Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#23551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Meni je konstiutivnost naroda itekako upitna, podvala ustava iz '74. Sve do tada je postojao samo jedan narod koji je imao vise etnija. Konstitivnost daje drugima prozor za rusenje tadasnje Republike, jer svaka Republika je bila Republika samo jednog naroda. Crnogorskog, Srpskog, Hrvatskog (ti nastavi niz)
madner

#23552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Opetja033 wrote:
madner wrote:
Opetja033 wrote: Najvise volim ove koji u zelji da ispadnu vrlo obrazovani, pokazu zapravo koliki su amateri na tom polju (u ovom slucaju historija). Njemacka nije nastala "udruzenjem plemena" vec udruzivanjem razlicitih, vecih i manjih drzava/ica, njemackih drzava/ica. Nije postojalo bavarsko ili prusko pleme vec bavarska i pruska drzava.
Naravno da je postojalo bavarsko i prusko pleme. Svaki posten Bavarac ce ti reci da je sve sjeverno od Maine Preus :D

Njemacki nacionalizam se temeljio na Njemackim plemenima, svi koji su bili dio istih su po istom trebali biti dio Njemacke. Stara i nova plemena, sve pravi Njemci :D
Mislio sam u trenutku stvaranja Njemacke. Nisu se udruzivala plemena vec drzave. Isto tako radilo se o njemackim plemenima. Mislim da vasoj tezi vise odgovara primjer Italije - koja je poprilicno vjestacka nacija. Prije par godina sam procitao podatak da je vecina stanovnistva Italije pocela govoriti talijanski jezik tek 60-tih godina proslog stoljeca, zahvaljujuci drzavnoj TV. Grubo receno, Italija je nesto poput Jugoslavije ili S. Saveza - pa tako i u Italiji mozes vidjeti jake separatisticke tendencije (Padanija, Sicilija, Sardinija) dok u Njemackoj toga nema.

Odlicna diskusija, iako nema veze sa temom! :thumbup: :mrgreen:
Formalno je Njemacko Carstvo bila federacija, a upravo ta Njemacka plemena su vjestacka konstrukcija. Zaboravljas Kulturkampf, kada je odozgo novom carstvu usadjen model Njemacke, kada su tjerali djecu da uce jedan jezik, da imaju iste obicaje itd...
Co0l

#23553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

madner wrote:Ne zavisimo, to sto je nama u najboljem interesu je nesto sasvim drugo.

Da li su Njemacka, Spanija i GB podanici Amerike jer su izrucili svoje gradjane u Guantamo, od kojih su vecina bili nevini? :D
Jok,eto zavisimo od sposobnosti nasih politicara.
I prostitutki je u interesu da bude placena nakon sto seksualno zadovolji musteriju al to sto se prostituise iz interesa a ne samo iz zadovoljstva ne znaci da nije prostitutka.

Njemacka,GB i Spanija nisu americki podanici iako im izrucenje svojih drzavljana svakako ne sluzi na cast.Jednostavno jer oni svoju politiku ne zasnivaju na sluzenju americkom gospodaru za razliku od nekih politickih opcija u BiH.Primjer ti je odbijanje Njemacke da salje svoje vojnike u Irak.
Co0l

#23554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

nosara wrote:Drzave nastale iz SFRJ mogu fizicki opstat samo kao necije krpe... Ko u ovom kontekstu moze pronac neku olaksavajucu okolnost je u zabludi, a ko pronadje neki razlog za likovanje je budala...
Upravo tako.
Opetja033

#23555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

madner wrote:Meni je konstiutivnost naroda itekako upitna, podvala ustava iz '74. Sve do tada je postojao samo jedan narod koji je imao vise etnija. Konstitivnost daje drugima prozor za rusenje tadasnje Republike, jer svaka Republika je bila Republika samo jednog naroda. Crnogorskog, Srpskog, Hrvatskog (ti nastavi niz)
Mrsko mi sada googlati, ali opet sam poprilicno siguran da u ranijem ustavu nije bilo navedeno da je BiH republika bosanskog ili bosanskohercegovackog (kako nakaradno) naroda.

