U najsiromasnijoj zemlji Evrope, u kojoj ogroman broj stanovnika jedva sastavlja kraj sa krajem i kojima je svaka marka itekako bitna!Eshek wrote: Molim te da ne pišeš ovakve gluposti. Koliko znaš o PDV-u i njegovom obračunu? Gdje ti živiš čovječe?
POLITIČKI TRANSFER GODINE
-
kub lajkan
Zbog LJUDI OVE ZEMLJE vrijedi se potruditi, ali zbog NEKIH LJUDI ne vrijedi promijeniti misljenje... Nadam se da vidis razliku...Eshek wrote:kub lajkan wrote:Postoje li ljudi u tvom zivotu koji te ne vole? I za koje znas da te nikad nece voljeti, ma sta ti uradio? Pretpostavljam da da. Mrze te, ali ne zbog toga sta ti radis, nego iz sasvim desetih motiva.
Pa da li zbog njih trebas biti drugaciji? Da li uopste vrijedi truda i pokusati steci njihove simpatije?
Davno je neki politicar rekao: DESET POSTO LJUDI JE UVIJEK PROTIV. Dakle, sta god radio oni su protiv...Postoje, i boli me qrc za njih. Znaš zašto me boli neka stvar? Jer ne ovisim o njima!kub lajkan wrote:Puno bi mi interesantniji bili tvoji odgovori na pitanja.
Stavove vec znam...
Valjda su ljudi ove zemlje vrijedni truda i pokusaja da se steknu njihove simpatije. Ako nisu, zašto postoji SDP uopšte?
-
Eshek
Ponavljam: Koliko znaš o PDV-u i njegovom obračunu? Molim da odgovoriš!Prenj wrote:U najsiromasnijoj zemlji Evrope, u kojoj ogroman broj stanovnika jedva sastavlja kraj sa krajem i kojima je svaka marka itekako bitna!Eshek wrote: Molim te da ne pišeš ovakve gluposti. Koliko znaš o PDV-u i njegovom obračunu? Gdje ti živiš čovječe?
Da je prihvaćen Lagumdžijin amandman o uvođenju drugih stopa na PDV, ove godine bi pola odgovornih u BH firmama završilo u zatvoru zbog pogrešnih obračuna!
-
car-x
treba se vezati uz ideju.. pa na kraju krajeva i uz ideale i principe ili sta vec jednog covjeka razlikuje od 6 milijardi drugih ljudi i cini ga possebnim..kub lajkan wrote:Sta je referentna tacka?car-x wrote:interesantno je da ovdje ima pravo vatrenih obozavatelja lika i djela zlatka lagumdzije, koji su spremni braniti ga po svaku cijenu, pa cak i kad je pticama na grani jasno da zlatko i nije bas osoba za frontalne pobjede..
Mozda Nijaz Durakovic koji je bio prije njega?
Licno, mislim da se ne treba vezati uz licnost nego uz ideju, koncept, cilj... nazovi kako hoces...
Raspravu oko licnosti diktiraju protivnici, koji se docepaju onoga sto je kroz medije oblikovano kao najomrazenije - a to je lider...
ali onda se dovedes u situaciju da ideju, principe i ideale ne mozes slijediti onako kako si sebi zamislio, jer se to ne slaze sa principima i idealima ovdje cesto pomenutog zlatka lagumdzije i onda bivas nogiran iz stranke kao mjesta gdje su se ideje ujedinile..
i to je najveci problem.. kako rekoh, mislim da lagumdzija svojim bitisanjem u SDP-u vise skodi cijeloj stranci, nego sto ikad moze donijeti koristi i prosperiteta svima vama koji u njemu vidite svog omni-spasioca..
mislim da je covjek vec dovoljno puta pokazao da ne vidi dalje od svoje sujete i prepotentnosti i da kao takav ne bi trebao biti ni na celu mjesne zajednice, a da ne govorimo o stranci koja se bori za (pre)vlast na drzavnom nivou.. moje licno misljenje je da bi SDP puno bolje proso, kad bi se zlatko lagumdzija povuko s mjesta predsjednika i frontalnog zastupnika SDP-a..
