Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#24501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

xDenisx wrote:
Znaci nije problem sto je jednoj od glavnih sarajevskih ulica nasilno promjenjeno ime bez ikakvog adekvatnog razloga (mozda sto je zvucala previse bosnjacki, orijentalno?) nego je problem u tome sto je toj ulici vraceno njeno ime kada su to okolnosti dopustile.
:)
Da, vidio sam, nisam htio odgovoriti. Da jesam, rekao bih mu da se rješenje, ako su nane nakon nekoliko decenija bez tog naziva počele padati u delirijum, moglo tražiti u podjeli ulice, pa da se dio zove ovako, a dio onako, tako bi se sačuvalo oba fragmenta istorije Sarajeva. Međutim nisam. Rekao sam šta sam htio i provjerio da nema nesporazuma. Sve bi dalje bilo gubitak vremena.
ljiljan89

#24502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ljiljan89 »

Skijaš wrote:
ljiljan89 wrote:moj skijash

svi svoja uvjerenja temeljimo onako kako nama pase :D
Pa ja na stvari i ne gledam samo iz svoje perspektive, nego iz pozicije sva tri naroda. Nije realno, nije pošteno ovo što HDZ-ovci i četnici već decenijama pokušavaju gurnuti niz grlo Bošnjacima, još im prijeteći da ako Bošnjaci ne prihvate getoizaciju i rezervat, oho im se oho. Isto tako, nije realno forsirati princip jedan čovjek - jedan glas, jer to nas onda vodi transformaciji BiH u državu najbrojnijih, tj. Bošnjaka. Pa iako su se Bošnjaci ponijeli ljudski u zadnjem ratu, ne znamo kakve budale mogu sebi izabrati za lidere u budućnosti. Lidere koji bi možda otvoreno udarili na pravo bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba da ovu državu smatraju i srpskom i hrvatskom, koliko i bošnjačkom ? Lidere poput Radončića kojem je bitna etnička pripadnost novinarke ? Lidere poput Abdića koji je bio na platnom spisku Beograda ? Nema potrebe za tim ruskim ruletom, konstitutivnost naroda je ustavna kategorija, postoje mehanizmi da se to očuva i kako god rješenje ne treba tražiti u etnoteritorijalizaciji, ne treba ga tražiti ni u potiranju identiteta bilo kojeg od ta tri naroda.

korektan si maksimalno! jer se nalazis u mnogo drugacijoj i boljoj poziciji nego ja... ali ja jednostavno ne smijem razmisljati o BiH kao drzavu sa 3 naroda. i ja bih 100% razmisljao na takav nacin da se nalazim u hrvatskoj da su tamo konstitutivni i srbi i bosnjaci ili bosanci onda bi i ja trubio o ravnopravnosti i multietnicnosti jer bi uvijek imao iza ledja Bosnu tj. ne bi mi prijetio bioloski opstanak. (ili da je ista situacija samo u srbiji)

za mene su stranci u Bosni svi ljudi koji nisu bosanci ili bosnjaci, ali bosanac ili bosnjak katolik/pravoslavac mi nije stran. nadam se da si razumio ovo zadnje, najbitnije..
Skijaš

#24503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

ljiljan89 wrote:
Skijaš wrote:

Pa ja na stvari i ne gledam samo iz svoje perspektive, nego iz pozicije sva tri naroda. Nije realno, nije pošteno ovo što HDZ-ovci i četnici već decenijama pokušavaju gurnuti niz grlo Bošnjacima, još im prijeteći da ako Bošnjaci ne prihvate getoizaciju i rezervat, oho im se oho. Isto tako, nije realno forsirati princip jedan čovjek - jedan glas, jer to nas onda vodi transformaciji BiH u državu najbrojnijih, tj. Bošnjaka. Pa iako su se Bošnjaci ponijeli ljudski u zadnjem ratu, ne znamo kakve budale mogu sebi izabrati za lidere u budućnosti. Lidere koji bi možda otvoreno udarili na pravo bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba da ovu državu smatraju i srpskom i hrvatskom, koliko i bošnjačkom ? Lidere poput Radončića kojem je bitna etnička pripadnost novinarke ? Lidere poput Abdića koji je bio na platnom spisku Beograda ? Nema potrebe za tim ruskim ruletom, konstitutivnost naroda je ustavna kategorija, postoje mehanizmi da se to očuva i kako god rješenje ne treba tražiti u etnoteritorijalizaciji, ne treba ga tražiti ni u potiranju identiteta bilo kojeg od ta tri naroda.
korektan si maksimalno! jer se nalazis u mnogo drugacijoj i boljoj poziciji nego ja... ali ja jednostavno ne smijem razmisljati o BiH kao drzavu sa 3 naroda. i ja bih 100% razmisljao na takav nacin da se nalazim u hrvatskoj da su tamo konstitutivni i srbi i bosnjaci ili bosanci onda bi i ja trubio o ravnopravnosti i multietnicnosti jer bi uvijek imao iza ledja Bosnu tj. ne bi mi prijetio bioloski opstanak. (ili da je ista situacija samo u srbiji)

