Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- kiky
#24451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hočel čović i federalnu vladu ...
konačno ...
konačno ...
- jedan_dobar_dan
#24452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije baš tako. Tačno je da stranci određuju pravila igre, ali to ne znači da ti ne možeš pokazati više odlučnosti i u okviru tih pravila, ali i u lobiranju da se ta pravila mijenja. Naš problem je manjak iskrenosti. Vidim vijest kojom se ukazuje na katastrofalno stanje u zapošljavanju nesrpskog stanovništva u manjem entitetu, ali se to ne poprati recimo analizom koliko Srba radi u kantonalnoj upravi (bilo kojeg kantona). To da nismo isti kao i četnici je postalo kao nekakav aksiom koji se ne treba više dokazivati. A treba, dok je svijeta i vijeka neće se prestati sa ukazivanjem na razliku između dobra i zla. BiH se brani iskrenim zalaganjem za multietničko društvo, ali nekima multietnička BiH predstavlja suživot Bošnjaka, Bosanaca i Muslimana i potpuno ignorišu područja u kojim su Hrvati ili Srbi brojniji, nema borbe za dušu prosječnog Srbina i Hrvata, samo se planduje, kuka i za sve krivi strance.Skijaš wrote:[
ah, sto nece, uredjuje je svako sem nas, njenih gradjana.
mi smo ovdje obicni statisti, u nekoj beskonacno dugoj drami.
Postojeći okvir, zbog mogućnosti da velikosrbi zloupotrebljavaju mehanizme blokada, nije dobar. Ali se isto tako, dok se lobira za izmjenu tih pravila, može uraditi dosta u okviru postojećih. Nisu stranci krivi, njima je zaista bitno samo da se ne puca.
Revolucionaran korak, a koji nije ni logistički ni organizaciono zahtjevan, bi bio recimo preseljenje centrale SDP-a u Lukavicu. To bi bio korak u pravom smjeru i pokazatelj za kakvu se BiH mi borimo. Ali to se ne planira nego će se nastaviti sjediti u mračnim konobama, ispijati vino i sa rospijom Hadžiomerovićem planirati sljedeće medijske atentate.[/quote]
njih rs ne zanima,
oni njih ne dozivljavaju kao svoje potencijalne glasace,
i to ne samo srbe, vec opcenito gradjane tog entiteta.
sdp je inace zauzeo neki elitisticki stav prema glasacima.
jos malo pa da kazu da mi nismo dorasli za njih. tako ih ja nekako dozivljavam.
sto se tice djelovanja gradjana, tacno je sto kazes da mi ne moramo statirati,
nije nemoguce promjeniti ovu situaciju u zemlji, mi smo mala zemlja,
i mogli bi vrlo brzo mjenjati neke stvari, ali ljudi su u politici strogo zbog svojih
licnih interesa, a koje ostvaruju produbljivanjem mrznje (prije svega nacionalne)
i opcenito bacanjem prasine u oci.
mase jos koju deceniju nece otkaciti od nacionalnog pitanja,
a tada ce vec stasati nove generacije, koje ce biti totalno zatrovane.
-
pemanapemani
#24453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jednostavno, mora postojati područje, mikro područje, općina, mjesna zajednica ili bilo šta gdje stvari funkcionišu onako kako bi trebale funkcionisati. Mora postojati nešto bukvalno "opipljivo" na šta bi se mogli pozivati oni kojima je stalo do BiH. Fašisti laprdaju, a ti im pod nos staviš primjer kako bi uredio državu da dobiješ mandat. Možemo se mi gađati floskulama do sutra, ali takvog primjera jednostavno nema.
Ako će se svaki postupak provlačiti kroz matricu koju su nametnuli fašisti, onda je BiH osuđena na propast.
Ako će se svaki postupak provlačiti kroz matricu koju su nametnuli fašisti, onda je BiH osuđena na propast.
- Skijaš
#24454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne bi BiH bila osuđena na propast, nego njena multietnička priroda a kroz transformaciju iste u isključivo bošnjačku državu, jer realno, BiH je neuništiva. Protivnike države se toliko zbunilo da više ne znaju ni koja je struja u Sarajevu problem, Dodik drvi o vehabijama i IZ-u, Raspudić o SDP-u, a u takvoj situaciji i pogotovo s današnjim odnosom snaga, BiH ne može nestati.pemanapemani wrote:Jednostavno, mora postojati područje, mikro područje, općina, mjesna zajednica ili bilo šta gdje stvari funkcionišu onako kako bi trebale funkcionisati. Mora postojati nešto bukvalno "opipljivo" na šta bi se mogli pozivati oni kojima je stalo do BiH. Fašisti laprdaju, a ti im pod nos staviš primjer kako bi uredio državu da dobiješ mandat. Možemo se mi gađati floskulama do sutra, ali takvog primjera jednostavno nema.