-
car-x
vjerovatno govori o meni toliko da nimalo ne simpatisem zlatka lagumdziju kao covjeka, politicara, predsjednika stranke, vodju opozicije..Vingo wrote:car-x wrote:interesantno je da ovdje ima pravo vatrenih obozavatelja lika i djela zlatka lagumdzije, koji su spremni braniti ga po svaku cijenu, pa cak i kad je pticama na grani jasno da zlatko i nije bas osoba za frontalne pobjede.. barem sto se opstih izbora u bih tice..
elem, kakve god da ideje i program SDP zastupo, nikad necu glasat za njih dok je jedan takav covjek predsjednik stranke.. i mislim da ih u BiH ima puno koji bas ovako razmisljaju..
To mnogo vise govori o tebi....
to sto se nikad ne bi priklonio nekoj ideji ili pokretu ili cemu li vec, ako mi se ne svidja vodja na celu tog pokreta, ideje, ili cega li vec, valjda znaci da imam neko svoje misljenje i da razmisljam svojom glavom..
a ako tebi ovaj moj gornji post jos nesto govori o meni, onda te molim da me prosvijetlis.. mozda znas nesto, sto ja ne znam..
-
car-x
pa nakon pitanja, sama kazes, ja cu glasati za tog i tog, jer..Vingo wrote:I ako nije suvise intimno pitanje...Za koga ces ti Eshek glasati? I ti care?
mada je iz tvojih dosadasnjih postova jasno za koga ces ti glasati.. naravno, ako i sama sa sobom razmisljas onako kako ovdje pises..
sto se mene tice, jos uvijek ne znam za koga bi glaso.. na proslim (lokalnim) izborima, otac mi je bio kandidat, pa mi je pravo olakso poso..
na ovim nadolazecim (opstim) bice malo teze.. ali u ovom trenutku vagam izmedju novo-osnovanog pokreta za promjene cije mi se ideje a manje vise i ljudi poprilicno svidjaju, LDS-a na celu sa lamijom (mada ima nekih likova koje bi rado vidio iskljucene iz rada LDS-a) i mirnesa i njegovog BOSS-a, koji je barem pravi covjek na pravom mjestu, barem sto se vlasti u BiH tice.. (da me neko pogresno ne shvati, politicki zivot u BiH je jedan obicni veliki cirkus, a mirnes je najveci klaun i kao takav jako zabavan.. naravno, u malim kolicinama)..
interesantan je i disidentski SDU.. od pocetka slijede svoju linije socijaldemokratije.. pa ko zna..
naravno, veliku ulogu igraju i objave eventualnih koalicija.. iz principa ne bih glaso ni za kog ko bi stupio u koaliciju sa SDS-om i ko to a priori ne iskljucuje..
-
Prenj
A da ti, kao strucnjak za PDV, objasnis nama kako su neke druge zemlje kao npr. nas istocni komsija ( http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... feature-02 ) odmah uspjele uvesti dvije stope?Eshek wrote:Ponavljam: Koliko znaš o PDV-u i njegovom obračunu? Molim da odgovoriš!Prenj wrote:U najsiromasnijoj zemlji Evrope, u kojoj ogroman broj stanovnika jedva sastavlja kraj sa krajem i kojima je svaka marka itekako bitna!Eshek wrote: Molim te da ne pišeš ovakve gluposti. Koliko znaš o PDV-u i njegovom obračunu? Gdje ti živiš čovječe?
Da je prihvaćen Lagumdžijin amandman o uvođenju drugih stopa na PDV, ove godine bi pola odgovornih u BH firmama završilo u zatvoru zbog pogrešnih obračuna!
Takodje, ako bi na pitanja mogli odgovarati redom, da ne skacemo sa teme na temu, jer mi dugujes jos nekoliko odgovora?
