Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
volta dzontra

#25926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote: Prije par godina, u FBiH je broj rođenih bio veći od broja umrlih za 3000. U manjem entitetu je bilo obrnuto, tj. bilo je 3000 više umrlih. Danas je FBiH još u plusu, ali manjem koji iznosi nekih hiljadu i po. S druge strane, minus manjeg entiteta se povećao na preko 4 hiljade. Dakle ta neka razlika od 6 hiljada između dva entiteta je ostala. Svi propadamo, ali neki propadaju brže. U FBiH živi duplo više stanovnika nego u manjem entitetu, ali ima manje razvoda nego manji entitet (886 manji entitet - 780 FBiH). Isto važi i za stopu samoubistava ili minimalni iznos penzija, jedno je duplo veće, drugo je duplo manje u manjem entitetu. Ti i ja možemo ovako još pet godina, deset, dvadeset. Ali koliko ih nema taj luksuz a koje se vještačkim antagonizmima drži podijeljene i strahom mobilisane ? Kakvu to štetu nanosi tim najslabijim članovima društva ? OK, ako će se u Banja Luci jesti korijenje, ješće ga se i u Sarajevu, ali želim reći da ga ne jedu političari i da se ovo mora što prije slomiti preko koljena a jednu od dvije suprotstavljene vizije uređenja društva konačno poraziti.
Ja sam mislio da barem ti odustaješ od ovih forumsko-dijasporskih mitova o demografiji, moći, vojnom rješenju, vojnoindustrijskom kompleksu, tusko-islamskoj pomoći, izlasku forumskih brigada na državne granice....
Insistiranje na ovomu može napraviti određene pomake u bošnjačku korist i smislu preuzimanja nekih enklava na teriroriju s bošnjačkom etničkom većinom i zavšetak "multietničkog čiščenja" u smislu da ostane Hrvata taman za puniti Doma Naroda.
Da projekt političke dominacije temljen na demografskoj dominaciji uspije trebalo bi puno više od liberalizma u bračnim pitanjima i umiranja baba u RS....

Za odluke koje se tiču svih u višenacionalnoj državi stabilnost može donijeti sistem koji uvažava većinske političke volje sva tri podskupa. Onda ide pritisak na dogovaranje i popuštanje koji ja odobravam. Koncentracija bošnjačkih političkih elita je da na razini BIH naprave ono što su napravili u FBIH. Da većinske bošnjaček stranke formiraju vlast i minornim hrvatskim kvazistrankama. To RS neće dopustiti jer imaju čim braniti. Vjerojatniji je scenarij da se to više neće moći ni u FBIH.
Last edited by volta dzontra on 12/05/2012 15:40, edited 1 time in total.
Skijaš

#25927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote: Fino je vidjeti da se odustaje od MZ intervencionizma po svaku cijenu
Prije par godina, u FBiH je broj rođenih bio veći od broja umrlih za 3000. U manjem entitetu je bilo obrnuto, tj. bilo je 3000 više umrlih. Danas je FBiH još u plusu, ali manjem koji iznosi nekih hiljadu i po. S druge strane, minus manjeg entiteta se povećao na preko 4 hiljade. Dakle ta neka razlika od 6 hiljada između dva entiteta je ostala. Svi propadamo, ali neki propadaju brže. U FBiH živi duplo više stanovnika nego u manjem entitetu, ali ima manje razvoda nego manji entitet (886 manji entitet - 780 FBiH). Isto važi i za stopu samoubistava ili minimalni iznos penzija, jedno je duplo veće, drugo je duplo manje u manjem entitetu. Ti i ja možemo ovako još pet godina, deset, dvadeset. Ali koliko ih nema taj luksuz a koje se vještačkim antagonizmima drži podijeljene i strahom mobilisane ? Kakvu to štetu nanosi tim najslabijim članovima društva ? OK, ako će se u Banja Luci jesti korijenje, ješće ga se i u Sarajevu, ali želim reći da ga ne jedu političari i da se ovo mora što prije slomiti preko koljena a jednu od dvije suprotstavljene vizije uređenja društva konačno poraziti.
sve super. ja samo uočavam pozitivne pomake. još da se odustane od biranja biranja političkih predstavnika drugima i od stalnog ustavnih rješanja u kojima bi 50% "probranih građana" moglo donostiti odluke za ostatak " nepodobnih građana" i stvari će se otkočiti sigurno
Ovo što Lagumdžija radi nije pozitivan pomak, ovo je na tragu dogovora Zulfikarpašić - Milošević. Jer ako Lagumdžija pokaže odlučnost prema nacionalistima u hrvatskom narodu a popušta nacionalistima u srpskom narodu, to je sigurno razlog za zabrinutost.
volta dzontra

#25928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Ovo što Lagumdžija radi nije pozitivan pomak, ovo je na tragu dogovora Zulfikarpašić - Milošević. Jer ako Lagumdžija pokaže odlučnost prema nacionalistima u hrvatskom narodu a popušta nacionalistima u srpskom narodu, to je sigurno razlog za zabrinutost.