Ali generalno se slažem s tobom, oni koji kažu da se zalažu za multietničko društvo trebaju pokazati svojim primjerom šta podrazumjevaju pod tim. Tuzla je, pored svih propusta, ipak pozitivan primjer ali sigurno da može i mora bolje. Na primjer, na stranu šta bilo ko od nas misli o Rasimu Deliću, ali čovjek je osuđen za ratne zločine. Smije li se na osnovu te presude za njega reći da je bio ratni zločinac ? Ili će se u Bihaću po njemu nazvati ulicu ?
Nema ovdje iskrenosti, svi lažu i petljaju a uvjeren sam u to da kad bi Bošnjaci bili malobrojniji, većina sarajevskih političara bi podržavala etničke podjele, bar to vidimo na ovim Tihićevim genijalnostima vezano za Mostar i monoetničke opštine. Jako je malo onih koji bi dali krvi, ruku i život za stvarnu ravnopravnost i zato nam je kako nam je. Zaglavljeni u lažima, tuđim, svojim, kolektivnim.
- Skijaš
#24455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je posljedica Lagumdžijine vizije socijaldemokratije, u kojoj on i radnik dijele samo malo crvene boje, radniku je to boja krvi, Lagumdžiji boja one jaknice. Jer nema više nikakve sumnje, Lagumdžiji je i krv zelena.jedan_dobar_dan wrote:sdp je inace zauzeo neki elitisticki stav prema glasacima.
Ali ne treba se predavati, Lagumdžija voli masnu hranu, valjda će nam tromb obezbjediti iskrenog socijaldemokratu i istinskog multietničara na čelu najvažnije bosanskohercegovačke stranke.
U međuvremenu, svako od nas treba da radi koliko je u našoj moći da podržimo ono što smatramo pravednim, moralnim i jedino prihvatljivim, suživot i ravnopravnost sva tri naša naroda i svih građana ove zemlje, na svakom kvadratnom metru zajedničke nam domovine. Jer na kraju krajeva, odgovorni smo samo za ono što je u okviru naših mogućnosti.
- Opetja033
#24456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A to cemo uraditi time sto cemo sarajevskim ulicama ponovo nametnuti imena koja nemaju veze sa ovim gradom i drzavom poput Hajduk Veljkove, Milosa Obilica, Vojvode Stepe ili potpunih negativaca koji nazalost imaju veze sa ovim gradom poput teroristea Gavrila Principa, Vladimira Gacinovica, itd? Samo krajnje zlonamjerna osoba moze smatrati da sarajevskim ulicama nisu trebala vratiti historijska imena, imena koja su stoljecima te ulice i nosile.Skijaš wrote:Ali ne treba se predavati, Lagumdžija voli masnu hranu, valjda će nam tromb obezbjediti iskrenog socijaldemokratu i istinskog multietničara na čelu najvažnije bosanskohercegovačke stranke.
Ako to smatras suzivotom, onda imas neke vrlo cudne parametre i ogromna vecina ljudi u Sarajevu bi bila protiv toga. Izaci sa ovakvim nebulozama i zahtijevati od gradjana Sarajeva da ponovo prihvate idole onih koji su ih 92-95 klali i granatirali je bezobrazno, drsko i uvredljivo. Isto vazi i za ocekivanja da se grad Sarajevo odrekne svog kulturno-historijskog naslijedja zarad nekog nakaradnog suzivota (pod nakaradnim mislim na ovu tvoju definiciju i ocekivanja).
- jedan_dobar_dan
#24457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
apsolutno se slazem s tim, i to ne samo u politici,Skijaš wrote:To je posljedica Lagumdžijine vizije socijaldemokratije, u kojoj on i radnik dijele samo malo crvene boje, radniku je to boja krvi, Lagumdžiji boja one jaknice. Jer nema više nikakve sumnje, Lagumdžiji je i krv zelena.jedan_dobar_dan wrote:sdp je inace zauzeo neki elitisticki stav prema glasacima.
Ali ne treba se predavati, Lagumdžija voli masnu hranu, valjda će nam tromb obezbjediti iskrenog socijaldemokratu i istinskog multietničara na čelu najvažnije bosanskohercegovačke stranke.
