Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hrastov žižak

#32026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hrastov žižak »

Opetja033 wrote:Ne znam cemu uzrujavanje. Hrvatsko pitanje u BiH je u potpunosti rijeseno, nece ih cak ni povampireni Lagumdzija vratiti sa margina politicki bitnih faktora u BiH.
hrvatsko pitanje je rješeno zato što su hrvati na političkoj margini? zanimljivo
Opetja033

#32027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

hrastov žižak wrote:
Opetja033 wrote:Ne znam cemu uzrujavanje. Hrvatsko pitanje u BiH je u potpunosti rijeseno, nece ih cak ni povampireni Lagumdzija vratiti sa margina politicki bitnih faktora u BiH.
hrvatsko pitanje je rješeno zato što su hrvati na političkoj margini? zanimljivo
Hrvati kao narod apsolutno nisu nikakav problem sami po sebi. Isto kao ni Srbi. Uvijek sam na ovom forumu branio konstitutivnost naroda u BiH. Medjutim sve dok glasaju za stranke koje bastine secesionisticke ideje, sve dok glasaju za stranke koje se otvoreno zalazu za jos vece rasturanje moje domovine - e onda su dio problema.
Ako zelimo da porazimo secesionisticke stranke postoje dvije opcije:
1) Da Hrvati (ili Srbi) nekim cudom promjene nacin razmisljanja i pocnu glasati za stranke koje se ne zalazu za gore pomenute ciljeve. OK, najbolja moguca varijanta. Imas li ti neki prijedlog kako doci do toga. Sudeci po cinjenici da se tvoji komentari uglavnom svode na neuspjele onelinerske poluposalice - cisto sumnjam.
2) Demografsko slabljene i jednih i drugih. I da ovdje budem u potpunosti jasan: iskljucivo mislim na jacanje bosnjackog i probosanskog demografskog faktora. Nikako i nikada ne bih stao iza bilo kakvog vida etnickog ciscenja, progona, pogroma, itd. Samom demografijom Hrvati su sebe doveli u poziciju u kojoj se danas nalaze. Niko im drugi nije kriv. Nisu u puno boljoj situaciji ni Srbi.
Propast i katastrofa

#32028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Propast i katastrofa »

Opetja033 wrote:Samom demografijom Hrvati su sebe doveli u poziciju u kojoj se danas nalaze. Niko im drugi nije kriv. Nisu u puno boljoj situaciji ni Srbi.
Ovih dana prica se o Mostaru... toliko o osjecaju za realnost.
Ne mogu da kazem da bi mi godra bilo ni da se tvoji snovi ispunjavaju, samo je cinjenica da se oni drugi snovi ipak ponegdje ispunjavaju, mozda gdje najvise smeta zagovaracima tvojih zelja :run:
Opetja033

#32029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

Propast i katastrofa wrote:
Opetja033 wrote:Samom demografijom Hrvati su sebe doveli u poziciju u kojoj se danas nalaze. Niko im drugi nije kriv. Nisu u puno boljoj situaciji ni Srbi.
Ovih dana prica se o Mostaru... toliko o osjecaju za realnost.
Ne mogu da kazem da bi mi godra bilo ni da se tvoji snovi ispunjavaju, samo je cinjenica da se oni drugi snovi ipak ponegdje ispunjavaju, mozda gdje najvise smeta zagovaracima tvojih zelja :run:
Ne znam jesam li te dobro shvatio? Sa ovom zadnjom recenicom ciljas na Mostar? Ukoliko sam u pravu, ne ispunjava se njima ama bas nista. Pazi, svu svoju snagu: ekonomsku, demografsku, politicki - su usmjerili na Mostar i opet ama bas nista nisu dobili. Bukvalno. Evo hajde, budi realan pa mi reci sta im to polazi za rukom? Pa pedlja demografski nisu makli po pitanju teritorije u Mostaru od Vasingtonskog mira. Pedlja jednog. Hrvatskim politickim strankama je Mostar jedina tacka u koju ulazu sve svoje napore, Bosnjacima je Mostar samo jedan od mnogih strateski vaznih mjesta. Na nasu sramotu nismo uradili puno toga a ovi opet nisu mogli da urade nista kako bi situaciju okrenuli u svoju korist.