Ali evo, sve i da se slozim sa tobom - opet dolazimo pred jedan te isti problem, bilo da ga gledamo iz ugla bosanstva bilo iz ugla bosnjastva. Sta sa Srbima i Hrvatima? Ono sto ja govorim jeste da, iako su srpstvo i hrvatsvo noviji pojam u BiH, ljudi koji se danas smatraju Srbima i Hrvatima to nisu. Ti bi ih gurnuo u Bosance, ja u Bosnjake ali nikome ne mozes nametnuti ono sto on ne osjeca. To bi mi najbolje trebali da znamo. Zato sam maloprije i napisao da na ovo pitanje gledamo isto, samo sto propagiramo dva razlicita imena. Siguran sam da nema ni najmanje razlike izmedju tvoje definicije Bosanca i moje definicije Bosnjaka.

Nosara - ako je vec tako, radije krpa Brisela, Washingtona, Beca ili Istanbula nego Beograda. Mada se u samoj sustini ne mogu sloziti sa tobom, ali to je druga prica.
Last edited by Opetja033 on 15/02/2012 12:07, edited 1 time in total.
nosara

#23556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Opetja033 wrote:
madner wrote:Meni je konstiutivnost naroda itekako upitna, podvala ustava iz '74. Sve do tada je postojao samo jedan narod koji je imao vise etnija. Konstitivnost daje drugima prozor za rusenje tadasnje Republike, jer svaka Republika je bila Republika samo jednog naroda. Crnogorskog, Srpskog, Hrvatskog (ti nastavi niz)
Mrsko mi sada googlati, ali opet sam poprilicno siguran da u ranijem ustavu nije bilo navedeno da je BiH republika bosanskog ili bosanskohercegovackog (kako nakaradno) naroda.

Ali evo, sve i da se slozim sa tobom - opet dolazimo pred jedan te isti problem, bilo da ga gledamo iz ugla bosanstva bilo iz ugla bosnjastva. Sta sa Srbima i Hrvatima? Ono sto ja govorim jeste da, iako su srpstvo i hrvatsvo noviji pojam u BiH, ljudi koji se danas smatraju Srbima i Hrvatima to nisu. Ti bi ih gurnuo u Bosance, ja u Bosnjake ali nikome ne mozes nametnuti ono sto on ne osjeca. To bi mi najbolje trebali da znamo. Zato sam maloprije i napisao da na ovo pitanje gledamo isto, samo sto propagiramo dva razlicita imena. Siguran sam da nema ni najmanje razlike izmedju tvoje definicije Bosanca i moje definicije Bosnjaka.

Nosara - ako je vec tako, radije krpa Brisela, Washingtona, Beca ili Istanbula nego Beograda. Mada se u samoj sustini ne mogu sloziti sa tobom, ali to je druga prica.
Ne mozes bit krpina krpa...

Jedini izlaz, ako ga uopste bude, je neki novi model zajednickog zivota (savez) naroda i drzava sa ovih prostora... Sve ostalo je sporo krepavanje i siguran nestanak... Naravno, ne govorim o pojedinacnim sudbinama (bice "kako se ko snadje") vec o drzavama, narodima...
Opetja033

#23557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

nosara wrote:Ne mozes bit krpina krpa...

Jedini izlaz, ako ga uopste bude, je neki novi model zajednickog zivota (savez) naroda i drzava sa ovih prostora... Sve ostalo je sporo krepavanje i siguran nestanak... Naravno, ne govorim o pojedinacnim sudbinama (bice "kako se ko snadje") vec o drzavama, narodima...
Nikako se ne slazem sa tobom. Ti to gledas iz prizme socijalisticke Jugoslavije, sigurno ti se ne zivi u istoimenoj kraljevini. Znaci ideoloskim si sentamentom (jbt, postoji li uopce ova rijec :D ) vezan za taj pojam. Ako mislis na konstantne vojne i politicke sukobe u regiji, pa mozda bih se i slozio sa tobom. Po meni uslov za opstanak i naroda i drzava jeste mir u regiji i ekonomska saradnja, zasto ne - zajednicki nastupi na nekim trzistima. Ekonomsko i infrastrukturalno uvezivanje - da. Protiv toga moze bit samo budala. Bilo kakav drugi vid cvrsceg uvezivanja - ne. Siguran sam u jedno: ako EU opstane, za nekih 30-40 godina drzave regije ce imati dosta zajednickih projekata, istupa, itd. Dakle kao podgrupa (i to kao regija, ne kao jedna drzava) jedne vece cjeline - zasto ne. Vise nas je i samim time vise ce se postovati glas i obicnog covjeka. Udruzivanje ovih drzava, mimo ostalih tokova - ne. Niti je pozeljno, niti je realno. Cista utopija.
madner

#23558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Co0l wrote:
madner wrote:Ne zavisimo, to sto je nama u najboljem interesu je nesto sasvim drugo.