U međuvremenu, svako od nas treba da radi koliko je u našoj moći da podržimo ono što smatramo pravednim, moralnim i jedino prihvatljivim, suživot i ravnopravnost sva tri naša naroda i svih građana ove zemlje, na svakom kvadratnom metru zajedničke nam domovine. Jer na kraju krajeva, odgovorni smo samo za ono što je u okviru naših mogućnosti.
posten covjek bi se uvijek tako trebao ponasati.
- jedan_dobar_dan
#24458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opetja033 wrote:A to cemo uraditi time sto cemo sarajevskim ulicama ponovo nametnuti imena koja nemaju veze sa ovim gradom i drzavom poput Hajduk Veljkove, Milosa Obilica, Vojvode Stepe ili potpunih negativaca koji nazalost imaju veze sa ovim gradom poput teroristea Gavrila Principa, Vladimira Gacinovica, itd? Samo krajnje zlonamjerna osoba moze smatrati da sarajevskim ulicama nisu trebala vratiti historijska imena, imena koja su stoljecima te ulice i nosile.Skijaš wrote:Ali ne treba se predavati, Lagumdžija voli masnu hranu, valjda će nam tromb obezbjediti iskrenog socijaldemokratu i istinskog multietničara na čelu najvažnije bosanskohercegovačke stranke.
Ako to smatras suzivotom, onda imas neke vrlo cudne parametre i ogromna vecina ljudi u Sarajevu bi bila protiv toga. Izaci sa ovakvim nebulozama i zahtijevati od gradjana Sarajeva da ponovo prihvate idole onih koji su ih 92-95 klali i granatirali je bezobrazno, drsko i uvredljivo. Isto vazi i za ocekivanja da se grad Sarajevo odrekne svog kulturno-historijskog naslijedja zarad nekog nakaradnog suzivota (pod nakaradnim mislim na ovu tvoju definiciju i ocekivanja).
vidis, kako si ti to postavio, srbi apsolutno nisu dobrodosli.
npr. bezobzira sto milos obilic, i danasnje sarajevo nemaju neku vezu, srbima znaci puno.
pa im znaci i gavrilo princip, a kad su ga austrijanci mogli pomilovati, pa cak i
razumjeti zasto ih je on dozivljavao kao neprijatelje, mozes misliti kako ga tek srbi
gledaju u pozitivnom smislu.
eh, cim ti postavis to tako, da ti, ja ili neko deseti ima pravo na te ulice vise nego oni,
to ti je i objasnjenje sta znaci netolerancija.
kao sto i oni koji su imali te ulice nisu uvidjali da je to bila tolerancija, pa cak i vise od toga.
sve u svemu, ja bih vrlo rado pristala da se nase ulice zovu, peta, stota, zapadna i slicno
ako bi to necemu doprinjelo, ali da do toga dodje morali bi prvo shvatiti,
da i onaj drugi ima svoj pogled na stvari, istoriju, svoje zrtve, heroje i td.
sto se tice stoljetnih naziva ulica, to mozes govoriti o starom gradu, i dijelom o centru, ovo ostalo
ima samo komunisticku tradiciju.
- Skijaš
#24459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam spominjao ni Obilića ni Vojvodu Stepu nego Vasu Miskina. Zašto i kome je u Sarajevu smetao Vaso Miskin ? Zašto se oteže ovo pitanje predaje zgrade bogoslovije ? Je li ovo izmišljeno i velikosrpska propaganda ?Opetja033 wrote:A to cemo uraditi time sto cemo sarajevskim ulicama ponovo nametnuti imena koja nemaju veze sa ovim gradom i drzavom poput Hajduk Veljkove, Milosa Obilica, Vojvode Stepe ili potpunih negativaca koji nazalost imaju veze sa ovim gradom poput teroristea Gavrila Principa, Vladimira Gacinovica, itd? Samo krajnje zlonamjerna osoba moze smatrati da sarajevskim ulicama nisu trebala vratiti historijska imena, imena koja su stoljecima te ulice i nosile.Skijaš wrote:Ali ne treba se predavati, Lagumdžija voli masnu hranu, valjda će nam tromb obezbjediti iskrenog socijaldemokratu i istinskog multietničara na čelu najvažnije bosanskohercegovačke stranke.
