Poligrafom na radnike!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Toffee karamela

#1 Poligrafom na radnike!

Post by Toffee karamela »

Mislila sam da me u ovoj državi više ništa ne može šokirati, ali prevarila sam se! Prije dvije noći na dnevniku TVSA gledam prilog....u našim privatnim firmama sve je češća praksa da poslodavci i uposleni međusobne optužbe, sumnjičenja i šta još sve ne rješavaju-kačenjem ljudi na poligraf! Ono što je dosada samo policija imala pravo raditi sada ima pravo svaki poslodavac dovoljno imućan da plati (iznajmi!) poligraf. Posuđuje im ga i policija!

Oni radnici koji odbijaju da se "prikače" dobijaju momentalni otkaz. :shock: Da li ja živim na Mjesecu pa mi je promaklo donošenje zakona koji bi odobrio ovakvo nešto! Odakle privatnim licima pravo da upotrebljavaju policijske metode? Hoće li uskoro imati i svoje privatne tamnice sa spravama za egzekuciju negdje u podrumu firme i osuđenike samo transportovati dolje na izvršenje presude nakon što su pali na poligrafu???

Ljudi, je li ovo Zona sumraka i kada smo to mi ušli u nju?
Last edited by Toffee karamela on 24/07/2010 13:30, edited 1 time in total.
Azamo

#2 Re: Poligrafom na radnike!

Post by Azamo »

Toffee karamela wrote:Mislila sam da me u ovoj državi više ništa ne može šokirati, ali prevarila sam se! Prije dvije noći na dnevniku TVSA gledam prilog....u našim privatnim firmama sve je češća praksa da poslodavci i uposleni međusobne optužbe, sumnjičenja i šta još sve ne rješavaju-kačenjem ljudi na poligraf! Ono što je dosada samo policija imala pravo raditi sada ima pravo svaki poslodavac dovoljno imućan da plati (iznajmi!) poligraf. Posuđuje im ga i policija!

Oni radnici koji odbijaju da se "prikače" dobijaju momentalni otkaz. :shock: Da li ja živim na Mjesecu pa mi je promaklo donošenje zakona koje bi odobrilo ovakvo nešto! Odakle privatnim licima pravo da upotrebljavaju policijske metode? Hoće li uskoro imati i svoje privatne tamnice sa spravama za egzekuciju negdje u podrumu firmu i osumnjičene samo transportovati dolje na izvršenje presude nakon što su pali na poligrafu???

Ljudi, je li ovo Zona sumraka i kada smo to mi ušli u nju?
Pa prvo su počeli sa kamerama da prate raju,a ni ovo me ni malo ne čudi,sad su radnici kod nas potrošni materijal,jedna švera i otkaz dože drugi
Toffee karamela

#3 Re: Poligrafom na radnike!

Azamo wrote:
Pa prvo su počeli sa kamerama da prate raju,a ni ovo me ni malo ne čudi,sad su radnici kod nas potrošni materijal,jedna švera i otkaz dože drugi
No, to nije sve...novinari TVSA zaustavili su par ljudi na ulici i pitali ih kakvo je njihovo mišljenje o svemu tome...dva starija čovjeka i mlada žena...SVO TROJE NISU VIDJELI NIŠTA LOŠE U TOME! Žena se čak i zapričala hvališući se kako je ona SIGURNA da svoj posao obavlja kako treba a ostale koji ne zadovoljavaju standarde ili što je već - neka kače! Pa je li moguće da takve osobe s kokošjim mozgom žive na ovom svijetu i još se diče nazivom homo sapisensa!
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: Poligrafom na radnike!

Post by O'zone »

Pravilo broj jedan: Kod privatnika te ne može i ne smije ništa iznenaditi.

Kod nas vlada opšte mišljenje da ako radiš za nekoga njegov si i ničiji drugi te s tobom može da radi šta mu je ćejf. Od početka ove "recesije" su uzeli još više fursata jer ljudi ostaju bez posla i svako se boji da ga ne izgubi tako da trpe radnici dosta toga a šefovi to koriste. Promjenio sam dosta poslova do sada imao i odlični i pravo loših šefova tako da mi ništa nije čudno, u stvari jeste čudno mi je kad naiđem na poštenog i normalnog šefa jer to je sve više i više rijetkost na ovim prostorima.
MAN-lion's coach

#5 Re: Poligrafom na radnike!

Post by MAN-lion's coach »

Drkadžije,to nisu privatnici već hoće da glume goniče robova...
Sve to treba postreljati,važno je nekoga na poligraf,dok mu taj neko zgrće bogastvo i silu svojim irgaćenjem.
samo malo

#6 Re: Poligrafom na radnike!

Post by samo malo »

s obzirom da su u Bosni privatnici uglavnom pripadnici novopecene novobosnjacke (i novosrpske i novohrvatske, ovisnho o kojem toru govorimo) elite, nema tu covjeka i karaktera ni kolko crnog ispod nokta.

