Jedna u nizu grešaka Bosanaca. Pristajanje na muslimanstvo, bošnjaštvo ili druge nazive osim bosanstva je put za otvaranje procesa nestanka države.madner wrote:“Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo… Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces.”
Hamdija Pozderac, 1971.godine
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
klif
#23526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Corto Maltese
#23527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne zamjeri. Vazalstvo je duboko ukorijenjeno u ovdašnji mentalit. Još od doba Kraljevića MarkaCo0l wrote:To sto ti odobravas nije saveznistvo,to je cisto podanistvo proizaslo iz nedostatka muda i ideja.Ako si saveznik onda ste na manje-vise jednakim osnovama a to sto ti odobravas nije saveznistvo nego upravo podanistvo.madner wrote:Ako to nasi saveznici budu trazili onda da.
- andromeda101
#23528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Istina, ali nismo mi neka jaka nacija, narod da smo imali šansu da budemo kolonijalna sila. Takvim nas je istorija napravila.Corto Maltese wrote:Ne zamjeri. Vazalstvo je duboko ukorijenjeno u ovdašnji mentalit.Co0l wrote:To sto ti odobravas nije saveznistvo,to je cisto podanistvo proizaslo iz nedostatka muda i ideja.Ako si saveznik onda ste na manje-vise jednakim osnovama a to sto ti odobravas nije saveznistvo nego upravo podanistvo.madner wrote:Ako to nasi saveznici budu trazili onda da.
Ili smo bili između Vatikana i Vizantije, ili između zapada i Turske, na hebenom smo položaju uvijek i bili.
Neka Srbija pokaže da nije vazal (protektorat), i nek vrati Kosovo.
I nek mi niko ne govori "vratiće mo, -ću, -ćeš", nek to uradi sada.
Ukratko ako nemaš pravo veta u vijeću sigurnosti, nisi ništa drugo nego vazal.
- andromeda101
#23529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego hajmo mi da gledamo što se da uraditi da se ova naša država unaprijedi u granicama "dozvoljenog", a ne se samo služiti izgovorima na vazalstvo.
- madner
#23530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam iznjeo jasne argumente, ti svoje misljenje predstavljas kao isto.Co0l wrote:Floskule i demagogija nisu argument.madner wrote:Velika Britanija, Spanija i Njemacka se ne slazu.
Moram primjetiti da cirklurna logika nije argument, kao ni iznosenje vlastitog misljenja.
- Opetja033
#23531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne mozes od regionalnog pojma praviti naciju. Kao sto Srbin i Srbijanac nisu isto, tako i Bosanac i Bosnjak ne mogu biti isto. Ovo prvo je regionalna odrednica, ovo drugo etnicka skupina. Bosanstvo je novo jugoslovenstvo i siguran put za nestanak ove zemlje. Bosnjastvo je historijsko ime, koje je konacno vraceno.klif wrote:Jedna u nizu grešaka Bosanaca. Pristajanje na muslimanstvo, bošnjaštvo ili druge nazive osim bosanstva je put za otvaranje procesa nestanka države.madner wrote:“Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo… Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces.”