Problem postoji a ako ti zatvaraš oči pred njim, to ne znači da će problem nestati. Naprotiv, tako se samo otežava stvar. Kada se odbilo ultimatume HDZ-a i kada je Čović donio tu glupu odluku da ide u opoziciju, na forumima je bilo likova koji su trgali košulje i galamili od sreće jer se izbacilo "Hrvate" iz vlasti. Dakle ne četnički HDZ, nego Hrvate. I ako to odbacimo kao žvrljarije anonimaca koji nemaju utjecaj na bilo šta, kako komentarišeš onaj ispad Hadžovićke ? Ili baljezgarije Tunje Filipovića o tom kako ovdje donedavno i nisu živjeli Hrvati ?
Problem postoji i oni koji kažu da se zalažu za multietničko društvo ne rade dovoljno da u svojim redovima suzbiju lažove i varalice. To je dijagnoza. A tretman za tu bolest nije ništa teško ni komplikovano, treba se samo malo uozbiljiti i pokazati više dosljednosti.
- Opetja033
#24460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma covjece, zasto da ja koga su gotovo cetiri godine izgladnjavali, granatirali, ubijali, ponizavali i mucili - pljujem po samom sebi i prihvatam nazive ulica koje nemaju veze sa mojim gradom, njegovom tradicijom i historijom? I koji su jos uz sve to - idoli upravo onih koji su mi sve ovo gore navedeno i priredili? Ko hoce da se igra mazohistickih igrica, za to imaju valjda posebna udruzenja i web stranice. Nazivati ulice po Principima, Gacinovicima, Stepama, Caru Dusanu, Milosu Obilicu - je apsolutno neprihvatljivo iz razloga sto su trojica od njih uopce nijekala postojanje mog naroda i mog jezika, Car Dusan je ratovao protiv Bosne i Bosnjaka a Milos Obilic je srednjovijekovni heroj koji nema veze sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Naravno da bi ti bio protiv toga da se ulica u Banjoj Luci nazove po Sultan Fatihu a trg u Trebinju po Aliji Izetbegovicu - ali ovo tvrdis da bi mogao progutati?jedan_dobar_dan wrote:vidis, kako si ti to postavio, srbi apsolutno nisu dobrodosli.
npr. bezobzira sto milos obilic, i danasnje sarajevo nemaju neku vezu, srbima znaci puno.
pa im znaci i gavrilo princip, a kad su ga austrijanci mogli pomilovati, pa cak i
razumjeti zasto ih je on dozivljavao kao neprijatelje, mozes misliti kako ga tek srbi
eh, cim ti postavis to tako, da ti, ja ili neko deseti ima pravo na te ulice vise nego oni,
kao sto i oni koji su imali te ulice nisu uvidjali da je to bila tolerancija, pa cak i vise od toga.
sve u svemu, ja bih vrlo rado pristala da se nase ulice zovu, peta, stota, zapadna i slicno
Ali opet velika vecina gradjana Sarajeva nije, dodao bih hvala Bogu, u tolikoj mjeri mazohisticna.
Koliko je tebi godina? SVE ulice i parkovi koje sam nabrojao se nalaze na podrucju opcina Stari Grad i Centar. Zasto bi se recimo Atmejdan zvao park Cara Dusana kada je kroz citavu svoju historiju bio upravo - Atmejdan.sto se tice stoljetnih naziva ulica, to mozes govoriti o starom gradu, i dijelom o centru, ovo ostalo
Last edited by Opetja033 on 05/03/2012 22:16, edited 1 time in total.
- Opetja033
#24461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato sto se ta ulica kroz historiju ovog grada zvala upravo Ferhadija. Za tvoju informaciju Sarajevo nije nastalo 1945. vec par stoljeca prije toga. I samim tim nema nikakve logike da ta ulica nosi bilo koji drugi naziv. Do kada ponizavati sebe, samo da bi bili prihvaceni od nekoga drugog? Taj je voz davno prosao... Po pitanju zgrade bogoslovije, mogao bih se sloziti sa tobom. A hoces li ti biti konsekventan i reci kako stanovi i zgrade koji su oteti od vakufa trebaju biti vraceni IZ?Skijaš wrote:Nisam spominjao ni Obilića ni Vojvodu Stepu nego Vasu Miskina. Zašto i kome je u Sarajevu smetao Vaso Miskin ? Zašto se oteže ovo pitanje predaje zgrade bogoslovije ? Je li ovo izmišljeno i velikosrpska propaganda ?
Slozio bih se sa Filipovicem po tom pitanju, kada je u pitanju etnicki aspekt. Nisu se danasnji Hrvati doselili u BiH skoro, ovdje su koliko i svi ostali ali Filipovic je u pravu da hrvatstvo u najvecem dijelu BiH (kao i srpstvo) uopce nije postojalo do kraja 19. stoljeca. Ako zelis mozemo o tome nastaviti na podforumu za historiju, jer ovdje to nije tema.Ili baljezgarije Tunje Filipovića o tom kako ovdje donedavno i nisu živjeli Hrvati ?