za mene su stranci u Bosni svi ljudi koji nisu bosanci ili bosnjaci, ali bosanac ili bosnjak katolik/pravoslavac mi nije stran. nadam se da si razumio ovo zadnje, najbitnije..
Uvažavanje konstitutivnosti Srba i Hrvata nije stvar tvoje dobre volje. Onog trenutka kada Bošnjaci prihvate tu ideju da samo oni trebaju vladati državom, gube pravo da se bune za sve nepravde koje bi im se eventualno učinilo nakon toga. Nema te Susan Sontag i tog Dragana Vikića koji bi te podržali u tom. Sarajevo je kultni grad i daleko ispred bilo kojeg drugog glavnog grada u regionu upravo zbog tog, kakvog-takvog zalaganja za suživot i toleranciju.

Uostalom, ko si ti da drugima osporavaš pravo na BiH ? Imaš li neki papir, ferman, mandat na osnovu kojeg se usuđuješ reći da BiH nije jednako srpska koliko i bošnjačka ?
Last edited by Skijaš on 06/03/2012 00:47, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#24504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote:
cindrlimindrli wrote:Za bolji zivot buducih narastaja sigurno da bi vrijedilo skrsiti par najosnovnijih ljudskih prava.
Ovakve su mi izjave najjace. Istim su se razmisljanjem koristili i Staljin, Mao Tse Tung, Pol Pot, itd. Pa je to sve zavrsilo sa par stotina miliona mrtvih, neduznih, ljudi. Aferim, u casnom si i odabranom drustvu.
Ti svakako mozes sve vaditi iz kontesta do beskonacnosti i pripisivati mi nekakve stotine miliona mrtvih, pri
tome zanemarujuci da je upravo ono na cemu se i dan danas insistira u BiH dovelo do preko stotinu hiljada
mrtvih i vise od milion raseljenih. Sve sto se danas desava je samo priprema za nastavak konflikta. Ja bih bio
najsretniji kad bi sve tri etnije u BiH mentalno bile u 21 vijeku, al` i pored miljardi dolara investiranih u mir,
vremena i zivaca ljudi sirom svijeta koji su pokusavali i pokusavaju iznaci rjesenje, BiH etnije se ipak nisu makle
od vremena kad se sve rjesavalo toljagom.
Da ponovim, kad bih kako mogao da u Ustavu BiH pise da je BiH zemlja svih onih koji u njoj zive, ono Srbi, Bosnjaci
i Hrvati bi bilo izbrisano.
pemanapemani

#24505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

ljiljan89 wrote:
Skijaš wrote:

Izvinjavam se što upadam u diskusiju.
Znači, tebi su Jovan Divjak, Slaviša Šućur, Stjepan Šiber, Svetozar Pudarić, fra Luka Markešić itd., strani?
Ovakvom retorikom se ne gradi BiH. Znam dosta bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata koji vole ovu zemlju i smatraju je svojom jedinom domovinom.
Da se razumijemo, ja sam Bosanac, "ostali". Sto puta sam bio u situaciji gdje su me takvi kao ti svrstavali u Hrvate. Sutra kad bi bilo stani, pani trebao bih se svojski potruditi da mi neki nadobudni „patriot“ povjeruje da svoj identitet vežem isključivo za državu Bosnu i Hercegovinu. Povraća mi se od nečijeg „patriotskog“ vaganja riječi.
Jebeš takvu multikulturalnost u kojoj će biti samo kako ja kažem ili neće biti nikako.
madner