-
Vingo
Izvinjavam se, mislila sam da je suvisno....SDP naravno.car-x wrote:pa nakon pitanja, sama kazes, ja cu glasati za tog i tog, jer..Vingo wrote:I ako nije suvise intimno pitanje...Za koga ces ti Eshek glasati? I ti care?
mada je iz tvojih dosadasnjih postova jasno za koga ces ti glasati.. naravno, ako i sama sa sobom razmisljas onako kako ovdje pises..
sto se mene tice, jos uvijek ne znam za koga bi glaso.. na proslim (lokalnim) izborima, otac mi je bio kandidat, pa mi je pravo olakso poso..
na ovim nadolazecim (opstim) bice malo teze.. ali u ovom trenutku vagam izmedju novo-osnovanog pokreta za promjene cije mi se ideje a manje vise i ljudi poprilicno svidjaju, LDS-a na celu sa lamijom (mada ima nekih likova koje bi rado vidio iskljucene iz rada LDS-a) i mirnesa i njegovog BOSS-a, koji je barem pravi covjek na pravom mjestu, barem sto se vlasti u BiH tice.. (da me neko pogresno ne shvati, politicki zivot u BiH je jedan obicni veliki cirkus, a mirnes je najveci klaun i kao takav jako zabavan.. naravno, u malim kolicinama)..
interesantan je i disidentski SDU.. od pocetka slijede svoju linije socijaldemokratije.. pa ko zna..
naravno, veliku ulogu igraju i objave eventualnih koalicija.. iz principa ne bih glaso ni za kog ko bi stupio u koaliciju sa SDS-om i ko to a priori ne iskljucuje..
-
kike
U ovome i jeste sav esdepeovski priblem Prenj, da ne kažem vaš sa foruma. jednom sam pisao o PDV-u, jer neskromno smatram da ponešto o tome i znam, jer nisam liječnik po struci, ali je odmah histerično uzvikivanje bilo da branim Terzića.Prenj wrote:Ako se ne varam u toj raspravi su ucestvovali premijer i gore spomenuti opozicioni politicar.kike wrote:PDV je nauka. Ljudi o njemu kao specifičnom fiskalnom prihodu napišu knjigu. Onda dođe inžinjer informatike sa računom iz samoposluge da nekome nešto dokaže. Ozbiljni ekonomsisti, čak ne ozbiljni, ekonomsti se smiju.
Sve za račun toliko željene vlasti i pohlepe za istom.
Sta nam je ono premijer po struci?
Ako je ekonomski opravdano da u početku ne bude diferencirana stopa, baš radi velikih malverzacija, onda je zaista irelevantno šta je premijer po struci. Nije on čak ni toliko pametan da je izmislio toplu vodu. Dobio je jasne instrukcije od MZ. Samo što se sa vama jednostavno ne može. Odmah je argument.... A šta u tebe ti Terzić.... A koga ti zastupaš... A nemoj mi u Zlaju, oca ti itd...
Lično mi ne bi palo n apamet da odem na tv sa nekim liječničkim nalazom i počnem pričati o dijagnozi i kritizirati liječnika. Kao ekonomista sam se osjećao poniženo kada je neko mahao računom iz maloprodaje i time objašnjavao cijeli makrofiskalni sistem jedne zemlje.
Kako neko reče.... marketinški trik. Ja, ipak, mislim da je bio jako kratkog daha. Na sreću
-
kub lajkan
OK. To je vec d(r)uga prica...Eshek wrote:Vidim. Slažem se. Ne slažem se s tobom o broju tih NEKIH ljudikub lajkan wrote: Zbog LJUDI OVE ZEMLJE vrijedi se potruditi, ali zbog NEKIH LJUDI ne vrijedi promijeniti misljenje... Nadam se da vidis razliku...
-
Prenj
Molim te, kako god se odlucis, imaj uvijek na umu ovakve likove i njihove stranke http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=24456car-x wrote: ...
-
kub lajkan
Evo opet se prica svede na taj lik... iako je meni to u sustini bezze...car-x wrote:mislim da je covjek vec dovoljno puta pokazao da ne vidi dalje od svoje sujete i prepotentnosti i da kao takav ne bi trebao biti ni na celu mjesne zajednice, a da ne govorimo o stranci koja se bori za (pre)vlast na drzavnom nivou.. moje licno misljenje je da bi SDP puno bolje proso, kad bi se zlatko lagumdzija povuko s mjesta predsjednika i frontalnog zastupnika SDP-a..