Ako nisi mislio na Mostar, izvini. Onda te molim da pojasnis jer te fakat nisam skontao.
hrastov žižak

#32030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hrastov žižak »

Opetja033 wrote:
hrastov žižak wrote:
Hrvati kao narod apsolutno nisu nikakav problem sami po sebi. Isto kao ni Srbi. Uvijek sam na ovom forumu branio konstitutivnost naroda u BiH. Medjutim sve dok glasaju za stranke koje bastine secesionisticke ideje, sve dok glasaju za stranke koje se otvoreno zalazu za jos vece rasturanje moje domovine - e onda su dio problema.
Ako zelimo da porazimo secesionisticke stranke postoje dvije opcije:
1) Da Hrvati (ili Srbi) nekim cudom promjene nacin razmisljanja i pocnu glasati za stranke koje se ne zalazu za gore pomenute ciljeve. OK, najbolja moguca varijanta. Imas li ti neki prijedlog kako doci do toga. Sudeci po cinjenici da se tvoji komentari uglavnom svode na neuspjele onelinerske poluposalice - cisto sumnjam.
2) Demografsko slabljene i jednih i drugih. I da ovdje budem u potpunosti jasan: iskljucivo mislim na jacanje bosnjackog i probosanskog demografskog faktora. Nikako i nikada ne bih stao iza bilo kakvog vida etnickog ciscenja, progona, pogroma, itd. Samom demografijom Hrvati su sebe doveli u poziciju u kojoj se danas nalaze. Niko im drugi nije kriv. Nisu u puno boljoj situaciji ni Srbi.
bold 1.- demokratija
secesionizam? treći entitet secesionizam?
taj secesionizam ima svoju protutežu u unitarizmu ili ignorisanju tog političkog subjekta. vrzino kolo dok god se sva pitanja posmatraju kroz nacionalnu prizmu. imam mnoštvo prijedloga, recimo da glasanje za sda nije jedan od njih, ni za sdp, da me se pogrešno ne shvati.

teza 2. ovaj "prefinjeni" fašizam nemam namjeru komentarisat.
bold 2. istina, ne da mi se nešto pisat naširoko gdje većina stvari posmatra uskogrudno, dnevno-politički, simplificirano, tako da ostajem na upadicama, neuspjelim.
Opetja033

#32031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

hrastov žižak wrote:bold 1.- demokratija
secesionizam? treći entitet secesionizam?
taj secesionizam ima svoju protutežu u unitarizmu ili ignorisanju tog političkog subjekta. vrzino kolo dok god se sva pitanja posmatraju kroz nacionalnu prizmu. imam mnoštvo prijedloga, recimo da glasanje za sda nije jedan od njih, ni za sdp, da me se pogrešno ne shvati.

teza 2. ovaj "prefinjeni" fašizam nemam namjeru komentarisat.
bold 2. istina, ne da mi se nešto pisat naširoko gdje većina stvari posmatra uskogrudno, dnevno-politički, simplificirano, tako da ostajem na upadicama, neuspjelim.
Treci entitet je jos vece rasturanje moje domovine, "HZHB" i "HRHB" su secesionizam. Aha.. Dakle mi Bosnjaci ne trebamo da glasamo za probosnjacke/probosanske stranke da bi omeksali secesioniste? Izvini ali sada cu upotrijebiti recenicu cijenjenog bivseg reisa: "kome ba mi da se prilagodjavamo". Po prvi put od povlacenja Osmanlija imamo natpolovicnu vecinu u ovoj drzavi. Ne pada mi na pamet da molim nekoga ko ce za jedno do dva desetljeca biti na nivou nacionalne manjine da se uozbilji. Njima je u interesu (i jednim i drugim) da prvi pruze ruku pomirenja, meni nije. Ja nemam sta da izgubim, oni mogu izgubiti sve.
Propast i katastrofa

#32032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Propast i katastrofa »

Opetja033 wrote:skroz siguran
Ne znam jesam li te dobro shvatio? Sa ovom zadnjom recenicom ciljas na Mostar? Ukoliko sam u pravu, ne ispunjava se njima ama bas nista. Pazi, svu svoju snagu: ekonomsku, demografsku, politicki - su usmjerili na Mostar i opet ama bas nista nisu dobili. Bukvalno. Evo hajde, budi realan pa mi reci sta im to polazi za rukom? Pa pedlja demografski nisu makli po pitanju teritorije u Mostaru od Vasingtonskog mira. Pedlja jednog. Hrvatskim politickim strankama je Mostar jedina tacka u koju ulazu sve svoje napore, Bosnjacima je Mostar samo jedan od mnogih strateski vaznih mjesta. Na nasu sramotu nismo uradili puno toga a ovi opet nisu mogli da urade nista kako bi situaciju okrenuli u svoju korist.