#24506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Skijaš wrote:
popajic wrote:
@skijas
Konstitutivnost naroda za mene znači da država mora obezbjediti mehanizme zaštite identiteta naša tri naroda. Sasvim je moguće da Bošnjaci za pet ili deset godina ne bi dovodili u pitanje činjenicu da je BiH i srpska koliko i bošnjačka, ali zašto rizikovati ? Znači nekakvi mehanizmi očuvanja te konstitutivnosti moraju postojati. Primjer za to je recimo etnički ključ.Ne mora u Oružanim Snagama BiH biti određeni procenat Mađara, ali mora biti određeni procenat Hrvata. I takva je, institucionalna zaštita neophodna. Tu su Domovi naroda, postoji još mehanizama i svakako treba odbiti HDZ-ovo forsiranje etnoteritorijalizacije, ali kao što ne treba ići u podjelu teritorije, izlaz ne može biti ni druga krajnost i brutalna vladavina većine kakvu se odbilo kada je istu nudio Beograd.
Ne lice ovi redovi na tebe :roll:
Etnicki kljuc i zalaganje za multietnicnost ne idu zajedno . Nimalo !
Ja cak vise ne mislim da je BIH i srpska i hrvatska i bosnjacka - nekako mi ta spika doboga profanisana.
BIH je svoja i SVIH onih LJUDI koji je smatraju svojom.
Etnicki kljucevi nikog ne stite , a balast su svima !
Ja svoja uvjerenja temeljim na principima ZAVNOBiH-a. Prvo se spominje tri ravnopravna naroda pa tek onda ostale građane. A ravnopravnost se mora zaokružiti i nekakvim ustavnim rješenjima, stvari je lakše povezati kada ih se baci na papir.
Nije tacno i to mogu dokazati. Da je bilo tako, kako bi prostom vecinom mogli izglasati nezavisnost na referendumu? Da je bilo etnija, pa tek onda gradjani valjda bi Srpsko tumacenje ZAVNOBiHa bilo ispravno, tj. trebalo je dobiti vecinu u sva tri naroda.

Inace, osim u prembuli neces naci da se u ZAVNOBiH previse spominju narodnosti (konstituitivni narodi su konstrukcija koja je dosla nekih 30 godina poslje ZAVNOBIHa).
Skijaš

#24507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote:
Nije mi jasno zašto se pravdaš bilo kome. Kažeš svoj stav i boli te kita. No sikiriki. Sve će ovo svakako prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš.
ljiljan89

#24508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ljiljan89 »

Skijaš wrote:
pemanapemani wrote:
Nije mi jasno zašto se pravdaš bilo kome. Kažeš svoj stav i boli te kita. No sikiriki. Sve će ovo svakako prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš.
bravo

edit: moze li mi neko objasniti kada i zasto jedan narod dobija konstitutivnost u nekoj drzavi. koji su faktori koji odlucuju o tome?
Skijaš

#24509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

madner wrote:
Skijaš wrote:
popajic wrote: Ne lice ovi redovi na tebe :roll:
Ja cak vise ne mislim da je BIH i srpska i hrvatska i bosnjacka - nekako mi ta spika doboga profanisana.
Ja svoja uvjerenja temeljim na principima ZAVNOBiH-a. Prvo se spominje tri ravnopravna naroda pa tek onda ostale građane. A ravnopravnost se mora zaokružiti i nekakvim ustavnim rješenjima, stvari je lakše povezati kada ih se baci na papir.
Nije tacno i to mogu dokazati. Da je bilo tako, kako bi prostom vecinom mogli izglasati nezavisnost na referendumu? Da je bilo etnija, pa tek onda gradjani valjda bi Srpsko tumacenje ZAVNOBiHa bilo ispravno, tj. trebalo je dobiti vecinu u sva tri naroda.

