Slazem se 100%, ali stvarno nema smisla da opcina ima par stotina stanovnika. Nema logike. Nema finansijske opravdanosti. Nema .... nigdje nego u BiH!registrovan wrote:Ok, ali druga dva primjer bi mogli biti opstina Novi grad i Tuzla, pozitivni primjeri.PetiKorpus wrote:Pronadjite Drvar (RS) i Kupres (RS), pogledajte koliko stanovnika imaju, pa izvedite zakljucak (navodim SAMO dva primjera).registrovan wrote: ...pa nije to bas bezveze, do nekih 70tih godina opstina centar i opstina stari grad bili su jedna opstina.
Politicari pojedu 64 odsto naseg novca godishnje!!!
-
PetiKorpus
- jeza u ledja
Da, ovo sa paralelnim opstinama je jos jedna stvar. Zasto koji kurac postoje? Opstina Sanski Most (RS)? Izgleda ko glista. Opsitne Doboj Jug i Doboj Istok, Kupres (RS), Pale (FBiH), itd... To nema ama bas nikakvog smisla. Kad ce to neko ukinuti?
S druge strane, opstina je osnovna jedinica vlasti u kojoj gradjani mogu ostvarivati svoja prava. One se ne trebaju ni slucajno ukidati. U SA postoje 4 opcine (samo!). Znate li koliko postoji u Beogradu i Zagrebu (znam da su veci) i mogu misliti kako je u drugim vecim gradovima Evrope? To je jedna stvar, a druga opstine imaju mnogo manji uticaj od Kantona. Neko spomenu nastanak novih opstina u SA tokom 70-ih. Znate li kako je SA izgledalo tada? Kad je moja stara isla na fax otici dalje od Marindvora je bilo van grada. Pogledajte samo Novi Grad koji je cijeli urbaniziran u zadnjih 40 godina danas je jedna od najmnogoljudnijih opstina u BiH. Stoga normalno je da ce nastajati nove.
S druge strane, opstina je osnovna jedinica vlasti u kojoj gradjani mogu ostvarivati svoja prava. One se ne trebaju ni slucajno ukidati. U SA postoje 4 opcine (samo!). Znate li koliko postoji u Beogradu i Zagrebu (znam da su veci) i mogu misliti kako je u drugim vecim gradovima Evrope? To je jedna stvar, a druga opstine imaju mnogo manji uticaj od Kantona. Neko spomenu nastanak novih opstina u SA tokom 70-ih. Znate li kako je SA izgledalo tada? Kad je moja stara isla na fax otici dalje od Marindvora je bilo van grada. Pogledajte samo Novi Grad koji je cijeli urbaniziran u zadnjih 40 godina danas je jedna od najmnogoljudnijih opstina u BiH. Stoga normalno je da ce nastajati nove.
- jeza u ledja
Da, ali postoji nesto sto se zove 'Siri Helsinki', jel tako?saki wrote:Ovdje u Helsinkiju ima samo jedna opstina. Mozda BG i ZG nisu gradovi na koje se treba ugledati.U SA postoje 4 opcine (samo!). Znate li koliko postoji u Beogradu i Zagrebu (znam da su veci) i mogu misliti kako je u drugim vecim gradovima Evrope?
-
saki
Ne postoji.jeza u ledja wrote:Da, ali postoji nesto sto se zove 'Siri Helsinki', jel tako?saki wrote:Ovdje u Helsinkiju ima samo jedna opstina. Mozda BG i ZG nisu gradovi na koje se treba ugledati.U SA postoje 4 opcine (samo!). Znate li koliko postoji u Beogradu i Zagrebu (znam da su veci) i mogu misliti kako je u drugim vecim gradovima Evrope?
-
saki
Ne postoji. Postoje gradovi oko Helsinkija, ali oni zajedno ne cine Helsinki.saki wrote:jeza u ledja wrote:Da, ali postoji nesto sto se zove 'Siri Helsinki', jel tako?saki wrote: Ovdje u Helsinkiju ima samo jedna opstina. Mozda BG i ZG nisu gradovi na koje se treba ugledati.
EDIT: Da se isparvim. Pojam Siri Helsinki se koristi vise neformalno uglavnom kada se zeli uvecati broj stanovnika
Uglavnom mislim da bi grad Sarajevo ustedio novac ukidanjem tih opstina.
- Liberalism
Nigdje na zapadu se gradovi ne sastoje od opstina.
To je socijalisticka izmisljotina. Na primjer Gorazde, Zenica Bihac nisu gradovi nego općine.
Na zapadu se jasno zna sta je grad a sta je općina. Opcina na zapadu moze imati 500 stanovnika ali ima svog gradonacelnika, ali isto tako grad moze imati 1 milion ljudi ali ispod gradonacelnika nema nikoga (izuzev gradskih vijecnika).