Pa upravo ti to radi. Koga stigoše toga jeba.še. Hrvate može pa se kur.či. Mići može pofafa.ti pa mu se umiljava.
Samo takve stvari su prolazile dok je "paradigma" MZ bila sklona takvim zajebancijama. Sad se vidjelo kako se koriste "darovi" MZ koji su zamišljeni da se olakša postizanje političke stabilnosti. Koriste se da bi se generirala nestabilnost i korumpirao nacionalistički dio vlastitog biračkog tijela.

O njemu se dosta toga moglo zaključiti a sad se predstavio kao nemoralni, društveno neodgovorni bošnjački kriptonacionalist.
To da govori dobar engleski nije više dovoljno da EU vuče za nos
volta dzontra

#25929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

ja znam da se ljutiš ali kad kažem da je Platforma loš pokušaj političke hegemonije bošnjačkih političkih elita nastupam isključivo s humanističkih pozicija. Meni bi bilo neugodno da znam da je 8 od 10 Bošnjaka koje sretnem izbačeno iz demokratskog predstavljanja zbog čovjeka koji se licemjerno predstavlja da zastupa sve građane a ja ga još podržavam tj. podržavam njegovu političku kreaciju

– Pravljenje koalicije s marginalnim hrvatskim strankama u javnosti je izazvalo buru negodovanja, ne samo kod nas već i u Hrvatskoj. Na kraju se ta percepcija formiranja vlasti u Federaciji preselila i u Bruxelles –

Sulejman Tihić

Mene čudi pa zar je samo on svjestan koliko ZL dugoročno šteti Bošnjacima i otežava poziciju prema legitimnim zahtjevima Bošnjaka da se RS malo zauzda
Skijaš

#25930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Pa upravo ti to radi. Koga stigoše toga jeba.še
I na to trebamo upozoravati pazeći pri tom da to ne izgleda kao agitacija u korist HDZ-a. Jer ovdje nije problem to što je Lagumdžija odbio ultimatume HDZ-a, nego to što pravi ustupke Dodiku. To se mora ispraviti kako bi se dalje moglo jačati multietničku opciju.
Skijaš

#25931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Mene čudi pa zar je samo on svjestan koliko ZL dugoročno šteti Bošnjacima i otežava poziciju prema legitimnim zahtjevima Bošnjaka da se RS malo zauzda
Ne slažem se. Popuštanje HDZ-u u zamišljenoj etničkoj podjeli države je isto kao i popuštanje Dodiku. Pa ako si već popustio Čoviću i prihvatio tezu da multietničke stranke ne mogu u vlast, onda je svejedno kako se odnosiš prema Dodiku, jer ti si već kapitulirao. Poput Tihića.
volta dzontra

#25932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Pa upravo ti to radi. Koga stigoše toga jeba.še
I na to trebamo upozoravati pazeći pri tom da to ne izgleda kao agitacija u korist HDZ-a. Jer ovdje nije problem to što je Lagumdžija odbio ultimatume HDZ-a, nego to što pravi ustupke Dodiku. To se mora ispraviti kako bi se dalje moglo jačati multietničku opciju.
ti si opterećen HDZ-om
bili mene k....i za HDZ i Čovića. Oni su posljedica pritiska na političku hegemonizaciju koju stvara činjenica da i kad se svi Hrvati skupe oko jedne stranka to im ne znači ništa. Da Hrvati mogu birati bez straha da će kompletno političko predstavljanje Hrvata preuzeti obavještajci Armije BIH koji su porijekom Hrvati HDZ bi padao iz godine i godinu. Politički smo nekulturni kao i ostala dva naroda i to bi potrajalo dva mandata ali ovako će trajati vječno
Ovako nama je Čović siguran još osam godina a tu su barem 4 Zlatkovo čašćenje......
Skijaš