Ako nisi mislio na Mostar, izvini. Onda te molim da pojasnis jer te fakat nisam skontao.
Mostar je u pitanju:
Nisam siguran kako tvrdis da se nista "nije dobilo" demografski sa "Hrvatske" strane?
Slusao sam neki dan na Face TV glavnog SDA-ovca iz Mostara. Kao popisan. Bas kao i ti govori o demografiji.... ali on spominje katastrofu (ne propast i katastrofu :mrgreen: ), iseljavanje "Bosnjaka", doseljavanje "Hrvata"...
Sad... gdje je istina? U onom sto ti pricas ili on? Samo cu te podsjetiti, nije ovo nikakva nova prica. Iz godine u godinu sve vise i vise se spominje stanje u Mostaru i nije ovaj SDA-ovac prvi. Sad ti si prvi koga u posljednje vrijeme cujem da tvrdi da je sve kontra zapravo.
Opetja033

#32033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

Mostar je u pitanju:
Nisam siguran kako tvrdis da se nista "nije dobilo" demografski sa "Hrvatske" strane?
Slusao sam neki dan na Face TV glavnog SDA-ovca iz Mostara. Kao popisan. Bas kao i ti govori o demografiji.... ali on spominje katastrofu (ne propast i katastrofu :mrgreen: ), iseljavanje "Bosnjaka", doseljavanje "Hrvata"...
Sad... gdje je istina? U onom sto ti pricas ili on? Samo cu te podsjetiti, nije ovo nikakva nova prica. Iz godine u godinu sve vise i vise se spominje stanje u Mostaru i nije ovaj SDA-ovac prvi. Sad ti si prvi koga u posljednje vrijeme cujem da tvrdi da je sve kontra zapravo.
Nismo se dobro razumjeli. Hrvata jeste vise u Mostaru od Bosnjaka - sa tendencijom rasta. Situacija kod Bosnjaka nije toliko dramaticna sama po sebi, nesto ne znam za preveliko iseljavanja iz Mostara. Kada kazem da nisu uspjeli ni pedlja da preuzmu demografski mislio sam na cinjenicu da Bosnjaci cine vecinu na oko 70% opcine Mostar. Broj Hrvata je veci za nekih 5-6000. Njihov broj raste samo u onim dijelovima grada koja je HVO drzao tokom agresije na BiH. Nista mimo toga nisu uspjeli demografski preuzeti i pored cinjenice da su u taj grad sve ulozili. Jbg, i ja sam se sada spetljao - kasno je. Valjda kontas sta sam htio reci. :mrgreen:
hrastov žižak

#32034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hrastov žižak »

@opetja(sda)
ne bih ni ja da se dijeli, samo takav stav o "majoriziranim" stvara još veću "negativnu dijalektiku", da je tako nazovem (ne, ovo nisu smislili mrski komunisti), koja pojačava secesionizam. samo mi nije jasno što se tolika halabuka diže protiv "ovih s kamenjara" ako su tako marginalan politički subjekt.
Opetja033

#32035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

hrastov žižak wrote:@opetja(sda)
ne bih ni ja da se dijeli, samo takav stav o "majoriziranim" stvara još veću "negativnu dijalektiku", da je tako nazovem (ne, ovo nisu smislili mrski komunisti), koja pojačava secesionizam. samo mi nije jasno što se tolika halabuka diže protiv "ovih s kamenjara" ako su tako marginalan politički subjekt.
Pa nije ni meni, zato sam i pitao. :D
hercegovac_pravi

#32036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

Mostar je u pitanju:
Najobičnija politička igrica. Sa ovakvim stavom SDA radi dvije stvari
- Stavlja se u izvanredan položaj za izbore 2014 a na SDP stavlja stigmu izdajnika Mostara (koja realno pripada SDA, i niko im je neće moći oteti a dug zeman)
- Prebacuje loptu u dvorište HDZ-a i MZ-a,tvrdeći da od Bošnjaka ponovo prave žrtve etničkog čišćenja. Da vidimo ko to ima damu uraditi, osobito nakon svih presuda (domaćih i inostranih). ---
ja baš pomislio ti iz centrale..ako ovo niste bili u stanju skontat nije ni čudo što vas handri politički nepismen čovjek.
:mrgreen:

Dalje, prvo se informišite o kakvim se promjenama vezanim za Statut grada ustvari radi? Ovdje se uopšte ne radi o uvođenju sistema "jedan čovjek-jedan glas". Na to ti HDZ neće ni u ludilu pristat. Ako ne znaš o čemu se radi pa pogledaj sudsku presudu koja se odnosi na izmjene DIJELOVA Statuta grada Mostara :-)
I na kraju, Odnos Bošnjaci - Hrvati u Mostaru je oko 49%-48%. Ovo stanje godišnje varira, pa nekad Hrvata bude 50% a Bošnjaka 48%...zavisi koliko se studenata prijavi iz srednje Bosne...
hercegovac_pravi

#32037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

webby-x wrote:
hugo555 wrote:interesiraju tebe hrvati vise nego sto i sebi zelis priznati, a kamoli drugima. kompleksi koji se vide u postovima ti ne daju da priznas.
Kompleksi su ogromni.
Samo hercegovac "pravi" brato ima izraženije.

:-D
malo vas je da bi nabijali komplekse bilo kome... :thumbup: ..
Telemah

#32038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Previše ste razjedinjeni, dezorjentirani da bi nabijali komplekse bilo kome.... :thumbup:
hercegovac_pravi

#32039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Kad bi se mi još deset puta ovoliko razjedinili, opet bi nas bilo dovoljno da maDŽoriziramo i biramo po dva predesjednika :mrgreen: ali moramo pazit da broj ne spadne ispod kritične tačke. Mora neko i poreze plaćat. :zoka:

P.S. kad se snlonovi pobiju uvjek trava nastrada
Telemah

#32040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

hercegovac_pravi wrote:Kad bi se mi još deset puta ovoliko razjedinili...
Niste još, kako ćete :D
opet bi nas bilo dovoljno da maDŽoriziramo i biramo po dva predesjednika
Nego, kakvo je ono, kako voliš reći - ''kmečanje'' po Mostaru. Od efendije Smajkića, preko Zije, pa sve do skakaĆa?
Izgleda ne ide baš svugdje ta maDŽorizacija po planu. Oni dole se izgleda ne daju tako lako. Nego još i ekonomski izmaDžoriziraše.

P.S.
Nego koliko sam upratio, u tebe je svaki drugi post : ''ih majko, šta nas je''. Ispravi me ako griješim.
hugo555

#32041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hugo555 »

mene osobno kao "kamenjarca" ne majorizira nitko nego hdz, da smo jasno.
a sto se tice ove demografije, iseljavanja itd. trpjeli smo mi puno,puno gore stvari ako se samo sjetimo kazne nakon 45, ljudi tu je vladala glad a opstali smo. a ne danas kada imamo najbolji standard u bih, kontroliramo najveceg izvoznika, placamo racune ephzhb, hrvatskoj posti,hrvatskim telekomunikacijama. dalje da ne nabrajam. Hrvati kontroliraju kompletan uvoz nafte u bih. to su neke stvari koje hercegovac pravi nastoji zaboraviti kada ide na kavu u mepas. i ja bi vjerovatno tako kad vidim onu silu zena tamo a mene ni jedna nece. :D
hercegovac_pravi

#32042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Telemah wrote:
hercegovac_pravi wrote:Kad bi se mi još deset puta ovoliko razjedinili...
Niste još, kako ćete :D
opet bi nas bilo dovoljno da maDŽoriziramo i biramo po dva predesjednika
Nego, kakvo je ono, kako voliš reći - ''kmečanje'' po Mostaru. Od efendije Smajkića, preko Zije, pa sve do skakaĆa?
Izgleda ne ide baš svugdje ta maDŽorizacija po planu. Oni dole se izgleda ne daju tako lako. Nego još i ekonomski izmaDžoriziraše.

P.S.
Nego koliko sam upratio, u tebe je svaki drugi post : ''ih majko, šta nas je''. Ispravi me ako griješim.
Kažem ti, sasvim nebitno koliko se mi podjelimo, uvjek će nas biti dovoljno da biramo dva predsjednika..

Kmečanje po Mostaru je isto ko i zadnjih desetak godina...ode srednja Bosna a pro Bulevara se ne smije ni prismrdit....

