Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Forum za humanitarne akcije.
bogoljub

#1 Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by bogoljub »

Neka je sram sviju nas sto smo dopustili ovako nesto, a posebno narcisoidne politicare treba da je stid i sram!
Sramotno: Borac Armije BiH živi u rupi
Živio po livadama, pa u rudarskoj jami napravio "krevet" od deka...
03.03.2009. 09:10
Ferid Sinan zaslužni je pripadnik Armije RBiH. Danas živi u rupi, petnaestak metara pod zemljom, više gladan nego sit.

Patnja i bol koje prate ovog 40-godišnjeg demobilisanog borca iz Kaknja teško se riječima mogu opisati.

Dig'o ruke

- Zna se desiti da po nekoliko dana gladujem, da nemam ni hljeba - govori nam na početku žalosne ispovijesti Sinan.

Posjetili smo ga u njegovom "životnom prostoru" - rudarskoj jami u mjestu Krčevine.

- Ovdje sam četiri mjeseca, a posljednjih devet godina provodio sam po livadama. Branio sam BiH od prvog do posljednjeg dana agresije, ali na koja god vrata sam pokucao, nigdje nije bilo pomoći za mene. Nikako nisam mogao naći krov nad glavom. Dig'o sam ruke od svega. I od biroa, i od opštine, i od udruženja boraca... - priča Sinan teško, u prekidima, sa sjetom se prisjećajući nekih ljepših vremena, kada je imao porodicu i pravi dom.

Borac Armije RBiH beskućnik je postao kada se rastao od supruge, s kojom ima dvoje djece. S njima sada nije u kontaktu. Kako je ostao bez posla u rudniku, a država od njega okrenula leđa, nije imao novca za podstanarsku sobu, pa je počeo živjeti po raznim šupama.

- Nemam ništa, samo nekoliko ćebadi, jedan jastuk i ovo što je na meni. To mi ne pomaže puno. Ovdje je, pogotovo noću, baš hladno, puno je vlage i nema zraka. Nemam nigdje blizu vodu, nemam se gdje oprati, ali eto... Kad imam drva, naložim pred ulazom vatru i malo se ugrijem - govori Sinan pokazujući svoj krevet - deku prostrtu na dnu jame.

Da nije nekoliko vjernih prijatelja koji mu donose hranu, kaže da bi davno umro. Prijatelji koji su se kod Ferida zatekli prilikom naše posjete svjedoče o njegovoj hrabrosti u ratu i dobroj duši.

Na pitanje kako uopće izgleda njegov dan i noć provedena 15 metara pod zemljom, odgovara:

- Gorak i tužan, pa dokle i kako, samo Bog zna.

Normalan dom

Bivši branilac BiH izgubio je svaku nadu, ničemu se ne nada. Čak je, kaže, pomišljao i da sebi oduzme život.

Ipak, njegovo lice ozari se pri pomisli da ponovo dobije normalan dom među četiri zida. Tada bi sve druge životne probleme podnosio mnogo lakše, bez straha da će se na spavanju tone uglja kojima je okružen sručiti na njega.

Niko od raznih općinskih, kantonalnih, federalnih i državnih zvaničnika nikada nije posjetio Sinana. Čak nije ni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kako bi mogao primati 150 KM boračke naknade.

Jedan metak u glavi, drugi kraj srca

Ferid je braneći BiH pet puta ranjen, a i danas osjeća brojne posljedice.

- Borio sam se u tom ratu, a sad se vučem, patim... Još u sebi imam metaka, jedan u obrazu, drugi je pored srca, ali se nemam pravo liječiti. Tako su mi rekli na birou kad sam išao da tražim zdravstvenu knjižicu - kaže Ferid.
Pozivam sve one koji su u mogucnosti bilo kako da pomognemo ovog borca! Sevap je veliki! :!:
BajrinNajmladji

#2 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by BajrinNajmladji »

Sve što sam htio reći o 24 pretrčavanja piste, ljiljanu od zlata,...Sve pada u vodu ako mu ne odnesem 100 KM,...A nema se,...
bogoljub

#3 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by bogoljub »

Dragi moj koji si pretrcao pistu u ratu 20-30 puta, niko te ne tereti ako nemozes da pomognes ovom covjeku. Niti iko obezvrjedjuje, tvoje niti bilo cije zasluge. Ovo je poziv za ono koji mogu, a nehaju, ovo je opomena onima koji mogu al su nemarni naspram jednog borca koji je kad je trebalo davao sve od sebe a sada kad on treba minimum ljudskosti od ove dzave, nedobiva. Potrebno je samo malo ljudskosti!?
therrarrius