#25933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:ti si opterećen HDZ-om
bili mene k....i za HDZ i Čovića. Oni su posljedica pritiska na političku hegemonizaciju koju stvara činjenica da i kad se svi Hrvati skupe oko jedne stranka to im ne znači ništa. Da Hrvati mogu birati bez straha da će kompletno političko predstavljanje Hrvata preuzeti obavještajci Armije BIH koji su porijekom Hrvati HDZ bi padao iz godine i godinu. Politički smo nekulturni kao i ostala dva naroda i to bi potrajalo dva mandata ali ovako će trajati vječno
Ovako nama je Čović siguran još osam godina a tu su barem 4 Zlatkovo čašćenje......
SDA i HDZ su mogli formirati entitetsku vlast bez SDP-a, bilo je drugih kandidata. SDP se s pravom borio protiv uloge isključivo bošnjačke stranke i ponudili su da idu u opoziciju. Tu im se bar nema šta prigovoriti.
volta dzontra

#25934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Mene čudi pa zar je samo on svjestan koliko ZL dugoročno šteti Bošnjacima i otežava poziciju prema legitimnim zahtjevima Bošnjaka da se RS malo zauzda
Ne slažem se. Popuštanje HDZ-u u zamišljenoj etničkoj podjeli države je isto kao i popuštanje Dodiku. Pa ako si već popustio Čoviću i prihvatio tezu da multietničke stranke ne mogu u vlast, onda je svejedno kako se odnosiš prema Dodiku, jer ti si već kapitulirao. Poput Tihića.
Ko je rekao da multietničke stranke ne mogu u vlast? Problem je političkog predstavljanja u formiranju koalicija. Sve Bošnjake prestavljaju SDP i SDA s 30% bošnjačkih glasova. A Hrvate će predstavljati po receptu da svi koji mogu dokazati da su imali Hrvata na izbornoj listi imaju pravo na dio "hrvatskog kolača".....
Šta se lažemo i manipuliramo....Hoće SDP pokazati da je i Hrvatska stranka? Pa ima prilika gdje stigne. Kanton Sarajevo, gradonačelnici Zavidovića, Kalesije (tamo je Pinokio poharao izbore), gdje god hoće....
Ne SDP ima mjesta za Hrvate taman onoliko da zajedno s kriminalcima iz Lijanovića 5/17 u DN FBIH. Tu ima Hrvata.
Nađu još kakvih likova za pomoćnička mjesta i to je to
volta dzontra

#25935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:ti si opterećen HDZ-om
SDA i HDZ su mogli formirati entitetsku vlast bez SDP-a, bilo je drugih kandidata. SDP se s pravom borio protiv uloge isključivo bošnjačke stranke i ponudili su da idu u opoziciju. Tu im se bar nema šta prigovoriti.
SDP je dominantno bošnjačka stranka. Što je općina s izraženijom bošnjačkom dominacijom SDP-u je rezultat bolji. Nisi primjetio taj efekt. Druga stvar na bošnjačkoj sceni nijedna stranka ne priznaje da je iskljućivo bošnjačka stranka osim možda Pravog puta
Skijaš

#25936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
To je milion puta raspravljeno i očigledno je da se po tom pitanju ne možemo složiti. SDP treba pokazati odlučnost u odnosu prema Dodiku (kao što je to urađeno i u odnosu prema Čoviću) ili otići u opoziciju. Kako god, ovo što rade je katastrofa.
Skijaš

#25937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote: Druga stvar na bošnjačkoj sceni nijedna stranka ne priznaje da je iskljućivo bošnjačka stranka osim možda Pravog puta
Pa ja bih volio da Čović traži bošnjačke i srpske pozicije na nivou FBiH, kao što bih volio i da Dodik traži bošnjačke i hrvatske pozicije na nivou države. Ali i jedan i drugi su imali potpuno drugačiji nastup javno se očitujući da zastupaju samo jedan, odnosno drugi narod. Meni u suštini nije bitno ko podržava multietnički koncept, neka to bude i SDS, svejedno mi je.
volta dzontra

#25938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote: Druga stvar na bošnjačkoj sceni nijedna stranka ne priznaje da je iskljućivo bošnjačka stranka osim možda Pravog puta
Pa ja bih volio da Čović traži bošnjačke i srpske pozicije na nivou FBiH, kao što bih volio i da Dodik traži bošnjačke i hrvatske pozicije na nivou države. Ali i jedan i drugi su imali potpuno drugačiji nastup javno se očitujući da zastupaju samo jedan, odnosno drugi narod. Meni u suštini nije bitno ko podržava multietnički koncept, neka to bude i SDS, svejedno mi je.
Šta će bošnjačke ne može ni hrvatske :-) Možda u Mostaru ako mogne na isti način ko Lagumdžija pa zine i na bošnjačke...tako može

Meni je također multietnički koncept bitan...da svi budu predstavljeni u vlasti u skladu sa svojim političkim izborima....