Da li su Njemacka, Spanija i GB podanici Amerike jer su izrucili svoje gradjane u Guantamo, od kojih su vecina bili nevini? :D
I prostitutki je u interesu da bude placena nakon sto seksualno zadovolji musteriju al to sto se prostituise iz interesa a ne samo iz zadovoljstva ne znaci da nije prostitutka.

Njemacka,GB i Spanija nisu americki podanici iako im izrucenje svojih drzavljana svakako ne sluzi na cast.Jednostavno jer oni svoju politiku ne zasnivaju na sluzenju americkom gospodaru za razliku od nekih politickih opcija u BiH.Primjer ti je odbijanje Njemacke da salje svoje vojnike u Irak.
Sam si pobio svoj argument, ako je X dokaz za Y onda nije bitno da li je u pitanju BiH ili Njemacka. Ljepo je vidjeti da je neko u stanju promijeniti svoje misljenje.
madner

#23559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Opetja033 wrote:

Evo meni nije bilo mrsko:
Tumacenje
Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja... bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata" 8) . Ovdje je, dakle, naglasak na "ravnopravnosti i jednakosti" što će se ostvariti u "slobodi i bratstvu" pripadnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Upotrebom riječi "narodi" (u množini), misli se na sva tri bosanska naroda u njihovom etničkom značenju. Na drugom mjestu u Rezoluciji riječ "narod" upotrijebljena je u jednini, dakle, u njenom političkom značenju, misleći na Bosance i Hercegovce, državni narod Bosne (i Hercegovine) neovisno od njegove etničke pripadnosti: "Narod Bosne i Hercegovine danas predstavlja jedino Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja za Bosnu i Hercegovinu i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije

1946:
2. Položaj naroda i narodnosti u Ustavu iz 1946. godine Ustav Narodne Republike Bosne i Hercegovine donesen 31. januara 1946. godine 13) definira Bosnu i Hercegovinu da je ona "narodna država republikanskog oblika" 14) . Ustav pojam "narod" upotrebljava u njegovom političkom značenju, a pojam "narodnost" u njegovom etničkom značenju. U članu 2. Ustava govori se o Bosni i Hercegovini, da se ona izražavajući slobodnu volju svoga naroda bez razlike na narodnosti i vjeroispovijesti, a na osnovu prava na samoopredjeljenje, uključujući pravo na otcjepljenje i na ujedinjenje s drugim narodima, ujedinila na osnovu načela ravnopravnosti sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom, u zajednicu, saveznu državu - Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju. Dakle, pravo na samoopredjeljenje je imala Narodna republika Bosna i Hercegovina, izraženom slobodnom voljom njenog naroda, dakle, političkog, odnosno državnog naroda Bosne i Hercegovine, a državni narod Bosne i Hercegovine mogu biti samo Bosanci (i Hercegovci), bez obzira kojoj narodnosti (srpskoj, muslimanskoj, hrvatskoj ili drugoj) i vjeroispovijesti pripadali. Dakle, pravo na samoopredjeljenje ni 1943. godine nisu imale narodnosti pojedinačno, kao etničke zajednice, u Bosni i Hercegovini, već Bosna i Hercegovina kao država voljom njenog bosanskog naroda, dakle Bosanaca, bez obzira na narodnost i vjeroispovijest. Za narodnosti Ustav garantira ravnopravnost "u svemu" 15) , ne nabrajajući posebno ime svake narodnosti za sebe kao što je to učinjeno u Rezoluciji i Deklaraciji ZAVNOBiH-a
madner

#23560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Inace, ovo tumacenje je usvojila i Badeninterova komisija pa je tako referendum bio legitiman, jer je narod Bosne i Hercegovine dao svoj glas a nije se islo po narodnostima.
Dozer

#23561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dozer »

Moj madneru...od kad ja sve to govorim, ali me niko ne slusa, i cak me ubjedjuju u kontru...upravo onako po ovoj etno-nacionalistickoj matrici po kojoj su narodnost (etnicka pripadnost) i nacionalnost (politicka kategorija) iste stvari...
I cak je ovo dvoje poistovijeceno i na listicima za popis...
Last edited by Dozer on 15/02/2012 14:18, edited 1 time in total.
sinuhe