- madner
#24462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.
Nego, zar neko ozbiljno misli da je problem manjak dobre volje za suzivot iz Sarajeva?
Nego, zar neko ozbiljno misli da je problem manjak dobre volje za suzivot iz Sarajeva?
- jedan_dobar_dan
#24463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opetja033 wrote:Ma covjece, zasto da ja koga su gotovo cetiri godine izgladnjavali, granatirali, ubijali, ponizavali i mucili - pljujem po samom sebi i prihvatam nazive ulica koje nemaju veze sa mojim gradom, njegovom tradicijom i historijom? Ko hoce da se igra mazohistickih igrica, za to imaju valjda posebna udruzenja i web stranice. Nazivati ulice po Principima, Gacinovicima, Stepama, Caru Dusanu, Milosu Obilicu - je apsolutno neprihvatljivo iz razloga sto su trojica od njih uopce nijekala postojanje mog naroda i mog jezika, Car Dusan je ratovao protiv Bosne i Bosnjaka a Milos Obilic je srednjovijekovni heroj koji nema veze sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Naravno da bi ti bio protiv toga da se ulica u Banjoj Luci nazove po Sultan Fatihu a trg u Trebinju po Aliji Izetbegovicu - ali ovo tvrdis da bi mogao progutati?jedan_dobar_dan wrote:vidis, kako si ti to postavio, srbi apsolutno nisu dobrodosli.
Ali opet velika vecina gradjana Sarajeva nije, dodao bih hvala Bogu, u tolikoj mjeri mazohisticna.
Koliko je tebi godina? SVE ulice i parkovi koje sam nabrojao se nalaze na podrucju opcina Stari Grad i Centar. Zasto bi se recimo Atmejdan zvao park Cara Dusana kada je kroz citavu svoju historiju bio upravo - Atmejdan.sto se tice stoljetnih naziva ulica, to mozes govoriti o starom gradu, i dijelom o centru, ovo ostalo
dobro se sjecam i onog stalnog ispiranja mozga
o jasenovcu, pa zrtvama u gradisci,
pa znam i gdje bila vila lubirica u sarajevu (moji su mi pricali da je tu bio gadan zatvor, a u samom centru),
pa gore ono stratiste na vracama na koje su nas
vodili svakog praznika, to mi je sve poznato.
sve sto bi ti rekao njima, rekli bi i oni tebi, samo je pitanje, ko je u poziciji da
namece volju. ili kao ona scena iz filma ''nicija zemlja''. ko je poceo rat ?
treba naci nacin da se to sto prije prevaziđe.
sto se tice ulica koje si nabrojao, one su stare, to sam i rekla,
ali mjenjani su nazivi svih ulica,
pogotovo ako su bile partizanske.
npr. omer maslic. i td. znas i sam...
ps. nikad nisam bila u banjaluci, eto ima tamo naroda ( o tome i govorimo zar ne)
neka to rjesava, ja sam za, neka vrate sve do
posljednjeg predratnog imena ili neka daju sva nova.
neka se vrate svi 1000 godina unazad,neka se ukine struja i zivi u pecinama....
ako nam je to neki zajednicki cilj
- Opetja033
#24464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad bih te jos mogao optuziti i da kmetove hoces da vratis.madner wrote:Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.![]()
Naravno da niko ozbiljan to ne moze tvrditi. Ali ako cemo suzivot definisati onako kako su ga definisala dva prethodna ucesnika ove diskusije, e onda je to Boga mi vec problem. I tu, barem sa moje strane licno, postoji itekakav manjak dobre volje.madner wrote:Nego, zar neko ozbiljno misli da je problem manjak dobre volje za suzivot iz Sarajeva?
