Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Dozer
#23276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja nisam ni rekao da je SDA imala kontrolu, nego da je sa SDS-om imala dogovor o razmjeni teritorija. To, naravno, nije bilo moguce izvesti mirnim putem, pa je trebalo ljude nekako natjerati da se ispreseljavaju i stvore homogene etnicke teritorije, a kako bolje nego puskom i kamom...
Poredeci ove dvije mape, koje mozda imaju fule do 10%, a vjerovatno i manje, ocito je kako je istocna Bosna potpuno ociscena, kao i poneki dio zapadne (Prijedor, recimo), dok su samo neki manji dijelovi, i to djelimicno, presli sa vecinskih Srba nekome drugom.
Ocito je i da je RS dobila lavovski dio kolaca/teritorije (49% na 35% ukupnog broja stanovnika iz 1990).
Poredeci ove dvije mape, koje mozda imaju fule do 10%, a vjerovatno i manje, ocito je kako je istocna Bosna potpuno ociscena, kao i poneki dio zapadne (Prijedor, recimo), dok su samo neki manji dijelovi, i to djelimicno, presli sa vecinskih Srba nekome drugom.
Ocito je i da je RS dobila lavovski dio kolaca/teritorije (49% na 35% ukupnog broja stanovnika iz 1990).
-
obratno
#23277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razliku od 14 procenata je dodala MZ nakon što je Hrvataska istjerala Srbe.Dozer wrote:Ja nisam ni rekao da je SDA imala kontrolu, nego da je sa SDS-om imala dogovor o razmjeni teritorija. To, naravno, nije bilo moguce izvesti mirnim putem, pa je trebalo ljude nekako natjerati da se ispreseljavaju i stvore homogene etnicke teritorije, a kako bolje nego puskom i kamom...
- Dozer
#23278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam, ali su i te kako uzeli fakticno stanje na terenu, jer tzv. RS je do '95 drzala tacno ovoliko teritorije kako je na mapi.
Kada je krenula "Oluja" i kada je 5. Korpus progulio kroz Krajinu prema Banja Luci, slika se promijenila, ali je onda sve zaustavljeno i vraceno na pocetne pozicije. Opet = MZ. Ali i SDA, koja je pocela kukati i zaustavljati Dudakovica cim su bile provaljene cetnicke linije i cim se krenulo napredovati prema BL po principu - zauzmi koliko mozes dnevno hodati/trcati. I oni su poceli kukati i prije nego je MZ ista rekla ili uradila.
Kada je krenula "Oluja" i kada je 5. Korpus progulio kroz Krajinu prema Banja Luci, slika se promijenila, ali je onda sve zaustavljeno i vraceno na pocetne pozicije. Opet = MZ. Ali i SDA, koja je pocela kukati i zaustavljati Dudakovica cim su bile provaljene cetnicke linije i cim se krenulo napredovati prema BL po principu - zauzmi koliko mozes dnevno hodati/trcati. I oni su poceli kukati i prije nego je MZ ista rekla ili uradila.
-
obratno
#23279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slažem se, ali ne u potpunosti. Sačekali su fifti-fifti. ALi to je sve prošlost, jer su svakako mislili da će Dejton biti prelazno stanje od par godina ka podijeli. A ni to se nije desilo.MZ je napravila kamaru pogrešnih procjena, kao što čini i danas.Dozer wrote:Znam, ali su i te kako uzeli fakticno stanje na terenu, jer tzv. RS je do '95 drzala tacno ovoliko teritorije kako je na mapi.
Kada je krenula "Oluja" i kada je 5. Korpus progulio kroz Krajinu prema Banja Luci, slika se promijenila, ali je onda sve zaustavljeno i vraceno na pocetne pozicije. Opet = MZ.
-
Nass
#23280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dokaz?Dozer wrote:Ja nisam ni rekao da je SDA imala kontrolu, nego da je sa SDS-om imala dogovor o razmjeni teritorija. To, naravno, nije bilo moguce izvesti mirnim putem, pa je trebalo ljude nekako natjerati da se ispreseljavaju i stvore homogene etnicke teritorije, a kako bolje nego puskom i kamom...
