Postojanje ZHK i LK nije etnoteritorijalizacija a udruživanje tih kantona jeste?Banksy wrote:Ide uvod u otvorenu, finalnu etnoteritorijalizaciju.Nass wrote:Ide bolje vrijeme, ideOHR je zadužen za rješavanje pitanja Mostara, Američka ambasada za rekonstrukciju Federacije BiH, a EUSR za provođenje odluke "Sejdić-Finci".
Federacija BiH: Šest kantona i distrikt Sarajevo?
U organizaciji Udruženja Pravni institut u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održana javna rasprava o ustavnim reformama u Federaciji BiH. Udruženje je sačinilo prijedlog reformi za kreiranje novog Ustava FBiH u cilju povećanja funkcionalnosti Federacije i smanjenja troškova ovog entiteta.
Današnjoj raspravi prisustvovali su predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, predstavnici ambasade Njemačke u BiH, predstavnici Vijeća Evrope u BiH, predstavnici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i brojni profesori i akademici.
...
Član radne grupe Muhamed Mujakić je dodao da se ovim prijedlogom rješava pitanje svih građana FBiH, pa i hrvatsko pitanje.
"To bi bio način da se nikome ništa ne oduzima, već da se čini funkcionalnijim. U tom kontekstu ide i ujedinjavanje kantona sa hrvatskom većinom, poput Livanjskog kantona i Zapadno-hercegovačkog, gdje je većinski hrvatsko stanovništvo. Mi predlažemo da se ta dva kantona udruže, gdje rješavamo i hrvatsko pitanje i pitanje građana i funkcionisanja Federacije na tom dijelu", kazao je Mujakić.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Canton
#32726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Opetja033
#32727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po meni sasvim prihvatljiv prijedlog, doduse sretniji bih bio da je USK pripalo podrucje do Glamoca i Glamoc. Bitno je da je HNK jedini cije se granice ne bi mijenjale. Ako uzmemo u obzir da bi dobar dio ovlasti kantona bio prebacen na nivo Federacije, ne vidim neku opasnost od ujedinjavanja krnjeg Kanona 10 i ZHK.
-
Nass
#32728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma ovaj prijedlog Pravnog Instituta je zapravo dobar, on je definitivno korak naprijed, i ni po cemu ne vodi u treci entitet, ni blizu, dapace prilicno bi pomijesao teritorije osim sto bi ostao taj spoj ZHK i HBK, ali sa prenosom nadleznosti, tako da bi svaki san o Trecem Entitetu zauvijek umro i bio pokopan. Vise ni treceg ni ikakve mogucnosti za separatizam ne bi bilo ni na mapi. Pitaj HDZ sta misli o ovom prijedlogu, reci ce ti da je to apsolutno majoriziranje i nestanak hrvatskog naroda i bla bla bla.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#32729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma nije on vozio,Nefić se kune svime da nije.zoom66 wrote:chuvajte se, kurtesh na drumu![]()
![]()
-
Canton
#32730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Ma ovaj prijedlog Pravnog Instituta je zapravo dobar, on je definitivno korak naprijed, i ni po cemu ne vodi u treci entitet, ni blizu, dapace prilicno bi pomijesao teritorije osim sto bi ostao taj spoj ZHK i HBK, ali sa prenosom nadleznosti, tako da bi svaki san o Trecem Entitetu zauvijek umro i bio pokopan. Vise ni treceg ni ikakve mogucnosti za separatizam ne bi bilo ni na mapi. Pitaj HDZ sta misli o ovom prijedlogu, reci ce ti da je to apsolutno majoriziranje i nestanak hrvatskog naroda i bla bla bla.
- vee-jay
#32731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Niti treceg niti bilo kakve mogucnosti za separatizam ni danas ne postoje na mapi sto ne znaci da se na utopiji para zaraditi ne moze.
A sta god da se desi, HDZ ce to prodati kao svoju pobjedu...
A sta god da se desi, HDZ ce to prodati kao svoju pobjedu...
-
Only1
#32732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Taj prijedlog nikakov smisla nema. Cuj distrikt Sarajevo? Pa sto ne distrikt Mostar? Spajanje kantona sa hrvatskom vecinom jeste treci entitet.
-
Canton
#32733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Spajanje kantona sa hrvatskom vecinom jeste treci entitet?Only1 wrote:Taj prijedlog nikakov smisla nema. Cuj distrikt Sarajevo? Pa sto ne distrikt Mostar? Spajanje kantona sa hrvatskom vecinom jeste treci entitet.
Ko je govorio o spajanju kantona sa hrvatskom vecinom?
Posavski kanton je kanton sa hrvatskom vecinom a spaja se sa tuzlanskim jel to treci entitet.
Mislim.. daj malo argumenata.. pusti fraze
- ultima_palabra
#32734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nema trećeg bez stolnog 
- novi.dan.nova.nafaka
#32735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I kakve su procjene, koliko bi nas manje koštala takva Federacija ?
- Paranoid
#32736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mišljenja sam da se ne radi o "koštanju"... Federalni aparat je doveden pred zid i zbog nedostatka novca za dalje samoodržavanje, a madjunarodni faktor koji je ujedno i autor ovog projekta prelaze na novi level. Cilj jeste smanjiti administraciju ali i stvoriti uslove za lakše rukovođenje resursima koji su na koljenima i čiji već otkupljeni iznos kroz zaduženja predstavlja najbolje vrijeme za prenos vlasništva..novi.dan.nova.nafaka wrote:I kakve su procjene, koliko bi nas manje koštala takva Federacija ?
