Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
VjecitiStudent

#32751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

prljavi Hare wrote:
VjecitiStudent wrote: Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao. :roll:
Zato što je SDP-DJŠ (društvo jednog šupka i par šupčića) nešto najgore što se na političkoj sceni pojavilo od
rata naovamo,uz svu silnu konkurenciju koja je prisutna.Ali ko je mogao i pretpostaviti....? :roll: :?
Jos od 2008., od prvih postova ovdje, pozivao sam na uzbunu.
Bilo je itekako simptoma jos tada, no priznajem da su me razmjere njegove/njihove improvizacije, losih politickih procjena i korupcije ipak iznenadile.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#32752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

VjecitiStudent wrote:
prljavi Hare wrote:
VjecitiStudent wrote: Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao. :roll:
Zato što je SDP-DJŠ (društvo jednog šupka i par šupčića) nešto najgore što se na političkoj sceni pojavilo od
rata naovamo,uz svu silnu konkurenciju koja je prisutna.Ali ko je mogao i pretpostaviti....? :roll: :?
Jos od 2008., od prvih postova ovdje, pozivao sam na uzbunu.
Bilo je itekako simptoma jos tada, no priznajem da su me razmjere njegove/njihove improvizacije, losih politickih procjena i korupcije ipak iznenadile.
Bio si potpuno u pravu,priznajem.Ali da će otići sve ovako daleko..... :shock: :?
VjecitiStudent

#32753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

prljavi Hare wrote: Bio si potpuno u pravu,priznajem.Ali da će otići sve ovako daleko..... :shock: :?
Kamo srece da sam sve fulio.
Sto je najgore, mnogi su sad potpuno potonuli uvidjevsi da sa ovakvim Kurtama i Murtama na vlasti, sanse da se u nasim zivotima nesto nabolje promijeni, skoro pa nikakve.
al_akhisari

#32754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by al_akhisari »

VjecitiStudent wrote:
prljavi Hare wrote: Bio si potpuno u pravu,priznajem.Ali da će otići sve ovako daleko..... :shock: :?
Kamo srece da sam sve fulio.
Sto je najgore, mnogi su sad potpuno potonuli uvidjevsi da sa ovakvim Kurtama i Murtama na vlasti, sanse da se u nasim zivotima nesto nabolje promijeni, skoro pa nikakve.
...i to je, po meni najveće "postignuće" sdp-a :sad: ništa im više ne zamjeram od tog...skoro su ubili posljednju nadu da može drugačije, bolje :sad:
Canton

#32755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

prljavi Hare wrote:
Bio si potpuno u pravu,priznajem.Ali da će otići sve ovako daleko..... :shock: :?
Šta je to otišlo toliko daleko?
Canton

#32756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Dobro, OK, ali neko jutro sam čuo čini mi se prof. sa FPN-a kako govori o tome da je jedan od ključnih razloga za preustroj FBiH cijena koštanja.
E sad, živo me interesuje još jedna stvar: birokrata na svakom koraku - šta će uraditi sa "viškom" ? Da li će se prebaciti na neke druge nivoe, pa onda čekati da prirodna selekcija odradi svoje (neprimanje novih radnika dok stari idu u penziju), ili šta !? Čisto sumnjam da će krpelje tek tako sa državne sise skinuti...

Ša neće tek tako.. ove blokade i opstrukcije što se rade, rade se upravo i iz tog razloga. Zna se čija je glasačka mašinerija zaposlena na državnim jaslama. I sama reforma Federacije će se blokirati od istih, govorit će se kako je to stvaranje trećeg entiteta, prodavanje države za fotelju itd..
kamen spoticanja

#32757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kamen spoticanja »

Canton wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Dobro, OK, ali neko jutro sam čuo čini mi se prof. sa FPN-a kako govori o tome da je jedan od ključnih razloga za preustroj FBiH cijena koštanja.
E sad, živo me interesuje još jedna stvar: birokrata na svakom koraku - šta će uraditi sa "viškom" ? Da li će se prebaciti na neke druge nivoe, pa onda čekati da prirodna selekcija odradi svoje (neprimanje novih radnika dok stari idu u penziju), ili šta !? Čisto sumnjam da će krpelje tek tako sa državne sise skinuti...