Inace, osim u prembuli neces naci da se u ZAVNOBiH previse spominju narodnosti (konstituitivni narodi su konstrukcija koja je dosla nekih 30 godina poslje ZAVNOBIHa).
Da BiH nije prijetila opasnost od nestanka, preglasavanje većine Srba na referendumu ne bi bilo korektno ni prihvatljivo. Ali da se nije išlo sa referendumom, danas bi granični prelaz između Srbije i Hrvatske bio negdje između Komara i Travnika. Tako da sam ja apsolutno protiv preglasavanja i ignorisanja volje bilo kojeg naroda, osim u onim slučajevima kada je ta volja naroda kontradiktorna sa samim principom ravnopravnosti. Konkretno, ja sam protiv preglasavanja Hrvata, ali ako većina Hrvata želi rješenje koje je nepravedno po Srbe ili Bošnjake, onda tu volju većine Hrvata, u tom konkretnom slučaju, treba ignorisati. Konstitutivnost podrazumjeva zaštitu vlastitog naroda, ne podrazumjeva pravo da se gazi druge narode.
Canton

#24510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

madner wrote:

Na izbore i referendum izlaze gradjani i gradjanke republike. Isto tako i sad nez obzira sto Bosnjaci, Hrvati i Srbi
imaju "prednost" na izborima smo svi isti. Glas Bosnjaka vrijedi isto kao i glas Srbina i Hrvata.

U ZAVNOBIHu se ne spominju narodnosti (jugoslovneski izraz najcesce koristen za manine)koliko sam ja citao, nego narodi
pemanapemani

#24511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote:
pemanapemani wrote:
Ne pravdam se bilo kome. Pojedinci provlače šovinističke i fašističke ideje, a sve to začine pričom o zločinima za vrijeme agresije na BiH. Ako reagujem na fašistu Dodika i njegovog havera Dragana, onda je red prokomentarisati i ovakve bljuvotine.

Zajednički život i poštivanje ljudskih prava svakog pojedinca je nešto za šta se treba boriti čitav život, taman da kod "anamo onih" nema niko ko takvu borbu podržava. Jednostavno, to je iznad svega, univerzalno, ljudski...
Canton

#24512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Da BiH nije prijetila opasnost od nestanka, preglasavanje većine Srba na referendumu ne bi bilo korektno ni prihvatljivo. Ali da se nije išlo sa referendumom, danas bi granični prelaz između Srbije i Hrvatske bio negdje između Komara i Travnika. Tako da sam ja apsolutno protiv preglasavanja i ignorisanja volje bilo kojeg naroda, osim u onim slučajevima kada je ta volja naroda kontradiktorna sa samim principom ravnopravnosti. Konkretno, ja sam protiv preglasavanja Hrvata, ali ako većina Hrvata želi rješenje koje je nepravedno po Srbe ili Bošnjake, onda tu volju većine Hrvata, u tom konkretnom slučaju, treba ignorisati. Konstitutivnost podrazumjeva zaštitu vlastitog naroda, ne podrazumjeva pravo da se gazi druge narode.
Citao sam tvoje postove, sa dobrim dijelom se ne slazem ali sa ovim slazem od pocetka do kraja. :thumbup:
Boom71

#24513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Skijaš wrote:
popajic wrote:
@skijas
Konstitutivnost naroda za mene znači da država mora obezbjediti mehanizme zaštite identiteta naša tri naroda. Sasvim je moguće da Bošnjaci za pet ili deset godina ne bi dovodili u pitanje činjenicu da je BiH i srpska koliko i bošnjačka, ali zašto rizikovati ? Znači nekakvi mehanizmi očuvanja te konstitutivnosti moraju postojati. Primjer za to je recimo etnički ključ.Ne mora u Oružanim Snagama BiH biti određeni procenat Mađara, ali mora biti određeni procenat Hrvata. I takva je, institucionalna zaštita neophodna. Tu su Domovi naroda, postoji još mehanizama i svakako treba odbiti HDZ-ovo forsiranje etnoteritorijalizacije, ali kao što ne treba ići u podjelu teritorije, izlaz ne može biti ni druga krajnost i brutalna vladavina većine kakvu se odbilo kada je istu nudio Beograd.
Ne lice ovi redovi na tebe :roll:
i mene nerviraju 'kljucevi' i pariteti,ali nismo mi skandinavci.
jednostavno,narodi u bosni i hercegovini moraju imati zastitu neke vrste.mozda za 200 godina da se drustvo razvije.
Skijaš