- madner
#23532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako je, Njemci i Njemacka, Francuzi i Francuska, Srbija i Srbijanci, ne moze se od toga praviti nacija. Zato su oni Gali, Teutonci i Slaveni/Turci/Romi 
- Opetja033
#23533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odosmo off topic. Njemci jesu etnicka skupina, bas kao i Srbi i Francuzi. Sovjeti, Jugosloveni, Hercegovci, Dalmatinci, Sandzaklije, Slavonci, Sumadijci - sa tim mozes porediti Bosance, ili vjestacka nacija ili regionalna pripadnost. Ako se odluci da bude ono sto su i ove prvi dvije, onda ce zavrsiti na smecu historije. Ne pratim ti logiku nikako, kakve veze imaju Slaveni, Gali i Teutonci sa ovim sto pricamo. Jucerasnji Jugosloveni su danasnji Bosanci, koliko izgleda za uspjeh je imalo ono prvo toliko ima i bosanstvo. Jedina ispravna i pravedna odluka jeste vracanje historijskog imena - Bosnjaci. S tim da naravno treba otvoriti vrata i nasim susjedima katolicima i pravoslavcima jer bosnjastvo nije privilegija samo onih koji poticu iz muslimanskog kulturnog miljea. Na kraju krajeva, obje verzije Krscanstva su duze na ovim prostorima od Islama. Ali zaglavismo debelo off.madner wrote:Tako je, Njemci i Njemacka, Francuzi i Francuska, Srbija i Srbijanci, ne moze se od toga praviti nacija. Zato su oni Gali, Teutonci i Slaveni/Turci/Romi
- armin071
#23534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci ti bi Srbe i Hrvate "zgurao" u Bosnjastvo a oni nece ni u Bosanstvo....Opetja033 wrote:Odosmo off topic. Njemci jesu etnicka skupina, bas kao i Srbi i Francuzi. Sovjeti, Jugosloveni, Hercegovci, Dalmatinci, Sandzaklije, Slavonci, Sumadijci - sa tim mozes porediti Bosance, ili vjestacka nacija ili regionalna pripadnost. Ako se odluci da bude ono sto su i ove prvi dvije, onda ce zavrsiti na smecu historije. Ne pratim ti logiku nikako, kakve veze imaju Slaveni, Gali i Teutonci sa ovim sto pricamo. Jucerasnji Jugosloveni su danasnji Bosanci, koliko izgleda za uspjeh je imalo ono prvo toliko ima i bosanstvo. Jedina ispravna i pravedna odluka jeste vracanje historijskog imena - Bosnjaci. S tim da naravno treba otvoriti vrata i nasim susjedima katolicima i pravoslavcima jer bosnjastvo nije privilegija samo onih koji poticu iz muslimanskog kulturnog miljea. Na kraju krajeva, obje verzije Krscanstva su duze na ovim prostorima od Islama. Ali zaglavismo debelo off.madner wrote:Tako je, Njemci i Njemacka, Francuzi i Francuska, Srbija i Srbijanci, ne moze se od toga praviti nacija. Zato su oni Gali, Teutonci i Slaveni/Turci/Romi
- madner
#23535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cuj kako ne pratis, pa Gali su ekvivalent Bosnjacima. To jeste stari naziv, furaju se da su potomci istih, ali se opet zovu Francuzi. Njemci su etnicka skupina kao i Jugosloveni, sa malo vise razlika. Pa kada su sklepali naciju govorilo se o zbiru plemena koji su eto imali neka zajednicka obiljezja. Ali opet su to Njemci, a ne Bavarci, Svabe ili Saksi.
Bosanac nije regionalni pojam, Bosanasko kraljevstvo, pasaluk ili ejalet je uvijek bilo to, Bosansko. Bosnjak je uvala borova, nacin da se mjesani brakovi iskljuce iz definicije i napravi preklapanje skupa muslimana i bosnjaka. Samo su se malo preracunali o svjesti puka.
Bosanac nije regionalni pojam, Bosanasko kraljevstvo, pasaluk ili ejalet je uvijek bilo to, Bosansko. Bosnjak je uvala borova, nacin da se mjesani brakovi iskljuce iz definicije i napravi preklapanje skupa muslimana i bosnjaka. Samo su se malo preracunali o svjesti puka.
- vee-jay
#23536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta su Amerikanci?Opetja033 wrote:Ne mozes od regionalnog pojma praviti naciju. Kao sto Srbin i Srbijanac nisu isto, tako i Bosanac i Bosnjak ne mogu biti isto. Ovo prvo je regionalna odrednica, ovo drugo etnicka skupina. Bosanstvo je novo jugoslovenstvo i siguran put za nestanak ove zemlje. Bosnjastvo je historijsko ime, koje je konacno vraceno.klif wrote:Jedna u nizu grešaka Bosanaca. Pristajanje na muslimanstvo, bošnjaštvo ili druge nazive osim bosanstva je put za otvaranje procesa nestanka države.madner wrote:“Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo… Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces.”
Koja je razlika izmedju nacija Bosanski Srbin, Bosanski Hrvat i Bosanski Bosnjak?
Sta su u BiH ljudi koji su iz mjesanih brakova ili ne pripadaju ni jednoj od navednih nacionalnih skupina?