Ša neće tek tako.. ove blokade i opstrukcije što se rade, rade se upravo i iz tog razloga. Zna se čija je glasačka mašinerija zaposlena na državnim jaslama. I sama reforma Federacije će se blokirati od istih, govorit će se kako je to stvaranje trećeg entiteta, prodavanje države za fotelju itd..
ja znam da je niksicev brat na drzavnim jaslama...jer nam premijer ne moze biti uspjesan ako mu brat nije uspjesan i ako svog brata ne pogura...
i kakve opstrukcije...ko koga opstruira...desnica radivojevic mozda? :lol:
Canton

#32758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

kamen spoticanja wrote: ja znam da je niksicev brat na drzavnim jaslama...jer nam premijer ne moze biti uspjesan ako mu brat nije uspjesan i ako svog brata ne pogura...
A ne znas da su i svi Izetbegovici, Kasumovici, Brankovici, i skoro svi Tihici na drzavnim jaslama. To nije problem.
Pa ko je zaposlio silnu administraciju po kantonima 1995-6-7-8-9 SDP mozda?
kamen spoticanja

#32759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Canton wrote:
kamen spoticanja wrote: ja znam da je niksicev brat na drzavnim jaslama...jer nam premijer ne moze biti uspjesan ako mu brat nije uspjesan i ako svog brata ne pogura...
A ne znas da su i svi Izetbegovici, Kasumovici, Brankovici, i skoro svi Tihici na drzavnim jaslama. To nije problem.
u mom kantonu uglavnom jeste
Canton

#32760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

kamen spoticanja wrote:
u mom kantonu uglavnom jeste[/quote]

Fino... bas me zanima u kojim je to kantonima SDP imao vlas 95,6,7,8,9
VjecitiStudent

#32761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
prljavi Hare wrote:
Nista, mi malo pricamo o fudbalu.
Canton

#32762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

VjecitiStudent wrote:
Canton wrote:
prljavi Hare wrote:
Nista, mi malo pricamo o fudbalu.
Ne bi me cudilo i da si i za to ekspert
Banksy

#32763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

prljavi Hare wrote:
:shock:
E, sad s mogu s mirom u peMziju ... :mrgreen:
Banksy

#32764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Canton wrote:
Spajanje kantona sa hrvatskom vecinom jeste treci entitet?

Ko je govorio o spajanju kantona sa hrvatskom vecinom?

Federacija BiH: Šest kantona i distrikt Sarajevo?

U organizaciji Udruženja Pravni institut u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održana javna rasprava o ustavnim reformama u Federaciji BiH. Udruženje je sačinilo prijedlog reformi za kreiranje novog Ustava FBiH u cilju povećanja funkcionalnosti Federacije i smanjenja troškova ovog entiteta.

Današnjoj raspravi prisustvovali su predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, predstavnici ambasade Njemačke u BiH, predstavnici Vijeća Evrope u BiH, predstavnici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i brojni profesori i akademici.
...

Član radne grupe Muhamed Mujakić je dodao da se ovim prijedlogom rješava pitanje svih građana FBiH, pa i hrvatsko pitanje.

"To bi bio način da se nikome ništa ne oduzima, već da se čini funkcionalnijim. U tom kontekstu ide i ujedinjavanje kantona sa hrvatskom većinom, poput Livanjskog kantona i Zapadno-hercegovačkog, gdje je većinski hrvatsko stanovništvo.

Mi predlažemo da se ta dva kantona udruže, gdje rješavamo i hrvatsko pitanje i pitanje građana i funkcionisanja Federacije na tom dijelu", kazao je Mujakić.

kamen spoticanja

#32765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zaim-bac ... /130130098

:-) :-)
ovako se oni bore za svoje birache... :-)
VjecitiStudent

#32766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
Ne bi me cudilo i da si i za to ekspert
Edžpert, moliću lijepo
Zar Arzija da jedina bude :D
O'zone
Globalni moderator

#32767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by O'zone »

kamen spoticanja wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zaim-bac ... /130130098

Šteta što više ne postoji institucija dvoboja gdje bi Fazlija i Zaim izašli na ledinu, uzeli kremenjače, odbrojali 10 koraka, okrenuli se i pucali...Fazlija bi promašio :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kamen spoticanja

#32768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

O'zone wrote:
kamen spoticanja wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zaim-bac ... /130130098

Šteta što više ne postoji institucija dvoboja gdje bi Fazlija i Zaim izašli na ledinu, uzeli kremenjače, odbrojali 10 koraka, okrenuli se i pucali...Fazlija bi promašio :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vala ne bi skodilo i da obojica pogode :skoljka:
mada sto kazes fazlija bi promasio :D
StupskaBitanga