Nakon prenosa vlasništva, sledeći level bi trebao biti ubrzani ulazak u EU, što u prevodu znači "uknjižavanje" svojine...
- novi.dan.nova.nafaka
#32737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobro, OK, ali neko jutro sam čuo čini mi se prof. sa FPN-a kako govori o tome da je jedan od ključnih razloga za preustroj FBiH cijena koštanja.Paranoid wrote:Mišljenja sam da se ne radi o "koštanju"... Federalni aparat je doveden pred zid i zbog nedostatka novca za dalje samoodržavanje, a madjunarodni faktor koji je ujedno i autor ovog projekta prelaze na novi level. Cilj jeste smanjiti administraciju ali i stvoriti uslove za lakše rukovođenje resursima koji su na koljenima i čiji već otkupljeni iznos kroz zaduženja predstavlja najbolje vrijeme za prenos vlasništva..novi.dan.nova.nafaka wrote:I kakve su procjene, koliko bi nas manje koštala takva Federacija ?
Nakon prenosa vlasništva, sledeći level bi trebao biti ubrzani ulazak u EU, što u prevodu znači "uknjižavanje" svojine...
E sad, živo me interesuje još jedna stvar: birokrata na svakom koraku - šta će uraditi sa "viškom" ? Da li će se prebaciti na neke druge nivoe, pa onda čekati da prirodna selekcija odradi svoje (neprimanje novih radnika dok stari idu u penziju), ili šta !? Čisto sumnjam da će krpelje tek tako sa državne sise skinuti...
- kamen spoticanja
#32738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
vichesh ka d na sudu Nefic kaze "ja sam vozio druze sudija"prljavi Hare wrote:Ma nije on vozio,Nefić se kune svime da nije.zoom66 wrote:chuvajte se, kurtesh na drumu![]()
![]()
- prljavi Hare
#32739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
kamen spoticanja wrote:vichesh ka d na sudu Nefic kaze "ja sam vozio druze sudija"prljavi Hare wrote:Ma nije on vozio,Nefić se kune svime da nije.zoom66 wrote:chuvajte se, kurtesh na drumu![]()
![]()
-
VjecitiStudent
#32740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sudija dodaje, i ja, i ja.kamen spoticanja wrote:vichesh ka d na sudu Nefic kaze "ja sam vozio druze sudija"prljavi Hare wrote:Ma nije on vozio,Nefić se kune svime da nije.zoom66 wrote:chuvajte se, kurtesh na drumu![]()
![]()
Ima li kraja?
- kamen spoticanja
#32741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja znam da zlatko sigurno nije vozioVjecitiStudent wrote:
Ima li kraja?
-
VjecitiStudent
#32742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zlatko ili Zlatčad, svejedno je.kamen spoticanja wrote:ja znam da zlatko sigurno nije vozioVjecitiStudent wrote:
Ima li kraja?
- prljavi Hare
#32743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogu voziti još godinu dana,a onda u garažu na jaaako dugo vremena. 
-
VjecitiStudent
#32744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Još samo jedan januar sa SDP-omprljavi Hare wrote:Mogu voziti još godinu dana,a onda u garažu na jaaako dugo vremena.
- kamen spoticanja
#32745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jasno...ali kako hijerarhija nalaze u ovom slucaju zlatko nikako nije mogao vozitVjecitiStudent wrote:Zlatko ili Zlatčad, svejedno je.kamen spoticanja wrote:ja znam da zlatko sigurno nije vozioVjecitiStudent wrote:
Ima li kraja?
- prljavi Hare
#32746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sa ovakvim SDP-om ne treba nam više ni januar,a ni jaguar.VjecitiStudent wrote:Još samo jedan januar sa SDP-omprljavi Hare wrote:Mogu voziti još godinu dana,a onda u garažu na jaaako dugo vremena.
-
VjecitiStudent
#32747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao.prljavi Hare wrote:Sa ovakvim SDP-om ne treba nam više ni januar,a ni jaguar.VjecitiStudent wrote:Još samo jedan januar sa SDP-omprljavi Hare wrote:Mogu voziti još godinu dana,a onda u garažu na jaaako dugo vremena.
- prljavi Hare
#32748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato što je SDP-DJŠ (društvo jednog šupka i par šupčića) nešto najgore što se na političkoj sceni pojavilo odVjecitiStudent wrote: Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao.
rata naovamo,uz svu silnu konkurenciju koja je prisutna.Ali ko je mogao i pretpostaviti....?
- duh_sa_sjekirom
#32749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...tako da, kad čovjek sada sve sabere, SDA izgleda kao zadužbina Majke Terezije...prljavi Hare wrote:Zato što je SDP-DJŠ (društvo jednog šupka i par šupčića) nešto najgore što se na političkoj sceni pojavilo odVjecitiStudent wrote: Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao.
rata naovamo,uz svu silnu konkurenciju koja je prisutna.Ali ko je mogao i pretpostaviti....?![]()
- prljavi Hare
#32750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
duh_sa_sjekirom wrote:...tako da, kad čovjek sada sve sabere, SDA izgleda kao zadužbina Majke Terezije...prljavi Hare wrote:Zato što je SDP-DJŠ (društvo jednog šupka i par šupčića) nešto najgore što se na političkoj sceni pojavilo odVjecitiStudent wrote: Čak ni Haretov silazak sa vlasti se nije ovako željno iščekivao.
rata naovamo,uz svu silnu konkurenciju koja je prisutna.Ali ko je mogao i pretpostaviti....?![]()
Upravo!Čak i ta družina drumskih razbojnika izgleda kao premija pored ovih šupaka.