#24514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Boom71 wrote:
Skijaš wrote:
i mene nerviraju 'kljucevi' i pariteti,ali nismo mi skandinavci.
jednostavno,narodi u bosni i hercegovini moraju imati zastitu neke vrste.mozda za 200 godina da se drustvo razvije.
Upravo tako, treba ići ka kreiranju okvira koji je pravedan za sve i koji bi mogao donijeti trajnu stabilizaciju. Iako, realno, ovo sve ne može trajati 200 godina. Za 200 godina na ovim prostorima neće biti ni Srba, ni Hrvata ni Bošnjaka. Prema UN procjeni, broj stanovnika BiH će se do kraja ovog vijeka popoloviti, znači za nekih 90 godina. A šta nas tek čeka za 200 ? Ovdje je najbitnije da svako od nas podrži pravedna rješenja zbog vlastite savjesti, kako bi svako od nas bio miran i siguran da smo (i) u tom aspektu svakodnevnog života fer i korektni. Prioritet je ostati čovjek, rezultati te naše borbe su potpuno sporedna stvar.
madner

#24515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:

Na izbore i referendum izlaze gradjani i gradjanke republike. Isto tako i sad nez obzira sto Bosnjaci, Hrvati i Srbi
imaju "prednost" na izborima smo svi isti. Glas Bosnjaka vrijedi isto kao i glas Srbina i Hrvata.

U ZAVNOBIHu se ne spominju narodnosti (jugoslovneski izraz najcesce koristen za manine)koliko sam ja citao, nego narodi
Ispravljao sam te vec jednom za ove padobranske navode, ako neces citati nemoj ni pisat.
madner

#24516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Skijaš wrote:
madner wrote:
Skijaš wrote: Ja svoja uvjerenja temeljim na principima ZAVNOBiH-a. Prvo se spominje tri ravnopravna naroda pa tek onda ostale građane. A ravnopravnost se mora zaokružiti i nekakvim ustavnim rješenjima, stvari je lakše povezati kada ih se baci na papir.

Nije to pijaca pa da uzmes presude kada ti odgovaraju a odbacis kada ne. Odluka o legitimnosti tog puta je donesena prije barikada, dok je vecina jos mislila da nece biti rata sa komsijama.

Dakle tumacenje Ustava SRBiH je bilo takvo da je bilo gradjansko, da konstituitivni narodi imaju prava na sva prava manjina (ali nista vise).
popajic

#24517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

@skijas
Upravo tako, treba ići ka kreiranju okvira koji je pravedan za sve i koji bi mogao donijeti trajnu stabilizaciju. Iako, realno, ovo sve ne može trajati 200 godina. Za 200 godina na ovim prostorima neće biti ni Srba, ni Hrvata ni Bošnjaka. Prema UN procjeni, broj stanovnika BiH će se do kraja ovog vijeka popoloviti, znači za nekih 90 godina. A šta nas tek čeka za 200 ? Ovdje je najbitnije da svako od nas podrži pravedna rješenja zbog vlastite savjesti, kako bi svako od nas bio miran i siguran da smo (i) u tom aspektu svakodnevnog života fer i korektni. Prioritet je ostati čovjek, rezultati te naše borbe su potpuno sporedna stvar.
Idealizam ? :wink:
Ili kao ono kad MZ mrtva hladna saopsti da se konstitutivci "jednostavno" trebaju dogovoriti , a isti im obukli ludjacko odijelo koje ih doboga koci da se ikad , ista dogovore.
Ova drzava se destabilizirala upravo od momenta kad su se izabranici poceli "brinuti" za pravedan polozaj "svog" naroda. Nakon svega sto se izdesavalo , unisten je taj osjecaj da postoji okvir koji moze sve zadovoljiti.
Ako ja volim svoju zenu , a ona mene smisliti ne moze - nema sanse da ista dogovorimo sto bi i za nju i za mene bilo pravedno.