Samo da te pitam. Gdje je SDP bio dok ga je Durakovic vodio?
-
Prenj
Koja je bila svrha mahanja racunom?kike wrote: U ovome i jeste sav esdepeovski priblem Prenj, da ne kažem vaš sa foruma. jednom sam pisao o PDV-u, jer neskromno smatram da ponešto o tome i znam, jer nisam liječnik po struci, ali je odmah histerično uzvikivanje bilo da branim Terzića.
Ako je ekonomski opravdano da u početku ne bude diferencirana stopa, baš radi velikih malverzacija, onda je zaista irelevantno šta je premijer po struci. Nije on čak ni toliko pametan da je izmislio toplu vodu. Dobio je jasne instrukcije od MZ. Samo što se sa vama jednostavno ne može. Odmah je argument.... A šta u tebe ti Terzić.... A koga ti zastupaš... A nemoj mi u Zlaju, oca ti itd...
Lično mi ne bi palo n apamet da odem na tv sa nekim liječničkim nalazom i počnem pričati o dijagnozi i kritizirati liječnika. Kao ekonomista sam se osjećao poniženo kada je neko mahao računom iz maloprodaje i time objašnjavao cijeli makrofiskalni sistem jedne zemlje.
Kako neko reče.... marketinški trik. Ja, ipak, mislim da je bio jako kratkog daha. Na sreću
Objasniti makrofiskalni sistem ili objasniti gradjanima utjecaj PDV-a na njihove svakodnevne troskove?
-
kike
Ne može se sa računom iz samoposluge objasniti nauka. Vi zaista ponižavate ekonomsite. Ne može se objasniti da se radi godišnja deklaracija i da se radi povrat. ne može se računom iz samoposluge objasniti da porezi nisu puko ubiranje prihoda, nego njegova adekvatna preraspodjela.
-
Prenj
Zar se racunom mahalo na nekoj konferenciji ekonomista ili u TV emisiji opsteg tipa?kike wrote:Ne može se sa računom iz samoposluge objasniti nauka. Vi zaista ponižavate ekonomsite. Ne može se objasniti da se radi godišnja deklaracija i da se radi povrat. ne može se računom iz samoposluge objasniti da porezi nisu puko ubiranje prihoda, nego njegova adekvatna preraspodjela.
Ko je publika koja gleda '60 minuta'?
-
car-x
sanse SDP-a da nesto vise ucini sto se vlasti tice, su "sazrile" tek nakon budjenja od nacionalnog budjenja..kub lajkan wrote:Evo opet se prica svede na taj lik... iako je meni to u sustini bezze...
daklem, 1990. SDP odnosno tadasnji SK BiH - SDP je imo jednako onoliko sansi koliko ih danas ima npr. Partija Pravog Puta ili Smradom za Boljitak.
onda su nam cetnici zakucali na vrata, da bi nakon rata nacionalisti imali nevidjeni vjetar u jedra, sto je i logicno nakon svega sto nam se desilo, a sto su ucinili oni "drugi" (i tako tri put)..
LM, tek nakon tog "budjenja" iz nacionalizma, SDP je mogo uraditi nesto ozbiljnije.. i uradili su.. osvojili su vlast..
i onda su okretali prasad u lukavcu, kao veliku proslavu jos vece pobjede, i kao do tada to nisu smjeli radit od okorjelih SDA-nacionalista.. naravno, u ocima pismenijeg naroda, bio je to pocetak kraja, a toliko je nade bilo, toliko ociju uprto u SDP i njihove price i alijansu za promjene i sve..
i onda bi sta bi.. lagumdzija se okreno obracunu sa durakovicem i ostalim neistomisljenicima u svojoj stranci, umjesto da radi ono sto je obecavo te jeseni sa bina sirom BiH.. ili barem nekih dijelova..