- Opetja033
#23537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije moj problem sto oni nece. Znaci zbog toga sto oni nece u bosnjastvo mi trebamo da se odricemo svog historijskog imena i uzmemo vjestacko koje odredjuje regionalnu pripadnost. Kakva logika. Dakle opet mi nasim susjedima i komsijama trebamo da se prilagodjavamo i to na najbrutalniji moguci nacin. Neko je nedavno ovdje postavio linkove SDP-a o tome kako se izjasnjavaju nebosnjaci u toj stranci. Sve ijedan, ali bez izuzetka su se izjasnjavali kao Srbi, Hrvati ili Jevreji. Bosanstvo je furalo samo par Bosnjaka. Bosanstvo je trojanski konj, bas poput jugoslovenstva - ubaceno da razvodnjava bosnjacku etnicku skupinu.armin071 wrote:Znaci ti bi Srbe i Hrvate "zgurao" u Bosnjastvo a oni nece ni u Bosanstvo....
Sad te pratim. Govoreci o Germanima, Slavenima i Teutoncima mi ovdje govorimo o skupinama naroda a ne o jednoj etnickoj skupini. Dakle opet ti argumentacija nije na mjestu. Onog trenutka kada etnicko odredjenje Srba bude Srbijanac a ne Srbin - mozemo govoriti o paralelama koje povlacis. Ja nisam za to da se bosnjastvo ogranicava samo na muslimane. Ti sada pricas o bosnjastvu kao uvali borova. Bosnjastvo ne moze nikada biti uvala borova - to je historijska cinjenica, historijsko ime naroda (u singularu) ove drzave. Bosanstvo je uvala borova jer u potpunosti preuzima ulogu jugoslovenstva. Slazem se sa tobom da je napravljeno preklapanja izmedju muslimana i Bosnjaka. Medjutim koji si izbor imao? Ne mozes sa nacionalnoscu i etnickom pripadnoscu praviti kompromise. Nisu htjeli Srbi i Hrvati? Ok, pa sta? To je isto k'o da se Seselj prestane deklarisati i smatrati Srbinom samo zato sto neki Bosnjak ili Hrvat nece da "shvate" da su Srbi islamske ili katolicke vjeroispovijesti. Suludo. Sa krupnim, vitalnim stvarima vi furate politiku kompromisa. Ne smijem se zakleti, ali sam prilicno siguran da si i ti sebe do skora svrstavao medju Bosnjake govoreci o politickoj situaciju u zemlji u kontekstu "oni misle da su Bosnjaci naivni, itd". (ovo je bio samo primjer, ne citat).madner wrote:Cuj kako ne pratis, pa Gali su ekvivalent Bosnjacima. To jeste stari naziv, furaju se da su potomci istih, ali se opet zovu Francuzi. Njemci su etnicka skupina kao i Jugosloveni, sa malo vise razlika. Pa kada su sklepali naciju govorilo se o zbiru plemena koji su eto imali neka zajednicka obiljezja. Ali opet su to Njemci, a ne Bavarci, Svabe ili Saksi.
Vidjecemo uskoro ko se preracunao. Bosanci ili Bosnjaci. Ipak mislim da ova prva opcija nece preci 2-3%.
vee-jay: po pitanju bosnjastva sam bio prilicno jasan. Naravno da su i oni iz mjesovitih brakova Bosnjaci. obzirom da je veilka greska vezanje bosnjastva za Islam (ja sam musliman).
Amerikanci nisu etnicka skupina vec mjesavina razlicitih naroda. Bosnjaci jesu. Prema tome nema dodirnih tacaka.
- vee-jay
#23538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svako ko se iole razumije u istoriju zna - da ostanemo na tvome primjeru - da je Njemacka nastala udruzenjem plemena. Naravno da je Njemacka tek jedan od primjera.madner wrote:Cuj kako ne pratis, pa Gali su ekvivalent Bosnjacima. To jeste stari naziv, furaju se da su potomci istih, ali se opet zovu Francuzi. Njemci su etnicka skupina kao i Jugosloveni, sa malo vise razlika. Pa kada su sklepali naciju govorilo se o zbiru plemena koji su eto imali neka zajednicka obiljezja. Ali opet su to Njemci, a ne Bavarci, Svabe ili Saksi.