- Dozer
#23281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ima ih more...
Zna se da su SDA i SDS '91 sjedili na Palama i crtali kojekakve mape. Bilo i u medijima par godina unazad, sa prikazanim papirima i izjavama.
Bracika (Banjanovic) je prije 3-4 godina javno (konacno) izasao i priznao ono sto se po sarajevskim ulicama suskalo jos '93 - da ce Srebrenica "pasti", tj. biti zamijenjena za Vogoscu, a Zepa za Ilijas. Jasno je i glasno rekao da ga je Alija '93 zvao u Sarajevo i to mu predlozio. Danas u Srebrenici ima masa Vogoscanskih Srba, koji su tamo preseljeni pred reintegraciju Vogosce, po principu - uzmi jednu torbu i ulazi u kamion/autobus, sto je radila VRS.
Isto tako je Vogosca krcata Srebrenicanima.
Treba jos?
Na svaku i najmanju mogucnost probijanja linija oko Sarajeva, bilo gdje, cim bi se eventualno probile te cetnicke linije, automatski je dolazilo do obustavljanja dostave MTS-a i ljudstva. Navodno - nije bilo. A vrlo cesto je malo prije toga ili malo nakon toga bilo svega nemilice, ali za linije koje su bile nebitne za bilo sta, poput Azica, recimo, koji su bili okruzeni sa 3 strane. Ovakvo postavljanje stvari je trebalo da pokaze da se vode teske borbe za probijanje obruca, a u stvari su se borbe vodile za komade zemlje s kojih se nikakav proboj nije ni mogao praviti.
Ako si bio tu, onda sve ovo znas. Ako nisi, ili ako nisi imao dovoljno godina tada, onda nemoj nista ni pricati na tu temu.
Zna se da su SDA i SDS '91 sjedili na Palama i crtali kojekakve mape. Bilo i u medijima par godina unazad, sa prikazanim papirima i izjavama.
Bracika (Banjanovic) je prije 3-4 godina javno (konacno) izasao i priznao ono sto se po sarajevskim ulicama suskalo jos '93 - da ce Srebrenica "pasti", tj. biti zamijenjena za Vogoscu, a Zepa za Ilijas. Jasno je i glasno rekao da ga je Alija '93 zvao u Sarajevo i to mu predlozio. Danas u Srebrenici ima masa Vogoscanskih Srba, koji su tamo preseljeni pred reintegraciju Vogosce, po principu - uzmi jednu torbu i ulazi u kamion/autobus, sto je radila VRS.
Treba jos?
Na svaku i najmanju mogucnost probijanja linija oko Sarajeva, bilo gdje, cim bi se eventualno probile te cetnicke linije, automatski je dolazilo do obustavljanja dostave MTS-a i ljudstva. Navodno - nije bilo. A vrlo cesto je malo prije toga ili malo nakon toga bilo svega nemilice, ali za linije koje su bile nebitne za bilo sta, poput Azica, recimo, koji su bili okruzeni sa 3 strane. Ovakvo postavljanje stvari je trebalo da pokaze da se vode teske borbe za probijanje obruca, a u stvari su se borbe vodile za komade zemlje s kojih se nikakav proboj nije ni mogao praviti.
Ako si bio tu, onda sve ovo znas. Ako nisi, ili ako nisi imao dovoljno godina tada, onda nemoj nista ni pricati na tu temu.
- Corto Maltese
#23282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pobrkao si rahmetli Braciku sa Hakijom Meholjićem.Dozer wrote: Bracika (Banjanovic) je prije 3-4 godina javno (konacno) izasao i priznao ono sto se po sarajevskim ulicama suskalo jos '93 - da ce Srebrenica "pasti", tj. biti zamijenjena za Vogoscu, a Zepa za Ilijas. Jasno je i glasno rekao da ga je Alija '93 zvao u Sarajevo i to mu predlozio. Danas u Srebrenici ima masa Vogoscanskih Srba, koji su tamo preseljeni pred reintegraciju Vogosce, po principu - uzmi jednu torbu i ulazi u kamion/autobus, sto je radila VRS.
