Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Co0l

#23251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

andromeda101 wrote:Haj kad je bio rat i kriza samo kod nas u BiH, a ostatak svijeta u mogućnosti da pošalje pomoć.

Ali zamisli ako slična kriza uhfati cjeli svijet.

Ko će onda slati humanitarnu???
E onda cemo mi svijetu slat :D
andromeda101

#23252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Alfons Kauders wrote:
andromeda101 wrote:Haj kad je bio rat i kriza samo kod nas u BiH, a ostatak svijeta u mogućnosti da pošalje pomoć.

a jesu se i pretrgli u ratu samo tako...

vise sam hrane uzgojio na balkonu nego sto sam dobio pomoci
Opet smo mi mala populacija i za nahraniti.

Zamisli zapad onako sav izbetoniran i asfaltiran.

Ljudi bi kopali beton i asfalt da bi nešto zasadili.

Nego šalu ili moru na stranu, ljepo bi bilo kad bi BiH bila nezavisna bar što se tiče osnovnog za preživjeti.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#23253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

andromeda101 wrote:
Alfons Kauders wrote:

a jesu se i pretrgli u ratu samo tako...

vise sam hrane uzgojio na balkonu nego sto sam dobio pomoci
Opet smo mi mala populacija i za nahraniti.

Zamisli zapad onako sav izbetoniran i asfaltiran.

Ljudi bi kopali beton i asfalt da bi nešto zasadili.

Nego šalu ili moru na stranu, ljepo bi bilo kad bi BiH bila nezavisna bar što se tiče osnovnog za preživjeti.
Bilo bi lijepo a i taj san je na dohvatu ruke. Jednom pametnom poreskom politikom (oporezovati neobradjenu zemlju a stimulisati obradjenu uz garantovani otkup), zadrugarstvom i ukljucivanjem nauke u citav proces, imas garantovanu proizvodnju hrane dovoljnu za domace potrebe i za export. Kvalitet zemlje u Holandiji je na nivou kvaliteta zemlje na Velikoj plazi u Ulcinju (Crna Gora) ali to im ne smeta da postanu drugi svjetski proizvodjac hrane, odmah iza USA. I Holandija je puno manja povrsinom od Bosne. Ali ljudi znaju zanat, jebiga.
popajic

#23254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

DEJAN ŠAJINOVIĆ, MAJA RENER-SMAJOVIĆ - 08.02.2012 08:45
BANJALUKA, SARAJEVO - HDZ BiH i HDZ 1990 sa pet ministarskih mjesta do kraja marta ulaze u Vladu FBiH, kazao nam je juče Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.
Čović je rekao da se legitimni predstavnici Hrvata već neko vrijeme pripremaju za rekonstrukciju federalne vlade, te je dodao da će imenovanjem novog saziva Savjeta ministara BiH biti stvoreni uslovi da se to desi.
"Nismo puno o tome pričali jer nismo željeli uvjetovati formiranje novog saziva Vijeća. Smatramo da to treba napraviti u hodu bez velike pompe i time završiti priču sa izborima iz 2010. godine i okrenuti se budućnosti", naglasio je Čović.
Povratak u buducnost sa svim certificiranim konstitutivcima :oops:
andromeda101

#23255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Rastućom populacijom proizvodnja hrane će biti vitalna u budućnosti.

Neke zemlje su se pravo ekonomski fokusirali na to, poput Indonezije i Brazila.

Mislim, sve u svemu bez iPhona se može, ali bez hrane ne. U krizi i nestašici sve to postane bezvrijedno.

Mjenjaš i 10 iPhona za koru hljeba kad glad zavlada.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#23256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Toto »

andromeda101 wrote:
independer wrote:I tu se slazem sa tobom, medjutim, zelim samo reci da mi ne trebamo previse ocekivat od MZ. Mi trebamo ojacat nase unutrasnje snage, bolje se organizirati, urediti nase ulice, dvorista, parkove, ojacati ekonomiju, popraviti obrazovanje nasih mladih. Jednom rijecji okrenuti se samim sebi i napraviti od onog djela nase zemlje gdje imamo kontrolu, lijepo mjesto za zivot u svakom smislu. To ne bi trebalo biti narocito tesko. Jos uvijek imamo dovoljno potencijala da to uradimo. Samo se trebamo bolje organizirat, naci lidere koji imaju viziju i koji nas mogu dovesti do tog cilja. Ostalo je puno lakse.
Neki krajevi su već aktivno počeli na tome.

Kada budemo znali kako da iskoristimo sav potencijal BiH kao njeni građani onda će biti puno lakše.