- Skijaš
#24465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije ključni. Velikosrpski projekat je rak na lijevom testisu, HDZ divljanje je lom potkoljenice a manjak dosljednosti Sarajeva u odbrani multietničkih vrijednosti je jaka gripa. Ta se tri zdravstvena problema našeg organizma ne treba jednako gledati i izjednačavati, ali ako se boluje od gripe, nije problem uzeti nešto da se to sanira. Problem je kada se lažemo i kažemo nema gripe, ili kome je do bakćanja s gripom pored raka i slomljene noge.madner wrote:Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.![]()
- Skijaš
#24466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidiš, ti bi da raspravljaš o tom jesi li ti poturica, Srbin koji je prodao vjeru za večeru, a ja bih da o tom uopšte ne raspravljamo nego da se međusobno uvažavamo i ne vrijeđamo. I onda se kao čudiš gdje ja to vidim diskriminaciju !?Opetja033 wrote:Slozio bih se sa Filipovicem po tom pitanju, kada je u pitanju etnicki aspekt. Nisu se danasnji Hrvati doselili u BiH skoro, ovdje su koliko i svi ostali ali Filipovic je u pravu da hrvatstvo u najvecem dijelu BiH (kao i srpstvo) uopce nije postojalo do kraja 19. stoljeca. Ako zelis mozemo o tome nastaviti na podforumu za historiju, jer ovdje to nije tema.Ili baljezgarije Tunje Filipovića o tom kako ovdje donedavno i nisu živjeli Hrvati ?
- madner
#24467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da je problem sto se multietnicnost drugacije definise, podrazumjevajuci da drugi dijeli tu definiciju. Da li bi cisto gradjanski ustav BiH po tebi branio mulietnicnost BiH? Ja mislim da bi, ali cini mi se da oko ovog pitanja imamo malo drugacija gledista.Skijaš wrote:Nije ključni. Velikosrpski projekat je rak na lijevom testisu, HDZ divljanje je lom potkoljenice a manjak dosljednosti Sarajeva u odbrani multietničkih vrijednosti je jaka gripa. Ta se tri zdravstvena problema našeg organizma ne treba jednako gledati i izjednačavati, ali ako se boluje od gripe, nije problem uzeti nešto da se to sanira. Problem je kada se lažemo i kažemo nema gripe, ili kome je do bakćanja s gripom pored raka i slomljene noge.madner wrote:Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.![]()
- Opetja033
#24468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A prevazicemo na taj nacin sto ce Bosnjaci u Sarajevu davati imena ulicama koje nemaju veze sa gradom Sarajevom i drzavom BiH? Davace imena po ljudima koji su sirili velikosrpsku ideologiju, nijekali uopce postojanje Bosnjaka i Bosnu smatrali srpskom drzavom? I zato sto sam ja protiv toga - ti tvrdis da Srbi onda nisu dobrodosli u Sarajevo. Jbt, kakva logika.jedan_dobar_dan wrote: ko je u poziciji da
namece volju. ili kao ona scena iz filma ''nicija zemlja''. ko je poceo rat ?![]()
Sluzeci se tvojom logikom, smatras za shodno da se glavne ulice i bulevari u Tel Avivu nazovu po Adolfu Hitleru, Himmleru a glavna bolnica po cuvenom filantropi Mengeli? Sve u cilju da se sto prije krene dalje i ostavi proslost.
Rijesenje je vrlo jednostavno: Srbi moraju proci katarzu koju su prosli Njemci nakon 2. svj. rata. Kada Cedo Jovanovic bude u mogucnosti da pobjedi na izborima za predsjednika Srbije moci cemo govoriti o normalizaciji odnosa. A ne kao sada, kada jedva prelazi izborni prag. Necu se ja izvinjavati i pljuvati po sebi nakon sto sam prezivio genocid, kada oni u Banjoj Luci podignu spomenik zrtvama genocida u Srebrenici moci cemo razgovarati o suzivotu. Nije suzivot pishati na sebe, samo da bi mazohisticki stekao naklonost nekog drugog. Do tada me oni ne interesuju.
Argument ti je presmijesan. Ovdje se govori o kulturno-historijskom naslijedju grada, drzave. Tebi bi se u lice ismijao svaki stanovnik bilo kojeg glavnog grada u Zapadnoj Europi ako bi im predlozila da mijenjaju stoljetna imena ulica zbog cinjenice da u njihovim gradovima postoji sve veci broj imigranata.neka se vrate svi 1000 godina unazad,neka se ukine struja i zivi u pecinama....
- jedan_dobar_dan
#24469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opetja033 wrote:Sad bih te jos mogao optuziti i da kmetove hoces da vratis.madner wrote:Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.![]()
![]()
Naravno da niko ozbiljan to ne moze tvrditi. Ali ako cemo suzivot definisati onako kako su ga definisala dva prethodna ucesnika ove diskusije, e onda je to Boga mi vec problem. I tu, barem sa moje strane licno, postoji itekakav manjak dobre volje.madner wrote:Nego, zar neko ozbiljno misli da je problem manjak dobre volje za suzivot iz Sarajeva?