- Dozer
#23283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eeee...dobro si! Do mene. Tipkam i kontam "nesto ne valja", ali ne upalih. Hvala na ispravci.
-
mahalik
#23284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
tačno nažalost
-
Nass
#23285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NIsam tu da branim SDA, dapace. Ja nisam bila u Sarajevu ili Bosni, pa ne znam neke detalje iz vaseg regiona. Ovdje u Mostaru su 93. govorili da je Alija prodao Mostar Tudjmanu. Svasta se pricalo. I poznato je da je SDA u jednom trenutku tokom rata prihvatila politiku podjele, da bi se na kraju opet vratila cjelovitoj BiH. O tome je govorio i Ivo Komsic. Mene zanima zasto je Alija tokom rata promijenio politiku spram cjelovite BiH, da li je to bilo usljed ratnih desavanja koja su sve vise razarala BiH, a posebno su velike zrtve bile na bosnjackoj strani? Voljela bih znati uzroke. Jednu stvar ne razumijem, ako neko moze pojasniti: ako je Srebrenica trebala biti "zamijenjena", zasto su onda dopustili da 8.000 ljudi onako izgine, zasto ih nisu premjestili kako su to radili i agresori? Ne razumijem tu logiku. Opet, postoje i druge price, a to je da su navodno Amerikanci bili predlozili da Srebrenica 'padne' kako bi imali izgovor za vojnu intervenciju. Ja ni u tu pricu bas ne vjerujem. U svakom slucaju, dokazi za agresiju susjednih zemalja postoje i vec su prilicno poznati svima koji imalo prate BiH, ali meni je jos uvijek mutna ova prica oko SDA i njene uloge u ratu, posebno ove price o namjeri SDA da razmjeni teritorije u BiH i prije izbijanja samog rata. Jasno je da je doslo do promjene politike SDA tokom rata, ali sve okolnosti i razlozi jos nisu razjasnjeni.
- Dozer
#23286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovdje se nalazi jedan odlican stari post forumasa sa nikom Šapat (oko sredine stranice), koji i te kako dobro definise sta i kako i zasto i koliko... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p1402516
Nije bilo u planu da izgine 8.000 ljudi, sigurno. Tu se vjerovatno "planiralo" ili racunalo na nekih 500-1000 ljudi, a koji bi se onda mogli prikazati kao zrtve teskih borbi za Srebrenicu. Po meni, tu su se Alija i SDA pre@ebali i nisu racunali na povampirene Mladica i Karadzica, koji napravise sta napravise...Nass wrote:ako je Srebrenica trebala biti "zamijenjena", zasto su onda dopustili da 8.000 ljudi onako izgine, zasto ih nisu premjestili kako su to radili i agresori?
-
Nass
#23287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dozer, moram izaci vani, pa cu kasnije procitati ovaj post koji si prilozio i eventualno komentirati. Samo da kratko kazem: agresorske propagande intenzivno rade od kraja rata naovamo da zamute i iskrive istinu o ratnim desavanjima u BiH, a posebno im je stalo da relativiziraju i izjednace sve strane i da rat prikazu kao gradjanski sukob, a ne kao duplu agresiju od strane oba susjeda. Zato sam ja vrlo oprezna kada se govori o ovim stvarima, i trebalo bi imati valjane dokaze prije nego nesto prihvatimo kao cinjenicu. U svakom slucaju, sumnjiva je teza da se SDA preracunala u vezi pogibije 8.000 ljudi u Srebrenici, jer je vec 4 godine trajao sistematski i planski genocid nad nesrpskim stanovnistvom sirom RS.