Ako je prioritet da se ostane covjek ( a trebalo bi da jeste) , zar se onda ne treba boriti da svaki covjek ( gradjanin) ove drzave bude ravnopravan ? Ako je svaki pojedinac ravnopravan sa ostalim i to na svakom pedlju drzave - zar ne mislis da je onda ravnopravan i etnos kojem pripada ?
Nass

#24518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Bravo, popajic! Isto tako i cindrlimindrli! Sve potpisujem. I mislim da je kljucno ovo sto madner napominje, a to je da referendum dokazuje da nacije nisu bile iznad gradjana. Ne mogu vjerovati da Skijas otvoreno zastupa tezu da su nacije vaznije od gradjana..... Nacije nisu i ne mogu biti vaznije od univerzalnih ljudskih prava. Ako zastupamo tezu da nacije imaju primat nad gadjanima, onda nikad necemo izaci iz ovog mraka.
Skijaš

#24519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

madner wrote:
Skijaš wrote:
madner wrote: Nije tacno i to mogu dokazati. Da je bilo tako, kako bi prostom vecinom mogli izglasati nezavisnost na referendumu? Da je bilo etnija, pa tek onda gradjani valjda bi Srpsko tumacenje ZAVNOBiHa bilo ispravno, tj. trebalo je dobiti vecinu u sva tri naroda.

Nije to pijaca pa da uzmes presude kada ti odgovaraju a odbacis kada ne. Odluka o legitimnosti tog puta je donesena prije barikada, dok je vecina jos mislila da nece biti rata sa komsijama.

Dakle tumacenje Ustava SRBiH je bilo takvo da je bilo gradjansko, da konstituitivni narodi imaju prava na sva prava manjina (ali nista vise).
Taj stav o "manjinama" opravdava separatizam unutar srpskog naroda. Da sam ja Srbin i da mi neko kaže da se trebam pomiriti sa statusom majine unutar BiH, uzeo bih pušku. Koliko je god ova zemlja bošnjačka i hrvatska, toliko je i srpska. Ovdje su Albanci manjina, Crnogorci, Mađari.

Srbi to nisu niti treba širiti takve nebuloze. Bosna i Hercegovina je i srpska i hrvatska i bošnjačka.

@Nass, jedna je nacija, bosanskohercegovačka, ali samo tri etničke grupe imaju pravo na zaštitu vlastitog identiteta i kolektivnih prava kroz aparat države. I ne mislim na ovo što HDZ-ovi potenciraju jer etnička podjela nije u interesu niti jednog naroda, ali je neozbiljno i neodgovorno nastupati i sa tim potiranjem ravnopravnosti tri naroda.

Hajde konkretno, kako ti misliš da bi naša tri naroda trebala biti ravnopravna ? Onako kako su u Hrvatskoj ravnopravni Hrvati i manjine ? Istina, nigdje ne piše da se ne smije zaposliti Srbina u javnu službu, ali nema ni propisa kojim se državu na to obavezuje. Istina, nigdje ne piše da se u Hrvatskoj ne smije organizovati nastavu na albanskom, ali nigdje ne piše ni da se to mora uraditi. Jesu li Srbi i Albanci ravnopravni u Hrvatskoj ? Načelno jesu, ali svi znamo da to nema veze sa našim slučajem i da je to neka sasvim druga dimenzija. Ne možeš od Srba u BiH praviti manjinu.
duh_sa_sjekirom

#24520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Prema mom skromnom mišljenju, ključna stvar za stabilizaciju BiH (političku i ekonomsku, prije svega) jeste njeno članstvo u NATO-u. Zato bi sve "probosanske" snage, odnosno one stranke kojima je istinski stalo da se koliko-toliko stabilizira stanje u ovoj državi (ako ima takvih), trebalo da svim snagama krenu u tom pravcu. Uraditi sve po pitanju zakonodavstva i vršiti konstantan pritisak na one koji opstruiraju taj put, te ukazati MZ na "kočničare". A dvije su ključne posljedice, po meni, uvaljivanja BiH u NATO:
1. Definitivan kraj velikosrpskih vlažnih snova o nezavisnosti i otcjepljenju manjeg BH entiteta.
2. Poboljšanje ugleda BiH u očima stranih investitora, jer članstvo u NATO savezu daje određene bezbjedonosne garancije potencijalnim ulagačima. Povećanjem broja i obima investicija, donekle bi se stabilizirala i popravila ekonomska situacija u državi. Mislim da bi dobru šansu dobila naša metalna industrija, koja je i prije rata bila jedan od temelja privrede.
Corto Maltese