vidi, da ti pojasnim pisala sam bas na temi o desavanjima na grbavici u toku rata,
kada je to sve ono pocelo, jedan nas komsija (koji je btw. sada u kanadi),
rekao mom tati: znas moram voditi djecu odavde, znas, ko zna kako ce se ovo zavrsiti,
oni su mali, pa da budu manjina, ko zna kako ce to biti, pa vako nako. vidis kako sve ovo ide.
elem, mi smo imali sasvim drugi problem u toj svoj prici. ali i ja sam bila mlada,
to me njegovo nije puno doticalo. nisam o tome ni razmisljala.
kada smo mi izbjegli i oni su otisli, pa su se nekako jos tokom rata dokopali
kanade. covjek je bio sto posto ubijedjen da njegovoj djeci nece biti dobro da budu manjina.
sto, nije daleko od istine. jer evo, njemu se mladji sin, bio je beba tada,
zvao milivoje.
i sad ti negdje za kafom kazes, sta oni hoce, hoce ulicu milosa obilica, a on sad sjedi
ne treba nista reci jer si ti trpio, a on je bio beba. kontas sta ti govorim. kontas naravno.
tako je to za manjinu. kod nas.
poenta je da nekako stvorimo uslove da smo kao kanada za nase narode, kada se nadju u pogresnoj
opstini, kantonu, entitetu i tako to.
nakon toga, da budemo i bosna i hercegovina bogami, za sve, od mora do save i od drine do une.
- Opetja033
#24470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne bih da raspravljam. Prvi si postavio, pitanje ja sam na njega samo odgovorio. Moja poenta je da je ocito kako tvoja definicija suzivota i uvazavanja ne mora biti mjerodavna i da je - barem po meni - duboko uvredljiva. Dakle govorim kao osoba koja je rodjena u Sarajevu i osoba cije je porijeklo, generacijama unazad, vezano za ovaj grad. Ne smatram to bilo kakvom benificijom, niti je ovo sto sam napisao neki vid suplje price o starim sarajevskim porodicama. Javio sam se jer sam smatrao presmijesnim argumentom tvoju tvrdnju da je dokaz o manjku volje za suzivot to sto je ulica Vase Miskina vratila svoje historijsko ime - Ferhadija. Zbog toga i moj komentar da Sarajevo nije nastalo 1945 pa da stvari mjeris takvim arsinima.Skijaš wrote:Vidiš, ti bi da raspravljaš o tom jesi li ti poturica, Srbin koji je prodao vjeru za večeru, a ja bih da o tom uopšte ne raspravljamo nego da se međusobno uvažavamo i ne vrijeđamo. I onda se kao čudiš gdje ja to vidim diskriminaciju !?
- jedan_dobar_dan
#24471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opetja033 wrote:A prevazicemo na taj nacin sto ce Bosnjaci u Sarajevu davati imena ulicama koje nemaju veze sa gradom Sarajevom i drzavom BiH? Davace imena po ljudima koji su sirili velikosrpsku ideologiju, nijekali uopce postojanje Bosnjaka i Bosnu smatrali srpskom drzavom? I zato sto sam ja protiv toga - ti tvrdis da Srbi onda nisu dobrodosli u Sarajevo. Jbt, kakva logika.jedan_dobar_dan wrote: ko je u poziciji da
namece volju. ili kao ona scena iz filma ''nicija zemlja''. ko je poceo rat ?![]()
![]()
Sluzeci se tvojom logikom, smatras za shodno da se glavne ulice i bulevari u Tel Avivu nazovu po Adolfu Hitleru, Himmleru a glavna bolnica po cuvenom filantropi Mengeli? Sve u cilju da se sto prije krene dalje i ostavi proslost.
Rijesenje je vrlo jednostavno: Srbi moraju proci katarzu koju su prosli Njemci nakon 2. svj. rata. Kada Cedo Jovanovic bude u mogucnosti da pobjedi na izborima za predsjednika Srbije moci cemo govoriti o normalizaciji odnosa. A ne kao sada, kada jedva prelazi izborni prag. Necu se ja izvinjavati i pljuvati po sebi nakon sto sam prezivio genocid, kada oni u Banjoj Luci podignu spomenik zrtvama genocida u Srebrenici moci cemo razgovarati o suzivotu. Nije suzivot pishati na sebe, samo da bi mazohisticki stekao naklonost nekog drugog. Do tada me oni ne interesuju.