- Co0l
#23288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Dozer, moram izaci vani, pa cu kasnije procitati ovaj post koji si prilozio i eventualno komentirati. Samo da kratko kazem: agresorske propagande intenzivno rade od kraja rata naovamo da zamute i iskrive istinu o ratnim desavanjima u BiH, a posebno im je stalo da relativiziraju i izjednace sve strane i da rat prikazu kao gradjanski sukob, a ne kao duplu agresiju od strane oba susjeda. Zato sam ja vrlo oprezna kada se govori o ovim stvarima, i trebalo bi imati valjane dokaze prije nego nesto prihvatimo kao cinjenicu. U svakom slucaju, sumnjiva je teza da se SDA preracunala u vezi pogibije 8.000 ljudi u Srebrenici, jer je vec 4 godine trajao sistematski i planski genocid nad nesrpskim stanovnistvom sirom RS.
-
Nass
#23289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, evo procitala sam onaj prilozeni post, mislila sam da ce se tu raditi o nekim konkretnim podacima, medjutim nista. To je jedan literarni sastav i odredjeno vidjenje nekih pojava, koje se bazira na konstrukciji, tezi i spekulaciji, a ne na stvarnom znanju. Opet ponavljam, medjunarodni sud je utvrdio i jos uvijek utvrdjuje ono sto se desilo, i vec postoje sudske presude. U toku je jos nekoliko vaznih procesa i vrlo vaznih presuda koje ce takvo stanje stvari potvrditi.
Sve ostalo sto se ovdje provlaci kao teza moze biti uzeto u razmatranje samo na osnovu podastiranja dokaza - dokumenata, snimaka, svjedoka - kao sto je to utvrdjeno i za agresije i genocid. Ako nema dokaza, onda se to najvise uklapa u propagandu agresorskih snaga.
Sve ostalo sto se ovdje provlaci kao teza moze biti uzeto u razmatranje samo na osnovu podastiranja dokaza - dokumenata, snimaka, svjedoka - kao sto je to utvrdjeno i za agresije i genocid. Ako nema dokaza, onda se to najvise uklapa u propagandu agresorskih snaga.
- Bosnolog
#23290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Da, evo procitala sam onaj prilozeni post, mislila sam da ce se tu raditi o nekim konkretnim podacima, medjutim nista. To je jedan literarni sastav i odredjeno vidjenje nekih pojava, koje se bazira na konstrukciji, tezi i spekulaciji, a ne na stvarnom znanju. Opet ponavljam, medjunarodni sud je utvrdio i jos uvijek utvrdjuje ono sto se desilo, i vec postoje sudske presude. U toku je jos nekoliko vaznih procesa i vrlo vaznih presuda koje ce takvo stanje stvari potvrditi.
- Opetja033
#23291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Da, evo procitala sam onaj prilozeni post, mislila sam da ce se tu raditi o nekim konkretnim podacima, medjutim nista. To je jedan literarni sastav i odredjeno vidjenje nekih pojava, koje se bazira na konstrukciji, tezi i spekulaciji, a ne na stvarnom znanju. Opet ponavljam, medjunarodni sud je utvrdio i jos uvijek utvrdjuje ono sto se desilo, i vec postoje sudske presude. U toku je jos nekoliko vaznih procesa i vrlo vaznih presuda koje ce takvo stanje stvari potvrditi.
- andromeda101
#23292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Te izjave koje fura petokolonaska sluzba u nasim redovima kako je Srebrenica prodana je tako glupa prica. Isto se pricalo kako je u Sarajevu bilo nagomilanih oklopnih vozila koja su trebala posluziti u proboju ka Srebrenici, sve je to laz.
Sam Alija je pred pad Srebrenice zvao Srebrenicane da se povuku na teritoriju pod kontrolom ABiH. Mislim Alija je smotan, ali ove tvrdnje nisu tacne. Kao sto sam rekao bilo je drugih smicalica i greski, ali ovo je dio propagande koju neprijatelj servira kroz petokolonase u nasim krugovima, kako bi skrenuo paznju sa svoje odgovornosti za ovaj monstrumski zlocin.
Sam Alija je pred pad Srebrenice zvao Srebrenicane da se povuku na teritoriju pod kontrolom ABiH. Mislim Alija je smotan, ali ove tvrdnje nisu tacne. Kao sto sam rekao bilo je drugih smicalica i greski, ali ovo je dio propagande koju neprijatelj servira kroz petokolonase u nasim krugovima, kako bi skrenuo paznju sa svoje odgovornosti za ovaj monstrumski zlocin.