i onda se desilo da bez ikakvih dokaza, optuzbe, ili bilo cega, sto bi formalno-pravno opravdalo taj potez, isporuci "alzirsku" grupu.. koja bi danas-sutra, kad se, ne daj boze, lagumdzija opet popne na vlast, mogla zvati i "celicka" ili "gradacacka" ili koja li vec grupa, jer je njemu svejedno.. samo neka je on na vlasti..
onda je je kreno obracun protiv direktora kojekakvih osnovnih i srednjih skola, koji nisu bili kadar SDP-a, pa protiv direktora domova zdravlja, pa domova kulture, i tako nedogled, a narod je ceko i ceko.. i doceko sljedece izbore, i sasvim opravdano lagumdziji i tom takvom njegovom SDP-u jasno pokazo kurac..
i uveliko se nadam da ce mu ga taj isti narod i ove godine isto tako pokazat.. pa mu valjda to bude dovoljan signal da odstupi.. ili ce i nakon ovih izbora, po samo njemu objasnjivim racunima, ustvrditi kako se opet radi o izbornoj pobjedi..
elem, sve to je mogo jednako lose ili mozda i za nijansu bolje napraviti durakovic ili bilo ko drugi.. tako da je prica o uspjehu lagumdzije kao vodje SDP-a apsolutno bez pokrica..
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
A cime se onda moze objasniti i kako se moze na najednostavniji nacin objasniti obicnom covjeku da nam je sve skuplje. S tim sto je prvo trebao da kaze koliko ce komunalije poskupiti ato je u startu 7%. Zar nije najjednostavnije kupiti proizvode prije PDV-a i kupiti te iste poslije PDV-a i onda najjednostavnijom matematikom sabrati i oduzeti.kike wrote:Ne može se sa računom iz samoposluge objasniti nauka. Vi zaista ponižavate ekonomsite. Ne može se objasniti da se radi godišnja deklaracija i da se radi povrat. ne može se računom iz samoposluge objasniti da porezi nisu puko ubiranje prihoda, nego njegova adekvatna preraspodjela.
A da naucno obrazlozenje obicno ide jezikom koji skoro pa niko ne razumije pa cak ni onaj koji prica jer to obicno cita. U tim naucnim objasnjenima obicnom svijetu apsolutno ne bude nista jasno a taj obicni svijet interesuje samo jedno: koliko ce para dati vise ili manje sljedeci mjesec a za to nije potrebna nikakva nauka.
Daleko od toga da sam ja covjek koji je protiv PDV-a, naprotiv, ekonomija se mora urediti ali cu uvijek biti protiv da nam tu ekonomiju uredjuje recimo jedan Zlatko Hurtic. I naravno kao po obicaju obecanja ne mogu biti bez lazi pa tako onih 10 KM penzionerima jos uvijek niko nije vidio.
-
Prenj
Ocito da nisi procitao Ahmeddov post negdje na prethodnim stranama. Poslije frke su mnogi ustali kritikovati taj potez, ali te noci nije bilo nigdje nikoga, da stane ispred policajaca? Gdje su tada bili uvazeni branioci gradjanski prava BH gradjana?car-x wrote: ...
i onda se desilo da bez ikakvih dokaza, optuzbe, ili bilo cega, sto bi formalno-pravno opravdalo taj potez, isporuci "alzirsku" grupu.. koja bi danas-sutra, kad se, ne daj boze, lagumdzija opet popne na vlast, mogla zvati i "celicka" ili "gradacacka" ili koja li vec grupa, jer je njemu svejedno.. samo neka je on na vlasti..
...
Zar zaista mislis da BiH nije izrucila 'alzirsku grupu' da im se ne bi desilo isto, tj. da ih ne bi SFOR pohapsio i poslao na Kubu?