Mene najviše tuga uhfati kad vidim na primjer ljude sa sela kako su sišli u gradove, prosjače po istim, a ona njihova imanja zapuštena.

U ova doba ekonomske krize, ko ima imanje, stoku i bavi se poljoprivredom, ako ništa uspjeće prehraniti sebe i svoju familiju, i da mu još ostane da dane rodbini kad dođu u posjetu.

To se zove nezavisnost.

A onako u gradu, recimo samo da se desi energetska kriza i da cjene nafte skoče gore, to bi uzročilo takvu zbrku.
Zamislite sada da kamioni koji snabdjevaju prodavnice robom, prestanu voziti robu zbog nedostatka goriva koji bi haos bio.

Pa ni za vrijeme SFRJ-a nisu svi ljudi radili po tvornicama.
zanimljiva ti ova strategija razvoja drzave
inace, tipicna za carsijanere;
koji ne znajuci kako da otvore sami sebi neko gradjansko radno mjesto: opele tamburat u sovinisticku tamburu o seljacima i njihovom ugrzavanju gradova;
jebo ti carsiju koju skargaju seljaci;
treba je utuc na mjestu, preorat i bagerima napravit od nje gradsku deponiju a diplomirani carsijaneri nek recikliraju plastiku i konzerve od pivuse

vjestina prezivljavnja u Lukomiru je vise vrijedna divljenja i postovanja vengo vjestina prof. doktora nauka koji od nauke zna samo copy/paste neku skriptu i onda je svercovat medju studentima ne placajuc poreza..
andromeda101

#23257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Toto wrote:
andromeda101 wrote:
independer wrote:I tu se slazem sa tobom, medjutim, zelim samo reci da mi ne trebamo previse ocekivat od MZ. Mi trebamo ojacat nase unutrasnje snage, bolje se organizirati, urediti nase ulice, dvorista, parkove, ojacati ekonomiju, popraviti obrazovanje nasih mladih. Jednom rijecji okrenuti se samim sebi i napraviti od onog djela nase zemlje gdje imamo kontrolu, lijepo mjesto za zivot u svakom smislu. To ne bi trebalo biti narocito tesko. Jos uvijek imamo dovoljno potencijala da to uradimo. Samo se trebamo bolje organizirat, naci lidere koji imaju viziju i koji nas mogu dovesti do tog cilja. Ostalo je puno lakse.
Neki krajevi su već aktivno počeli na tome.

Kada budemo znali kako da iskoristimo sav potencijal BiH kao njeni građani onda će biti puno lakše.

Mene najviše tuga uhfati kad vidim na primjer ljude sa sela kako su sišli u gradove, prosjače po istim, a ona njihova imanja zapuštena.

U ova doba ekonomske krize, ko ima imanje, stoku i bavi se poljoprivredom, ako ništa uspjeće prehraniti sebe i svoju familiju, i da mu još ostane da dane rodbini kad dođu u posjetu.

To se zove nezavisnost.

A onako u gradu, recimo samo da se desi energetska kriza i da cjene nafte skoče gore, to bi uzročilo takvu zbrku.
Zamislite sada da kamioni koji snabdjevaju prodavnice robom, prestanu voziti robu zbog nedostatka goriva koji bi haos bio.

Pa ni za vrijeme SFRJ-a nisu svi ljudi radili po tvornicama.
zanimljiva ti ova strategija razvoja drzave
inace, tipicna za carsijanere;
koji ne znajuci kako da otvore sami sebi neko gradjansko radno mjesto: opele tamburat u sovinisticku tamburu o seljacima i njihovom ugrzavanju gradova;
jebo ti carsiju koju skargaju seljaci;
treba je utuc na mjestu, preorat i bagerima napravit od nje gradsku deponiju a diplomirani carsijaneri nek recikliraju plastiku i konzerve od pivuse

vjestina prezivljavnja u Lukomiru je vise vrijedna divljenja i postovanja vengo vjestina prof. doktora nauka koji od nauke zna samo copy/paste neku skriptu i onda je svercovat medju studentima ne placajuc poreza..
Krivo si me razumio.

Baš ti koji su smatrali seljake nižim od sebe, napravili su takav "state of mind", da niko više ne voli biti seljak.

Svi bi bili građani i radili u fabrikama.

A što se mene tiče ja nemam apsolutno ništa protiv seljaka.

Dapače da ih je još više.

Da popune neiskorištene kapacitete jedno.