#24521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Ako nacije i narodi nisu važni koji smo kurac rasturali Jugoslaviju? Mogli smo fino poslušati druga Slobu, prihvatiti princip "jedan- čovjek jedan glas" i sve koji misle drukčije proglašavati fašistima. I naravno ibretiti se, do zore.
Stvar je, naravno monogo komplikovanija. Šta mislite da je partizanima u Mrkonjić Gradu, prva rečenica deklaracije "Bosna nije ni Srpska, ni Hrvatska, ni Muslimanska već i..." došla iz čista mira? Do tog momenta je, kao, postojao jedinstven BiH narod, pa partizanima, poznatim nacionalistima, iz čista mira došlo da ga dijele?
Deklaracija je plod tog vremena i prethodne stogodišnje zajebancije sa različitim idejama rješavanja nacionalnog pitanja, sa Balkanskim ratovima, Hercegovačkim ustancima, neuspjelim Kalajevim pokušajem stvaranja Bosanske nacije, okupacijama, Ilirima, Jugoslavenskom idejom, i tako dalje, i tako dalje...
Ta deklaracija je, kao i ključ koji uz nju dolazi, do sada najpošteniji i najuspješniji model rješavanja unutrašnjih Bosansko-Hercegovačkih nacionalnih problema. To se vidi i po 45 godina mira koji su uslijedili. Mira i "konstitutivne" ravnopravnosti, koju je obezbjeđivao tvrd nacionalni ključ. Čim se na tu ideju pljunulo snašlo nas je šta nas je snašlo. Pa sad, umjesto: "... i Srpska, i Hrvatska i Muslimanska (Bošnjačka)!", imamo: "Jedna država, dva entiteta, tri naroda, deset kantona, 187 ministarstava... i sva ostala govna koja uz to slijede.
Last edited by Corto Maltese on 06/03/2012 09:56, edited 1 time in total.
madner

#24522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Nisam ja pisao misljenje, ja ga samo prenosim. Imaju pravo na nastavu na Srpskom jeziku, nemaju pravo da imaju veto u bilo kojoj oblasti, imaju pravo na cirilicu, nemaju pravo na paritet na politickom planu. To ti je bio Ustav SRBiH, na koji se ti pozivas i kunes.

Dakle opravdavas pokusaj secesije. Tuzno.
Skijaš

#24523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

madner wrote:Nisam ja pisao misljenje, ja ga samo prenosim. Imaju pravo na nastavu na Srpskom jeziku, nemaju pravo da imaju veto u bilo kojoj oblasti, imaju pravo na cirilicu, nemaju pravo na paritet na politickom planu. To ti je bio Ustav SRBiH, na koji se ti pozivas i kunes.
Dom naroda BiH je svetinja. Na stranu to što ga četnici trenutno zloupotrebljavaju, poenta je da mora postojati takav vid mehanizma zaštite kolektiviteta.
Dakle opravdavas pokusaj secesije. Tuzno.
Ne opravdavam jer se tih dana nije radilo o zaštiti od bošnjačke dominacije nego o genocidnom planu stvaranja Velike Srbije.
Skijaš

#24524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
mislim da si ti kolega zalutao, ovdje se ne pljuje po SDP-u, to je druga vrata lijevo
jedan_dobar_dan

#24525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jedan_dobar_dan »

Corto Maltese wrote:Ako nacije i narodi nisu važni koji smo kurac rasturali Jugoslaviju? Mogli smo fino poslušati druga Slobu, prihvatiti princip "jedan- čovjek jedan glas" i sve koji misle drukčije proglašavati fašistima. I naravno ibretiti se, do zore.

i Srpska, i Hrvatska i Muslimanska (Bošnjačka)!", imamo: "Jedna država, dva entiteta, tri naroda, deset kantona, 187 ministarstava... i sva ostala govna koja uz to slijede.
nisu vazni ako si vecina,
ako si manjina, onda su vazni.

jedan covjek, jedan glas tako u jednom momentu ne odgovara,
a u vec u drugom je princip gradjanskog drustva, bez kojeg nema napretka i tralalalala

eh da, ostala sam duzna onaj link za federalnu instituciju bez srpskog jezika,
mislim nije da nece razumjeti sta pise :D
vec samo govori o tome, da se vrlo lako svidi taj, jedan covjek, jedan glas :D

http://www.fzmiopio.ba/
Locked