Ili ti je mozda drazi ovakav image BiH i beskonacni nastavak viznih barijera i prilozi poput ovoga http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23556
-
miop
Koliko se ja sjecam bile su dvije emisije na 60 minuta, jedan koncem decembra gdje se bombasticno najavljivao haos, apeliralo na gradjane da naguraju sto vise namirnica u kuce jer ce poslije uvodjenja PDV-a biti propast, enormna poskupljenja. Zatim taj famozni racuno od sto i nesto maraka.Prenj wrote:Koja je bila svrha mahanja racunom?kike wrote: U ovome i jeste sav esdepeovski priblem Prenj, da ne kažem vaš sa foruma. jednom sam pisao o PDV-u, jer neskromno smatram da ponešto o tome i znam, jer nisam liječnik po struci, ali je odmah histerično uzvikivanje bilo da branim Terzića.
Objasniti makrofiskalni sistem ili objasniti gradjanima utjecaj PDV-a na njihove svakodnevne troskove?
Onda druga emisija poslije uvodjenja PDV-a, isti akteri ali jedan pokisnut, jedva govori i ima taj isti racun i ispostavilo se da ono sto je on pricao nije se ostvarilo. Samo ovaj drugi koliko je smotan ispusti priliku da ga posteno isprovaljuje.
Ne znam sto to niko ne spomenu, mozda niste gledali.
Nadam se da cete skontati o kome se radi
-
miop
Koliko se ja sjecam bile su dvije emisije na 60 minuta, jedan koncem decembra gdje se bombasticno najavljivao haos, apeliralo na gradjane da naguraju sto vise namirnica u kuce jer ce poslije uvodjenja PDV-a biti propast, enormna poskupljenja. Zatim taj famozni racuno od sto i nesto maraka.Prenj wrote:Koja je bila svrha mahanja racunom?kike wrote: U ovome i jeste sav esdepeovski priblem Prenj, da ne kažem vaš sa foruma. jednom sam pisao o PDV-u, jer neskromno smatram da ponešto o tome i znam, jer nisam liječnik po struci, ali je odmah histerično uzvikivanje bilo da branim Terzića.
Onda druga emisija poslije uvodjenja PDV-a, isti akteri ali jedan pokisnut, jedva govori i ima taj isti racun i ispostavilo se da ono sto je on pricao nije se ostvarilo. Samo ovaj drugi koliko je smotan ispusti priliku da ga posteno isprovaljuje.
Ne znam sto to niko ne spomenu, mozda niste gledali.
Nadam se da cete skontati o kome se radi
-
kub lajkan
Sorry, do mene je... Zaista sam mislio SAMO na period Durakoviceve vladavine NAKON rata. Ono prije i ne brojim, jer je to mijesanje jabuka i krusaka...car-x wrote:(...)kub lajkan wrote:Evo opet se prica svede na taj lik... iako je meni to u sustini bezze...
elem, sve to je mogo jednako lose ili mozda i za nijansu bolje napraviti durakovic ili bilo ko drugi.. tako da je prica o uspjehu lagumdzije kao vodje SDP-a apsolutno bez pokrica..
-
Frankyee
Koliko ja vidim na ovim forumima se uvijek sve svede na isto. Pocelo se omalovazavanjem Dudakovica a zavrsava se sa napucavanjem oko PDV proracuna. jos treba da neko spomene odluku suda u vezi zastava....
Samo da kazem dosta vise omalovazavanja Krajine i svega sto stize iz Krajine. Ako je Dudak i presao u SDP to je njegova stvar ali mi svi treba da vjerujemo tom covjeku jer je dokaza da je pravi borac za slobodu svih naroda i za opstanak Bosnjaka.
Bosna je malo veca od Sarajevske carsije i sitnih politickih podmetanja i mahalskih prepucavanj upravo zahvalljujuci takvima kao sto su Dudak, Alagic, Kubura, Fikret Cuskic, Nanic....!
Samo da kazem dosta vise omalovazavanja Krajine i svega sto stize iz Krajine. Ako je Dudak i presao u SDP to je njegova stvar ali mi svi treba da vjerujemo tom covjeku jer je dokaza da je pravi borac za slobodu svih naroda i za opstanak Bosnjaka.
Bosna je malo veca od Sarajevske carsije i sitnih politickih podmetanja i mahalskih prepucavanj upravo zahvalljujuci takvima kao sto su Dudak, Alagic, Kubura, Fikret Cuskic, Nanic....!