A ekonomski plaha madžorizacija...dikelanje po Opuzenu i građevina po Hrvatskoj cvjetaju. Ali nemojte da vas to obezhrabri..izdržali ste "vi" i gore :-D
hercegovac_pravi

#32043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

hugo555 wrote:mene osobno kao "kamenjarca" ne majorizira nitko nego hdz, da smo jasno.
a sto se tice ove demografije, iseljavanja itd. trpjeli smo mi puno,puno gore stvari ako se samo sjetimo kazne nakon 45, ljudi tu je vladala glad a opstali smo. a ne danas kada imamo najbolji standard u bih, kontroliramo najveceg izvoznika, placamo racune ephzhb, hrvatskoj posti,hrvatskim telekomunikacijama. dalje da ne nabrajam. Hrvati kontroliraju kompletan uvoz nafte u bih. to su neke stvari koje hercegovac pravi nastoji zaboraviti kada ide na kavu u mepas. i ja bi vjerovatno tako kad vidim onu silu zena tamo a mene ni jedna nece. :D
:-)
Čuj najbolji standard..jeli mi pričamo o Lištici gdje se od smrada iz Lijanovićeve deponije ne može proći? ili govorimo o Ljubuškom gdje je gradska kanalizacija misaona imenica i san ljudi koji u njemu žive? Jeli proradila gradska rasvjeta u Livnu? Prošle godine su nešto kmečali da nemaju para da zamjenu sijalice na gradskoj rasvjeti..šta ćeš bogatstvo kipti na sve strane.. :run: Isto ste tako trubili o ekonomskoj madžorizaciji u srednjoj Bosni...pa šta ono bi?

A račune plaćaj da šta ćeš drugo. Ali drugi put prije već što platiš, pogledaj ko je vlasnik navedenih firmi :roll:
Žena što se tiče...ne sekiraj se...ima Maja i Ivana na svakom ćošku.
hugo555

#32044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hugo555 »

nece maja i ivana smeagola, nece ni sabina a ni jedna druga
a vlasnik firmi je hrvatsko muslimanska federacija, ljubuski ima kanalizaciju, imas li kod tebe struje ili ces se smrzavati ko i lani?
Last edited by hugo555 on 07/12/2012 12:29, edited 1 time in total.
hugo555

#32045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hugo555 »

i zasto lazes da ljubuski nema kanalizaciju? a znas da ima
i ovo su vecina lazi sto si napisao.
Telemah

#32046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

hercegovac_pravi"
Kažem ti, sasvim nebitno koliko se mi podjelimo, uvjek će nas biti dovoljno da biramo dva predsjednika..
Vidim imate velike fajde od njih. Ne bi znali ni s trojicom.
Kmečanje po Mostaru je isto ko i zadnjih desetak godina...ode srednja Bosna a pro Bulevara se ne smije ni prismrdit....
Neće ti nitko hercegovac ni doći preko Bulevara, dokle god je tako dobronamjernih ljudi poput tebe. Uživaj ti u blagostanju, a pusti i druge da uživaju u svom.
Inače, nešto mi se to kmečanje u zadnje vrijeme pojačalo. Mada iskreno govoreći nema stvarno razloga za ono zapomaganje. Bit će kako se fer dogovore i nema nikakvih nametanja. Sve uz obostrano zadovoljstvo. Volja vam jedan grad s jednom općinom, ako hoćete zasebnu općinu (općine) za sebe...što god. Samo se konačno odredite i konačno recite kako hoćete. (kada kažem vi, mislim na političku opciju koju zastupaš).
A ekonomski plaha madžorizacija...dikelanje po Opuzenu i građevina po Hrvatskoj cvjetaju. Ali nemojte da vas to obezhrabri..izdržali ste "vi" i gore
Daj bolan čovječe, još će netko pomisliti da se javljaš iz jedne perspektivne i radišne sredine, koja je pozapošljavala sve živo oko sebe i riješila sve lokalne probleme. Znaš dobro da je pametnom politikom SDA i takvih njenih simpatizera, koje su ratne nevolje i nedaće dotjerale u ovaj grad (što je čini mi se tvoj slučaj) istočni dio Mostara uvjerljivo najdepresivnija i najzapuštenija sredina u BiH za mlade ljude (nije ni starijim puno bolje), gdje se bogatašem naziva čovjek koji ima osrednji kafić, gdje nitko ništa ne ulaže, niti će ulagati zbog takvih i sličnih priča, i gdje ljudi mogu samo gledati u havu i čekati da im odozgor padne nafaka.
i još nešto. Možeš ovdje bacati te foluške o Opuzenu, a znamo i ja i ti dobro u kojem se smjeru kreće radna snaga, i to jeftina - barem kada govorimo o ovom području.
hugo555