Ali jebiga, zaiskali ste (izabrali ste), evo vam ga.
mastermirne

#7 Re: Poligrafom na radnike!

Post by mastermirne »

Kakvi političari takvi i radnici...
Razmislite o tome!
Toffee karamela

#8 Re: Poligrafom na radnike!

samo malo wrote:s obzirom da su u Bosni privatnici uglavnom pripadnici novopecene novobosnjacke (i novosrpske i novohrvatske, ovisnho o kojem toru govorimo) elite, nema tu covjeka i karaktera ni kolko crnog ispod nokta.

Ali jebiga, zaiskali ste (izabrali ste), evo vam ga.
Image

Dobro kažeš, tražili ste - imate...za par godina radnička djeca će biti poput ovih etiopskih a njihova će pokazivati prstom na njih i čuditi se "a šta je njima mama?"
dzimi

#9 Re: Poligrafom na radnike!

Post by dzimi »

Brzo maknite temu, dok ovo nije vidio moj gazda :run:
Toffee karamela

#10 Re: Poligrafom na radnike!

dzimi wrote:Brzo maknite temu, dok ovo nije vidio moj gazda :run:
Džimi, jesi li i ti jedan od "nakačenih" na šejtansku spravu...pričaj, pričaj :P
cyprus

#11 Re: Poligrafom na radnike!

Post by cyprus »

A ko ovdašnji nardo, tj. radnici pošteni, ma daaaj :-) :-)
dzimi

#12 Re: Poligrafom na radnike!

Post by dzimi »

Toffee karamela wrote:
dzimi wrote:Brzo maknite temu, dok ovo nije vidio moj gazda :run:
Džimi, jesi li i ti jedan od "nakačenih" na šejtansku spravu...pričaj, pričaj :P
Nisu me još kačili ni na šta, ali ništa nije isključeno, obzirom da sam kod privatnika i svega se do sad nagledala.
Toffee karamela

#13 Re: Poligrafom na radnike!

cyprus wrote:A ko ovdašnji nardo, tj. radnici pošteni, ma daaaj :-) :-)
Ovdje se ne radi o poštenju/nepoštenju naroda...na kraju ne radi se niti o jednom tako uopštenom pojmu kakav je narod. Ovdje se radi o radnicima, ljudima s imenom, prezimenom i matičnim brojem čija prava se pokušavaju kršiti (i krše se) na bezbroj načina, a sada ih se žele pritisnuti i ovako :x

Odakle pravo privatnim licima da građane stavljaju na detektore laži i uručuju im momentalni otkaz u slučaju da oni to odbiju???
karanana

#14 Re: Poligrafom na radnike!

Post by karanana »

ja sam cuo slicne slucajeve i cuo sam da su se radnici savjetovali sa advokatima i da su advokati rekli da po necemu, nekom zakonu ili nekoj rupi u zakonu poslodavci imaju pravo na ovo, sto je meni apsolutno nevjerovatno.
Toffee karamela

#15 Re: Poligrafom na radnike!

karanana wrote:ja sam cuo slicne slucajeve i cuo sam da su se radnici savjetovali sa advokatima i da su advokati rekli da po necemu, nekom zakonu ili nekoj rupi u zakonu poslodavci imaju pravo na ovo, sto je meni apsolutno nevjerovatno.
:shock: :? Allah selamet!
MAN-lion's coach

#16 Re: Poligrafom na radnike!

Zakon se i tvori u ovoj državi da privatnici mogu lakše i bez posljedica jahati po narodu.
A-R-N-I

#17 Re: Poligrafom na radnike!

Post by A-R-N-I »

Toffee karamela wrote:
cyprus wrote:A ko ovdašnji nardo, tj. radnici pošteni, ma daaaj :-) :-)
Ovdje se ne radi o poštenju/nepoštenju naroda...na kraju ne radi se niti o jednom tako uopštenom pojmu kakav je narod. Ovdje se radi o radnicima, ljudima s imenom, prezimenom i matičnim brojem čija prava se pokušavaju kršiti (i krše se) na bezbroj načina, a sada ih se žele pritisnuti i ovako :x

Odakle pravo privatnim licima da građane stavljaju na detektore laži i uručuju im momentalni otkaz u slučaju da oni to odbiju???

bio sam na poligrafu, ravno 7 puta a ne radim u privatnoj firmi, ne vidim u cemu je problem osim ako ne lazes i ne krades??? u bilo kojem od ovih slucajeva i ne zasluzujes posao, ti bi malo kapitalizma al samo ono sto tebi odgovara,,
cyprus

#18 Re: Poligrafom na radnike!