#23562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sinuhe »

Badinter je stranac za kojeg niko nije ni cuo...
Bosna je prije svega zemlja konsenzusa ili takva bi trebala biti i na to su komunisti mislili. Kakav referendum
Dozer

#23563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dozer »

Da...Bosna postade zemlja konsenzusa '91, kad se nakotise ovi etnicari, ili '95 kad se nelegalno nametnu novi nakaradni Ustav... i to bez volje naroda Bosne, kako je nalagao do tada vazeci Ustav...
Do tad je bila, kako joj je i njenim Ustavom bilo definisano, zemlja slobodne volje naroda (narod je ovdje u politickom smislu, znaci nacija) - "U članu 2. Ustava govori se o Bosni i Hercegovini, da se ona izražavajući slobodnu volju svoga naroda bez razlike na narodnosti i vjeroispovijesti,..."...
Co0l

#23564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

madner wrote:
Co0l wrote:

Sam si pobio svoj argument, ako je X dokaz za Y onda nije bitno da li je u pitanju BiH ili Njemacka. Ljepo je vidjeti da je neko u stanju promijeniti svoje misljenje.
Nije tacno.Da sam rekao da je samo izrucenje svojih drzavljanja dokaz podanistva onda bi to mozda bilo tako,ali ja to nisam rekao.Kod Njemacke je to samo eksces koji im ne sluzi na cast a da je tako dokaz je njihovo odbijanje slanja svojih vojnika u Irak.Kod nas (ili bar kod odredjenih politickih opcija u BiH) to je pravilo i samo jedan od primjera tog sluzenja vecoj sili a primjera ima jos.
Da li to tako mora biti podlozno je raspravi ali ono sto nije podlozno raspravi je prostituisanje predstavljati kao nesto pozeljno.
Bitte_Halt_ja_ja

#23565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Co0l wrote:
Pa zar sam ja rekao da ne zavisimo od americke volje'Upravo suprotno,to i kazem s tom razlikom sto ti smatras da nas to cini gospodom jer,za razliku od Srbije,ne zavisimo od propale Rusije,kako ti kazes a ja smatram da nas to cini samo americkim podanicima a ne gospodom.Teza koju ti provlacis je da je nas gospodar mocniji i da smo zato godpoda a ne podanici a to je isto tako izbjegavanje nazivanja stvari pravim imenom kao kod @madnera.

ma ne. Procitaj bolje. U poredjenju sa odnosom rusije i srbije mi ispadnemo kao gospoda. Diskretnije vladaju nama. Dok kod odnosa srbije i rusije....makro i moldavka
Co0l

#23566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Co0l wrote:
Pa zar sam ja rekao da ne zavisimo od americke volje'Upravo suprotno,to i kazem s tom razlikom sto ti smatras da nas to cini gospodom jer,za razliku od Srbije,ne zavisimo od propale Rusije,kako ti kazes a ja smatram da nas to cini samo americkim podanicima a ne gospodom.Teza koju ti provlacis je da je nas gospodar mocniji i da smo zato godpoda a ne podanici a to je isto tako izbjegavanje nazivanja stvari pravim imenom kao kod @madnera.

ma ne. Procitaj bolje. U poredjenju sa odnosom rusije i srbije mi ispadnemo kao gospoda. Diskretnije vladaju nama. Dok kod odnosa srbije i rusije....makro i moldavka
Razlika je u 5 deka,nema razloga za neko likovanje.s tom razlikom da je vecina ljudi u BiH ipak svjesna da smo tu samo da ispunjavamo gospodareve zelje dok se u Srbiji vecina i dalje uzda u neku imaginarnu ljubav Rusije prema Srbiji.
detroit-mercy

#23567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Co0l wrote:
madner wrote:
Co0l wrote:
Brkas saveznistvo sa totalnim podanistvom i odsustvom ideje i muda.
Brkas pojmove.
Ne brkam,ti brkas.
To sto ti odobravas nije saveznistvo,to je cisto podanistvo proizaslo iz nedostatka muda i ideja.Ako si saveznik onda ste na manje-vise jednakim osnovama a to sto ti odobravas nije saveznistvo nego upravo podanistvo.
Hebiga, ako cool ako gledas na saveznistvo na jednakim osnovama onda to podrazumijeva da Ameri posalju jedan nosac aviona u Irak mi posaljemo drugi. Ili Ameri posalju 150 F-16 mi posaljemo 149 F-16. A ne Ameri posalju 200,000 vojnika u Irak koji ucestvuju u borbama mi posaljemo 50 ljudi da unistavaju neeksplodirana sredstva debelo iza linije fronta :mrgreen: i za to budu debelo placeni :mrgreen: .
madner