Uglavnom mi to sve imamo iz jednog prostog razloga: Zato sto imamo toliko glupe politicare da apsolutno nista iz bivseg sistema ne smiju (ili ne zele?) da promjene, jal sto neznaju jal sto im ne odgovara...
Usput, naziv teme nije ispravan
To je socijalisticka izmisljotina. Na primjer Gorazde, Zenica Bihac nisu gradovi nego općine.
Na zapadu se jasno zna sta je grad a sta je općina. Opcina na zapadu moze imati 500 stanovnika ali ima svog gradonacelnika, ali isto tako grad moze imati 1 milion ljudi ali ispod gradonacelnika nema nikoga (izuzev gradskih vijecnika).
Uglavnom mi to sve imamo iz jednog prostog razloga: Zato sto imamo toliko glupe politicare da apsolutno nista iz bivseg sistema ne smiju (ili ne zele?) da promjene, jal sto neznaju jal sto im ne odgovara...
Usput, naziv teme nije ispravan
-
Edit
Nije to bas tako jednostavno. I ukidanje kosta. Prenos odgovornosti na neka nova tijela, prenos procedura, dokumentacije...saki wrote: Uglavnom mislim da bi grad Sarajevo ustedio novac ukidanjem tih opstina.
Ukini opcine i onda ces imati jednu veeeeeeliku salter salu u koju ce svi ici po dokumentaciju svake vrste ...? Daleko smo mi od skidanja svojih dokumenata sa interneta.
Jedna je stvar poraditi na efikasnosti i troskovima opcina, druga je stvar ukidati ih. Ono sto treba ukinuti jesu kantoni, a ako se mene pita i entiteti, koji su uglavljeni kao posrednik izmedju opsina i drzavnog nivoa... masa izmisljenih funkcija bez ingerencija, sredstva za prebacivanje loptice odgovrnosti... a troskovi ogromni...
-
_BosanaC
Ko kaze da treba jedna velika salter sala?Edit wrote:Nije to bas tako jednostavno. I ukidanje kosta. Prenos odgovornosti na neka nova tijela, prenos procedura, dokumentacije...saki wrote: Uglavnom mislim da bi grad Sarajevo ustedio novac ukidanjem tih opstina.
Ukini opcine i onda ces imati jednu veeeeeeliku salter salu u koju ce svi ici po dokumentaciju svake vrste ...? Daleko smo mi od skidanja svojih dokumenata sa interneta.
Jedna je stvar poraditi na efikasnosti i troskovima opcina, druga je stvar ukidati ih. Ono sto treba ukinuti jesu kantoni, a ako se mene pita i entiteti, koji su uglavljeni kao posrednik izmedju opsina i drzavnog nivoa... masa izmisljenih funkcija bez ingerencija, sredstva za prebacivanje loptice odgovrnosti... a troskovi ogromni...
Stanovnici tih, tih i tih ulica idu u tu zgradu, nekih drugih u neku drugu, ali bi bio jedan nacelnik, jedno opcinsko/gradsko/kakogod vijece i to je to.
-
Edit
I opet bi imao iste sluzbe, sekretarijate, njihove rukovodioce... samo bi to bile "jedinice nekog viseg sekretarijata.. usteda bi bila u broju nacelnika, a troskovi u izmjeni svih zaglavlja svih mogucih dokumenata, formulara, pecata ...Ko kaze da treba jedna velika salter sala?
Stanovnici tih, tih i tih ulica idu u tu zgradu, nekih drugih u neku drugu, ali bi bio jedan nacelnik, jedno opcinsko/gradsko/kakogod vijece i to je to.
Nije li lakse i logicnije ukidati ono sto donedavno nije ni postojalo - kantone? Vratiti na visi ili nizi nivo (opcine i drzavni nivo) ingerencije koje su bile prebacene na kantone - i gotov posao...
-
_BosanaC
Slazem se, s jedne strane.Edit wrote:I opet bi imao iste sluzbe, sekretarijate, njihove rukovodioce... samo bi to bile "jedinice nekog viseg sekretarijata.. usteda bi bila u broju nacelnika, a troskovi u izmjeni svih zaglavlja svih mogucih dokumenata, formulara, pecata ...Ko kaze da treba jedna velika salter sala?
Nije li lakse i logicnije ukidati ono sto donedavno nije ni postojalo - kantone? Vratiti na visi ili nizi nivo (opcine i drzavni nivo) ingerencije koje su bile prebacene na kantone - i gotov posao...