Drugo imaju bolji prirodni priraštaj nego građani, a to je za našu državu isto od vitalnog značaja.
andromeda101

#23258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

I ne znam zašto mene napadaš za šovinističko čaršijanstvo, nemoj sad da izvlačim komentar koji sam napisao prije mjesec dana gdje baš branim stavove seljaka.
andromeda101

#23259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Nije prije mjesec dana :mrgreen: , a učini mi se kao da je mjesec prošao.
andromeda101 wrote:
03/02/2012 15:09

U posljednjem ratu smo kao narod pretrpili ogromne žrtve. Svašta nam se desilo. To bi u nekom "pozitivnom" smislu (jing & jang) trebalo da nas unaprijedi u evoluciji. Da postanemo ažurniji, oprezniji i marljiviji (dosta je naroda gladovalo a i dan danas gladuje), međutim prije krize dosta naroda recimo opet nije htjelo da uzore i posije već se oslanjalo na donacije iz inostranstva. Uprkos svoj onoj gladi, skupoći koja se dešavala u ratu.

Nije fazon biti seljak i baviti se poljuprivredom. Eto koliko smo mi zatucani i subjektivni kao narod kad nas neko može šaltati takvim glupostima. Hoćemo li jesti asfalt?! A jesti se mora kao i piti vode i disati.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p6986223

"Nije fazon biti seljak.." :arrow: stvoren "state of mind" da ne valja biti seljak, pranje mozga kroz...slažem se, čaršijski šovinizam.
andromeda101

#23260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Ukratko stvara(la) se slika u očima svih da je grad (što veći to bolji) nešto ekstra i čemu treba težiti, a selo ne valja.

A u stvari čovjek na selu može živjeti ko car. Imati sve svoje i domaće, i još da prodaje drugima.

Pa na zapadu doktori kad ne rade imaju svoja seoska imanja i obrađuju zemlju.

A što je kod nas ovakav čaršijski seljakluk ili šovinizam stvoren, to smo mi krivi. I nije specifično samo za Bosnu nego i u okruženju.
kiky

#23261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

nije problem obrađivat zemlju ili biti stočar al je problem to nekom prodat u ovoj zemlji po korektnim cijenama ...
svaka pametna zemlja daje subvencije i stimulanse za poljoprivredu samo bosna uvozi sve živo i to sve više ...
a to su opet zaslzužni lobiji, prije svega srbije i hrvatske, koji svoje smeče istresaju kod nas ...
svi se kunu u domaču proizvodnju a uvozi se voda koje imamo na pretek ...
i tako dalje, i tako dalje ...
ZNAMJATO

#23262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ZNAMJATO »

samo proubavam
independer

#23263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

andromeda101 wrote:Ukratko stvara(la) se slika u očima svih da je grad (što veći to bolji) nešto ekstra i čemu treba težiti, a selo ne valja.

A u stvari čovjek na selu može živjeti ko car. Imati sve svoje i domaće, i još da prodaje drugima.

A što je kod nas ovakav čaršijski seljakluk ili šovinizam stvoren, to smo mi krivi. I nije specifično samo za Bosnu nego i u okruženju.
Ovdje u Holandiji (gdje provodim zimu :-D ;-) ) sela su mjesta gdje zive najbogatiji. Ja kad odem u neko selo ne mogu se nagledat kakvih sve lijepih kuca ima. Njihove farme su tako ciste i uredjene da i ne znas da je to farma. Kontas da je neki magacin ili tako nesto.

Zasto ne napravimo tako da je selo pozeljno mjesto za zivot. Da se izgradi infrastruktura, da se kvalitet nastave u seoskim skolama poveca na nivo gradskih skola, da veze sa gradom budu dobre. Pa, majka mu stara, sto moram zivit na Marin Dvoru ako dotle mogu stic za 15 minuta sa Ilidze. (Ne poznajem bas Sarajevo pa neka mi Sarajlije ne zamjere) ali shvatate poentu.

Ako imas dobre putne veze onda je manje bitno zivis li u Sarajevu ili Gorazdu ili Zenici. Svi mogu biti zaposleni u jednom od ova 3 grada a zivit u drugom. Onda i zivljenje na selu postaje atraktivnije. Zivis u miru i tisini, izvan gradske vreve a opet si tu. Tada je i frekvencija radne snage veca sto pospjesuje ekonomski razvoj.
Hemel

#23264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

Živković: Ministarstvo finansija da izda nalog za isplatu plaća

neJma plate dok ne pocnete raditi a ako vam se i to ne svidja, nacemo vam zamjenu... :oops: :D
detroit-mercy

#23265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Mozes li malo elaborirati ovu podebljanu rijec :mrgreen: , vidim da je vec dva puta koristis pa reko sigurno nije typo :razz: .
Je li to na fonu novog pravopisa ili nesto drugo :mrgreen: .
detroit-mercy

#23266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

independer wrote:
andromeda101 wrote:Ukratko stvara(la) se slika u očima svih da je grad (što veći to bolji) nešto ekstra i čemu treba težiti, a selo ne valja.