#23568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Covjek je uspjesno usao sam sa sobom u polemiku. Svaka cast. :D

Dakle prije dvije stranice si to predstavio kao test za saveznistvo/podanistvo da bi sada to bilo nesto sasvim drugo. Kralj :D
madner

#23569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Dozer wrote:Moj madneru...od kad ja sve to govorim, ali me niko ne slusa, i cak me ubjedjuju u kontru...upravo onako po ovoj etno-nacionalistickoj matrici po kojoj su narodnost (etnicka pripadnost) i nacionalnost (politicka kategorija) iste stvari...
Ljudi nisu svjesni kako nas od cijele Bosne guraju na federaciju naroda.
detroit-mercy

#23570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Corto Maltese wrote:
Co0l wrote:
madner wrote:Ako to nasi saveznici budu trazili onda da.
To sto ti odobravas nije saveznistvo,to je cisto podanistvo proizaslo iz nedostatka muda i ideja.Ako si saveznik onda ste na manje-vise jednakim osnovama a to sto ti odobravas nije saveznistvo nego upravo podanistvo.
Ne zamjeri. Vazalstvo je duboko ukorijenjeno u ovdašnji mentalit. Još od doba Kraljevića Marka
Inace sta bi ti uradio u datom slucaju, uzimajuci u obzir sve situaciju u kojoj se nalazimo kao drzava/narod/nacija.
Eto obrazlozi svoj plan rada, kako bi to ti napravio :mrgreen: .
Canton

#23571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

madner wrote:
Dozer wrote:Moj madneru...od kad ja sve to govorim, ali me niko ne slusa, i cak me ubjedjuju u kontru...upravo onako po ovoj etno-nacionalistickoj matrici po kojoj su narodnost (etnicka pripadnost) i nacionalnost (politicka kategorija) iste stvari...
Bosnu i Hercegovinu modernog doba(ZAVNOBiH) su stvorila tri naroda pa se preko toga moze tumaciti da i jeste u neku ruku federacija naroda. Sto naravno neki nece prihvatiti
madner

#23572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:
Bosnu i Hercegovinu modernog doba(ZAVNOBiH) su stvorila tri naroda pa se preko toga moze tumaciti da i jeste u neku ruku federacija naroda. Sto naravno neki nece prihvatiti
Procitaj sto sam postavio. Jedan narod, jedna Republika, vise narodnosti.
Canton

#23573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

madner wrote:
Procitaj sto sam postavio. Jedan narod, jedna Republika, vise narodnosti.
Te Miloseviceve price o jednom narodu, jednoj drzavi, jednom lideru i jednoj partiji me ne privlace....

U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.
Co0l

#23574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

detroit-mercy wrote: Hebiga, ako cool ako gledas na saveznistvo na jednakim osnovama onda to podrazumijeva da Ameri posalju jedan nosac aviona u Irak mi posaljemo drugi. Ili Ameri posalju 150 F-16 mi posaljemo 149 F-16. A ne Ameri posalju 200,000 vojnika u Irak koji ucestvuju u borbama mi posaljemo 50 ljudi da unistavaju neeksplodirana sredstva debelo iza linije fronta :mrgreen: i za to budu debelo placeni :mrgreen: .
Kada kazem da podrazumijevam saveznistvo kao odnos otprilike jednakih ne mislim jednakih u materijalno-tehnickim sredstvima jer bi to bilo glupo nego jednostavno odnos dvije strane koje se medjusobo uvazavaju i postuju zelje jedna drugoj.Ali nije uopste to toliko bitno ovdje jer se ovdje ne radi o odnosu izmedju saveznika nego o odnosu godpodar-sluga.Necemo valjda raspravljati i o opstepoznatim stvarima.
Co0l

#23575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

madner wrote:Covjek je uspjesno usao sam sa sobom u polemiku. Svaka cast. :D

Dakle prije dvije stranice si to predstavio kao test za saveznistvo/podanistvo da bi sada to bilo nesto sasvim drugo. Kralj :D
O cemu ti?
Locked