Neznanje i neobrazovanost su doping za nacionalizam i sovinizam.
- madner
#23539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakvo fulanje lopte, nisu svi Srbijanci Srbi
, kao sto i svi gradjani Njemacke nisu Njemci.
To sto postoji izraz Srbijanac je odraz njihovog pravljenja drzave koji se temeljio na SPCu.
Necemo se valjda ugledavati na komsije koje su oslanjaju na crkvu umjesto na moderne zemlje?
Nije ciljna skupina Seselj nego neko kao Komsic. Po ovoj definiciji koja je danas na snazi, on nije Bosnjak. Dakle malo vise iskrenosti, nije da se nije imalo izbora, nije niko od seperatista bio u Holiday Innu tih dana. Ali politicko rukovodstvo je tada itekako flertovalo sa podjelom BiH (Sta je ono Alija podpisao na Invinciblu?) i u tom kontekstu Bosnjaci su imali smisla.
Necemo se valjda ugledavati na komsije koje su oslanjaju na crkvu umjesto na moderne zemlje?
Nije ciljna skupina Seselj nego neko kao Komsic. Po ovoj definiciji koja je danas na snazi, on nije Bosnjak. Dakle malo vise iskrenosti, nije da se nije imalo izbora, nije niko od seperatista bio u Holiday Innu tih dana. Ali politicko rukovodstvo je tada itekako flertovalo sa podjelom BiH (Sta je ono Alija podpisao na Invinciblu?) i u tom kontekstu Bosnjaci su imali smisla.
- Dozer
#23540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa svaka drzava je nastala udruzenjem plemena...
Kako ono bijase: pleme ++ > narod > ++ > drzava > nacija. Ili sam nesto fulio u istorijskom toku...
Kako ono bijase: pleme ++ > narod > ++ > drzava > nacija. Ili sam nesto fulio u istorijskom toku...
Last edited by Dozer on 15/02/2012 11:30, edited 1 time in total.
- Opetja033
#23541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Najvise volim ove koji u zelji da ispadnu vrlo obrazovani, pokazu zapravo koliki su amateri na tom polju (u ovom slucaju historija). Njemacka nije nastala "udruzenjem plemena" vec udruzivanjem razlicitih, vecih i manjih drzava/ica, njemackih drzava/ica. Nije postojalo bavarsko ili prusko pleme vec bavarska i pruska drzava.vee-jay wrote:Svako ko se iole razumije u istoriju zna - da ostanemo na tvome primjeru - da je Njemacka nastala udruzenjem plemena. Naravno da je Njemacka tek jedan od primjera.
- madner
#23542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To pitanje je u najmanju ruku skakljivo, Njemci su skup etnija koji su imale neke slicne karakteristike kao sto su slican jezik i kulturni prostor. Tacno je da su Njemacka plemena iskoristena kao neki zajednicki faktor, ali koliko je to istina je upitno.vee-jay wrote:Svako ko se iole razumije u istoriju zna - da ostanemo na tvome primjeru - da je Njemacka nastala udruzenjem plemena. Naravno da je Njemacka tek jedan od primjera.madner wrote:Cuj kako ne pratis, pa Gali su ekvivalent Bosnjacima. To jeste stari naziv, furaju se da su potomci istih, ali se opet zovu Francuzi. Njemci su etnicka skupina kao i Jugosloveni, sa malo vise razlika. Pa kada su sklepali naciju govorilo se o zbiru plemena koji su eto imali neka zajednicka obiljezja. Ali opet su to Njemci, a ne Bavarci, Svabe ili Saksi.
Zato kazem da smo mi izuzetak a ne pravilo, sve nacije su manje vise umjetne tvorevine gdje je zapravo jezik glavna poveznica, dok su "mudri" Srbi odlucili da se definisu preko crkve.