#32047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hugo555 »

smeagol suti
palermo

#32048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

hercegovac_pravi wrote:
Ako je svrha ove tvoje diskusije sa telenachom, hugom i inim, ono klasično dovikivanje sa omeđine na omeđinu onda peke. Ima nekog smisla.

Ako pišeš ozbiljno onda šalješ pogrešnu poruku. Ne Hrvatima, nego političkom Sarajevu, i svim onima koji bosancima i hercegovcima koji osjećaju Mostar kao nedovojivio dio bosanskohercegovačke kulture i baštine.
Mostarski Bošnjaci su u ovom trenutku ljudski,politički i ekonomsko devastirani. Svedeni na bezličnu masu koja preživljava od dana do dana, i čeka da se nešto desi. Šta, ne znaju ni oni sami. I nije riječ ovdje o demografiji, jeste, neće Hrvati demografski pobijediti, ne zbog Bošnjaka, nego jednostavne činjenice da je onih 30 % (više ili manje) bantustitana jednostavno premalo, i moraju negdje živjeti. A i zbog toga, što u ovoj tužnoj zemlji ima i mnogo većih pripizdina i od onog što se naziva istočni Mostar, pa ćeš danas zateći i Bošnjake ( ne samo Hrvate) srednje Bosne kako uče, studiraju i svoju budućnost gledaju u MOstaru. Ali to što demografski neće pobijediti, ne znači da se neće pretvoriti u gtrađane drugog ili ko zna kojeg reda. Osuđeni na poslove prodavača u nekoj od prodavnica Mepasa, perača auta u Nuića ili Borasa, ili u najboljem slučaju medicinske sestre u Sveučilišnom kliničkom centru. I zar ima bolje paradigme stanja mostarskih Bošnjaka od zdravstva, uboga bolnica na kraju grada (percipicirana kao bošnjačka),sa kadrom davno zalutalim u nekim sedamdesetim prošlog vijeka naspram najmodernije bolnice u BiH povezane sa medicinskim fakultetom (usput, dvije godine zaredm proglašenim najboljim fakultetom u BiH) . I onda vidiš kad dođe dur guzici, Bošnjake kako leže gore n Bijelom brijegu, poznat ćeš ih po tome što onako smjerno i tiho leže, ili opet po svojoj drčnosti kojom valjda nadomještavaju onaj podsvjesni osjećaj da su negdje na tuđoj teritoriji. Uljepšavati stvarnost nikome ne koristi.

I tačno je, nisu Hrvati prešli Bulevar, ali nisu samo zbog svoga autizma koji će ih u konačnici dovesti u položaj nacionalne manjine, a ne zbog nekog bošnjačkog otpora, ili ne daj bože kakve promišljene politike. Al zaboravio si reći jednu drugu stvar, ni Bosna i Hercegovina nije prešla Bulevar, a mogla je, uz samo malo pameti. Samo vjerovatno je zaludu dozivati pamet, pored političke mostarske elite instalirane od opet strane političkog Sarajeva.

Tragično je u ovom trenutku da mostarskim Bošnjacima nije ostala nijedna druga mogućnost nego da krenu opet za SDA, onom istom SDA koja je stoputa dosada trgovala sa Mostarom, i čiji politički predstavnci u Mostaru, evo već desetu i inu godinu jedino što rade je mijenjaju pozicije unutar propalih državnih preduzeća. Nažalost, tu dolazimo do posljedica tragične poltike Zlatka Lagudžmije čije razmjere, bojim se, još uvijek nije moguće sagledati. Vratio nas je (sada u Mostaru konkretno govorim) dvadeset godina unazad, i ponovno sve svrstao u rovove. I oduzeo mogućnost odabira i onima koji ne bi u rovove.

