraš da reprezentuje tebe. Naravno da ćeš težiti da živiš tamo gdje te srce vuče. Ne moraš biti psiholog da to zaključiš.Bodkin wrote: cuj tezis, zasto bi? pises pod teskim pretpostavkama. pises kao da si u glavama ljudi![]()
Zato što u Švedskoj ima bolje uslove za život. Isto važi sa Meksikanca koji u Americi ima bolje uslove za život. "opstanak" je uvijek veća motivacija od "ljubavi". Ali u BiH su gori uslovi za život nego u Srbiji tako da i u tom smislu Srbija vuće više nego BiH.Bodkin wrote: sto onda ti bosnjaci iz svedske ne teze da im dom bude u bih i ne rade na tome da pripoje svedku bih? i kako to meksikanci iz usa navijaju za meksiko pa nece da odvoje la
Jeste naravno. Migracije iz Sanžaka prema BiH se dešavaju već decenijama.Bodkin wrote: i jel isto za bosnjake u sandzaku ili albance u makedoniji![]()
Nije kraj svijeta ali je veliki problem ako oni koji ne vole svoju zemlju imaju instrumente blokade iste.Bodkin wrote: mislim nemoj me pogresno razumjeti, ja isto mislim da bi trebali navijati za drzavu u kojoj su rodjeni i radovati se uspjesima sportskim ili nekim drugim. ali da je kraj svijeta ako isto tako navijaju za sr i hr, i nije bas
-
radostan dan
#34047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nekako mi ta tvoja teorija vuče na ovo npr -
Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Postao/la Mister Yes dana 20.06. 2017. godine
svako ko se ne izjašnjava kao bošnjak, za takvog se ne može se reći da se identifikovao sa bosnom kao državom, i teži da postane dijaspora. izjasniti se bošnjakom je drugi preduslov normalizacije odnosa, jer u uslovima kada je bosna ograničena sa tri zemlje a međunarodna zajednica...
svako ko se ne izjašnjava kao bošnjak, za takvog se ne može se reći da se identifikovao sa bosnom kao državom, i teži da postane dijaspora. izjasniti se bošnjakom je drugi preduslov normalizacije odnosa, jer u uslovima kada je bosna ograničena sa tri zemlje a međunarodna zajednica...
-
Jay Gatsby
#34048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Srbi su u BiH Daytonom dobili RS (i svu zaštitu koju ona sa sobom nosi), ali su i potpisali vlastite obaveze prema BiH. Prava i obaveze - jedno bez drugog ne ide. To vrijedi za sve nas.radostan dan wrote:nekako mi ta tvoja teorija vuče na ovo npr -
- Mister Yes
#34049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moguće je biti siromašan i ako nisi izolovan. Ali nije moguće biti bogat ako jesi izolovan. Mi planiramo imati te "taoce" što je duže moguće. Ako je to sljedećih 50 godina onda je i to uhar. Ko zna šta će biti za sljedećih 50 godina. A kada to ne bude moguće onda ćemo težiti da bar imamo što više teritorije sa što boljim izlazom na vodene tokove.CSKA wrote: Pa sad...i SR Jugoslavija je imala i Vojvodinu da je hrani,i Savu i Dunav i mnogo veci izlaz na more,pa su jeli korjene i morali da svercuju cigare da bi prezivjeli.Ili drugi primjer,Sjeverna Koreja,granici se sa Kinom,isto ima izlaz na more,pa ce uskoro kanibali da postanu jer nemaju sta da jedu.
MZ će težiti "blokiranju" Bošnjaka što je duže moguće. 50 godina 50 godina. A kada to ne bude više moguće onda će itekako aminovati izolaciju istih. U to nema nikakve sumnje.CSKA wrote: To o cemu se prica,izolacija BiH,Bosnjaka od strane susjeda,znaci i amim MZ za to.Zato kazem da tu onda ne pomaze nista i da li su na 24,51 ili 100% drzave.Nije BiH Iran,pa da ima naftu nesto sto zapadu treba i da bude u nekoj poluizolaciji.
- Mister Yes
#34050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne vuče. Ja ću se na primjer izjasniti kao Klingonac a navijam za BiH svim srcem. Neka se svako izjašnjava kako hoće. Bitno je da voli svoju zemlju a etnička pripadnost nije bitna. U USA postoji milion etničkih pripadnosti ali svi (većina) navijaju za svoju nacionalnu vrstu.radostan dan wrote:nekako mi ta tvoja teorija vuče na ovo npr -