- madner
#23543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da je postojalo bavarsko i prusko pleme. Svaki posten Bavarac ce ti reci da je sve sjeverno od Maine PreusOpetja033 wrote:Najvise volim ove koji u zelji da ispadnu vrlo obrazovani, pokazu zapravo koliki su amateri na tom polju (u ovom slucaju historija). Njemacka nije nastala "udruzenjem plemena" vec udruzivanjem razlicitih, vecih i manjih drzava/ica, njemackih drzava/ica. Nije postojalo bavarsko ili prusko pleme vec bavarska i pruska drzava.vee-jay wrote:Svako ko se iole razumije u istoriju zna - da ostanemo na tvome primjeru - da je Njemacka nastala udruzenjem plemena. Naravno da je Njemacka tek jedan od primjera.
Njemacki nacionalizam se temeljio na Njemackim plemenima, svi koji su bili dio istih su po istom trebali biti dio Njemacke. Stara i nova plemena, sve pravi Njemci
- Co0l
#23544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa zar sam ja rekao da ne zavisimo od americke volje'Upravo suprotno,to i kazem s tom razlikom sto ti smatras da nas to cini gospodom jer,za razliku od Srbije,ne zavisimo od propale Rusije,kako ti kazes a ja smatram da nas to cini samo americkim podanicima a ne gospodom.Teza koju ti provlacis je da je nas gospodar mocniji i da smo zato godpoda a ne podanici a to je isto tako izbjegavanje nazivanja stvari pravim imenom kao kod @madnera.Bitte_Halt_ja_ja wrote:koliko samo projekata u BiH ovisi o americkoj volji. Mi nismo ni velicine necijih muda, a ne da mi jos nesto pokazujemo. Moze se reci da smo podanici sa privilegijom da nas kljukaju donacijama, malo sice za siroce. Doduse koliko toliko nam ostave dostojanstva da izgledamo malo ravnopravniji. Tako funkcionise svijet, pomiri se. Bolje nego da smo kao srbija, ofucana ruska narko-kurva. Dodje neki trecorazredni ruski politicar u posjetu srbiji, ovi mu prostiru crveni tepih a on im dvije klempe opali sto nije zlatni, pa pusti da mu neki od visokorangiranih srbijanskih policara malo lizne dlaku na mudima.Co0l wrote:Brkas saveznistvo sa totalnim podanistvom i odsustvom ideje i muda.madner wrote:Ako to nasi saveznici budu trazili onda da.
Mi smo bar gospoda, kitari nas supersila, a ne neka ofucana euroazijska bogalj. Investiraju u proslost, umjesto da se kini naguze.
Kao da se imao izbor pri isporuci vehbosa
- madner
#23545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne zavisimo, to sto je nama u najboljem interesu je nesto sasvim drugo.
Da li su Njemacka, Spanija i GB podanici Amerike jer su izrucili svoje gradjane u Guantamo, od kojih su vecina bili nevini?
Da li su Njemacka, Spanija i GB podanici Amerike jer su izrucili svoje gradjane u Guantamo, od kojih su vecina bili nevini?
- Opetja033
#23546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidim da ti mene i ne razumijes bas najbolje. Njemacka je nastala kao drzava time sto su se njemacke drzave i drzavice ujedinile. Nije moderna Njemacka prvi primjer udruzivanja njemackih drzava. Evo lupam - to je isto kao da su Slavonija, Dalmacija i Zagorje razlicite drzave koje se ujedine u jednu - Hrvatsku. Znaci to ujedinjavanje je na etnickoj osnovi.madner wrote:Kakvo fulanje lopte, nisu svi Srbijanci Srbi, kao sto i svi gradjani Njemacke nisu Njemci.
To sto postoji izraz Srbijanac je odraz njihovog pravljenja drzave koji se temeljio na SPCu.
Ne slazem se sa tobom po pitanju kongresa u Holiday Innu. Uradio se maksimum koji se u tom trenutku mogao, medjutim slazem se da je imao i negativne posljedice. Ne smatram da se islo na podjelu zemlje.