#4 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by therrarrius »

BajrinNajmladji wrote:Sve što sam htio reći o 24 pretrčavanja piste, ljiljanu od zlata,...Sve pada u vodu ako mu ne odnesem 100 KM,...A nema se,...
Hebiga, recesija, kriza i nedostatak ljudskosti.
Sramno i bolno :( :( :(
jefferson

#5 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by jefferson »

therrarrius wrote:
BajrinNajmladji wrote:Sve što sam htio reći o 24 pretrčavanja piste, ljiljanu od zlata,...Sve pada u vodu ako mu ne odnesem 100 KM,...A nema se,...
Hebiga, recesija, kriza i nedostatak ljudskosti.
Sramno i bolno :( :( :(
Kakva ba recesija i kriza?
Eto izbora iduce godine pa da vidimo kako ce ljudi glasat. Politicari dizu tenzije do vrhunca da bi iduce godine rekli ljudima eto, nemate za kog glasat, SDP ce vas prodat, nasa Stranka je stranka nekakvih umjetnika, pa vam ne ostaje nista drugo nego da glasate opet za SDA i SZBiH, da bi oni opet mogli Audije Q7 kupovat i sl. Samo bi pitao Tarika Sadovica (kojem da se razumijemo ne bi dao haustor da mi cuva) kako bi moglo pomoci ovom borcu da npr. on nije kupio Audi Q7, nego Skodu Superb i ustedio nekih 80,000 maraka??? Sadovica nece niko ubit, dusmanima je takav na vlasti bolji nego mrtav, stog potreba za bilndiranim autom ne postoji!
Sramota, ali dosta je vise sazaljevanja, nek se kaze konacno da oni koji su glasali za ove idiote i oni koji su ostali kuci sjedit za vrijeme izbora su direktno krivi za stanje u kojoj je BiH danas pa i ovaj borac! Gospodo, ovo je pocetak, vidjet ce te za par mjeseci kakvih ce sve prica biti!
hepek071

#6 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by hepek071 »

misliš na recesiju ljudskosti u kojoj živimo?
seln

#7 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by seln »

bogoljub wrote:Neka je sram sviju nas sto smo dopustili ovako nesto, a posebno narcisoidne politicare treba da je stid i sram!

Suti, jadan, dok vlada nije uvela porez na rupe. :(
primus-1

#8 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by primus-1 »

tuga...
Maraschino

#9 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Maraschino »

OVO JE ZALOSNO :(

ali ne zato sto se radi o borcu nego zato sto se radi o covjeku. Vlast u jednoj zemlji ne moze reci da ima ikakve uspjehe sve dok ima bijede u svojoj okolini.
Borac sam (uniformu razduzio 26 aprila 1996 god) kao i mnogi drugi. Nikada nista nisam dobio niti sam se puno nadao da mogu dobiti zato sto sam branio zemlju, porodicu i vlastiti zivot. To sam shvatio kao jednu obavezu u nekom periodu moga zivota. Ne radim posao koji sam radio prije rata (a imao sam super posao) tako da sam i tu izvisio. Brzo sam morao da reagujem i da se snalazim sam kako sam znao i umio a nikako nisam cekao da meni neko nesto da ili pokloni. Cujem da sam imao pravo i da imam pravo na ovo i ono ali to mene ne interesuje jer od toga ne mogu zivjeti vjecno. Treba nesto i sam uciniti da se ne dodje u takve situacije kao sto je dosao ovaj borac. Koja drzava bi mogla izdrzati takvo opterecenje budzeta da dijeli svim ucesnicima rata neke plate ili naknade? Na kraju rata registrovano je negdje oko 240.000 boraca. Da se svima podijeli po 100 km mjesecno, to bi iznosilo 24 miliona u zemlji gdje je nezaposlenost velika. Od cega bi se to moglo isplacivati?

Plate poslanika, ministara i ostalih koji su na drzavnim jaslama, je posebno pitanje.
mizimica

#10 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by mizimica »

Zalosno da nemoze biti zalosnije!!!!