#32769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

a šta će biti kada nam Komšić dođe na vlast?
kamen spoticanja

#32770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

StupskaBitanga wrote:a šta će biti kada nam Komšić dođe na vlast?
pa s njim ce doci i 22 SDPova odbora...tako da ce sve biti drugacije :D
O'zone
Globalni moderator

#32771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by O'zone »

StupskaBitanga wrote:a šta će biti kada nam Komšić dođe na vlast?
Med i mlijeko :lol:
Paranoid

#32772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Paranoid wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:I kakve su procjene, koliko bi nas manje koštala takva Federacija ?
Mišljenja sam da se ne radi o "koštanju"... Federalni aparat je doveden pred zid i zbog nedostatka novca za dalje samoodržavanje, a madjunarodni faktor koji je ujedno i autor ovog projekta prelaze na novi level. Cilj jeste smanjiti administraciju ali i stvoriti uslove za lakše rukovođenje resursima koji su na koljenima i čiji već otkupljeni iznos kroz zaduženja predstavlja najbolje vrijeme za prenos vlasništva..

Nakon prenosa vlasništva, sledeći level bi trebao biti ubrzani ulazak u EU, što u prevodu znači "uknjižavanje" svojine...
Dobro, OK, ali neko jutro sam čuo čini mi se prof. sa FPN-a kako govori o tome da je jedan od ključnih razloga za preustroj FBiH cijena koštanja.
Predpostavljam da su idejni tvorci novog ustrojstva FBiH razradili strategiju promjene stanja nakon ukidanja administracije koja predstavlja višak. Veliki dio administracije su angažovani na ograničenim ugovorima i nakon isteka ugovora njima se neće produžavati, oni kojima su ugovori stalni, vjerovatno će dobiti otkaze sa "otpremninom".

Dakle, za autore dokumenta, to bi bio "idealan" način rješavanja administrativnog viška...Međutim, bitno je napomenuti da će se u tom slučaju po prvi put u FBiH javiti kolektivno nezadovoljstvo struktura u svim kantonima i mogući scenario "pobune" koji je ovde spominjao Vječitistudent, napokon dođe do realizacije, jer tada kod mnogih prestaje socio-ekonomska sigurnost..
StupskaBitanga

#32773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

Realno kad se sagleda Komšić kada osnuje stranku će dobiti određen broj glasova
Ali s nekim će morati koalirati
Živo me interesuuje ko bi to mogao biti
Opetja033

#32774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

Smijem se kladiti u bilo sta da ce to biti stranke okupljene oko SDA. Nece valjda sa mrtvim SDP-om i SBB-om.
O'zone
Globalni moderator

#32775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by O'zone »

Nema šanse da neko poskida parazite iz administracije! Ne da bi bila buna nego bi se išlo na sve ili ništa.

Evo problemi u Zimbabveu-očekujem iste uskoro i na teritoriji BiH mada kako priče kruže KS je već na ovom scenariju
Nakon isplate plaća državnim službenicima
Zimbabveu ostalo svega 217 dolara!

Zimbabve se nalazi u finasijskom kolapsu, a u državnoj kasi je preostalo svega 217 dolara, objelodanio je ministar finansija te zemlje Tendej Biti.

Tolika suma je, prema riječima Bitija, ostala u državnoj blagajni nakon što su isplaćene plate državnim službenicima.

Ministar je dodao da neki od tih činovnika imaju znatno više novca nego što ga trenutno ima u trezoru zemlje, prenosi Tanjug.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početom protekle decenije, kada je predsjednik te afričke države Robert Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili porijeklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad povjerenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji, prenosi agencija AP.

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva od stranih turista, a zbog opšteg privrednog kolapsa ta zemlja je, posle razorne hiperinflacije u 2009. godini, prestala da koristi sopstvenu valutu i prešla na dolar.

Uprkos izvjesnom poboljšanju ekonomske situacije u toku prošle godine, ekonomija Zimbabvea je, prema ocjeni eksperata, još u vrlo lošem stanju, a uslovi poslovanja su otežani uslijed bitno umanjene likvidnosti, nestabilnosti u snabdijevanju električnom energijom i nedostatka radne snage.

Dražavni budžet Zimbabvea za ovu godinu utvrđen je, inače, na sumu od 3,8 milijardi dolara, a prema ocjeni ekonomista zemlja bi trebalo da ostvari petoprocentni privredni rast. Ministar finansija je, međutim, ukazao da će Harare obratiti drugim državama za finansijsku pomoć.

Dobri poznavaoci ekonomske situacije u Zembabveu navode da u zemlji sada oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, a veliki farmi koje su ranije oduzete evropskim zemljoposednicima je potpuno zapušten.
Locked