Post by cyprus »

Pa kad bi mi izbio neki belaj na poslu sa nadređenim, ja bih prvi tražio da idem na poligraf :-)
MAN-lion's coach

#19 Re: Poligrafom na radnike!

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:46, edited 1 time in total.
A-R-N-I

#20 Re: Poligrafom na radnike!

Post by A-R-N-I »

MAN-lion's coach wrote:

Bio, ali nisi rekao gdje,vjerovatno u policiji.
Nema ovlasti gazda da se bavi poligrafom,nije on tolika moć ni u mega kapitalisičkim zemljama da se stavlja iznad države.Za krađe u firmi postoji policija i nadležni organ koji će utvrditi elemente krivičnog djela,za to nije nadležan Bog Privatniković. :dance:

zamisli nije u policiji niti kao osumnjiceni ni kao optuzeni nego po redovnoj proceduri. a imas vrlo jednostavno rjesenje za to, niko te ne tjera da radis tamo gdje ne mozes da lazes!!!!!
MAN-lion's coach

#21 Re: Poligrafom na radnike!

......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:44, edited 1 time in total.
A-R-N-I

#22 Re: Poligrafom na radnike!

Post by A-R-N-I »

MAN-lion's coach wrote:
A-R-N-I wrote:
MAN-lion's coach wrote:

Bio, ali nisi rekao gdje,vjerovatno u policiji.
Nema ovlasti gazda da se bavi poligrafom,nije on tolika moć ni u mega kapitalisičkim zemljama da se stavlja iznad države.Za krađe u firmi postoji policija i nadležni organ koji će utvrditi elemente krivičnog djela,za to nije nadležan Bog Privatniković. :dance:

zamisli nije u policiji niti kao osumnjiceni ni kao optuzeni nego po redovnoj proceduri. a imas vrlo jednostavno rjesenje za to, niko te ne tjera da radis tamo gdje ne mozes da lazes!!!!!
Individualno,ko može ko ne može i sa šta odnosno za koga. :razz:

pa valjda procitas ugovor i pravilnik o radnom mjesto za koje apliciras prije nego ga podpises??!!!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Poligrafom na radnike!

Post by Truba »

ja ne mogu vjerovat dokle je sve ovo došlo
MAN-lion's coach

#24 Re: Poligrafom na radnike!

.........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:44, edited 1 time in total.
A-R-N-I

#25 Re: Poligrafom na radnike!

Post by A-R-N-I »

MAN-lion's coach wrote:

Ah ugovorom i pravilnikom je definisano da te svako može zalijepiti na poligraf?Ok,uredu,tvoj problem što si isti potpisao.
Ah ako ugovorom nije?Ima te neko pravo testirati?
I još ima neko pravo ko je pod takvim tretmanom nekome govoriti da li je ispravno to ili ne.
Eh čudna mi ta mušterija na poligrafu sa svojim ljudskostima koje ispoljava na svom radnom mjestu,i to često.
Imaš li još neko opravdanje za ove psihijatrijske ispade pojedinih "buznismana"?

u ozbiljnim privatnim firmama i jeste to definisano ugovorom i pravilnikom! kao i test na drogu! al ti ocito nisi nikad radio odgovoran posao, pa nisi svjestan sta neodgovorni uposlenik moze da uradi i kakvu stetu moze da nanese, u vecini slucajeva nesagledivu. evo dati cu ti svoj primjer, dugo sam radio na poslovima zastite, doduse vani, i sasvim normalna stvar je bila da nas sve 3000 uposlenih nesumicno i neselektivno poligrafiraju i testiraju na drogu i psihicko stanje. poslodavac nam zaduzio oruzije i posao zastite licnosti i treba da nam vjeruje po defaltu???? o transportu novca da i ne govorim ili sluzbenici na salteru banke ili bilo ko ko bi nesavjesnim radom nacinio ogromnu stetu poslodavcu i klijentu i ti poslodavci treba da vjeruju radnicima po defaltu,, aaaaha mi balkanci smo inace daleko poznati po postenju!!!! poligraf, test na drogu i pshiho test je vec 20 godina poznata metoda u razvijenom svijetu, zato su i razvijeni, samo se mi jos cudimo i snebivamo na to!!! mozda je to cudna metoda za firme od 3-4 uposlena. ja da se sta pitam sve bih u ovoj drzavi podvrgnuo poligrafu, od policajaca, tuzilaca pa do smetljara i ko padne nek sjedi kuci i laze i krade mater svoju a posten svijet neka radi i oni se i ne treba da brinu za poligraf ako posteno rade svoj posao!!!

da sumiram, ko posteno radi ne krade nema potebe da se brine oko poligrafa!!

ah da, ako to nije definisano ugovorom i pravilnikom, vrlo jednostavno das odkaz i nadjes posao gdje te niko nece testirati i gdje ces moci da krades i lazes do mile volje bez bojazni da ce te poslodavac provaliti!!!!
Post Reply