Da li neko iz Ministarstva za BORACKA PITANJA ovo procita, ili cita i dalje narod koji se nepita.Upravo citajuci komentare u pravu ste.Kako ce oni vozati dobra auta, opremati svoje stanove, smjestati svoje prijatelje, familju u dobre stanove a drugiima ko iz ratnog topa davati odbijenice na sva prava.Ili kako izvuci od nekog nekoliko hiljada da bude ubacen u spisak za krov nad glavom.
Znaci ako nemas kakve veze i vezice dobre finansije POTPISI SE NA SVOJ ZIVOT DA ZIVIS U PROPADANJU. Trebali bi se svi podici borci, invalidi, sehidske porodice i direktno u kanton.Da je boze samo jedan dan vlasti ovim osobama pa da oni vladaju pa da vidimo kako bi se ministri hranili za 70 KM ili 150KM.Kako bi im to pasalo u raskosnom zivotu, da osjete i oni kako zive sada osobe koje su se borile za bolje sutra, A to bolje je danas otimanje nasih funkcionera ne gledajuci i nezaleci nikog kakv je njegov zivot i zivot njihovih porodica.Bitno je da je njima dobro i jos vise od dobra a kad bude zagustilo najlakse je dati ostavku i maknuti se u zatisje pa nek neko drugi ispravlja krivu Drinu
jefferson

#11 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by jefferson »

mizimica wrote:Zalosno da nemoze biti zalosnije!!!!

Da li neko iz Ministarstva za BORACKA PITANJA ovo procita, ili cita i dalje narod koji se nepita.Upravo citajuci komentare u pravu ste.Kako ce oni vozati dobra auta, opremati svoje stanove, smjestati svoje prijatelje, familju u dobre stanove a drugiima ko iz ratnog topa davati odbijenice na sva prava.Ili kako izvuci od nekog nekoliko hiljada da bude ubacen u spisak za krov nad glavom.
Znaci ako nemas kakve veze i vezice dobre finansije POTPISI SE NA SVOJ ZIVOT DA ZIVIS U PROPADANJU. Trebali bi se svi podici borci, invalidi, sehidske porodice i direktno u kanton.Da je boze samo jedan dan vlasti ovim osobama pa da oni vladaju pa da vidimo kako bi se ministri hranili za 70 KM ili 150KM.Kako bi im to pasalo u raskosnom zivotu, da osjete i oni kako zive sada osobe koje su se borile za bolje sutra, A to bolje je danas otimanje nasih funkcionera ne gledajuci i nezaleci nikog kakv je njegov zivot i zivot njihovih porodica.Bitno je da je njima dobro i jos vise od dobra a kad bude zagustilo najlakse je dati ostavku i maknuti se u zatisje pa nek neko drugi ispravlja krivu Drinu

Nisi u pravu! Narod se pita svake 4 godine!!! Glasali ste, gladuje te! Glavni krivac za ovo je upravo narod, jer svaki pojedinac je odgovoran za glas koji dadne ili koji nece da dadne.
in33sa

#12 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by in33sa »

Prije svega treba znati da Ferid nije usamljen slucaj.

Takvih je (u Srednjoj Bosni najcesce) na stotine i hiljade.

Politicare boli dupe, a rekao bih i vecinu gradjana.
Hunkar

#13 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Hunkar »

OK, ali niti on niti mi imamo fajde od "krivi smo mi", "krivi su oni drugi" i slicnih naprdjivanja.

Nego hajde da skupimo nesto novca, barem malo za ovog covjeka. @mIRCerka: mozes li ovo prebaciti na pdf Humanitarne akcije?
therrarrius

#14 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by therrarrius »

hepek071 wrote:misliš na recesiju ljudskosti u kojoj živimo?
Upravo to.
nosara

#15 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by nosara »

Ni jedan branilac nacisticke vladajuce kamarile na ovoj temi... :-)

Ovaj jadnik se ne moze optuzit za islamofobiju... :dance:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#16 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by mIRCerka »

i onda mi neko kaze "kako imas obraza reci da bi u slucaju novog rata hvatala maglu iz Sarajeva i BiH"....
fixer

#17 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by fixer »

na ovoj temi treba zabraniti svaku vrstu jeftinog politikanstva! koliko god neke stvari jesu istina, one odnose naglasak s bitnog na ono nebitno. kako pomoci covjeku? sta uciniti?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by dr.gog »

Toliko vremena je prošlo i toliko sljepila odgovornih.
Količina njihovog licemjerja će se tek pokazati kad počnu "hitno" da reaguju po objavljivanju novinskih naslova.
Čovjek nosi metke u tijelu, spava na zemlji i gladuje.