Argument ti je presmijesan. Ovdje se govori o kulturno-historijskom naslijedju grada, drzave. Tebi bi se u lice ismijao svaki stanovnik bilo kojeg glavnog grada u Zapadnoj Europi ako bi im predlozila da mijenjaju stoljetna imena ulica zbog cinjenice da u njihovim gradovima postoji sve veci broj imigranata.neka se vrate svi 1000 godina unazad,neka se ukine struja i zivi u pecinama....
naravno da te neinteresuju, to sam i rekla na samom pocetku, nisu narod po tvojo volji.
ali sta se to njih tice ? razumijes ? zivot ne ide tako kako ti kazes, njemci su
prosli katarzu (neko bi rekao i da nisu, ali nije to tema), ali prije nego je willy brandt kleknuo pred zrvama
geta, njemacka je vec bila obecana zemlja za npr. jugoslovene, uveliko se tamo islo raditi,
oni su bili gigant. kao i da su oni razbijali glavu o tome sta je bilo 1933-1945.
rekla sam ti, mijenjali smo imena svih ulica, pogotovo partizanskih. ali nije to tebi nesto..jel da.
ni meni, i oni su imali svojih aferima.
-
cindrlimindrli
#24472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Recept za to je vrlo jednostavan. Prepises kanadski ustav i pravila sluzbe za kanadske drotove. Sve predlozisjedan_dobar_dan wrote:poenta je da nekako stvorimo uslove da smo kao kanada za nase narode, kada se nadju u pogresnoj
parlamentu na usvajanje i nadas se da ce Dodik i Covic doci na razgovore dobro napuseni.
- Skijaš
#24473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Konstitutivnost naroda za mene znači da država mora obezbjediti mehanizme zaštite identiteta naša tri naroda. Sasvim je moguće da Bošnjaci za pet ili deset godina ne bi dovodili u pitanje činjenicu da je BiH i srpska koliko i bošnjačka, ali zašto rizikovati ? Znači nekakvi mehanizmi očuvanja te konstitutivnosti moraju postojati. Primjer za to je recimo etnički ključ. Ne mora u Oružanim Snagama BiH biti određeni procenat Mađara, ali mora biti određeni procenat Hrvata. I takva je, institucionalna zaštita neophodna. Tu su Domovi naroda, postoji još mehanizama i svakako treba odbiti HDZ-ovo forsiranje etnoteritorijalizacije, ali kao što ne treba ići u podjelu teritorije, izlaz ne može biti ni druga krajnost i brutalna vladavina većine kakvu se odbilo kada je istu nudio Beograd.madner wrote:Mislim da je problem sto se multietnicnost drugacije definise, podrazumjevajuci da drugi dijeli tu definiciju. Da li bi cisto gradjanski ustav BiH po tebi branio mulietnicnost BiH? Ja mislim da bi, ali cini mi se da oko ovog pitanja imamo malo drugacija gledista.Skijaš wrote:Nije ključni. Velikosrpski projekat je rak na lijevom testisu, HDZ divljanje je lom potkoljenice a manjak dosljednosti Sarajeva u odbrani multietničkih vrijednosti je jaka gripa. Ta se tri zdravstvena problema našeg organizma ne treba jednako gledati i izjednačavati, ali ako se boluje od gripe, nije problem uzeti nešto da se to sanira. Problem je kada se lažemo i kažemo nema gripe, ili kome je do bakćanja s gripom pored raka i slomljene noge.madner wrote:Mogli bi vratiti i zemlju oduzetu poslje agrarne reforme.![]()
- jedan_dobar_dan
#24474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a nisu inace takvi ??cindrlimindrli wrote:Recept za to je vrlo jednostavan. Prepises kanadski ustav i pravila sluzbe za kanadske drotove. Sve predlozisjedan_dobar_dan wrote:poenta je da nekako stvorimo uslove da smo kao kanada za nase narode, kada se nadju u pogresnoj
parlamentu na usvajanje i nadas se da ce Dodik i Covic doci na razgovore dobro napuseni.
nego, ozbiljno, pricamo o tome da evo sulejman tihic u mostaru
hoce da onemoguci hrvatsku vecinu u gradu,
jesmo li sada dosli do poente ?
-
cindrlimindrli
#24475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma ne, Sulejman Tihic treba da ode u Mostar i tamosnjim Bosnjacima preporuci ili masovno iseljenje ili dajedan_dobar_dan wrote:nego, ozbiljno, pricamo o tome da evo sulejman tihic u mostaru
hoce da onemoguci hrvatsku vecinu u gradu,
se kolektivno pofrljacaju u Neretvu. Time bi sigurno ispunio ocekivanja legitimnih predstavnika hrvatskog naroda
i zadovoljio njihovo shvatanje suzivota i multietnickog drustva.