SDP može pričati i tvrditi za sebe šta hoće...multietničnost su pokazali na način na koji je shvaćaju....svaki politički akter u BIH i MZ ih doživljava kao bošnjačku stranku, reis ih doživljava kao bošnjačku stranku.....mnoštvo bošnjačkih intelektualaca (koji nisu nacionalisti) ih javno naziva bošnjačkom strankom....

Političke aktivnosti SDP idu u smjeru da svaka zakonska i ustavna promjena omogući da se kompletna vlast formira s bošnjačkom političkom većinom i hrvatskim i srpskim političkim manjinama....

Sve je to legitimo ali nek prestanu lagati....Dobar dan mi smo sekularna bošnjačka stranka lijevog centra koja zbog USA ambasade ima nešto Srba i Hrvata u stranačkim strukturama

Imam i ja dres Andresa Inieste ali kad istrčim na livadu razlika je uočljiva u prvom kontaktu s loptom
kiky

#25939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
Šta će bošnjačke ne može ni hrvatske :-) Možda u Mostaru ako mogne na isti način ko Lagumdžija pa zine i na bošnjačke...tako može

Meni je također multietnički koncept bitan...da svi budu predstavljeni u vlasti u skladu sa svojim političkim izborima....

SDP može pričati i tvrditi za sebe šta hoće...multietničnost su pokazali na način na koji je shvaćaju....svaki politički akter u BIH i MZ ih doživljava kao bošnjačku stranku, reis ih doživljava kao bošnjačku stranku.....mnoštvo bošnjačkih intelektualaca (koji nisu nacionalisti) ih javno naziva bošnjačkom strankom....

Političke aktivnosti SDP idu u smjeru da svaka zakonska i ustavna promjena omogući da se kompletna vlast formira s bošnjačkom političkom većinom i hrvatskim i srpskim političkim manjinama....

Sve je to legitimo ali nek prestanu lagati....Dobar dan mi smo sekularna bošnjačka stranka lijevog centra koja zbog USA ambasade ima nešto Srba i Hrvata u stranačkim strukturama

Imam i ja dres Andresa Inieste ali kad istrčim na livadu razlika je uočljiva u prvom kontaktu s loptom
da bi babi muda ...
bila bi djed ...
volta dzontra

#25940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

da bi babi muda ...
bila bi djed ...

aj još neku originalnu i duhovitu ako imaš dok se nisam odjavio
Skijaš

#25941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Pa ako je godišnji prihod SDP-a preko četiri miliona maraka, a oni ništa ne ulože na približavanje lokalnim sredinama recimo Rogatice i Livna, naravno da imamo problem, naravno da imamo politički aparat kojeg ne interesuje prosječan čovjek nego samo onaj krug kafića u centru Sarajeva. Ali to nije dovoljno da multietnički projekat odbacimo kao nemoguć jer bez multietničke ideje imamo nepravdu. Nema konstitutivnih političkih stranaka i mora se tražiti taj kompromis etničkog i građanskog. To što SDP ne ispunjava naša očekivanja nije razlog za predaju, podržaćemo Našu Stranku.
kiky

#25942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

volta dzontra wrote:

da bi babi muda ...
bila bi djed ...

aj još neku originalnu i duhovitu ako imaš dok se nisam odjavio
i ova ti je bila kompliment ...
AliceInChains

#25943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Pa ako je godišnji prihod SDP-a preko četiri miliona maraka, a oni ništa ne ulože na približavanje lokalnim sredinama recimo Rogatice i Livna, naravno da imamo problem, naravno da imamo politički aparat kojeg ne interesuje prosječan čovjek nego samo onaj krug kafića u centru Sarajeva. Ali to nije dovoljno da multietnički projekat odbacimo kao nemoguć jer bez multietničke ideje imamo nepravdu. Nema konstitutivnih političkih stranaka i mora se tražiti taj kompromis etničkog i građanskog. To što SDP ne ispunjava naša očekivanja nije razlog za predaju, podržaćemo Našu Stranku.
Ma sto glasati samo za NS, sto ne glasamo odmah za Allaha? Ako vecina Bosnjaka glasa za NS, onda ce NS postati u ocima Bosanskih Srba i Hrvata Bosnjacka stranka. Mislim, za Hrvate i Srbe je i Allah proklet, samo zato sto je to muslimanska rijec za Bog. Dosta te gluposti. Tito i partizani nisu izasli na kraj sa ustasama i cetnicima, zato sto su ih pomilovali, nego zato sto su pokusali, da ih zbrisu sa zemaljske kugle. Umoran sam od teze, da ce nacionalisti postati fini prema meni, ako ja promjenim gace. Hebe mi se za partije. Trebamo izaci na ulice, kao i Albanci u Makedoniji, pa nek se onda malo pozabave demokrati u Evropi. :mrgreen:
Skijaš