@ telemach...........kmečimo, tačno, naučili smo od vas kako je to dobro i profitabilno. I nadam se da to kmečanje neće prestatati, nego da će se samo pojačavati, jer očito bez toga nigdje nećeš dospjeti. Doduše, bilo bi bolje da neki drugi ljudi vode to kmečanje.....al o tom napisah u stupcu gore....
hugo555

#32049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hugo555 »

palermo wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ako je svrha ove tvoje diskusije sa telenachom, hugom i inim, ono klasično dovikivanje sa omeđine na omeđinu onda peke. Ima nekog smisla.

Ako pišeš ozbiljno onda šalješ pogrešnu poruku. Ne Hrvatima, nego političkom Sarajevu, i svim onima koji bosancima i hercegovcima koji osjećaju Mostar kao nedovojivio dio bosanskohercegovačke kulture i baštine.
Mostarski Bošnjaci su u ovom trenutku ljudski,politički i ekonomsko devastirani. Svedeni na bezličnu masu koja preživljava od dana do dana, i čeka da se nešto desi. Šta, ne znaju ni oni sami. I nije riječ ovdje o demografiji, jeste, neće Hrvati demografski pobijediti, ne zbog Bošnjaka, nego jednostavne činjenice da je onih 30 % (više ili manje) bantustitana jednostavno premalo, i moraju negdje živjeti. A i zbog toga, što u ovoj tužnoj zemlji ima i mnogo većih pripizdina i od onog što se naziva istočni Mostar, pa ćeš danas zateći i Bošnjake ( ne samo Hrvate) srednje Bosne kako uče, studiraju i svoju budućnost gledaju u MOstaru. Ali to što demografski neće pobijediti, ne znači da se neće pretvoriti u gtrađane drugog ili ko zna kojeg reda. Osuđeni na poslove prodavača u nekoj od prodavnica Mepasa, perača auta u Nuića ili Borasa, ili u najboljem slučaju medicinske sestre u Sveučilišnom kliničkom centru. I zar ima bolje paradigme stanja mostarskih Bošnjaka od zdravstva, uboga bolnica na kraju grada (percipicirana kao bošnjačka),sa kadrom davno zalutalim u nekim sedamdesetim prošlog vijeka naspram najmodernije bolnice u BiH povezane sa medicinskim fakultetom (usput, dvije godine zaredm proglašenim najboljim fakultetom u BiH) . I onda vidiš kad dođe dur guzici, Bošnjake kako leže gore n Bijelom brijegu, poznat ćeš ih po tome što onako smjerno i tiho leže, ili opet po svojoj drčnosti kojom valjda nadomještavaju onaj podsvjesni osjećaj da su negdje na tuđoj teritoriji. Uljepšavati stvarnost nikome ne koristi.

I tačno je, nisu Hrvati prešli Bulevar, ali nisu samo zbog svoga autizma koji će ih u konačnici dovesti u položaj nacionalne manjine, a ne zbog nekog bošnjačkog otpora, ili ne daj bože kakve promišljene politike. Al zaboravio si reći jednu drugu stvar, ni Bosna i Hercegovina nije prešla Bulevar, a mogla je, uz samo malo pameti. Samo vjerovatno je zaludu dozivati pamet, pored političke mostarske elite instalirane od opet strane političkog Sarajeva.

Tragično je u ovom trenutku da mostarskim Bošnjacima nije ostala nijedna druga mogućnost nego da krenu opet za SDA, onom istom SDA koja je stoputa dosada trgovala sa Mostarom, i čiji politički predstavnci u Mostaru, evo već desetu i inu godinu jedino što rade je mijenjaju pozicije unutar propalih državnih preduzeća. Nažalost, tu dolazimo do posljedica tragične poltike Zlatka Lagudžmije čije razmjere, bojim se, još uvijek nije moguće sagledati. Vratio nas je (sada u Mostaru konkretno govorim) dvadeset godina unazad, i ponovno sve svrstao u rovove. I oduzeo mogućnost odabira i onima koji ne bi u rovove.

@ telemach...........kmečimo, tačno, naučili smo od vas kako je to dobro i profitabilno. I nadam se da to kmečanje neće prestatati, nego da će se samo pojačavati, jer očito bez toga nigdje nećeš dospjeti. Doduše, bilo bi bolje da neki drugi ljudi vode to kmečanje.....al o tom napisah u stupcu gore....
posteno i nazalost istinito
Telemah

#32050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Svaka čast zemljače. Nema se šta ni dodati ni oduzeti .
Locked