Ovdje u Holandiji (gdje provodim zimu :-D ;-) ) sela su mjesta gdje zive najbogatiji. Ja kad odem u neko selo ne mogu se nagledat kakvih sve lijepih kuca ima. Njihove farme su tako ciste i uredjene da i ne znas da je to farma. Kontas da je neki magacin ili tako nesto.

Zasto ne napravimo tako da je selo pozeljno mjesto za zivot. Da se izgradi infrastruktura, da se kvalitet nastave u seoskim skolama poveca na nivo gradskih skola, da veze sa gradom budu dobre. Pa, majka mu stara, sto moram zivit na Marin Dvoru ako dotle mogu stic za 15 minuta sa Ilidze. (Ne poznajem bas Sarajevo pa neka mi Sarajlije ne zamjere) ali shvatate poentu.

Ako imas dobre putne veze onda je manje bitno zivis li u Sarajevu ili Gorazdu ili Zenici. Svi mogu biti zaposleni u jednom od ova 3 grada a zivit u drugom. Onda i zivljenje na selu postaje atraktivnije. Zivis u miru i tisini, izvan gradske vreve a opet si tu. Tada je i frekvencija radne snage veca sto pospjesuje ekonomski razvoj.
Prije nego sto pocnes praviti bilo kakve usporedbe izmedju Holandije i nas moras uzeti u obzir neke osnovne parametre pa ih uporediti: ekonomska snaga, pismenost, velicina posjeda, udio poljoprivrednog stanovnistva u ukupnoj populaciji, dostupnost informacija i td i td.
Mada bi ova rasprava trebala da bude na temi o poljoprivredi.
Imam utisak da pojedini razmisljaju nesto kao, jedno jutro se probudimo i odlucimo da mi je bit ko Svica, e il cu biti taki il me nece bit. :mrgreen: .
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#23267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Toto »

detroit-mercy wrote:
independer wrote:

Prije nego sto pocnes praviti bilo kakve usporedbe izmedju Holandije i nas moras uzeti u obzir neke osnovne parametre pa ih uporediti: ekonomska snaga, pismenost, velicina posjeda, udio poljoprivrednog stanovnistva u ukupnoj populaciji, dostupnost informacija i td i td.
Imam utisak da pojedini razmisljaju nesto kao, jedno jutro se probudimo i odlucimo da mi je bit ko Svica, e il cu biti taki il me nece bit. :mrgreen: .
edina zajednicka politika EU je poljoprivreda ..
ostalo je svaka vaska obaska
independer

#23268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

detroit-mercy wrote:
independer wrote:

Sve je to u redu sto ti navodis. Ne mozemo Bosnu i Holandiju mjeriti po tim parametrima koje si naveo. Istina je to.

Ali ko nam brani da imamo viziju za buducnost? Ko nam brani da pravimo plan za ostvarenje te vizije? I zasto se onda ne bismo koristili iskustvima tih zemalja? Naravno, uzimajuci u obzir sve razlike koje postoje medju nama. Mi ne moramo praviti staklenike ko Holandjani i gajiti paradaiz na neonsku svjetlost ko sto oni rade, ali mozemo koristiti njihova iskustva u organizaciji poljoprivredne proizvodnje, udruzivanju, zamjeni zemljisnih posjeda i tako dalje.

Mozemo reorganizirati organe uprave po uzoru na njih, da bi bili jeftiniji i efikasniji i slicno. Sve to stoji na web-u, samo treba prepisat, proucit, isplanirat i sprovest. I onda dodati nesto svoga i to je to. Zasto su oni mogli mjenjat posjed za posjed u cilju ukrupnjivanja poljoprivrednog zemljista jos u XIV stoljecu i praviti Seljacku banku u istom periodu a mi ne mozemo to isto u XXI stoljecu. Usputbudireceno ta Seljacka banka je Rabobank a njen dio je i ta Raifassenbank koja ima ekspozituru u svakom selu u Bosni.