Volio bih da mu daju baš taj komad zemlje, čitavo imanje, i da dobije svoj komad Bosne koju je poštedio za dva metka mržnje- a koja ga je pustila da oboli, zaboravljen od svih.Moramo pomoći ovom čovjeku, kako ko zna ,može i umije.
fixer

#19 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by fixer »

dr.gog wrote:Toliko vremena je prošlo i toliko sljepila odgovornih.
Količina njihovog licemjerja će se tek pokazati kad počnu "hitno" da reaguju po objavljivanju novinskih naslova.
Čovjek nosi metke u tijelu, spava na zemlji i gladuje.

Volio bih da mu daju baš taj komad zemlje, čitavo imanje, i da dobije svoj komad Bosne koju je poštedio za dva metka mržnje- a koja ga je pustila da oboli, zaboravljen od svih.Moramo pomoći ovom čovjeku, kako ko zna ,može i umije.
ovo je ono bitno. moramo olaksati dusu.

za pocetak, treba senzibilizirati javnost za ovaj slucaj. sam podatak da na ovoj temi ima najmanje forumasha ne obecava mnogo, a puno govori. preplaseni pricom globalne krize dopustili smo da se ona prosiri i na spremnost da pomognemo drugom! izgleda da je recesija uhvatila srce!
pojedinac

#20 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by pojedinac »

bogoljub wrote:Neka je sram sviju nas sto smo dopustili ovako nesto, a posebno narcisoidne politicare treba da je stid i sram!

Žalosno! :( :(

Još žalosnija je spoznaja da nije jedini koji se nalazi u ovakvoj situaciji. :( :( :( :(

Gdje ide ova država i društvo?
splavar šime

#21 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by splavar šime »

:? Slušaj ti "Bajrin najmlađi" ne kontam šta hoćeš reći ali ima nas koi su isto tu pistu pretrčavali a ako Bog da i odnijeće mo ovom jadnom čovijeku barem nešto za pojesti i naći će mo koliko toliko. A znam samo da ima i onih koi se plaše više jednoga grafita na koem piše "Lopove vrati stan " nego ovaj jadnik što živi u ovoj rupi.
Topla voda

#22 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Topla voda »

splavar šime wrote:
:? Slušaj ti "Bajrin najmlađi" ne kontam šta hoćeš reći ali ima nas koi su isto tu pistu pretrčavali a ako Bog da i odnijeće mo ovom jadnom čovijeku barem nešto za pojesti i naći će mo koliko toliko. A znam samo da ima i onih koi se plaše više jednoga grafita na koem piše "Lopove vrati stan " nego ovaj jadnik što živi u ovoj rupi.
vjerovatno je htio reci da sve sto kaze protiv brankovica na forumu nece ovom covjeku pomoci...a vrlo bi rado i on pomogao
Topla voda

#23 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Topla voda »

predlazem da ,ako ima neko iz kaknja,na forumu,kontaktira covjeka i da mu jednostavno neku garsonijeru nadjemo tamo,da mu je toplo i da ima kupatilo .
kolko to moze biti s racunima,oko 200-300 km mjesecno?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#24 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by ladyblue18 »

Sramotno, jos jedan u nizu, a nema se sredstava pomoci svakome :(

ja sam vec pitala na jednoj temi ali evo i ovdje da pitam jel neko sinoc mozda gledao vijesti na hayatu u 7, prvi prilog je isao o covjeku koji je isto bio borac, zivi sa 150 KM mjesecno, sin mu je morao napustiti skolu jer nema sredstava da ga skoluje :(
moji bi htjeli pomoc ali nismo zapamtili ime covjekovo, imal iko da jest?
Mislim da mi koji zivimo u Sa i u blizini Sa bi mogli pomoci covjeku na neki nacin, kako ko moze

a i covjeku zbog kojeg je tema i pokrenuta.
Kada samo covjek skonta koliko ima ljudi koji su se borili ni za sta :(
Topla voda

#25 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Topla voda »

nisam to gledao,mala plava ..sigurno i njima treba pomoci
al ovaj u rupi zivi!!
za ovo je malo reci da je dno dna.
covjek koji je prije rata bio rudar i koji je u ratu dva puta ranjen ,ovo da prozivljava. :x
ne osjecam se dobro,osjecam se krivim
Post Reply