Ja sam mislio da barem ti odustaješ od ovih forumsko-dijasporskih mitova o demografiji, moći, vojnom rješenju, vojnoindustrijskom kompleksu, tusko-islamskoj pomoći, izlasku forumskih brigada na državne granice....Skijaš wrote: Prije par godina, u FBiH je broj rođenih bio veći od broja umrlih za 3000. U manjem entitetu je bilo obrnuto, tj. bilo je 3000 više umrlih. Danas je FBiH još u plusu, ali manjem koji iznosi nekih hiljadu i po. S druge strane, minus manjeg entiteta se povećao na preko 4 hiljade. Dakle ta neka razlika od 6 hiljada između dva entiteta je ostala. Svi propadamo, ali neki propadaju brže. U FBiH živi duplo više stanovnika nego u manjem entitetu, ali ima manje razvoda nego manji entitet (886 manji entitet - 780 FBiH). Isto važi i za stopu samoubistava ili minimalni iznos penzija, jedno je duplo veće, drugo je duplo manje u manjem entitetu. Ti i ja možemo ovako još pet godina, deset, dvadeset. Ali koliko ih nema taj luksuz a koje se vještačkim antagonizmima drži podijeljene i strahom mobilisane ? Kakvu to štetu nanosi tim najslabijim članovima društva ? OK, ako će se u Banja Luci jesti korijenje, ješće ga se i u Sarajevu, ali želim reći da ga ne jedu političari i da se ovo mora što prije slomiti preko koljena a jednu od dvije suprotstavljene vizije uređenja društva konačno poraziti.
Insistiranje na ovomu može napraviti određene pomake u bošnjačku korist i smislu preuzimanja nekih enklava na teriroriju s bošnjačkom etničkom većinom i zavšetak "multietničkog čiščenja" u smislu da ostane Hrvata taman za puniti Doma Naroda.
Da projekt političke dominacije temljen na demografskoj dominaciji uspije trebalo bi puno više od liberalizma u bračnim pitanjima i umiranja baba u RS....
Za odluke koje se tiču svih u višenacionalnoj državi stabilnost može donijeti sistem koji uvažava većinske političke volje sva tri podskupa. Onda ide pritisak na dogovaranje i popuštanje koji ja odobravam. Koncentracija bošnjačkih političkih elita je da na razini BIH naprave ono što su napravili u FBIH. Da većinske bošnjaček stranke formiraju vlast i minornim hrvatskim kvazistrankama. To RS neće dopustiti jer imaju čim braniti. Vjerojatniji je scenarij da se to više neće moći ni u FBIH.