- andromeda101
#23293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U onom momentu tog zlocina, ne treba zaboraviti da smo bili zatvoreni, i da Armija BiH nije imala nikakve sanse da napravi prodor i oslobodi Srebrenicu.
Mozda jedino da je imala vazdusnu podrsku NATO-a.
Mozda jedino da je imala vazdusnu podrsku NATO-a.
- andromeda101
#23294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Petokolonasi puste "vijest" i onda nasi carsijski naivci nasjednu i prosire.
-
detroit-mercy
#23295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bem ga pa zar ne bi Raso ili Ratko izasao na sunce sa tim podjelama i pokusao opravdati sebe kod suda. Mislim, SDA je daleko od ozbiljne stranke, da su smotani, smotani su ali ti ipak ode previse daleko. Strah za drzavu je jedno, paranoja je drugo.Dozer wrote:Ovdje se nalazi jedan odlican stari post forumasa sa nikom Šapat (oko sredine stranice), koji i te kako dobro definise sta i kako i zasto i koliko... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p1402516
Nije bilo u planu da izgine 8.000 ljudi, sigurno. Tu se vjerovatno "planiralo" ili racunalo na nekih 500-1000 ljudi, a koji bi se onda mogli prikazati kao zrtve teskih borbi za Srebrenicu. Po meni, tu su se Alija i SDA pre@ebali i nisu racunali na povampirene Mladica i Karadzica, koji napravise sta napravise...Nass wrote:ako je Srebrenica trebala biti "zamijenjena", zasto su onda dopustili da 8.000 ljudi onako izgine, zasto ih nisu premjestili kako su to radili i agresori?
- andromeda101
#23296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mi smo bili nejaki u tom periodu da bi predstavljali neku jaku pregovaracku/dogovaracku stranu.
Franjo i Tudjman su se dogovarali na nas racun, sto se i vidjelo u preokretu HVO u Hercegovini i Srednjoj Bosni.
Pa da smo se s nekim o necem dogovorili, ne bi ratovali i protiv:
-VRS
-HVO-a
-Fikretovaca
A najslabija i najmanje naoruzana strana u konfliktu. Zeljeli su nas istopiti kao najslabiju kariku u tome svemu, ali nisu uspjeli.
Za te cetiri godine rata, uporedite arsenal s kojim je raspolagala VRS, HVO i Armija BiH.
I ne zaboravite protiv koga je sve Armija BiH ratovala (VRS, HVO i Fikretovci).
Jer nije im bilo dosta da ratujemo protiv dva najbrojnija naroda u bivsoj SFRJ, uz to su nam podmetnuli i Fikreta i njegovu autonomiju.
Franjo i Tudjman su se dogovarali na nas racun, sto se i vidjelo u preokretu HVO u Hercegovini i Srednjoj Bosni.
Pa da smo se s nekim o necem dogovorili, ne bi ratovali i protiv:
-VRS
-HVO-a
-Fikretovaca
A najslabija i najmanje naoruzana strana u konfliktu. Zeljeli su nas istopiti kao najslabiju kariku u tome svemu, ali nisu uspjeli.
Za te cetiri godine rata, uporedite arsenal s kojim je raspolagala VRS, HVO i Armija BiH.
I ne zaboravite protiv koga je sve Armija BiH ratovala (VRS, HVO i Fikretovci).
Jer nije im bilo dosta da ratujemo protiv dva najbrojnija naroda u bivsoj SFRJ, uz to su nam podmetnuli i Fikreta i njegovu autonomiju.
-
udrch
#23297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Što bolan izmišljaš? još si samouvjeren i pitaš treba li još..Dozer wrote:Ima ih more...
Treba jos?
Prvo zamjeniš Braciku i Hakiju, a želiš da ostaviš dojam čovjeka sa argumentima..bolje da si ostao pri Braciki, svejedno što se Bracika "rodio" onoga dana kada je počeo povratak, ali eto opet je doživio da mu dženaza bude za respekt, što u Hakijinom slučaju se nikad neće desiti..