S druge strane - ko smo mi da izmisljamo toplu vodu? Ako moze New York funkcionisati sa 4.5 miliona stanovnika, zasto ne moze Sarajevo sa pola miliona? I onako mnogi lelemudani hodaju po svijetu o nasem trosku. Neka zraknu kako to rade majstori u drugim gradovima i implementiraju to ovdje i rijesen problem.
Ali ne, to bi vec bez posla ostavilo Muniru iz kadrovske, koja je opet uzela 3000 Suadinom malom da ga zaposli ko portira. A mozda ni on ko portir ne bi vise trebao, pa bi ispao belaj. Jer nije covjek dzaba pare davao
-
PetiKorpus
Otprilike tako. kako kazu, sam pao, sam se ...._BosanaC wrote:Slazem se, s jedne strane.Edit wrote:I opet bi imao iste sluzbe, sekretarijate, njihove rukovodioce... samo bi to bile "jedinice nekog viseg sekretarijata.. usteda bi bila u broju nacelnika, a troskovi u izmjeni svih zaglavlja svih mogucih dokumenata, formulara, pecata ...Ko kaze da treba jedna velika salter sala?
S druge strane - ko smo mi da izmisljamo toplu vodu? Ako moze New York funkcionisati sa 4.5 miliona stanovnika, zasto ne moze Sarajevo sa pola miliona? I onako mnogi lelemudani hodaju po svijetu o nasem trosku. Neka zraknu kako to rade majstori u drugim gradovima i implementiraju to ovdje i rijesen problem.
Ali ne, to bi vec bez posla ostavilo Muniru iz kadrovske, koja je opet uzela 3000 Suadinom malom da ga zaposli ko portira. A mozda ni on ko portir ne bi vise trebao, pa bi ispao belaj. Jer nije covjek dzaba pare davaoMislim da je ovo najveci problem i jedini razlog zasto gradovi i opcine funkcionisu kako funkcionisu, pogotovo u ovolikom broju.
Sto se tice gradova (bolje reci gradskih aglomeracija u svijetu):
http://www.citypopulation.de/World.html
Tokio, koji ukljucuje jos par gradova, koji su se spojili, ima skoro 33,5 miliona stanovnika.
Veci gradovi su podijeljeni u administrativne cjeline, ali: sve sto moze biti jedinstveno za grad, to jeste jedinstveno za grad. Ono sto je optimalnije da bude za dijelove, podijeljeno, to je podijeljeno. Nasi primjeri govore da je SVE podijeljeno, pa imamo administrativno potpuno odvojene gradove u gradu.
Zbog urgencija, mita, korupcije, veza, .... slazem se da je ne samo tesko, nego skoro nemoguce napraviti promjenu.
Ovo je ozbiljno pitanje.
Primjer pobjede gradjana u Sloveniji nad administracijom:
Godinama je policija u Ljubljani, automobile koji su parkirani nepropisno (a nije bilo potrebe za odvozenjem paukom, jer nikome nisu smetali), vezala za znakove, objekte u blizini. Nakon sto vlasnik automobila plati kaznu, automobil je "odvezan".
Gradjani se dogovorili i napravili papir, zahtjev sa (mislim da je to taj broj) 500 potpisa, koliko je bilo dovoljno da taj prijedlog razmatra Skupstina grada Ljubljane.
Nakon zasjedanja Skupstine, izvrsena je promjena u Zakonu, koja je onemogucila navedeno vezanje automobila.
Ovo su mi ispricali u Sloveniji. Ovakvo nesto je tesko zamislivo kod nas.
Ima jos primjera. Nabrajanje bi moglo trajati beskonacno.
- jeza u ledja
http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Helsinkisaki wrote:saki wrote:Ne postoji. Postoje gradovi oko Helsinkija, ali oni zajedno ne cine Helsinki.jeza u ledja wrote: Da, ali postoji nesto sto se zove 'Siri Helsinki', jel tako?
EDIT: Da se isparvim. Pojam Siri Helsinki se koristi vise neformalno uglavnom kada se zeli uvecati broj stanovnikaSam grad nije podijeljen ni na mjesne zajednice, a kamo li opstine.
Uglavnom mislim da bi grad Sarajevo ustedio novac ukidanjem tih opstina.
-
djape
#66 Re: Politicari pojedu 64 odsto naseg novca godishnje!!!
mislim da je gorenevadeno problem koji prevazilazi sve nacionalne i entitetske podele...stochar wrote:* BiH troši 64% svog bruto društvenog proizvoda na političare i birokrate, u poređenju sa 43% koliko troši Slovenija ili 31% u Albaniji:
(Dani, juni 2002. - sad moze biti samo gore)
a kada bi se gradjani trudili da poprave standard...mislim da bi naglo opalo interesovanje za prepucavanje o tome ko je kome...i ko ce koga da...ubije, ukine, opljacka...