Da ti olaksam svoj pogled: tezimo istoj stvari samo ocito propagiramo dva razlicita imena. Po meni ja kao Bosnjak musliman nemam veca prava na zemlju od onoga ko je katolik ili pravoslavac. Konstitutivnost naroda u BiH nije upitna ni sa moje tacke gledista, obzirom na cinjenicu da vecina ljudi koji se nazivaju Srbima i Hrvatima (pogotovo ovi drugi) u nasoj zemlji imaju duboke korijene u nasoj zemlji - koliko i svi ostali, iako je srpstvo i hrvatstvo relativno nov pojam ovdje. Kao sto sam vec rekao, i katolicanstvo i pravoslavlje je u BiH starije od Islama. Jedino sto ima korijen jesu Bosnjaci: ne srpstvo, ne hrvatstvo i pogotovo ne bosanstvo.
- Co0l
#23547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedino priblizno argumentima sto si ti iznio je da saveznici ne moraju biti ravnopravni nego da ih saveznicima cini postojanje istog cilja radi kojeg stupaju u saveznistvo.iako se i o tacnosti te teze moze raspravljati bespotrebno je o tome raspravljati jer sve i da je tacna ne moze se primjeniti na situaciju o kojoj raspravljamo tako da ti otpada to da si ponudio neke argumente a ja samo misljenje.i tako se tvoja teza svede samo na demagogiju kako se mi moramo naguzit svaki put kad se nasim 'saveznicima' digne,jer,zaboga,alternativa (koju niko ne negira) je strasna.I za tebe je to saveznistvo a za mene je to cisto podanicki odnos.madner wrote:Ja sam iznjeo jasne argumente, ti svoje misljenje predstavljas kao isto.Co0l wrote:Floskule i demagogija nisu argument.madner wrote:Velika Britanija, Spanija i Njemacka se ne slazu.
Moram primjetiti da cirklurna logika nije argument, kao ni iznosenje vlastitog misljenja.
Da li to treba tako biti ili ne nije uopste tema ove emisije nego da li to treba nazvati pravim imenom ili ne.
- Opetja033
#23548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislio sam u trenutku stvaranja Njemacke. Nisu se udruzivala plemena vec drzave. Isto tako radilo se o njemackim plemenima. Mislim da vasoj tezi vise odgovara primjer Italije - koja je poprilicno vjestacka nacija. Prije par godina sam procitao podatak da je vecina stanovnistva Italije pocela govoriti talijanski jezik tek 60-tih godina proslog stoljeca, zahvaljujuci drzavnoj TV. Grubo receno, Italija je nesto poput Jugoslavije ili S. Saveza - pa tako i u Italiji mozes vidjeti jake separatisticke tendencije (Padanija, Sicilija, Sardinija) dok u Njemackoj toga nema.madner wrote:Naravno da je postojalo bavarsko i prusko pleme. Svaki posten Bavarac ce ti reci da je sve sjeverno od Maine PreusOpetja033 wrote:Najvise volim ove koji u zelji da ispadnu vrlo obrazovani, pokazu zapravo koliki su amateri na tom polju (u ovom slucaju historija). Njemacka nije nastala "udruzenjem plemena" vec udruzivanjem razlicitih, vecih i manjih drzava/ica, njemackih drzava/ica. Nije postojalo bavarsko ili prusko pleme vec bavarska i pruska drzava.vee-jay wrote:Svako ko se iole razumije u istoriju zna - da ostanemo na tvome primjeru - da je Njemacka nastala udruzenjem plemena. Naravno da je Njemacka tek jedan od primjera.
Neznanje i neobrazovanost su doping za nacionalizam i sovinizam.![]()
Njemacki nacionalizam se temeljio na Njemackim plemenima, svi koji su bili dio istih su po istom trebali biti dio Njemacke. Stara i nova plemena, sve pravi Njemci
Odlicna diskusija, iako nema veze sa temom!
Last edited by Opetja033 on 15/02/2012 11:50, edited 1 time in total.
- nosara
#23549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Drzave nastale iz SFRJ mogu fizicki opstat samo kao necije krpe... Ko u ovom kontekstu moze pronac neku olaksavajucu okolnost je u zabludi, a ko pronadje neki razlog za likovanje je budala...
- Dozer
#23550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Juga imala vanjski dug 6 milijardi $. Danasnje drzave nastale raspadom Juge imaju ukupno 60 milijardi $ vanjskog duga... Pametnom dosta...