"Jasno je i glasno rekao da ga je Alija '93 zvao u Sarajevo i to mu predlozio."
Ovo je toliko jadno, da ti savjetujem da to nikad ne rekneš u prisustvu nekoga ko je bio u Srebrenici 93-će..znaš koliko se Hakija pitao 93-će? - pa najmanje 10 puta manje nego Naserov konj..da si rekao da je Alija nazvao Naserovog konja i ponudio mu kamion šećerne kocke u zamjenu za pad Srebrenice bio bi vjerodostojniji nego što si ponovio ono što Hakija hlupa godinama..znaš li ti da je Hakija nakon što je Srebrenica na početku rata oslobođena, a on smijenjen sa pozicije načelnika policije osnovao HVO u Srebrenici..a znaš li koliko je Hrvata bilo u Srebrenici? Nakon što ga je Zulfo išamarao nije se više za njega ni čulo dok se nije politikom počeo baviti..
Hakija je prije rata bio običan policajac i nikad se u toku rata nije pitao ni zašto..da si ikad sa njim uživo razgovarao znao bi da Hakija nikad nije uživo razgovarao sa Alijom, jer jednostavno nije na tom nivou..
Istina je da su Srebreničani naselili Vogošću, ali je laž da su Vogošćani naselili Srebrenicu..Srebrenicu i Bratunac su uglavnom naselili Srbi iz okoline Bugojna i manji dio iz Zenice, jer je ako si zaboravio Srebrenica pala u julu i nakon toga je naseljena, a Vogošća je tek u martu 96-te napuštena..
Već sam na drugoj temi napisao, ali evo kad me je krenulo da ponovim: najveći krvnici Srebrenice su Vinko Pandurević i Filip Morion, a poslije njih dvojice dolazimo mi koji smo te 95-te izabrali odlazak u obećanu zemlju "Tuzlu" umjesto da stanemo na Pribićevac kao 93-će..
-
udrch
#23298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Karadžić svoju odbranu bazira upravo na ovoj tvrdnji, da smo i mi željeli podjelu Bosne..andromeda101 wrote:Petokolonasi puste "vijest" i onda nasi carsijski naivci nasjednu i prosire.
- andromeda101
#23299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto onda nije podpisan onaj prvi plan o podjeli koji nam je nudio vise? Vec nas je zapad tek kasnije natjerao na Dayton.udrch wrote:Karadžić svoju odbranu bazira upravo na ovoj tvrdnji, da smo i mi željeli podjelu Bosne..andromeda101 wrote:Petokolonasi puste "vijest" i onda nasi carsijski naivci nasjednu i prosire.
Ljudi prvo kude kud se nije prihvatio onaj prvi plan koji nam je nudio vise, a onda idu u kontru pa kazu da su se dogovarali o podjeli.
Ali ih petakolona voza, ko golf dvicu. Voza ih onako kako njima zatreba u kojem momentu.
Pa ih voza da smo Srbi, sad kad treba da ostvare svoje ciljeve blagim i sporim putem.
A prije smo bili Turci, kad su nas trebali klati.
Nas narod povodljiv i naivan samo tako.
Dajte ljudi prestanite biti djeca.
Carsijske tracadzije koje sire traceve gdje su negdje pokupili od pete kolone, uz svoje kafice.
Ukljucite mozak!!!
- Bosnolog
#23300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo tako ovaj Hakija je smece i najobicniji placenik i ljudska fukara,nesto poput Galijasevica samo jos podliji i praznoglaviji,cije lazi cetnici koriste za pranje svojih genocidnih rabota http://www.youtube.com/watch?v=JmHTiuwpihAudrch wrote:Karadžić svoju odbranu bazira upravo na ovoj tvrdnji, da smo i mi željeli podjelu Bosne..andromeda101 wrote:Petokolonasi puste "vijest" i onda nasi carsijski naivci nasjednu i prosire.