#25944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

AliceInChains wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Ma sto glasati samo za NS, sto ne glasamo odmah za Allaha? Ako vecina Bosnjaka glasa za NS, onda ce NS postati u ocima Bosanskih Srba i Hrvata Bosnjacka stranka. Mislim, za Hrvate i Srbe je i Allah proklet, samo zato sto je to muslimanska rijec za Bog. Dosta te gluposti. Tito i partizani nisu izasli na kraj sa ustasama i cetnicima, zato sto su ih pomilovali, nego zato sto su pokusali, da ih zbrisu sa zemaljske kugle. Umoran sam od teze, da ce nacionalisti postati fini prema meni, ako ja promjenim gace. Hebe mi se za partije. Trebamo izaci na ulice, kao i Albanci u Makedoniji, pa nek se onda malo pozabave demokrati u Evropi. :mrgreen:
Nacionalisti neće postati fini prema tebi, nacionaliste treba poraziti, eliminisati kao politički faktor. A to ne možeš politikom popuštanja. Nama je potreban principijelan stav Sarajeva, a ostali neka vide kako se mogu uklopiti u to. Pa kada velikosrbi blokiraju funkcionisanje sistema, a hoće, međunarodna zajednica će se morati upetljati i deblokirati sistem. Besmisleno je da ti na forumu pozivaš na ulicu a Tihić i Lagumdžija popuštaju HDZ-u, odnosno Dodiku. Potpuno besmisleno.
Last edited by Skijaš on 12/05/2012 18:52, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#25945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Ne mogu da upratim, je l' ti ovo sebi persiraš ili nastupaš u ime neke organizovane grupacije?
Last edited by Corto Maltese on 12/05/2012 19:40, edited 1 time in total.
Skijaš

#25946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Ne mogu da upratim, je l' ti ovo sebi persiraš ili nastupaš u ime neke organizovane grupacije?
Pa govorim za kolegu i sebe. Pretpostavljam da neće glasati za HDZ a znam da neće za SDP.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#25947 Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

AliceInChains wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Multietnicka ideja je umrla u momentu kada je Alija smjenio Sefera 93e. Nukleus koji bi gradio takvo drustvo medju Srbima i Hrvatima je istjeran iz Armije a nakon rata su se stecene pozicije samo jos ucvrstile. Multietnicko drustvo kakvo se sanja na ovom podforumu je iluzija bar narednih 50 godina. To je zalosno ali je tako. Sovinisti su pobjedili. Dobili su sto su htjeli. Nama koji volimo Bosnu od Drine do Une i od Save do mora se valja drugim sredstvima borit za istu. Nek nam je Bog na pomoci.
Skijaš

#25948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

independer wrote:Multietnicko drustvo kakvo se sanja na ovom podforumu je iluzija bar narednih 50 godina. To je zalosno ali je tako. Sovinisti su pobjedili
Ne osjećam taj poraz. Naprotiv, mislim da je društvo danas u boljem stanju nego prije godinu dana. Načet je koncept konstitutivnih stranaka i na tom treba dalje graditi.
Corto Maltese

#25949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

independer wrote:Multietnicko drustvo kakvo se sanja na ovom podforumu je iluzija bar narednih 50 godina. To je zalosno ali je tako. Sovinisti su pobjedili
To je golema rupa iz socijalističko-samoupravnog odgoja. Optimizam bez granica. U školama se nije učilo da i loši momci ponekad pobjede, pa se mnogi ne znaju nositi sa tim.
Boom71

#25950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Skijaš wrote:
Ne osjećam taj poraz. Naprotiv, mislim da je društvo danas u boljem stanju nego prije godinu dana. Načet je koncept konstitutivnih stranaka i na tom treba dalje graditi.
multietnicko drustvo i drzavu zasnovanu na ravnopravnosti sanja jedan mali broj ljudi.
evo i ja sam se pokvario i pocinjem da zaudaram.moji roditelji su pripadnici dva najveca konstituivna naroda u bih.imam li ja veca prava od cistokrvnih konstituivaca ?

mi smo zatocenici nekoliko kriminalizovanih primitivaca koju uz pomoc svojih podanika razvaljuju ovo nase drustvo.
ova ekipa politicara nikada nece ovu drzavu dovesti na zelenu granu.
rjesenje je u korjenitim promjenama za koje mi,ocigledno,nismo spremni.
Locked