Ja ne mislim da ces jednog jutra ustat i sve biti ko u Svici. Ali put od hiljadu milja pocinje prvim korakom. A taj korak moramo sami naciniti, zar ne.
obratno

#23269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by obratno »

popajic wrote:
DEJAN ŠAJINOVIĆ, MAJA RENER-SMAJOVIĆ - 08.02.2012 08:45
BANJALUKA, SARAJEVO - HDZ BiH i HDZ 1990 sa pet ministarskih mjesta do kraja marta ulaze u Vladu FBiH, kazao nam je juče Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.
Čović je rekao da se legitimni predstavnici Hrvata već neko vrijeme pripremaju za rekonstrukciju federalne vlade, te je dodao da će imenovanjem novog saziva Savjeta ministara BiH biti stvoreni uslovi da se to desi.
"Nismo puno o tome pričali jer nismo željeli uvjetovati formiranje novog saziva Vijeća. Smatramo da to treba napraviti u hodu bez velike pompe i time završiti priču sa izborima iz 2010. godine i okrenuti se budućnosti", naglasio je Čović.
Povratak u buducnost sa svim certificiranim konstitutivcima :oops:
Ovo će se sigurno desiti. Kao i treći entitet. Otprilike istom brzinom.
brzica

#23270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by brzica »

I kanal...ali kanal će ipak možda malo prije :D
andromeda101

#23271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

detroit-mercy wrote:

Mozes li malo elaborirati ovu podebljanu rijec :mrgreen: , vidim da je vec dva puta koristis pa reko sigurno nije typo :razz: .
Je li to na fonu novog pravopisa ili nesto drugo :mrgreen: .
Uhfati, strefi sranje, bude u ku.cu itd, pa koji ti se pravopis svidja, izaberi.

Ako cemo pravilno po pravopisu ignorisajuci font, onda:

"Zamisli ako slicna kriza zahvati cijeli svijet." Izbjegavaj pocinjanje recenica sa "Ali, I" itd.

Ali sta da ti kazem, ja se malo opustio.
andromeda101

#23272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

detroit-mercy wrote:
independer wrote: Ovdje u Holandiji (gdje provodim zimu :-D ;-) ) sela su mjesta gdje zive najbogatiji. Ja kad odem u neko selo ne mogu se nagledat kakvih sve lijepih kuca ima. Njihove farme su tako ciste i uredjene da i ne znas da je to farma. Kontas da je neki magacin ili tako nesto.

Da nam se vec jednom probuditi. Bili bi mi sve sto zamislimo i pozelimo. Pa bilo to Svica, Holandija ili nesto jos bolje.

Koga god budis, on samo brecne "pusti me da spavam".
Bosnolog

#23273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Politička kriza u Bosni i Hercegovini pod okriljem međunarodnih i lokalnih političkih aktera“
http://akos.ba/%E2%80%9Epoliticka-kriza ... ih-aktera/
Hemel

#23274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

Radmanović: Vrankić je zbog hira blokirao isplatu plata
od sinoc oka sklopio nisam... :oops:
Nebitan32

#23275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nebitan32 »

Dozer wrote:Hm... evo ta karta, dakle iz 1990:
Image

A evo i danas (po RS-u):
Image
Interesantno je uporediti promjene...i konstatovati neke cinjenice poput etnickog ciscenja i sl...
S malom nijansom. Mapa koju sam postavio se odnosi na rezultate izbora iz 1990, dok druga ukazuje na procjenu etnicke strukture stanovnistva.

Uglavnom zelio sam ukazati na to da je netacna konstatacija kako je SDA prije, tokom i nakon rata imala "sve u svojim rukama" kako je izjavljeno prethodno.

Bh. politicka scena je heteroklinta gdje postoje potpuno suprotne vizije i ciljevi. Svako zeli postici maximum a to zavisi od njegove jacine ili prisutnosti i naravno slabosti njegovih oponenata na odredenom terenu. Tako je jasno da SDA nije nikad imala zeru uticaja na ono sto se desavalo ili desava u Listici.

Radi tako komplicirane situacije niko ne ostvaruje u potpunosti ono sto zeli pa tako imamo i izuzetno raznovrsne koalicije kao sto je ona npr. u tzv. federaciji. U njoj imamo ekstremno lijevih elemenata ili komunista do ekstremno desni kao sto su ustase. "Izvuci" jednu stranku iz svega toga i optuziti ili je pohvaliti za sve lose/dobro je potpuno besmisleno.
Svako ima svoje odgovornosti ali u odredenim sferama.

No shvatam da ovdje ima stranacki pristranih osoba pa cak i onih koji imaju partijski knjizice pa samim time i ne mozes ocekivati objektivne observacije.
Locked